Keresés

Részletes keresés

Torci85 Creative Commons License 2024.01.16 0 0 1940

Kedves Norbi,

 

esetleg írt-e valaki, ami megosztható és/vagy vannak-e személyes tapasztalataid?

 

Köszönettel,

Gábor

 

 

Előzmény: Kiberkenobi (1939)
Kiberkenobi Creative Commons License 2023.05.18 0 0 1939

Sziasztok,

 

Látom ez is egy ideje halott, de hátha van valaki aki tud majd segíteni. Szeretnék beszélgetni olyannal, akinek volt műtétje. Nekem is valószínű kell majd.

 

kiberkenobi@gmail.com-on írj rám légyszi ha nagyon unatkozol, meg segítenél infókkal ellátni. :)

 

Köszi,

Norbi

L0riana Creative Commons License 2019.07.20 0 1 1937

Nos, a héten újra voltam kontrollon, kétszer is. Szerdán kiderült, hogy jobb oldalt (ahol el volt záródva az arcüreg is) eléggé összenőtt a középső része az orromnak, ez kb. 10-15 műtétből egynél fordul elő, így lokál érzéstelenítés után (ami egy vattapamacsot jelent átitatva kék lidokainos löttyel), ami nem hatott, szétvágta egy kisollóval az összenövést. Majd újra tampontálta, így amíg benne volt, megint nem kaptam levegőt az orromon. Másnap reggel szedte ki, azóta minden oké, jól szelel az orrom, bár elég sokat tüsszögök. Kontroll 3 hét múlva.

Előzmény: L0riana (1936)
L0riana Creative Commons License 2019.07.11 0 1 1936

Meg volt a második kontroll is. Az egyik oldalon nagyon sebes, ezt tisztogatta, a másik oldal pedig elkezdett összetapadni, ezt széthúzta, és bekente a mentolos kenőccsel. Nem volt fájdalommentes a procedúra, de azért ki lehetett bírni. Jövő héten újra kontroll. Egyre jobban kapok levegőt, mostmár (orrspré után) 80%-os.

Előzmény: L0riana (1935)
L0riana Creative Commons License 2019.07.04 0 1 1935

Ma voltam az első műtét utáni kontrollon. 6 napja műtöttek, 4 napja engedtek haza a kórházból (László).

Az orrom szinte végig teljesen el volt dugulva az utóbbi napokban, pár percre éreztem csak, hogy max 10%-ban szelel, szóval semmi. A váladékozás szinte teljesen megszűnt. Nem tudom kifújni az orrom sajnos, részben a fájdalom miatt. Igaziból ma kezdett el fájni kifejezetten a nyálkahártya, gondolom, ahogy húzódik össze a seb és varasodik - szóval szerintem ez eltart pár napig. A kontrollon mindent renden találtak. Kaptam egy orrsprét, ami erősebb, mint a mentolos orrkenőcs, amit eddig használtam. Ez nasivint, szteroidot és antibiotikumot tartalmaz, tényleg hatékony. Viszont szerintem ettől fáj az orrom. Továbbra is kell még coldastopot használnom. Alapból jól vagyok egyébént, csak az éjszakák voltak eddig küzdelmesek a szájlégzés és a folyományaként a szájamban kialakuló sivatag miatt. Jövő héten már dolgozhatok (számítógépes munka). A következő kontroll a jövő héten lesz.

Előzmény: L0riana (1932)
L0riana Creative Commons License 2019.07.04 0 0 1934

Köszi.

Előzmény: Törölt nick (1933)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.02 0 0 1933

Jobbulást kívánok!!!

Előzmény: L0riana (1932)
L0riana Creative Commons License 2019.07.01 0 0 1932

Sziasztok!

Engem pénteken műtöttek, ESS + septumplasctica volt.

Az előzményekhez annyit, hogy góckutatás során jutottunk el ehhez a megoldáshoz. A vállam többször műtötték, és továbbra sem tudtam használni, fájt, és a vérképem is mutatott némi gyulladást. Először egy FOG szakorvos ránézésre kizárta a gócot (endoszkóp hiányában vizsgálatot nem tudott végezni - ezt így le is írta), és semmit nem kérdezett (amúg évi 2-3x van arcüreggyulladásom). Ezután mentem fogorvoshoz, ahol a panorámaröntgenen látszott valami, amit ugyan a fogorvos nem írhatott le, de visszaküldött egy újabb FOG vizsgálatra, hogy mutassam meg a képet. Persze, másik fül-orr-gégészhez mentem már inkább, és addigra csináltattam egy arckoponya röntgent is, ami mutatta a fátyolozottságot jobboldat az arcüregben. A FOG szakorvos is megerősítette ezúttal, hogy valóban lehet ott valami, és elküldött CT-re, magánban, mivel szerinte az jobb minőségű. Ez két nap után meg is volt a felvétel, és ugyan leletet nem kaptam, csak a felvételt, amit betettem itthon a gépbe, és rögtön sokkot is kaptam, ugyanis még számomra is nyilvánvaló volt, hogy valami nagyon nem stimmel: a jobboldali arcüregem félig tele volt valami trutyival. Visszamentem a FOG-hoz, aki rögtön mondta, hogy ez krónikus arcüreggyulladás, plusz kissé ferde az orrsövény. Elirányított egy orvoshoz ("akire még ő is rábízná magát és a családját"), akihez három napra rá be is jutottam. Kedves, csendes, jó fej dokinak ismertem meg. Igaziból nem volt kérdés a műtét, az arcüregem le volt záródva tele gennyel, és rákérdeztem, hogy akkor egybe megoldható-e az orrsövény. Így egy hónapra rá, azaz pénteken megműtöttek. Egyet megtanultam: soha többé nem hiszem el, ha egy orvos azt mondja, nem fog fájni.

