Keresés

Részletes keresés

MekkElekkk Creative Commons License 2017.02.16 0 0 426

Csak kitartást tudok kívánni minden családtagnak ès gondozóknak.Mi 3 ève küzdünk,a kezelèsek ès a gyógyszerek ellenère rohamosan èpül le èdesanyám.Tegyük hozzá,hogy nagyon korai,nála 58 èvesen diagnisztizálták.Hiába az infúzió,hiába a B vitamín kúra, egyre nehezebb.Olyannyira,hogy munka mellett már nem lehet ellátni.Most èppen nem ismeri meg az öcsèmet,aki ellátja...

Már lassan semmi nem megy segítsèg nèlkül,a fürdès is egyre körülmènyesebb.Viszont állandóan járkál,leskelődik ès magában beszèl.Legutóbb èjszaka horrorfilmbe illő nevetèsre kellett bennem a szobájába,ami elèggè megrèmített.

Most egy ideje már,ha nem marad vele az öcsèm,akkor elaludni sem hajlandó...

Szóval csak kitartást tudok mindenkinek kívánni ès valakit,aki tartja bennetek a lelket.

Alzhemert a legegyszerűbben az órateszt mutatja meg,valamint egyszerű kèrdèsekre adott válasz(pl.:mi a különbség egy törpe ès egy kisgyerek között,stb.).

Előzmény: Geryson (422)
Nycki90 Creative Commons License 2017.02.15 0 1 425

Sziasztok,

 

egy nagyon kedves ismerősöm édesapja szenved a kórban....nemrég tudták meg. A legnagyobb gondjuk, hogy az öreg mindig elcsatangol, félnek, hogy elfelejti hol lakik és kit tudnak hívni azok akik esetleg megtalálják.

Nektek mi a véleményetek erről a cuccról? Jónak találom, hasznos. A rendelésen gondolkodom, már megterveztem. Van valakinek hasonló?

 

www.proid.hu

trenalpet Creative Commons License 2017.01.23 0 0 424

szia!

 

Anyósomnál MRI állapította meg az Alzheimert,mai napig a pszichiátriára kell vele menni. ott kérdésekből és tesztek alapján állapítják meg az állapotát!

 

Előzmény: Geryson (422)
trenalpet Creative Commons License 2017.01.23 0 0 423

Sziasztok !

 

Anyósom Alzheimer kóros lett,közép stádiumban van! sajnos a  tükörrel beszélget,meg sok furcsasága van .... nem magát látja hanem valamilyen barátnőt a tükörben! Ha valakinek van ismerőse vagy családtagja aki ilyen betegségbe szenved kíváncsi vagyok hogy milyen gyógyszert szednek a betegségre!

 Köszönöm

 

Geryson Creative Commons License 2017.01.08 0 0 422

Tisztelt Fórumozók!

 

Apámnál diagnosztizálták az Alzheimert, ráadásul a korábbi szociális teljes elszigetelődésnek köszönhetően, nem is a kezdeti stádiumban - ha jól értettem. A következő rákérdezésnél már közel nem volt ilyen biztos a totál elhavazott (és szerintem felületes) kezelőorvos. Kérdezni szeretném, hogy elérhető a neten valamiféle teszt, vagy van-e orvosi "magán" csapat, akivel egy tesztet végigcsinálhatnék, hogy megtudjam, hogy tényleg az-e és milyen stádiumban van? Sajnos azt kell, hogy mondja, hogy a Nyírőben most masszívan csalódtam, ugyanis SOHA nem mondták eddig ennek a gyanúját vagy hasonlókat annak ellenére, hogy sajnos az Öregem többször járt bent.

 

Ha a neteken található Alzheimeres cikkeket nézem (hogyan fedezhető fel, mik a gyanús jelek), akkor egyszerűen is-is válaszokat tudok adni, azaz távol sem vélem felfedezni, hogy ez TÉNYLEG Alzheimer.

 

Köszönöm a segítséget előre is!

Budapesti idegen Creative Commons License 2015.10.05 0 0 421

Sziasztok

 

Almafának írom én is úgy hallottam a Mirvedol alzheimerre gyógyszer, de csupán lassítja a betegség kialakulását.

