Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32018

Szia!

 

Igazad van! Ma nem sikerült olyan jól s valószínű a sónak is köszönhető. A kirántott húsokat mindig utólag szoktam sózni. Sós szájú férjem, aki a legszívesebben mindent sóban hempergetne meg, észre sem veszi. - Köszönöm a tippet!

Előzmény: japipapi (32002)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32017

Van a debreceni fehér nyúl, ami már ki van tenyésztve, és sztem 99% le is van írva, hogy miből lett. És még elérhető áron is van. A bajom az vele, hogy ez tipikus hús nyúl. A jani félében talán még az minőség is meg van, ha valóban az van benne amit az oldalon ír.

Én nem új fajtát akarok! Csak a szemléletem akarom bemutatni az emberekkel. Aztán ha mindenki szerint hülyeség, akkor sajnálom...

 

Ja még1 dolog: 

 

A nyári hőségben ne fijaltassunk nyulat is először olyan hülyeségszagú volt, aztán egyre többen tesznek így...

 

Lehet kell pár év, hogy a nézeteim fülekre találjanak, de nem baj! Nem csak úgy lehet a magyar nyúl társadalom fejlődését segíteni, ha előállítok pár csipri-csupri fajtát! Sztem tapasztalatokkal is lehet segíteni!

Előzmény: japipapi (32015)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32016

Nem szoktam megsértődni, csak kiállok az érveim mellett!

Eddig csak Te jelezted, hogy zavar a téma

Az írásodból azt veszem le, hogy be kell álni a sorba, bólogatni, és sodródni! De pont az ilyen negatív hozzáállás erősít meg abban, hogy "igen, ki kell álni és felvállalni amit gondolunk"! Ha hülyeséget írnék, akkor örülök ha kijavítanak. Az, pedig hogy nem kommunista alapú nézetem van: mennyiség 100% minősé 0%; szerintem mást is érdeklehet. Pl deyran már belátta, hogy kár vesződni 10-12 nyúlal egy alomba, hiszen sokkal lassabban érik el a vágókort, mint 7-8 egyed.

Ez nem nagyüzem, a nagyüzem az, ha 1000 anya van full táp, full rács, full húsfajták tartása. Háztájiban pont az a lényeg, hogy olcsón termeljünk minőséget!

Előzmény: japipapi (32014)
japipapi Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32015

Mit szólnál? Gondolom, van lakóhelyed közel van valamilyen nyulas egylet, talán Debrecenben, - az Neked nincs messze -, ott kiélhetnéd fajtatenyésztési hajlamaid, helyben meg tudnád beszélni világmegváltó ötleteid. Ez csak javaslat. :-)

 

Előzmény: juhosttt (32009)
japipapi Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32014

Nagyon érzékeny vagy. Amiket felsoroltál, sokunknak, több évtizedes nyúltartóknak nem sokat mondtál, sőt! Keverted az 1-2 anyás tartást, a nagyüzemi tartást, a mesterséges pároztatást és a szelekciót is, takarmányozásod tökéletes. Minden ellen érvre,  Te úgy állítod be gondolataid, mint egy tudományos értekezést! (úgy emlékszem, mert ezt írtam Neked, meg is orroltál), mindent úgy írsz, mint ha az lenne a hétszentség! 

 

" Inkább örülni kéne, hogy tanulhatunk, (vagyis nem örülünk, mert csak én csépelem a billentyűzetet, de süket fülekre találtam...) ", mert miért nem érted meg, hogy a Te szinted nekünk magas (így jó?), a mélység és a magasság senkit sem érdekel itt. 

Privin csinálj magadnak kellemetlenséget, ha akarod, itt nem kéne vitatkozni. Jó ez Neked?

Bármit mond bárki véleményedre, ellenvéleményre azonnal kontrázol és megbántódsz. Gondolom, ezt senki sem érdekel. Itt maradj a nyúltatásban a tenyésztést hagyd gyakorlottabbakra, legalább is ne nyiss új iskolát. Ne haragudj unalmas már ez a téma.

 

"De most olyan nagy baj, hogy a közönség előtt szetetném megbeszélni vele a dolgokat?"