 

Pénteken én voltam az utolsó, délután egykor kerültem sorra (addig kaptam 3xfél liter infúziót, egy adag augmentint iv. és a műtét előtt egy órával egy xanaxot). A műtét altatásban történt, kb 1 órás volt ez a kétféle műtét, nem merült fel egyáltalán a helyi érzéstelenítés lehetősége, mondjuk, nem is választottam volna. A műtét után az őrzőbe vittek kb 1 órára, de ahogy felébredtem, azonnal nagyon fájt az arcom-fejem, kaptam iv. algopyrint, amivel kb elviselhető lett a fájdalom. Az orromat nagyon ki kellett tamponálni gézzel (kétszer olyan széles lett, mint Miss Röfié), mert eléggé vérzett, plusz parittyakötés került fel, amit magamnak cserélgettem kb. 3-4 óránként. Aludni nem tudtam szinte semmit, mert amikor elaludtam volna, akkor a garatom annyira elernyedt, hogy teljesen lezárt, nem kaptam levegőt, köhögtem, gondolom a sok trutyi miatt is.

 

Másnap reggel lazítottak a tamponáláson, azaz mindként orrlyukamból kitéptek 1-1 5 centis darabot, ami borzasztóan fájt, már bealvadt és megkeményedett, de elég gyors művelet volt. Rövid ideig jobb is volt, de aztán újra iszonyat migrénem lett, amin a diclofenac nem segített. Már előző este és akkor is algopyirinnel támogattak a nővérek (akikről szintén csak jót mondhatok). Az orrom persze egyáltalán nem szelelt, emiatt nagyon kiszáradt a szám, nyelni pedig nagyon nehezen ment a vákuum miatt, plusz kicsit feltolta a nyelés a falatot az orromba belülről (mint anno a mandulaműtétnél, amikor az orromon jött ki a borsóleves, csak most le volt zárva). Második este sem tudtam aludni egyrészt a migrén, másrészt a feszítő arcfájás, harmadrészt a fülfájás miatt - minden nyelésnél be- vagy kidugult a fülem, pattogott az orrom-fülem. Végre vasárnap reggel megszabadítottak az összes tampontól, ez még rosszabb volt mint az előző napi horror, folyt a vér, rángatni kellett a tampont, annyira beszáradt. Sajnos egy darab bennemaradt, amit rá két órára kiszedtek, újra a fenti procedúra, másik orvos, aki viszont le is szívta, na az is brutális volt. De kb. 5 percig kaptam levegőt az orromon. Rá pár órára hazajöhettem. Mióta kikerült a tampon, sokkal jobb, nem szakad szét a fejem, a fülfájásom is elmúlt, viszont nem kapok levegőt egyáltalán egyik oldalon sem. Valamennyi váladék még csordogál, de nem vészes. Fújnom kifejezetten nem szabad. Az arcüregem szerintem tele van megint, legalább is olyasmi, mint az arcüreggyulladásnál szokott lenni: fáj és nyom. Csütörtökön megyek vissza kontrollra.

Bulsara1 Creative Commons License 2019.05.04 0 0 1931
Csak egy kicsit vissza kellene olvasni.
Előzmény: Max1111 (1929)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.03 0 0 1930

Lentebb olvastam már, hogy igen!

Előzmény: Max1111 (1929)
Max1111 Creative Commons License 2019.05.03 0 0 1929
Sziasztok!
Én is orrsövényműtét előtt állok, aki átesett rajta azt kérdem hogy végzik altatás nélkül is a műtétet?
davcs Creative Commons License 2019.04.11 0 1 1928

Nekem 3 hónapja volt a műtétem, és azóta jobban kapok levegőt, egyáltalán nem bántam meg.

