Az 1.7 kg táp nélkül egy nem hús fajta közepes testű házi nyúlnál sztem jó. Ha lenne benne húshasznú vagy tiszta óriás bekeverve akkor lenne kevés. (német óriás keverékem van. ő is csak 5 kg.)
Holland keverék anya volt, de levágtam. A kicsinyei vannak még akik nagyon lassan nőnek... Megnő az 2-3 kilósra csak sok idő és sok takarmány. Ahogy tp329 mondta nem gazdaságos. De nem törpék, szimplán rossz vérvonalú kistestűek. A pillangótarka nyulam végképp nem törpe, csak épppen nem az igazi... Most meglássuk mit tudnak. Holnap v holnap után vágok sütni, majd megírom ki mennyi idősen mit produkált. Természetesen messze elmarad egy pannonfehér vagy egy óriás fajtától, de most van az hogy sikerül végre kinevelni még 2 anyát. A kacsára cserélt nyulam alatti kicsik ígéretesnek tűnnek. Nem nagyok, az anya is olyan 2-2.5 kilós lehet de az a fajta húsa nagyon jó. Ez minőség, nem mennyiség :)
Szia!Az a nyúl tényleg házinyúl (Ne kérdés)!!! Az én nyulam (Konkrétan gondolom a magyar vadas jellegűekre gondolsz)2.4 kg volt kettő és három hónapos kora között./Előbbi infó nincs mert azelőtt nem mértem sajna/,a füle meg valóban takaros.Neked nem hollnd tarka ,meg kistestű talán törpe keveréked van?(Ez nem baj ,meg ne értsd férre csak 2 hónapos nyúlnál ez az 50 DKG-1.7 kg ig terjedő tömeg nem nagy.),meg valószínű hogy a törpének kisebb is a füle és lehet arra ütött vissza.
2,5 kg volt mikor behoztuk,tiszta izom.most 4 kiló körül van,de rendesen kigömbölyödött,pedig tápot nem kap,magot is ritkán.Rendkívül neszes,figyelmes állat,a többi nyulam "bambaságának"nyoma sincs rajta.Rendesen tele volt a hátulja söréttel,azért is tudtam elkapni.A söréteket anatómiai csipesszel szedegettem ki belőle.Azóta állatorvossal is megnézettem,az azt mondta üregi,a színjelek szerint,viszont termetesebb darab.Persze simán lehet tőlem házinyúl is,mert már újzélandi fehéret is találtam/az teljesen szelíd volt/kb. 10 éve Jászberény felé autózva.
Egyszer olvatam egy mezőgazdasági újságban, hogy ott él, ahol homokos a talaj: Kiskunság, Kisalföld, Dunántúl homokos vidékei. 2006-ban 34 nyulat lőhettek ki, de mivel csökken az állomány így most szerintem csak 10 darabot lőhetnek ki maximum.
Továbbá még az üregi nyúl Mo elterjedéséről se nagyon van infónk. A mezei nyúl vadászható, a sok "jó" vadász meg lehet nem tudja megkülönböztetni ezért is lőtték meg. Szóval érdemes lenne kideríteni, hogy egyáltalán van-e itt vadon élő üregi populáció.
Ez szerintem se üregi nyúl. Valaki elengedhette és te meg pont megtaláltad meglőtten. Lehet, hogy elkapta a myxomatózist és immunis lett rá, és választ kapunk végre, hogy immunis lesz-e a nyúl, ha kigyógyul a bajból.
Az üregi nyúl max. 2,5 kilóra nő meg, ez meg elég dagadtnak látszik. Hány kiló?
Az üregi nyúlr csak ritkán vadásznak, mert védett, én így tudom.
Nem akarlak elkeseríteni, de ez nem üregi nyúl, csak sima házi nyúl vadas színben.
Ha söréttel lőttek rá nem csoda hogy visít ha hozzá érnek és félénkebb aktívabban figyel...
Nekem volt olyan anyanyulam amelyiket ha megfogtam visított.
Egy humbum mese:
Úgy tudhatod meg, hogy üregi nyulad van, ha kaparsz egy nyúlszerű üreget, a nyulat bele teszed, majd betemeted a lyukat. Ha a nyúl kikaparja magát akkor valódi üregi. Ha nem akkor nem.
Szvsz ez nincs összefüggésben a valódi üregi nyúllal, mert egy házi nyúl is kikaparhatja magát...
Továbbá attól mert erdőben volt és vadas színe van még nem az ősi üregi nyúl.
Tudod, nem minden arany ami fénylik. (vagy sárgán csillog és a földben van)
A méretéből és a helyből adódóan paraszti logikával valaki megunta a nyulát és gondolta majd az erdőben elél a nyuszi... Csak nem számolt a vadászokra a megunt gazdi.