Nem baj, de láthatóan senkit nem érdekel, ne erőltesd, mert ez a topik is befuccsol így!

juhosttt Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32013

de szerintem a többségnek nem érdekli a tenyésztés, a tartást viszont szomjazzuk. 

 

 

 

Mikor felvetettem az inszeminálást, akkor is lelettem hülyézve.

Mikor felvetettem a szelektálást (8 felett szelektálni max 7-8-ra) akkor is hülyének néztek.

Mikor felvetettem, hogy csak szénálval etetni és semmi mással, akkor is.

Mikor felvetettem a myxo immunis nyulak szelektálását , akkoris le lettem hülyézve.

Mikor felvetettem, hogy az egyes fajták húsának íze nem egyforma, az le lett tojva, 1-2 embert érdekelt csak.

Mikor felvetettem, hogy fűszerekkel etessünk, az se lett túl pörgős téma.

 

Most a tenyésztéstől pörög a fórum, ez sztem jó, mert legalább van téma! Ha valakinek mégis más irányú témája lenne nem lenne figyelmen kívül hagyva! De most olyan nagy baj, hogy a közönség előtt szetetném megbeszélni vele a dolgokat? Inkább örülni kéne, hogy tanulhatunk, (vagyis nem örülünk, mert csak én csépelem a billentyűzetet, de süket fülekre találtam...) és újat tudhatunk meg a nyulakról!

Előzmény: japipapi (32008)
N.Jani Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32012

Köszönöm!

 

Megjegyzés: van úgy, hogy egy típus, de inkább változat kész fajtává érik!

 

Előzmény: japipapi (32008)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32011

2009 óta vagyok "tartó" és nem vitázok Janival a  kezdetek óta. Másnak is megmondom én amit gondolok, még akkor is, ha kicsit keményre sikeredik is! Sőt még neki ez csak jó, mert a fajtája így a középpontban van, a fórumon! De hogy egy nagy embert idézzek: A negatív reklám is reklám, mert az emberek megtudják, hogy van valami.

Janinál se pozitív se negatív reklám nincs, szimplán sok sok kérdést tettem fel :)

Előzmény: japipapi (32008)
pannon nyúlas Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32010

Nyúltenyésztők figyelem!

Kaposvári egyetemről hozunk pannon fehér növendéknyulat. Szívesen hozunk másnak is! Természetesen korlátozót darab számban. Megbízható emberek jelentkezését várom!Mivel ölőre meg kell rendelni a nyulat mert várakozási idő van az egyetemen. Azt nem lehet csinálni, hogy megrendelem a nyulat és nem hozom el! Ezért előre kel fizetni a nyúl árát. Fizetés utalással! Várható időpont január közepe. Rendelést január elején adom le. Az Időjárás befolyásolja az utat. Rossz idő esetén az időpont eltolódik. A nyúl ára 4065ft/db plusz az üzemanyag költsék. Átvétel szállítás napján vagy esetleg útközben is lehetséges!Végső állomás Balatonalmádi.Bármilyen kérdése van keressen nyugodtan. Érdeklődni 06309746972 Jelentkezési határidő holnap 13 óráig lehet.

Tisztelettel Lajtos Ferenc.

juhosttt Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32009

Inkább itt, mert itt mindenki látja! Mint írtam én csak egy kisember vagyok nagy kíváncsisággal, nem tehetem meg, hogy ilyen nagy utat tegyek meg egy kis eszmecseréért! Ezért lenne jó a fórum, hogy a távolságokat leküzdjük, de a gondolatok/írások eljussanak egymáshoz.

Előzmény: N.Jani (32007)
japipapi Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32008

Sziasztok!

Azt hiszem, itt a topik címétől ellentétben többen vagyunk nyúltartók és elvétve nyúltenyésztők! 

A kezdet:

"konorti85 2003.01.26 23:48:34 ©

    topiknyitó

Ide oylanok írjanak, akik éppen nyúltenyésztéssel foglalkoznak.Érdekelne, hoyg mikre van szükség egy-két nyúl tenyésztéséhez.Mikre kell odafigyelni betegségek stb. Mivel kell etetni? Mennyi a felvásárlási ára? Nyúlketrec stb. Megéri e egyáltalán tenyészteni."