Előzmény: Swtrooper (1925)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.17 0 0 1927

Sziasztok.
Fogorvosnál készítettek cbct felvételt, ami alapján
a fogdoki szerint gondok vannak az orrkagylómmal, nyálkahártyákkal, stb.
Tudom nem itt kéne érdeklődni, de azért, amennyiben van valakinek erre rálátása
esetleg mondhatna valamit.
Köszönöm.

http://keptarhely.eu/view.php?file=20190215v00p5lcc0.jpeg

fifferfiffer Creative Commons License 2019.02.16 0 0 1926

Duna Medical centerben , BP, volt mar vki orrsoveny muteten prof. dr. Tamas Laszlo -nal? Iden aprilisban megyek majd, ,ar 16 evesen is ki voltam irva mutetre de akkor elegge meszarszek modjara mukodott a helyi korhaz ahol eltem akkor, igy inkabb szenvedtem meg 20 evet vele :D es most elegem van mert nem tudok aludni mar normalisan, szerintem parszor a legzesem is leallt mar mikozben aludtam, erre nincs kozvetlen biznyitek de felesegem, rokonok mondtak hogy durvan horkolok es neha fel percre nagyon csondbe vagyok utana megint durvan horkolok, kjo parszor mar panikrohammal ebredtem ami szerintem azert volt mert annyira leesett az ver oxigen szintem hogy erre felriadtam.

 

Mindenkepp privatban akarom csinalni, altatassal, ebben a privat korhazban kb 400 ezer ft a mutet, vizsgalat meg 1 nap bent alvassal, de a penz resze nem erdekel, csak jol csinaljak meg a mutetet.

 

Vki volt mar itt?

Swtrooper Creative Commons License 2019.01.25 0 0 1925

Sziasztok!

 

Nekem is javasolták a műtétet de sok rosszat olvastam róla. Apámnak csinálták, 3 évig jól szelelt az prra de visszaferdült teljesen. Kinek mi a tapasztalata? Más megoldá esetleg?

davcs Creative Commons License 2019.01.16 0 1 1924

Sziasztok! Nekem két napja volt orrsövény műtétem a Budai Irgalmasrendi Kórházban. 2 éjszakát kellett bent maradni, ma jöhettem haza.

Az orrsövény műtét előtt készült röntgen, majd  CT , és azok alapján kiderült, hogy az arcüregem is be van gyulladva, ezért FESS (Endoszkópos orr- és melléküregműtét) műtétre is szükség volt.

A műtét ezért az átlagos fél óra helyett nekem több mint egy óra volt. Nekem az arcüreg átjárás kinyitása fájt a műtét közben, az orrsövény faragás kevésbé, az inkább csak kellemetlen volt.

A melléküreg átjárója be volt nőve az én esetemben, és ez valószínűleg az orrsövény ferdülés következményeként alakult ki.

Utána 2 napig benne volt a tampon az orromban. Én azt hallottam, hogy a tamponkivétel lesz elég fájdalmas, de nekem az már nem volt annyira vészes és gyorsan megvolt.

Az eredményekről még nem tudok beszámolni, mert még 2 hét a gyógyulási idő, de én örülök hogy nekikezdtem, mert a gyulladás miatt még polip is kialakult, amit szintén eltávolítottak, és ez csak egyre rosszabb lett volna. Amikor a műtéti kockázatokról kérdeztem az orvost, azt mondta, hogy az  kockázatosabb, ha nem csináltatom meg.

 

 

Zsakutca2 Creative Commons License 2019.01.04 -2 1 1923

Figyelem emberek!

Itthon volt, akinél "kis baleset" történt orrsövényműtét közben.

A doki felfúrt a páciens agyába. Jó, hogy a páciens nem halt meg. 

Bécsben bízunk benne, hogy tudnak rajta segíteni.

https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20171210/elkepeszto-muhiba-atfurtak-a-koponyacsontjat-az-orrsoveny-mutet-kozben/

(vajon itthon XY város állami klinikája feljelent engem ezért a fórum hozzászólásért? Nem ellenük szólt a cikk, még csak nem is én írtam) 

Arra szeretnék rávilágítani, hogy ez nem egy kisműtét és nem 1 rutinműtét, hanem egy közepes műtétnek számít.

A magánbiztosítók ezt a műtétet nem sorolják a "kis műtét" kategóriába. 

A kockázatok tekintetében ami gyakori, az a műtét utáni vérzés. A fájdalom beszámolók alapján a műtét után a nőknek jobban fáj, mint a férfiaknak. 

Zsakutca2 Creative Commons License 2019.01.02 -1 1 1922

Figyelem emberek!  Karácsony előtt járta be a sajtót egy orrsövényműtét utáni 80%-os bénulásról szóló hír :

https://hvg.hu/itthon/20181220_11_evvel_a_felresikerult_mutet_utan_sem_kapott_karteritest_a_ferfi_de_ujra_perelhet

Tudjátok-e hogy ez melyik klinikán történt?  Magán vagy állami?

Hogyan történhetett meg egy agyvérzés, ami a bíróság szerint összefüggésben áll a műtéttel? 

A pórul járt honfitársunk vajon hány éves? 

Hogyan történt ez az eset: Vajon a székben ült-e a páciens és a vésőtől ment fel a vérnyomása 220-ra?

vagy altatás közben történt az eset? (vérrög?)