 

Anyukád magas vérnyomás betegségével mindenképp menjetek orvoshoz, mert jön a 2.3.stb. agyvérzés, és anyád ettől egyre jobban leépül de él. Bár statisztika szerint egy kezeletlen vagy gyógyszerszedéssel is 180 feletti magas vérnyomásnál 2 évet él még a beteg, de lehet olyan jó az orvostudomány, hogy agyvérzést kap anyukád, de megmentik az orvosok és az agyi trauma, a bevérzés miatti agykárosodás után hazaadják hogy gondozzad még 10-20 évig.

 

Nekem szomszédom járt így. Mamája egyedül élt, tervezték hogy összeköltöznek, mama végzi a házimunkát, ők a férjével dolgoznak, gyerekek iskolába járnak. Mama összeköltözés előtt otthonában agyvérzést kapott, erről nekik nem szólt. Összeköltöztek. Mama passzívan, furán viselkedett, orvoshoz mentek, az diagnosztizálta hogy mamája agyvérzésen esett át (közben mamája váltig azt hangoztatta, hogy náluk a fürdőszobában kullancs csípte meg és Lyme kóros lehet). Hát mama házimunkát semmit nem végzett, tityegett-totyogott, meg rosszkedvű volt egész nap. Mégegy agyvérzése lett, majd 2 év múlva jött a 3. A 3. után mama már bekakilt, ágyból nem tudott felkelni, mély depresszióba esett, intézetbe adták, ott fél év múlva meghalt. Szomszédasszonyom jelenleg dolgozik, de depressziós, magas vérnyomása van és cukorbeteg. Azt mondta nagyon szerette anyukáját, férjével, gyerekeivel rendszeresen összeveszett, hogy azok nem gondozzák eléggé a mamát. Mama akkor került intézetbe, amikor már éjjel-nappal nyöszörgött és a fia meg falat verte és üvöltött hogy "mamának meg kell halnia".

Szóval szomszédasszonyom figyelmeztetett, hogy az agyvérzést ha lehet kerüljem el anyámnál.   

 

 

 

 

 

Budapesti idegen Creative Commons License 2015.10.02 0 0 420

Anyukám 88 éves, az alzheimer betegség korai stádiumában van. Nála az agyban a "feledékenység" központ kismértékben  károsult. Az "itélőképesség" központban már jelentősebb hibák vannak, ebből kifolyólag személyiségzavara van, tehát nem a valóságot hiszi igaznak hanem azt hiszi valóságnak amit gondol, érez. Viselkedése "nárcisztikus", azaz agresszív, engem a gondozóját sértegeti, orvoshoz nem akar menni, tagadja hogy beteg. Külön lakunk és külön városban is, de nem tudok munkát vállalni mert akkor ki látná el anyámat. Már 10 éve nem megy el otthonról, ez a fóbiája. Persze kihasznál engem. Az a bajod Almafa, hogy nem látod át hogy anyukád fizikai leépülése önmagában még nem lenne gond, mert tityeg-totyog te meg ellátod őt. Az anyukád viselkedése miatt készülsz ki, mert anyukád átvette az irányítást feletted, beleláncol a demenciájába te meg szenvedsz mert ha vele vagy mindenre a "nemet mondás" meg a "süket szövegelés" van egész nap hogy "ezt utálom, meg meg azt utálom" meg "most adok egy puszit mert holnap már nem élek" depresszió. Anyád a betegségével zsarol és élvezi. Jól látod így lett a "nem szedek gyógyszert a magas vérnyomásomra" anyád döntéséből az agyvérzése. Te vagy a normális, ütköznöd kell anyáddal hogy vegye be a gyógyszerét - mert ő nincs ott agyilag hogy felismerné hogy beteg, te meg a beteg gondozója vagy. Én megmondtam anyámnak hogy ha nem szed  vérnyomás-csökkentőt akkor agyvérzése lesz és lebénul, mehet az elfekvő kórházba. Kiröhögött. Aztán egyik éjjel felszökött 180 felettire a vérnyomása, rosszul lett, kihívta a mentőt és megmentették. Most megúszta az agyvérzését. Mondtam menjünk el orvoshoz vérnyomás-csökkentőt felíratni - azt mondta "soha az életben orvoshoz nem megy". Áthívta a szomszédot hogy ő egészséges és a lánya kényszeríti őt, szomszéd is az orvoshoz menetelt támogatta. Elmentünk a háziorvosához, utána anyám rögtön azzal jött hogy ugye azért bevásárolok, takarítok, mosok, kertészkedem ezután is havi 100 órát az ő háztartásában úgy mint eddig. Persze anyámmal naponta beszélünk telefonon, képes volt megzsarolni hogy "ismerjem be hogy rossz gyereke vagyok, gonosz és erről a gonoszságomról még beszélünk", mert el kellett mennie velem orvoshoz a magas vérnyomása miatt. Na ez a  "nárcisztikus" viselkedészavar.

