Ezt így hogy 450-ből kihozni nyúl húst, elég érdekes kijelentés.
Nagyon sok függ az egyedek növekedési erélyétől, az etetett takarmánytól.
Ha táppal etetjük a jó vérvonalú esetleg fajtatiszta hús fajtájú nyulat akkor simán megoldható. De nálam a minőség ott kezdődik, hogy szója mentes takarmányozás (ha van ilyen táp, akkor hurrá) és nem nagyüzemi húsnyulak, hanem jó ízű háztáji fajták (itt inkább keverékekre lehet gondolni.)
A levágáshoz:
Tegyük fel, hogy levágok 20 nyulat:
Akkor több tál kell, több kunyerálás xd
A késből elég egy
A hely kialakításon is lehet spórolni.
De zömében egy nyúlra való idő az meg lesz akkor is.
A vége nem lett valami frappáns,de lehet te érted a tengerinyúl kifejezést de én nem.Én tuti nem hozok ki 450ft-ból 1 kg nyulat.Tápot nem etetek az egyéb zöldségeket,szőlő leveleket,káposzta leveleket stb még nem volt se időm se eszem beárazni.De azért a nyulaim a 3.hó végére elérik a 2.5-3kg-ot.Nem kell sietniük ráérnek.
Egy darab nyul esetén korekt ez a felsorolás,és egyet is értek vele.Viszont 1 nyulat ritkán vágunk,( én legalábbis nem szoktam)és akkor megoszlanak az inproduktiv idők és 15-20 perc közzé esik 1db nyul feldolgozási ideje !Nálam ha segitség van akkor nő meg a feldolgozás ideje,de az ilyenkor már inkább bandázás egy kevés pálinka ,sör kiséretében!
Edények előkészítése (kunyerálás) 1-5 perc Kések előkészítése, esetleges élezése 0-2 perc A hely előkészítése ahol majd fellógatom 1-2 perc Megfogom a nyulat 1 perc Mivel magam dolgozok, így meg kell várni mig nem ficánkol átlag 1 perc
Leütöm, fellógatom, levágom a fejet: 2-3 perc
Nyúzás: 3-10 perc
Zsigerelés: 3-5 perc
Szőr leszedése, ha ráragadt a húsra: 0-5 perc Kések elmosása, hulladék eltakarítása: 5 perc
Hús mosása a nyaki résznél főként a vér miatt: 1-2 perc
Na adjuk össze a legnagyobb számokkal dolgozva:
42 perc ha az égiek nagyon ellenem tesznek.
Ha minden gyorsan megy (ez nagyon ritka), akkor max 20 perc. De ha van segítség akkor oszlik a munka vagyis hamarabb megy.
Akkora zseni mint te biztos vagyok ,ha már személyesskedsz!Átvettem egy 6 anyás állományt a növendékekkel eggyütt és lekopogjam,"szaporodnakmint a tengerinyul !
Még aannyit mit reagáljak arra a kalkulációra ahol pl: 30 percben határozol meg egy nyul megnyuzását( vagy 1 kg-ra vetitetted,már nem is tudom,de annyira írreális volt,hogy nincs kedvem az ujraolvasásához a pontositás végett)!
De már december van! Másrészt , aki nem tud 450Ft- ból kihozzni 1 kg nyúlhust (élő súly ) az hagyja abba és keressen más olyan tevékenységet amihez több tehetsége,hozzáértése van! Az tévhit,hogy a piac elismeri a leggyengébbek teljesitményét is!
Ezt idén augusztus 1-én írtad: "Nincs nyulam,de szorgalmasan olvasgatok néhány topikot,többek közt ezt is!"
Szívből rülök, ha azóta felpörgött üzlet.
Én korábban feltettem egy kalkulációt, amit többen reálisnak tartottak, te nem. De a tiédet azóta sem tetted közzé. Csak a meggyőződésedet hangoztatod. Tegyed, a te dolgod.
De ettőll még tény, hogy a kicsiben termelők fajlagosan drágábban termelnek, mint a nagyok, akiktől a multi is vásárol stb. stb..
Ha a multi kifizetett ezért a nyúlért kb. 900-1000 Ft-ot, hogy karácsonyi akciózzon, mert ugye nem folyamatosan hirdeti, akkor már innen nézve is éppen csak null szaladós az 1200-1300 Ft-os otthoni ár.
(szerintem)
De nem azért írtam, hogy meggyőzzelek, csak az ideolvasóknak legyen egy másik megközelítés is, azután majd eldöntik.
Igen, ez részemről csupán egy gondolat volt a korábbi, árrakkal kapcsolatos eszmefuttatásokra.
Multi, nem multi....a nyúlhús rendkívül értékes és finom, nem a csirkéhez hasonló tömegcikk (azt is nagyon szeretem ám:D), de nem is sertés....Viszont az is igaz, hogy M.o. jelentős részén egyszerűen nem tudják megfizetni az 1800-2500 ft/kg körüli nyúlhús árat.