Ha orvosi műhiba történt, akkor miért nem jár kártérítés a lebénult páciensnek?

(azért kérdezem, mert itthon, ha nincs felelőssége a klinikáknak, akkor itthon akár nagy kockázatú (gyakran szükségtelen) műtéteket is be fognak vállalni a betegeken. (például ilyen a horkolás ellen műtét (a garatban lézerrel műtenek, az eredmény gyakran rosszabb, mint műtét előtt, stb).

(az állami kórházak 160 ezer Ft-ot hívnak le orrsövény-műtétre a TB-tól per Kopf, a magánklinikák általában 250-350 e Ft közötti összeget). 

Ez a műtét felfogható egy üzleti vállalkozásnak is. Ha tegyük fel, hogy 100 műtétből 98 sikerül és 2 nem sikerül, akkor a 2 sikertelen műtét után kártérítést kellene fizettetni szerintem (főleg, ha maradandó), hiszen akkor sokkal körültekintőbben állnak hozzá, hogy ne hibázzon senki.  

 

Sophiesteele Creative Commons License 2018.12.04 0 2 1921

Kedves brumi26! 

 

Remelem nem problema, hogy en valaszolok, vagy egyaltalan varsz-e barmilyen valaszt erre, de par sort azert irnek. 

Nem tudom, hogy puszta kivancsisagbol irtad ezt, vagy eppen mutet elott allsz, - es az ebbol adodo felelmed tett annyira kivancsiva, hogy osszekanalazz ennyi "elrettento" cikket, de azt bizton allithatom, hogy, mint minden mutetnek, ennek is meg van a maga rizikoja. A kerdes termeszetesen az, hogy kinek mit er meg a sajat egeszsege. Ha mindig azon ragodnank, hogy ott van az a kis szazalek, akiknek egy eletre megvaltoztattak az eletuket(sajnos nem jo iranyba), akkor azt hiszem az eddiginel is tobb beteg ember lenne. Bar mi szamit betegsegnek ugye. Ez a fajta beavatkozas jelentosen javitja az addigi eletminoseget, a valasztas a tied, ahogyan azt is el tudod donteni, hogy melyik orvos kezebe adod magad. Nem allitom, hogy en mutet elott nem olvastam at az osszes lapot itt a forumon es neztem szamtalan videot az operaciorol, de ezt pontosan azert tettem, hogy mentalisan felkeszuljek ra. Amig valaminek a negativ oldalat nezem es hosszu orakat olok abba, hogy mi lenne ha.. Addig fordithatom at inkabb az egeszet olyanna, hogy igenis jol fog sikerulni es nem en leszek az az 1-2%. Ugyanakkor azt gondolom, legalabbis bizom benne, hogy aki mar eltokelte magat a mutetre az pontosan tisztaban van azzal mit vallal. Stresszhelyzet ide vagy oda, az ember tud gondolkodni es jo esetben tudja is, hogy minden mutet elott alairatjak vele ezeket a papirokat. Igen, valoban kicsit nyers a fogalmazas, hogy ha esetleg elhalaloznek, akkor ez meg az. De ebbe most nem mennek bele.

Valahogy ugy erzem, ez az iras kicsit az emberek riogatasa vagy az orvosrudomany megkerdojelezese fele iranyult. Sokan beszeltek itt a kockazatokrol es volt olyan forumozo, akinek beverzett a nozija, vagy osszenovesek keletkeztek. Ebbol senki nem csinal titkot, ezert sem ertem miert kellett ezt igy idetalalnod, termeszetesen ha valakit erint ez a tema, az ugyis utanajar. Az egyszeru bokaficamtol a szivatultetesig mindenben ott van a riziko. Sot, holnap rameshet egy cserep az utcan a negyedikrol a kedvenc szomszednenim ablakabol. Az esely, hogy veled is megtortenhet 50-50. De szerencsere ennel a mutetnel van valasztasod.:)

Minden jot: egy ket hetes soveny es kagylo mutott :) 

Előzmény: brumi26 (1920)
brumi26 Creative Commons License 2018.12.03 -1 0 1920

A kockázatokról: 

Amiről mindenkinek tisztában kell lennie:

 

Orrsövény-műtéteknél voltak ritka nemkívánatos eredmények :

 

Belgrádban egy 27 éves nő 2014-ben orrsövényműtét közben az egyik szemére véglegesen megvakult:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25090816  

Törökország, 2017-ben egy 29 éves szintén műtét közben, az egyik szemére megvakult: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28437265

Anglia, 2013, egy 40-es férfi, szintén fél szemére megvakult: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700966/

 

Magyarországon ilyen vaksági eset még senkivel se fordult elő?