Almafa át kell gondolnod hogy mit bírsz el és mit nem - eszerint kerül édesanyád intézetbe.

 

 

Almafa_13 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 419

Sziasztok, 

 

látom, hogy egy kicsit meg van állva a topic de hátha sikerül fellendíteni régi érintettekkel, esetleg újakkal, mint én is vagyok. 

 

Nekem édesanyám szenved alzheimer-kórban bár neki inkább kevert típusú a demenciája, mert agyérelmeszesedést is kimutattak nála a vizsgálatok során. 

 

Úgy kezdődött minden, hogy először feledékeny lett, nem tudta a dolgok neveit, mindig csak körülírta, amit szeretett volna mondani és egyre inkább nem tudott megnevezni semmit. Ezzel egy időben elkezdődött az is, hogy szinte már nem lehetett vele kommunikációt folytatni, mert nem értette meg amit az ember mondott neki és csak nézett, mint akihez kínaiul szóltak volna. 

 

Amikor diagnosztizálták nála a kórt, (ennek már 4 éve) kapott gyógyszert (Palixidet, Valdoxant és Ergotopot). Az orvos azt mondta ez megállíthatatlan folyamat, csak lassítani lehet. 

Anyukám egyébként elég fiatalon kapta meg ezt a betegséget, mert még csak 58 éves volt. Most volt idén 62 de már ott tartunk, hogy önállóan nem képes ellátni magát köszönhetően egy idén tavasszal kapott stroke-nak, ami a kezeletlen magas vérnyomásából fakadt. 

 

A leírások alapján úgy gondolom, hogy az utolsó előtti stádiumában van ennek a betegségnek, és ezután már "csak" az van hátra, hogy nem tud elmenni wc-re sem. Itt még nem tartunk. 

 

Egyébként mióta súlyosbodott az állapota kb. 2 éve, a Palixidot lecserélte egy másik neurológus Mirvedolra. Most ezt szedi. 

 

Nagyon nehezen viselem, hogy ez történt vele és először nem is akartam elhinni, hogy ez a baja és mi vár rá a jövőben, folyton csak sírtam és kerestem a lehetőségeket meg módszereket, hogy megállítsuk nála a betegséget, teljesen hasztalanul de egy ideje 360 fokot fordult velem minden, (amitől magam is megrémülök néha, hogy ilyen gonosz ember vagyok) mert már inkább azt várom, hogy legyen vége és essen át abba az utolsó stádiumba, amikor már minden mindegy neki és be lehessen adni egy otthonba, ahol kezelik. 

Tudom, hogy ez nagyon csúnya dolog de egyszerűen nem tehetek róla, hogy ezt érzem. 

 

Ti voltatok hasonlóképpen? Szeretnék beszélgetni valakivel erről a betegségről, hátha úgy könnyebb és talán változnak az érzéseim vele kapcsolatban. 

 

Köszi, hogy elolvastok.

azsuzsa1173 Creative Commons License 2015.06.29 0 0 418

A sok egyformának látszó otthon kiválasztásánál a fő szempont az volt, hogy tudjuk viszonylag könnyen látogatni (pest megyeit kerestünk). Ezért esett a választásunk a sülysápi Estikék otthonra. 

Jó első benyomásom alakult ki a gödi, és a biatorbágyi otthonokról is. Ismerőstől a Dunakeszin nem régen nyílt otthonról is jókat hallottam.

Valaki jókat írt itt a fórumon egy Budapesttől távoli otthonról.