 

Ebből én azt értelmeztem, hogy már a kezdetben is keveredett a tenyésztés és a  tartás! Az „egy-két nyúl tenyésztéshez”, egy-két nyúl tartást akart írni! Az én olvasatom szerint e topikban nincs szükség agyömlésre, pusztán a hétköznapi nyúltartó gondjairól, örömeiről, egyáltalán tapasztalatait kellene írogatni. A kevés nyúltenyésztő segíthet tartásról, mert a tartók a jó értelemben nem megszállottak.

Gergely, Te 2 év óta vagy tartó és most folyamatosan vitázol, N.Jani tenyésztővel. Úgy gondolom, N.Janinak szíve joga, hogy szellemi termékét, gyakorlatát átadja, vagy sem. (érzésem szerint átadja, de még – ne vedd sértésnek-, nagyon tapasztalatlan vagy még talán) Tényleg nem érted Őt? Nem egy új fajtát akar „csinálni”, hanem egy változatot!

Jó lenne, ha tényleg ne az állandó „okoskodás” vigye a sok meddő mondat. Ne, haragudjatok rám, de szerintem a többségnek nem érdekli a tenyésztés, a tartást viszont szomjazzuk. 

N.Jani Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32007

Ha kész vagyok szólok!

 

Vagy itt, vagy e-mail-en, vagy (szak)újságokon, de örülnék ha személyesen!

 

 

Előzmény: juhosttt (32006)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32006

Na ezt tényleg nem értem. De szerintem rajtad kívül senki más nem érti. De ha valaki érti akkor íjra meg tényleg!

 

Én tissztellek annyira, hogy legalább leírjam érthetően a véleményemet, gondolataimat, (bár lehet kicsit nyomatékos és néha szúrós hangulatú) és jól esne, ha nem 1-2 szavas semmilyen válaszokat kapnék. Úgy érzem a felsőbb rendűséged akarod kifejezni, hogy egy értelmes válasszal sem méltatsz... Sokan a magyar nyúltársadalom példaképének tekintenek, de egyáltalán nem vagy segítőkész, egyáltalán nem válaszolsz a kérdésekre... Mit a tudás, ha nem adod át senkinek?

Előzmény: N.Jani (32005)
N.Jani Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32005

 Csont:

 

"Viszont szerintem ez csak táj jellegű fajta lesz"

Előzmény: juhosttt (32004)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32004

Na fussunk neki újra!

 

Szóval nem magyar óriás, hanem magyar ős nyúl. Itt elnézést kérek, mert valóban rosszul olvastam.-

Kérdeztem mely fajtákból lesz? Fórumon stabil pécsi és stabli baranyait írtál. Egy fajtánál sose hallottam még hogy stabil jelzővel legyen ellátva, de várom a konkrét magyarázatát, hogy miért stabil pesti óriás és mért nem pesti óriás. (konkrét leírást kérnék, mert ennek olyan népámítás szaga van)

DE! Az oldalon ezek vannak:

Baranyai Magyar óriás nyulak

Magyar óriás nyúl megmaradt utolsó példányai (azt mondtad nem ebből van)

Magyar vadas típusú nyulak - Erről hogy döntöd el, hogy magyar vadas? Lehet akkor nekem is 3 ilyen magyar vadas csücsül kint, de kíváncsi lennék h valóban azok-e?

 

Szóval akkor ez Magyar óriás, azon belül van egy változata, és ezen belül egy típusa. Húh itt már elvesztettem a fonalat, de sebaj lehet más érti. Én még egy fajtánál se láttam olyat, hogy változat, meg típusnév... Pl van újzélandi fehér és vörös. akkor ez egy fajtán belül 2 változat? Ha igen akkor már értem, de gondolom erre se kapok választ... Viszont szerintem ez csak táj jellegű fajta lesz, mivel csak ott baranyában 1-2 pénzes emberhez jut el, nem lesz nemzetközi fajta. De ez csak a saját meglátásom!

 

Na de hogy ne kövezzenek meg, rákerestem a magyar vadas nyúlra, de kapásból a google mindent adott. kis fülű, nagy fülű, tompa fejű, hegyes fejű. Melyik lenne az igazi? (volt már mind2 jellegű nyulam, de akkor még nem foglalkoztam vele.)

 

 

Előzmény: N.Jani (32000)
N.Jani Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32003

Igen. Jó tanács!