 

Orrsövény-műtétből gégemetszés: http://rtl.hu/rtlklub/hirek/belfold/cikkek/61990

 

Az altatásban is bele lehet halni, ha egy olyan senki által nem ismert rejtett betegségetek van, és ha az egészségügyi intézmény nem tart ellenszert.

https://24.hu/belfold/2016/03/07/tragikus-korulmenyek-kozott-halt-meg-a-pecsi-egyetemista-perel-a-csalad/

 

Nem elijeszteni akarok senkit sem, de a műtét előtt általában elétek tolnak egy beleegyezési nyilatkozatot, amiben olyasmik vannak, hogy belehalhatsz és nem vállalnak emiatt felelősséget.

Abban az időszakban a műtét előtti stresszhelyzetben a többség azt se tudja, hogy mit ír alá. 

 

Orrsövényműtét után, ami gyakoribb mellékhatás: erős orrvérzés (mentőt kell hívni, sürgősségi ellátás kórházban)

 

Az orvostudománynak nagy kihívás az üres-orr szindróma, ami azt jelenti, hogy megszűnik a szaglásotok:  https://www.buzzfeed.com/joeloliphint/is-empty-nose-syndrome-real-and-if-not-why-are-people-killin

Ez nem az orrsövényműtét kapcsán alakul ki, hanem az orrkagyló-kisebbítés műtét mellékhatása (ezt a műtétet együtt szokták végezni az orrsövény-kiegyenesítő műtéttel) . Az orrkagylóból való kimetszés következménye, mert a középső orrkagyló kisebbítése ezzel a nemkívánatos következménnyel járhat.  Szerencsésebb lenne, ha az orrkagylót nem kisebbítenék, mert az orrsövény kiegyenesítése már önmagában is javulást eredményez az orrlégzésben. Az orrkagyló azért nagyobbodik meg, mert az orrsövény fala hozzáér és az orrkagylót irritálja. A jövőben szerintem az orrkagyló-kisebbítéstől el fognak tekinteni, az üres-orr-szindróma veszély miatt. Ennek a rizikója 1-3% között mozoghat.  

 

Orrsövény-műtétnél a legrosszabb, ami történhet veletek, az az, hogy 3%-ban kilyukad az orrsövény (amit nem olyan egyszerű bezárni, ahogy ezt a laikusok gondolják)

Cikk erről: https://enthouse.blog.hu/2010/01/07/nem_szeretjuk_a_lyukas_orrsovenyt_1

Nekik sípolni szokott az orruk légvételkor. 

 

Van valami konkrét információ arról, hogy a túlzott hegesedés (hipertrófea, vagy keloid) hány %-ban van Magyarországon? Ez azt jelenti, hogy a műtét után nagyon megvastagszik a heg és emiatt újabb műtét kell, hogy a hegszövetet kisebbítsék.   

 

Az internet ír olyan esetekről (Kína, India), hogy orrsövényműtét során az orvos felfúrt a páciens agyába és emiatt a páciens meghalt. Magyarországon gondolom ilyesmi nem fordulhat elő.

 

Ezt azért írtam, hogy senki ne mondja ezt a műtétet rutin műtétnek, sem kis műtétnek. Mindig akkor hibáznak az orvosok, ha nem figyelnek oda megfelelően. Ez a műtét gondos előkészületet és tervezést igényel, és egyénre szabottan kell elvégezni. 

 

Az állami kórházakban is ez egy biznisz (páciensenként lehívnak 160 e Ft-ot), de a magánkórházakban is ez egy biznisz. Sose mondjuk azt ,hogy sima rutinműtét , mert akkor szoktak hibázni, amikor valamit elbagatellizálnak. 

 

 

Devente Creative Commons License 2018.11.16 0 0 1909

Szia!

 

Nekem 10 éve volt lézeres orsövény műtétem volt, abban az időszakban még lényegesebb baráti áron volt mint napjainkban.

Ami kellemetlen volt az a tamponálás nekem másnap vérzett is volt vele küzdés rendesen.

Magánrendelésben végezte az orvos mai ésszel azt hiányoltam, hogy elötte nem készült egy ct vizsgálat vagy panoráma rötngen, csupán az utca túloldalára lettem átküldve a fogorvosi

rendelőbe egy röntgenre. Persze én laikus vagyok, lehet, hogy ez így is rendben lehet.
Ami nekem már akkor feltünt, hogy a bal oldali orlukamon sokkal tovább dolgozott az orvos mint a másikon, ez késöbb meg is mutatkozott abban, hogy a jobb oldali nem szelel rendesen.
Már akkor fútószalagon mentek a mütétek én speciel nem is gondoltam, hogy ennyien küzdünk ezzel a betegséggel. Az orvosra nem tudok rosszat mondani de az látható volt,

hogy a sok páciens és a nagy fokú leterheltség miatt talán nem tudott mindenkire kellő időt fordítani.  Tisztában vagyok vele, hogy egy ilyen mütéti eszköz beszerzése valamint egy magánrendelő fenntartása igen költséges beruházás de talán mindezek mellett a betegekre is lehetett volna több idöt fordítani. A mütét utáni kontrolok bruttó két percig tartottak és egy tizesbe kerültek.  Összeségében nekem akkor évekig jobb lett, csak most szükséges egy remélhetőleg kicsi beavatkozás. Van benne kellemetlen idöszak de mindent mérlegelve én csak javasolni tudom mindenkinek.