A keresés menete a következő volt: 1. Internetes tájékozódás 2. elsődleges kérdések feltétele telefonon keresztül (pl. mikor tudják fogadni, milyen elhelyezés, mennyibe kerül, milyen járulékos költségek vannak?), 3. személyes megnézése a szóba jöhetőknek (akár többször is). Írj össze minden kérdésedet (amit fontosnak tartasz), és nyugodtan tedd fel, a tapasztalataim szerint szívesen válaszolnak. Amit a mai eszemmel alaposabban körüljárnék az az, hogy 1 ápolóra/segéd ápolóra hány beteg jut. Ebből lehet arra következtetni, hogy vajon a közvetlen fizikai szükségleten túl, jut-e idő a beteg lelkére (az is fontos).

Előzmény: szerénke8 (417)
szerénke8 Creative Commons License 2015.06.09 0 0 417

Szia Zsuzsa! Szeretném megkérdezni ,hogy hol volt az Anyukád magán otthonban? Sajnos a sógornőmnek keresnek otthont. Ő fizikailag rendben van még ,de állandó felügyeletre van szüksége,67 éves és agysorvadása van, ami egy baleset után keletkezett. Válaszodat előre is köszönöm!

Előzmény: Zsuzsa1172 (411)
zsuviki0824 Creative Commons License 2015.05.07 0 0 416
Kapott gyogyszert.Palixid a neve.Esetleg valaki tapasztalat? Ha leszazalekoljak anyukamat,vajon mennyit kaphat?Elegendo lehet arra hogy ha nagyon szukseges Egy Otthonba beadjuk?Elegge ketsegbe vagyok esve hogy mi lesz vele.
Előzmény: zsuviki0824 (415)
zsuviki0824 Creative Commons License 2015.05.03 0 0 415
Meg van CT eredmeny.Az van rajta demencia nem allapithato meg.A CT lehet nem utatja ki,MR vizsgalat meg nem volt.Mi van ilyenkor?
Zsuzsa1172 Creative Commons License 2015.04.20 0 0 414

Szia,

 

Leszázalékolásban nem tudok segíteni. De biztosan csak a teljes kivizsgálást követően, a diagnózis pontos ismeretében indítható meg. Addig Interneten (pl. keress rá: "leszázalékolás"), házi orvosnál tájékozódhatsz. Zsuzsa

Előzmény: zsuviki0824 (413)
zsuviki0824 Creative Commons License 2015.04.17 0 0 413
Koszi a valaszokat.Anyukam is nyugodt egyebkent.Igen feltetlen viszem orvoshoz.Nemsokara megyunk ct.re.Le szeretnem szazalekolni,ennek mi a menete?Szegeny meg csak iden lesz 60 eves.
Előzmény: Zsuzsa1172 (412)
Zsuzsa1172 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 412

Szia,

 

Láttam, hogy 2 kérdésed is van, egyben válaszolok.

Mikor édesanyámnál felmerült az alzheimer kór gyanúja, akkor elvittem egy neurológiai szakrendelésre (mintha nem kellett volna beutaló, de az időpont jegyzésnél úgyis megmondják). 

Ott megvizsgálják (tesztet töltenek ki), reflex vizsgálat-szerűség, tud-e egyenesen menni, beszélgetnek vele. Mi kaptunk beutalót UH vizsgálatra (azt hiszem a nyaki verőerek állapotát vizsgálták) és CT-re. Az eredmények alapján állapította meg a neurológus az alzheimer kórt. Gyógyszert írt fel, de az orvos elmondta, hogy ez a gyógyszer nem javít az állapotán, csak lassítja a betegség kifejlődését. Azt nem tudom megmondani, hogy gyógyszer nélkül mennyi idő alatt fejlődött volna ki a betegség, de édesanyám a gyógyszer szedéstől számítva még 2 évig - kisebb, nagyobb segítséggel - önellátó volt. De az előbbi bejegyzésemből láthatod, hogy édesanyámnál az alzheimer tünetek nem klasszikusan jelentkeztek, külső szemlélő számára abban az időben, amikor elmentünk az orvoshoz, csak az látszott, hogy időskori elbutulás, felejtés jelentkezett. (Később ez jelentősen leromlott, de a fő problémát a mozgásképesség rohamos csökkenése, majd megszűnése jelentette.)