Előzmény: japipapi (32002)
japipapi Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32002

Szia!

Próbáld ki, hogy csak sütés után sózd, - esetleg-, mint a disznóvágáskor a pecsenyét. A só erősen szárít, ridegebb, szárazabb a hús. Nem tudtam én sem elképzelni sózás nélkül, de ma már soha sem sózom, nekem jobb az íze így. 

Előzmény: Deryan (31991)
N.Jani Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32001

 

- Ez nem a Nyúltenyésztők Akadémiája?

- Nem b...meg!

N.Jani Creative Commons License 2014.01.02 0 0 32000

Nem "alkotok" magyar óriást! (Mást..., mint már mondottam!)

 

Ahogy anno a németek sem belga óriást!

 

Pár 'szót' ezek szerint nem értettél meg! Pl.: "változatok"!!!

 

Kezd előről!

Előzmény: juhosttt (31999)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.02 0 0 31999

1. rendben!

2. rendben!

3. Ezek után úgy érzem arra gondolsz hogy nincs, ezért inkább tanácsot sem adok! - De! Én csak olyan területen adtam eddig tanácsot, amelyben jártas voltam, olvastam, tapasztaltam. Vannak olyan területek, amely számomra is idegen a nyulászatban. Pl egy vemhes nyulat ki tudok tapogatni, de egy fajtagyőztes nyulat nem tudok elbírálni. Hogy miért? Mert nem érdekel, ezért nem is foglalkozom vele, hogy megtanuljam, bár vannak róla írásaim.

Hogy tőled miért kérdeztem ennyit? Mert érdekelt volna a fajta története és kb a legtöbb infó róla, ami publikus lehetne! Szeretnék olyan fajtára szert tenni majd idővel, amelynek a hús állaga is kiváló, de nem egy pannonfehér jellegű hírtelen növő hús fajta. De határozottan közölted a szokásos rébusz írásoddal, hogy erre 0% esélyem van.

Szóval visszahúzódok a kis odúmba és nem kötekedek/nem osztom az észt! Majd ossza az, aki nem tudja hogyan kell megnézni egy nyul vemhes-e, de viszont csukott szemmel elbírálja, hogy egy adott nyúl hány pontos, mert az számít profinak! Szóval tanulmányozhatom én, hogy mi volt 100-200 évvel ezelőtt, azzal nem a nyulaim nem fognak jóllakni, sem gyorsabban nőni. Tanulmányozhatom én a helyes szó használatot is, de a nyulaim ezt se fogják túlzottan értékelni. De azért mindaddig kiállok az érveim mellett, mig nem vagyok meggyőzve róla, hogy: "Te(juhostt) hülye ez így van nem úgy".

 

Amit viszont határozottan sérelmezek: Magyar óriást alkotsz, de csak magadnak! Hát alkoss magadnak, de akkor legyen a neve N.János óriás, és várjunk pár 10/100 évet mig valaki magyar óriást alkot magyar embereknek, és megfizethető áron, hogy magyar háztartásokban legyen.

Én pl hogy szert tettem ezüst, kék, lila, buff, sávozott némákra, adhatnám csillagászati áron is, de büszkén tudhatom, hogy hozzájárulok ahhoz, hogy az emberek elérhető áron tartsanak ezen szép jószágokból. (persze ez nem őshonos, de remélem érted a törekvéseimet)

 

 

Szóval röviden, hanem akarod az unalmas szövegeléseim elolvasni:

Tartom a kis keverék nyulaim, és remélem hogy mindig sikerül szert tenni jó keverékre, és teszek rá, hogy ki mit csinál, mivel magának csinálja, nem egy közösségnek(pl nekem, vagy a sok 100 nyúltartó társamnak).

 

Előzmény: N.Jani (31997)
N.Jani Creative Commons License 2014.01.02 0 0 31998

Bizony...bizony..!

Előzmény: Öreg?halász (31994)
N.Jani Creative Commons License 2014.01.02 0 0 31997

Kérlek, fogadd meg tőlem az alábbiakat:

 

 

1. Kérlek tanulmányozd a XX. század első harmadában kialakult "gazdasági" nyúlfajták kialakulásáról írt anyagokat!

 

2. Tanulmányozz XX. -XXI. sz. táján használt (szak)szavakat, úgy, mint: vátozatok, típusok, tájfajták, röghatás, szelekció, mentalitás, mentális-szelekció, kollektív-tudat, helyi érték,..