 

 

Előzmény: tk04 (1866)
Andor Tomi Creative Commons License 2018.11.12 0 0 1908

Úgy vélem teljesen felesleges reklámot csinálni a lézert is használó magánorvosi cégeknek, a különféle lézereket sok évtizede használja a fül-orr-gégészet is, ez nem jelenti azt, hogy mindent ezzel kell végezni, mivel ez mindent megold, az orrsövény műtétnél csak féloldali kezdő metszés van, ezt teljesen mindegy hogy mivel ejtik meg. A műtét utáni orrdugulások jelentős része abból adódik, hogy az új orrsövényhelyzetet az orrkagylóknak, különösen az alsó orrkagylóknak meg kell szoknia, kompenzációs folyamatoknak idő kell, az eredetileg szűk orrfélben az orrkagyló duzzadni kényszerül a másik oldali eredetileg tág orrfélben pedig szűkülni kényszerül, a végső állapot az új tereket egyenletesen kitöltő két oldalon egyforma orrkagylók, ehhez több hétre de akár egy -két hónapra is szükség van. 

Előzmény: brumi26 (1907)
brumi26 Creative Commons License 2018.09.07 0 0 1907

Laikusként olyant is olvastam, hogy 15-20 perc az orrsövény-műtét, nem fáj semmi és utána tamponálni sem kell.

https://mom-medical.squarespace.com/lezeres-endoszkopos-ful-orr-gegeszeti-mutetek

Akkor miért jobb szenvedni a sok tamponálástól, törésektől és csont kiegyenesítésétől ???

Ezt írják: "A beavatkozást követően a páciens munkaképes, műtét utáni fájdalom nincs. Az orrlégzés 1 hét elteltével rendeződik"

Én olyanokat keresek, akik lézeres eljárásról hallottak bármit pro és kontra.

Ha ez ennyire jó, akkor az USA-ban miért nem ezzel a módszerrel csinálják? Ott az egészségügyben hatalmas pénzek vannak és az egészségügyben ők a legfejlettebbek !

brumi26 Creative Commons License 2018.09.07 0 0 1906

sziasztok ! Laikusként érdeklődnék , mik a tapasztalatok a lézeres orrsövény műtéttel kapcsolatban?

Vannak magánklinikák, ahol lézerrel vágnak: http://www.arsmedica.hu/orrsovenyferdules-kezelese-orrsoveny-ferdules-mutet-arak-kepek.html

Állítólag még állami kórházban is létezik ez a módszer.

Olyanok véleménye érdekel, akik átestek ezen. A kockázatok és mellékhatások terén a hegesedés szerepel. A hagyományos eljárásnál is heges szövet marad utána a műtött területen? (a vésős, fúrós, kalapálós).

Másik kérdés, hogy sokaknak műtét után nagyon fáj a műtött terület és utána hetekig erős fájdalomcsillapítókat szednek. 

A műtét hány %-ban sikeres? Vannak erről statisztikai adatok?

 

zotozso Creative Commons License 2018.09.04 0 0 1905

5 hónappal vagyok túl az Uzsokiban rezidens általi orrsövény műtéten. Nagyon lassan kezdett az orrom szelelni, és nem lett tökéletes.

A sövényen lyuk keletkezett, így most sípol a légvétel ha  enyhén el van dugulva az orrom, ez egy lehetséges szövődmény, nagyon segíteni nem lehet rajta, max kitágítani a lyukat fél centisre, de én nem akarom a rosszat még tovább rontani.

Érdekes módon  ami műtét előtt mindig el volt dugulva, a műtét után jól szelel, viszont ami műtét előtt jól szelelt, az most nagyon gyakran eldugul, este lefekvéskor ugyanúgy dugul az orrom, nem használok semmi orrsprayt, tehát nagyjából maradt az életminőségem ugyanolyan éjszakai dugulós:(

 

A műtét után olvastam egy cikket, hogy csak a műtöttek  max. 50%-ának segít a műtét a többieknek vagy ugyanolyan vagy rosszabb lesz.  Ki tudja ki melyik százalékba fog esni, így én csak akkor műtétnek ha tényleg nagyon nagy gondot okoz a ferdülés.

 

Adelaideee Creative Commons License 2018.08.31 0 0 1904

Szia! Nem tudom hogy visszaolvasod-e a fórumot még, de azért röviden válaszolok, aztán majd még kérdezhetsz! Én is két beavatkozáson vagyok túl, egy volt altatásban. Ekkor orrsövény és orr kagyló kissebbízés volt rádiófrekvenciás módszerrel. Nekem semmi fájdalmam nem volt egyiknél sem se a műtét alatt sem utána. Nálam is allergia van de csak a vérteszt mutatja ki. A műtét után én se fújhattam 1-2 hétig, de kellet valamilyen tengeri sós cuccot fúlyni naponta az otromba és azzal öblögetni, valamint igen létezik valami mentolos krém azt is ajánlotta az orvos. De hát ezeken már úgy is túl vagy! Engem 3 éve műtöttek és az egyike orrféltekem még mindig nagyon nehezen szelel és érdekes mód csak fekve érzem így. Te hogy vagy így 2 hónap után?