Még1 illuzió romboló: Az igazi üregi nyúl füle kisebb.
Nekem meg M.Barnának van hasonló jellegű nyula ami üregire !!hasonló!!
A kép kicsi csalóka, a testhez képest a fül nem nagy. Biztosan van másnak is, csak nem osztott meg képet róla. Ez egy sima keverék házi nyúl. Bár sokan csak rátudják h keverék házinyúl, de nagyon sok külöbség van nyúl és nyúl között.
Vannak tömzsi fejűek, hosszúkás fejűek. Rövid fülüek, hosszú fülüek. Nagy lapát (mint az óriásoknak) fülüek. Vannak jó hús:csont arányúak és rosszak. Vannak olyanok akiken a bőr feszesen ül a testen, van akin lazán. Van akinek a szőre selymes, van akinek durva. A laikus szemmel vadasnak ítélt színen belül is van az fekete vadas szőrszálakkal, van az ilyen sötét barna vadas, van az őzbarna vadas, van az ilyen kékes szőrrel tüzdelt vadas. Van akinek felső szőr réteg alatti szőr fekete, van akinek a olyan színű mint a fedőszőrzet.
És még mindig olyan keverékről van szó ami üregi hasonlóságot mutathat.
a XVI. ker. határában,a kKiserdő szélén talált,megsörétezett baknyuszim ,itt már "beistállózva",meghízva.Igazi üreginyúl jellege van,vad volt,ha megfogtam visított.Már szépen kézhezszokott,csak többet kapar egy normál házinyúlnál.A myxomatózis nem fog rajta,az utódain sem/pannon fehérrel,kaliforniaival,csincsillával és újzélandi vörössel is pároztattam.
Valószínűleg rex fajta lesz amit választok, nagyon megtetszett az elmúlt pár napban, de nem zárja ki hogy más fajta ne is legyen.
Ott tartok még, hogy ketrecet kell csinálnom vagy szereznem. Úgy gondolom ha magam csinálom akkor olcsóbb meg persze azt jobban becsüli az ember. Majd kiderül, csak már nekem hideg van az iyesmihez az udvaron.. majd tavasszal nekifogok.
Addig meg elmegyek pár közeli kiállításra nézelődni.
Akkor biztos találok majd receptet ahogy olvasom a fórumot folyamatosan.
Amúgy én szinte minden fajta húst megkóstolnék amit a világ tájain fogyasztanak, olyat is amit itthon nem haszonállatként tartanak. Erről nem írok bővebben, mert nem akarom, hogy megkövezzenek :)
Szerintem olyat tarts, ameyiknek a bundája és fajtája neked tetszik.A rex-ek bundanyulak, de van sok másik, aminek a bundáját is lehet használni. Ilyen pl. a pannon, német ezüst vagy más egyszínű fajta, ezeket jobban megveszik.
A pannon azért jó, mert hófehér, a német ezüst vagy csincsilla, mert szép ezüst színűek, de a csincsillában van fehér is a hasánál.
Persze, és nem igazán a költség a téma. Marhából nem jó a szárazkolbász, mert olyan lesz, mint a bikacsök, viszont a vörös felvágottnak kifejezetten kitűnő! (párizsi, visli, szafaládé, krinolin, de azokat már halandó meg sem tudja fizetni) Ma már csinálják a sok vackot, szójával "dúsítva", ízfokozókkal, baromfi párizsi, pulyka párizsi, húst sem látott csemege fördelményeket.
Ha prémért akarsz nevelni, akkor a csincsillát javaslom, bár nem tudom milyenek a piaci viszonyok. Az "átkosban" volt értelme, szerződéssel a cég biztosította a kezdő állományt, takarmányt és a prémet visszavásárolta, a hússal nem foglalkozott, maradt a termelő tulajdonába. Egyébként macerás a tartása, nagy gondosságot igényel.
Az érzésem az, hogy nyúlprém termelés nem nagyon rentábilis, ha ebből szeretnél megélni, sokat, több 1000 nyulat kellene tartani, igen ám, de mit kezdesz a hússal? Minimális az igény. Arról nem beszélve, több milliós forgótőke is kellene! Nem akarlak lebeszélni, csak figyelmeztetlek, húzós terület, nagyot lehet bukni. Szerintem maradj a libánál, ők eszik jobban a fokhagyma szárát, a nyúl csak elvétve, (akkor eszi, ha nincs más), de arra nem lehet alapozni, több a igénye.
Az más dolog, hogy bizonyos fajta állatokból (kutya, macska, kacsa, nyúl) a kolbász mennyiség elő állítása költséges a nagybb hús kihozatalú állatokhoz (disznó, marha, ló) képest, ezért nem túl elterjedt.