Menjetek szakorvoshoz, még 1-2 év haladék is nagyon sokat jelenthet a családnak is és a betegnek is! 

Üdvözlettel: Zsuzsa

Előzmény: zsuviki0824 (409)
Zsuzsa1172 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 411

Szia!

 

Elnézést, hogy csak most válaszolok, de talán még aktuális a kérdésed. Édesanyám alzheimer beteg volt, több éve tudtuk. A folyamatos hanyatlás során eljutott abba az állapotba, hogy nagyon nehezen mozgott, járt, bár az alzheimer betegekre jellemző pszichiátriai tünetei nem jelentkeztek markánsan (pl. nem volt agresszív, engem haláláig megismert). A mozgás problémák miatt elesett, és így került kórházba. A kórházból már nem tudtuk hazavinni, mert önállóan nem tudott mozogni. Ekkor kerestem neki egy alzheimer betegekre szakosodott magán otthont. Azt mondtuk neki, hogy csak addig kell ott maradnia, amíg a mozgása nem javul. Ez akkor nem hazugság volt részünkről, én is hittem benne, hogy lehet még rajta segíteni. Nem lehetett. A kezdeti heteket abban a hitben vészeltük át, hogy talán hazamehet még (otthoni segítséggel, ápolással), aztán pedig bele törődött az állapotába, mint az otthonban lakó többi beteg.

Az otthonban elkülönítve kezelték a komoly pszichiátriai tüneteket produkáló betegeket és azokat, akikről első ránézésre nem is feltétlenül lehetett megmondani, hogy alzheimer betegek, vagy valami más problémájuk van. Fizikailag rendesen ellátták őket (ápolói felügyelet, fürdetés, mozgatás), ami nekünk (neki is!) nagyon hiányzott, hogy a lelki törődésre nem maradt az ápolóknak idejük (kevesen voltak). Hiába látogattuk heti több alkalommal, az idő jelentős részében mégsem voltunk ott.

A múlt időből kitalálhatod, hogy édesanyám már nem él. Utólag visszagondolva, az elesés után legfeljebb 1-2 hónapig tudtuk volna otthon ápolni, mert dolgozni kell, és mert egyre nagyobb fizikai erőnlétet igényelt volna az ápolása.

 

Előzmény: Marica67 (406)
zsuviki0824 Creative Commons License 2015.04.11 0 0 410
Szegeny mar szinte nem csinal semmit csak ul es nez,jarkal.En nem lakom vele,de hetente eljarok.Apukam lakik vele a testverem es a papam.De a papam is gondozasra szorul,pelenkazni kell.Nagyon rossz ahelyzet.Akinek van tapasztalata a gyogyszerek javithattak volna az allapotan ha idoben adjuk?
zsuviki0824 Creative Commons License 2015.04.11 0 0 409
Sziasztok anyukamat most vittem orvoshoz,de sajnos mar eleg keson,mert eleg elorehaladott az allapota.Milyen vizsgalatokat fognak csinalni es milyen gyogyszert kaphat?
Rapidh Creative Commons License 2015.04.10 0 0 408

Szia !

 

Elnézést, hogy csak most írok. De nem jártam erre régen. Nagyon nehéz ezzel a feladattal megbirkózni egyedül. Én a Papám mellé felvettem 24 órás asszonyokat. Elején ő sem akarta, de az állapota úgy romlott, hogy belement. Ez is csak rövid időre volt megoldás. Egy asszony már kevés volt. Én nem laktam a Papámmal, de minden nap mentem. Intéztem a dolgokat, bevásárlás, stb. Ez alatt a 2-3 óra alatt , tudott az asszony pihenni. Papa éjjel fent volt és nem hagyta az ápolót aludni. Nappal aludt, de akkor is , ha felébredt indult a wc-re, vagy a fürdőbe, menni egyedül nem tudott, csak segítséggel. Az asszonynak minden el kellett dobni ilyenkor és rohanni, hogy el ne essen. Ember feletti küzdelem volt ez. Majd az asszony felmondott. Nem csodálkoztam.

Találtam egy nagyon jó otthont, oda levittük. Szépen és jól bántak a Papával, ha kellett naponta többször is átöltöztették.Megetették, ha éppen nem tudott enni. Minden nap gyógytorna,és foglalkozások.24 órás nővéri felügyelet volt. Nem használtak nyugtatót.