 

3. Van annyi ismereted, hogy helyes tanácsokat tudsz adni nyúltenyésztő, -tartó társaidnak? 

 

Előzmény: juhosttt (31993)
molrobi Creative Commons License 2014.01.02 0 0 31996

Bezzeg egy mezei nyúl, simán lepofozza a két mellső lábával.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Ce8cnFNDMns

molrobi Creative Commons License 2014.01.02 0 0 31995

Hihetetlen dolgot találtam! Nekem tavaly két tyúkomat kinyírta mire megfogtam, két szabadon tartott nyulam volt, őket nem féltettem. De ezek után? Elképzelhetetlen, hogy a sokkal nagyobb nyúl nem tudja megvédeni magát a kis köcsög ellen, az pedig rögtön tarkóra megy. Én azt hittem a nyúl képes szembeszállni. 

 

http://www.youtube.com/watch?v=HNbqvqf3-14

Öreg?halász Creative Commons License 2014.01.02 0 0 31994

Bizony ,elég sok itt a blöff!Sejtelmes utalások,eredmények, aztán ha valaki érdeklődve  betársul a vitába,hamar megkapja,hogy kötekedő!

juhosttt Creative Commons License 2014.01.02 0 0 31993

Mint írtam, 500km-re vagy, így ha csak nem nyerem meg az ötös lottót, esélytelen, hogy ilyen tanulmányi kirándulásra valaha is pénzem legyen... A fórum ezt küszöbölte volna ki.

 

A kérdések meg akkor legyenek butaságok, mert nem kötözködtem, mint írtam a tudatlanságom akartam ezzel csökkenteni, de úgy látom nem ment át h mire értettem. De beállok a sorba, bólogatok és csöndbe maradok, mert tényleg azt fogják gondolni, hogy kötekedek. Egyre többen vannak a fórumokon, akik annyira szűk látókörben gondolkoznak, h csak na. Csak azok nézhetik/tudhatnak sokat a portékájukról, akiknek van pénzük sok sok telefonra, utazásra stb. Akik szegények, meg mennyenek a pi..ba, és hallgassanak :)

Előzmény: N.Jani (31992)
N.Jani Creative Commons License 2014.01.02 0 0 31992

Nem veszem kötözködésnek.

 

Megszokott nálunk, hogy magánban keresnek, majd eljönnek, megnézik, beszélgetünk, és a többi...

 

...ha ez nemtörténik meg, akkor csak kiváncsiság-szagú/-szerű a történet.

 

Ha "sok" a kérdés, akkor vagy butaság, vagy kötözködés. :-(

 

Előzmény: juhosttt (31987)
Deryan Creative Commons License 2014.01.02 0 0 31991

Nálunk eddig a lecsós, füszeres, rozmaringos pörkölt volt a kedvenc az 1 kg-os zsenge nyuszikból. Ezek az utóbbiak  1,5 kg (konyhakészen) táján vannak. Simán megsózva sütöm őket a sütőben s csak tálaláskor borsozom. Nagyon finomak :)

A füstölés nálunk a jövő zenéje...

Előzmény: juhosttt (31989)
N.Jani Creative Commons License 2014.01.02 0 0 31990

;-)

Előzmény: japipapi (31986)
juhosttt Creative Commons License 2014.01.02 0 0 31989

Én füstöltem 2 db-ot. A lehető legtöbb zsírt hagytam rajta, hogy ne száradjon ki. A gond az ebből a szempontból, hogy csak bizonyos részeken zsírosodik el, de ott nagyon. Így helyenként még ki tud száradni a hús.

De mindössze 2x 1 óra intenzív füstölést kapott, 2 nap szárítást, és ment be a hűtőbe.

 

Fűszerezsnél főként az egyéni ízlést kell figyelembe venni, de nekem ez sokkal jobban bejött, mint a tavalyi. Bár nincs olyan széép sárga színe a kurkuma korlátozás miatt, de nem is nyomja el az ízét!

Előzmény: Deryan (31988)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!