Előzmény: amalika (1902)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2018.07.16 -1 0 1903
amalika Creative Commons License 2018.07.08 0 2 1902

Sziasztok,

 

túl vagyok már elég sok mindenen orr témában, gondoltam megosztom a történetemet.

 

2013 őszén kezdődött a kálváriám, egy megfázással. Hetekkel később már meggyógyultam, de az orrom nem akart kidugulni. Akkor még laikusként egészen nyugodtan kezdem el használni a Rhinospary-t. Télen már nagyon frusztrált, hogy teljesen orrspray függő letten, és amikor szilveszter éjjelén rájöttem, hogy elfogyott, és nem is tudok venni, teljesen kétségbe estem, minden házi praktikát kipróbálva se tudtam elviselhetővé tenni az orrdugulást. 2014-ben első dolgom volt felkeresni egy fül-orr gégészetet, ahol közölték brutál orrsövény ferdülésem van, műteni kell.  

 

A műtét után fájdalmam nem volt, viszont felment a lázam mert keveset ittam (betamponált orral, parittyakötéssel nem egyszerű feladat). Ezen kívül a tampon kiszedése volt fájdalmas, de azzal egy időben dimenziókat léptem az orrlégzés terén. Rhinót amint hazaértem kidobtam, és évekig nem is használtam semmilyen orrsprayt. Boldog voltam, az életszínvonalam nagyon sokat javult a műtétnek köszönhetően. Ezúton is ajánlom mindenkinek, sokkal többet használ, mint amennyi kellemetlenséggel jár.

 

Pár hónappal később viszont fekvés közben ismét elkezdett dugulni az orrom jobb oldala. Itt már nem vártam hónapokat, azonnal visszamentem az orvosomhoz, aki gyorsan meg is állapította, hogy megnagyobbodott az egyik orrkagylóm, ismét műteni kell.

Ez a műtét valahogy nehezebb volt, annak ellenére, hogy csak az egyik oldalt érintette. Fájt is, vérzett is, nehezebben gyógyult, de végül túl lettem rajta, és az orrom egészen sokáig tökéletesen szuperált.

 

2017 tavaszán viszont megint elkezdtem náthásodni, folyamatosan fújnom kellett, teljesen kisebesedett a nyálkahártyám, viszketett a szemem is, tudtam ez most allergia. Vissza a kórházba, időközben az orvos aki műtött, nyugdíjba ment, így egy random orvoshoz kerültem, aki megállapította, hogy anatómiailag tökéletes az orrom, és felírt antihisztamint, ami gyorsan segített is. 

 

2018-ban lakást újítottunk fel, gletteltünk, csiszoltunk, az antihisztamin már nem segített a sok por miatt ismét eldugult az orrom, és annyira fáradt voltam, hogy legegyszerűbb megoldásként előkerült megint a Rhinó, szigorúan csak mértékkel.. Aha, 2 hét alatt durván rászoktam, gyűlöltem, de a 8 órás meló után még 8 órában dolgoztunk a lakásban, nem volt erőm az orrdugulással szenvedni. 

Viszont amikor már a Rhinó se segített, vagy próbáltam csökkenteni az adagot, szabályos elvonási tüneteim voltak, szédülés, magas vérnyomás, fejfájás... na akkor elhatároztam magam és visszamentem a kórházba, hogy segítsenek leszokni, és adjanak valami olyan allergia gyógyszert, ami hatékonyabb.

 

Nem úsztam meg ilyen könnyen, a doktornő benézett az orromba és azt mondta annyira be van dagadva az orrnyálkahártyám hogy semmit nem lát, de itt valami nincs rendben, csináltassak CT-t és azzal menjek vissza hozzá. Pluszban felírt Zyrtec-et és egy szteroidos orrspay-t, a Nasotasone-t az allergiámra, és hogy ezekkel majd le tudom tenni a Rhinot.

 

(Apró kitérő, a kettő közül valamelyikre olyan gyógyszerallergiám lett, hogy a sürgősségin kötöttem ki, aztán meg átküldtek a Mária utcai bőrklinkára, ahol nagy bajban voltak mert az allergiát pont antihisztaminnal és szterodiddal kezelnék, de nem tudják melyik váltotta az allergiát ki, így be is fektettek....)

 

Végül a CT eredménnyel visszatértem a FOG-re, így kiderült, az orrkagylóm és az orrnyálkahártyám összenőtt, valószínűleg az előző, orrkagyló műtétem után, mivel az utókezelés nem volt megfelelő. Az allergia és a Rhinó meg még többet rontott rajta. Műteni kell. Megint...