De, ezzel együtt, Papa nem tudott beilleszkedni, pedig már azt sem tudta, hogy hol van.Még a saját lakásában sem.

3 hét után feladta a küzdelmet és meghalt!!!

Ezért, csak azt tudom Neked mondani, amit én tapasztaltam. Tanácsot nem tudok adni. Volt olyan ismerősöm akiknél bevált.

Az orvosok azt mondták, hogy én már a betegség legvégén vittem otthonba.Lehet !!!Nem tudom Anyukád melyik stádiumban van. De, mindenki akivel beszéltem azt mondta, hogy otthonba kell adni, mert az egész család rámegy.

Remélem mire ezt olvasod, megoldódott a problémád !!

Előzmény: Marica67 (406)
EKriszti Creative Commons License 2015.03.25 0 0 407

Kedves Mindenki!

 

utoljára kérem a segítségeteket, főleg akinek van demenciában szenvedő hozzátartozója, már csak pár kitöltőre lenne szükségem, így akinek van egy kis ideje, az kérem segítsen: http://www.surveygizmo.com/s3/1973374/Demens-betegek-hozz-tartoz-inak-vizsg-lata A szakdolgozatomban demens betegek hozzátartozóit vizsgálom, ami egy nagyon nehezen elérhető csoport, ezért is próbálkozom itt. 

 

Előre is nagyon köszönöm és minden hálám annak, aki kitölti! :)

 

Erdélyi Krisztina

Marica67 Creative Commons License 2015.02.14 0 0 406

Jó estét mindenkinek!

 

A segítségeteket szeretném kérni. Édesanyám Alzheimr-kórban szenved. Most már ott tartunk, hogy állandó felügyeletre szorul. Sajnos nem fogad el semmilyen külső segítséget. Nincs betegségtudata. Az orvos, a családom és a szomszédok szerint nem hagyható egyedül. Ő nem szeretne otthonba költözni. 

Van tapasztalatok arról, hogy megszokják-e sorstársai az otthonokat? Hogyan tudják gondozni az ilyen betegeket? Hiszen ők nagyon nagy figyelmet igényelnek.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Babesz81 Creative Commons License 2014.12.01 0 0 404

Szerencsen van egy nagyon jó otthon. Kevés a férőhely, nem állami de érdemes érdeklődni előre, ha tudjátok, hogy kell majd egy otthon valamikor. Nem drága szerintem (havi 90ezer körül van). Nem akarom agyondicsérni de odafigyelnek az idősekre, törődnek velük. Van külön demens részlegük. Demens idősnek külön szobát adnak és mindig van külön mellettük egy ápoló. A vezetője is nagyon kedves, segítőkész. Ők nem ebből élnek, ezt csak meggyőződésből csinálják. Egy rokonunk alzheimeres anyósa itt van bent és elvannak ájulva a helytől. Azt mondják ég és föld az államihoz képest. Emberhez méltóan bánnak a betegekkel és ez szerintem nagyon fontos.

 

http://www.gyemantkapu.com/

Hanovis Creative Commons License 2014.05.01 0 0 403

Sziasztok!

 

Nálunk is van valami probléma édesanyámmal. Valaki írta, hogy az egyedüllét váltja ki és lehet benne valami. Nálunk akkor kezdett feledékennyé vállni, mikor édesapám és édesanyám édesanyja is meghalt. De még munkába jár, de sajnos rengeteg tünet látszódik rajta. Az össze-vissza pakolni mindent, értelmetlen helyekre. A hangos motyogás. Néha nem tudja, hogy mit is kell aznap csinálni. 3 nap alatt 10x felteszi ugyanazt a kérdést. Szóval valami nem ok. Május 12-én elmegyünk neurológushoz. A legfőbb probléma az, hogy a pénzt nem tudja kezelni. Most derült ki, hogy 3millió forinttal tartozik, mert össze-vissza felvett minden hitelt, amit ajánlottak neki. Nem tudjuk hova tűnhetett a pénz, mert a fizetéséből ki kellene, hogy jöjjön. Meg persze ő vidéken van én meg Budapesten kisgyerekkel. A testvérem ott van a közelében, segít is, amit tud, de nem értem, hogy ez hogy történhet meg és ezzel lehet-e bármit csinálni. Ezeket el kezdjük helyette fizetni meg eladjuk, amit lehet, de mindennap attól félünk, hogy újra felvesz valami hitelt. Meg lehet ezt akadályozni? Persze olyan módszerrel, hogy az állását ne veszítse el. Van valakinek ebben tapasztalata? Még csak az ötvenes éveiben jár :(