Én személy szerint soha senkinél sem kilincselnék, hogy van nyúlhús eladó, ez valahogy távol áll tőlem. Ha véletlenül egy-két ismerős, aki tudja, hogy vannak nyulaim, megkérdezi, annak 1300 ft-ot mondok, és szívesen adok neki, ha éppen van.
Elfogadom mindeki véleményét, de egy biztos: a kereslet határozza meg az árat, nem a kínálat.....(ténylegesen persze...)
Te honnan tudod ,hogy van vagy nincs nyulam? Másodszor ha a tesco adja 1800-Ft áron az tisztességtelen ha egy termelő -akinek egy sor költsége nem keletkezik mint egy üzletnek- akkor meg tisztességes haszon? De nem győzködök senkit ,mindenki annyiér adja veszi amennyiért akarja! Szerencsére nekem pörög 1200-1300 forinton a nyul ,más meg csak járjon indiántáncot ha minden szökőévben 1800 forintért sikerül eladnia 1kg.-ot!
Meggyőződésre nincs miért reagálni, az van és kész! Egészségedre!
Majd ha már lesz nyulad és a saját megelégedésedre árulod ennyiért, akkor térjünk rá vissza!
Józsi egyébként nem azt írta, hogy 1300 a kőbevésett reális ár, hanem azt, hogy nem kell pironkodni annak, aki ennyit kér! Nem ugyan az a kettő!
Elég régi vicc:
A vevő bemegy a boltba és megkérdezi, hogy az x áru mennyibe kerül. Eladó megmondja, vevő hüledezik, hogy a szomszéd üzletben fele annyi. Eladó kérdezi, hogy akkor miért nem vásárolt ott, válasz: mert ott éppen nincs. Ja, kérem, ha nem lenne, akkor itt is annyiba kerülne.
Teljes mértékben egyetértek veled! Mindössze csak azért tettem fel a kérdést mert előzőleg valaki ugy írt itt,hogy azért adja 1800-ért a nyulhust ,mert a multi is annyiért adja!Tőle és a vele egyetértőktől vártam- elsősorban- reagálást! Én azt vallottam és vallom ,hogy az 1200-1300 forint a termelőnek reális ár!
Gyönyörű kis iromány! Aki ezt végigolvassa, annak az élettől is elmegy a kedve, nemhogy az állattartástól. Aztán egy kis rágódás után megállapítja, hogy "elég az nekem, amit Pista bácsi meg Mari néni elvisz tőlem! " De lehet, hogy csak én vagyok már öreg meg kevéssé ambiciózus ezekhez a dolgokhoz. Ja, meg tapasztaltam ezt-azt bürokrácia és hatóságok terén, de ezzel talán nem vagyok egyedül. Lehet, hogy ez az ország, meg a körülmények teszik, hogy az ember ennyire nem mer tervezni, többre vágyni. Ehhez ne szóljatok hozzá, mert erősen off lenne, és csak nagyon rossz passzban vagyok.
Valakik valamit nagyon félreértenek ebbena témában. :)
Szó nem volt arról, hogy multi-polcok-beszállítás.....stb...
Nyilvánvaló, hogy a hús értékestésének (nagy- vagy kiskereben) szigorú egészségügyi-járványügyi feltételei vannak, aminek egyetlen otthon, a fészerben, ólban és hasonlókban termelő, 2-3...6-7 anyával termelő nyúlkedvelú nyúltartó sem tud megfelelni. Ezen kívül a folyamatos beszállításnak és hasonlóknak sem. Ezért vannak a vágóhidak, illetve a nyagy nyúltermelő telepek.
Tehát a "multikhoz bekerülni" gondolatokat nyugodtan el is vetheti mindenki. :)
Én csupán arról szóltam, azt a gondolatomat próbáltam közölni, miszerint reális az 1300 ft-os ár, ha az üzletben 1700 ft egy kg nyúlhús. Ennyi. :)
Jó, akkor termeljünk multiknak. Megadjuk a kezdő költségeket, te kikalkulálod, hogy mennyiért tudod adni, hogy 5-10 éven belül (!) megtérüljön, támogatás nuku, a multi meg nem fogadja el az árat.
A multiknak van egy központi árukészlete, amiből az egységek gazdálkodnak - vagy rendelnek, vagy nem, attól függően, hogy az egység vezetője eladhatónak tartja-e a terméket - részegység egyedileg nem vásárolhat senkitől. Innentől kezdve tehát a kérdésed okafogyottá vált.
Ha a Tecsó vagy a Lidi összes üzletébe szállítani akarsz (ne álmodjunk túl nagyot) heti 20 darabot, ahhoz minimum gépkocsikat és azokhoz sofőröket kell alkalmaznod. Ennek a mennyiségnek az előállításához pedig plusz embereket, mert egyedül nem bírnád: etetés, almozás, feldolgozás, csomagolás. Itt a tsz nyúltelepén külön krotáliázó ember volt, aki a 2 hetes kisnyulak fülébe jelölőt nyomott, hogy tudják a vérvonalat követni, mert (ha jól emlékszem) a 4. generációs utódok újra összeereszthetők voltak.