Itt egy kicsit megkönnyebbültem, hogy nem szimplán függő vagyok, anatómiailag sincs minden rendben.

Azt mondta a doktornő, csak egy kis vágás lesz lézerrel, ehhez ő engem el nem altat.

 

Bár az első két műtétnél altattak, nem izgultam, nem tűnt ez bonyolult műtétnek, egészen addig, amíg fel nem feküdtem a műtőasztalra, és szét nem feszítette a doktornő az orromat. Akkor azt mondta, ajaj, ez nem szimpla összenövés, hanem egy hatalmas porcos polip nőtt rá az orrkagylómra. Hosszas vésés és kaparás után, már épp fel akarta adni a doktornő, és altatásban folytatni, amikor mégis sikerült jól megfognia a polipot, és az első darabot leszedni. Onnantól könnyebben ment, bár vagy 6-8 darabban tudta csak leszedni. Végül a szövettan szerint egy nagybabnyi porcos valamit távolítottak el az orromból.

 

Kijöttem a műtőből, és igazán rosszul éreztem magam. Az érzéstelenítő ellenére rettenetesen fájt, és utána is, sokkal jobban, mint az előző két műtét összeadva. Mind testileg, mind lelkileg legrosszabb eddigi élményem volt. 

Utána még napokig rendszeresen bevillant az agyamba az az érzés, ahogy próbálja kiszedni, és néha még most is, hetekkel később is belém nyilall az a fájdalom, de csak másodpercekre. 

Úgy volt aznap hazamehetek, de persze 3 napig bent tartottak utána, mert a parittyakötést is folyton átvéreztem, nem csak a tampont.

Végül hazajövetel után is 2 héten keresztül minden megerőltetőbb mozdulatnál bevérzett (értek egy zuhanyzást, cipő bekötést, stb..) de a harmadik hétre végre jobb lett, és már csak a hatalmas pörkök zavarnak odabent. Egyébként megint tökéletes a helyzet orrlégzés terén.

 

Viszont az allergiámat nem tudják egyelőre semmivel kezelni, így egyelőre próbálok steril környezetben maradni, ami nem egyszerű. Visszavárnak a bőrklinkán, hogy kiderítsék, pontosan mire is vagyok allergiás, de nem vagyok túl optimista, nem hiszem hogy a 2 gyógyszer mind a 100 összetevőjére vivőanyagokkal együtt le tudnának tesztelni. Magánban voltam közben vérvételen, prick teszten az soha semmit ne mutat ki.

 

 

Többiek, akiket orrsövénnyel, vagy kagylóval műtöttek, nektek kellett bármit is használni a műtét után? Nekem az előző orvosom kifejezetten megtiltotta hogy bármivel kenjem, vagy bármit befújjak, a mostani orvosom szerint viszont folyamatosan használjak orrkenőcsöt, nehogy megint összenőljön valami az orromban.

 

Plusz szerintetek miért fájt ennyire ez a műtét..? Nem olvastam senkitől, hogy ébren ennyire szörnyű lenne, azoktól sem, akiknek orrsövény-ferdülésük volt, pedig az egy nehezebb műtét...

Tejberizs2 Creative Commons License 2018.07.02 0 0 1901

Férjemet 5x műtötték, most se jó az orra.

 

CT nélkül műt ma egy orvos ... hmmm. Jól járd körül a témát, ha elrontják - amire jó esély van, ha nem profi műt - nehéz helyrehozni. Csak indokolt esetben műttetném magam, látva a férjem kálváriáját.

Előzmény: brumi26 (1900)
brumi26 Creative Commons License 2018.07.02 0 0 1900

Sziasztok ! Érdeklődnék: a kockázatok és a haszon mérlegelése szempontjából: megéri-e bevállalni az orrsövény műtétet? 

Úgy hallottam nagyon fájdalmas a műtét utáni 2 hetes időszak. Altatás nélkül tervezem bevállalni. Koponya CT-t szeretne 1 pesti orvos kérni, azonban itt a vidéki állami klinikán a doki azt mondta nem szükséges, mert látja, hogy 30 fokban ferdül az egyik irányba. 

Akik átestek ezen: mennyire para a székben helyi érzéstelenítéssel átélni ezt a traumát?

Az eredmény szempontjából: tényleg jobb lesz az orrlégzés? A horkoláson ezen javít? (úgy hallottam, hogy nem szünteti meg).

Hány hét szabit kell kivenni a munkából?

Sportolok: futás, fitness: van, hogy azt írják 1 hónapig ne sportolj, van ahol 2 hetet írnak. 

Én altatás nélkül vállalnám be. (az egyik doki azt mondta ő csak altatásban végzi, mert 2 páciens is behúzott neki, amikor helyi érzéstelenítésben végezte, azaz műtét közben). Találtam 1 fiatal dokit, aki jobban szereti ébren, helyi érzéstelenítéssel végezni. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!