Köszönet!

lucsacso Creative Commons License 2014.03.22 0 0 402

Sziasztok! Érdeklődnék, tudtok esetleg egy jó otthont alzheimeres édesanyám részére, ahol megfelelően foglalkoznak vele? köszönöm

Mária_kis Creative Commons License 2014.02.25 0 1 401

Nálunk apósom lett beteg, de szerencsére még nem olyan súlyos az állapota, így napi pár órára egyedül lehet még hagyni. Egyelőre nem akartuk kiszakítani a megszokott környezetéből, és mivel az idegeneket kicsit nehezen viseli így az otthoni ápoló ötletét is elvetettük. Gyakran vagyunk nála, viszont mikor egyedül marad kicsit féltünk nehogy baja essen. Az interneten keresgetve találtunk rá a BGH otthoni segélyhívó rendszerére. Olyan mintha egy óra lenne a csuklóján és ha bármi bajt észlel akkor csak megnyomja a gombot és jön is hozzá a segítség. Fél éve használja és sajnos egyszer már szükség is volt rá, de szerencsére nagyon jól működött. Apósom megbotlott a konyhában és nem tudott fölkelni. Mivel ott volt rajta a segélyhívó, így gyorsan kiért a segítség. Minket már csak a kórházból értesítettek, hogy mi történt. Nagyon hasznosnak bizonyult, mert mi csak pár óra múlva mentünk volna hozzá. Így kicsit nyugodtabbak vagyunk amikor egyedül kell őt hagynunk.

vooki89 Creative Commons License 2014.02.24 0 0 400

sziasztok,

nálunk apukámnál diagnosztizáltak alzheimert, az a problémám, hogy egyedül van én viszont nem tudok mellette lenni egész nap a munka miatt, viszont azt se szeretném, hogy otthonba kelljen adni, mert abba teljesen belerokkanna. Keresgettem dolgokat, hogy mi lehetne a megoldás, szeretnék mellé ápolót fogadni de azt hosszú távon nem tudnám fizetni és félek hogy a változások nem tennének jót neki. Nektek esetleg valami ötlet, megoldás hogy hogyan lehetne "megkönnyíteni" az életünket, anélkül hogy intézetbe kelljen mennie?

Babesz81 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 399

Apósom tiapridalt szedett, reggel és este egy szemet, de sokat nem használt. Orvos közölte hogy emelhető az adag napi 6 szemre, de nem mertük csak délben adtunk be neki egy újabb szem gyógyszert, de hatása nem volt, csak mintha mégjobban zavart lett volna. Kapott altatót is, az éjszakára használt de csak egyszer volt hajlandó bevenni, utána állandóan kiköpte. Szegény nem tudta kik vagyunk, már nem ismert meg minket és lehet azt gondolta megakarjuk ölni, ezért úgy csinált mint aki lenyelte de reggel mindig a szőnyegen találtuk meg a bogyót, így sosem tudta kipihenni magát, pedig akkor egyszer amikor bevette akkor aludt 9 órát és másnap sokkal nyugodtabb pihentebb volt.

 

Ebixát én apósom is szedte, ez elvileg állapotmegőrzésre van, hogy ne épüljön le olyan hamar az agya de neki mellette is rohamosan romlott az állapota, azt mondta mindenki sokat nem ért.

Nekünk még Sermion nevű tablettát írtak ki, de tényleg nem tudom van e ezeknek a gyógyszereknek hatása, mert mi szedettük vele a gyógyszereket folyamatosan és mégse volt semmi pozitív hatásuk. Bíztunk benne, hogy talán lelassítja a romlás folyamatát de apósom nagyon hamar eljutott a feledékenység kezdetétől a már nem-ismert-meg-minket-sem végpontba, ez kb. cirka 2 év alatt zajlott le és nem tudom volt e akkor értelme szednie a gyógyszereket. Oké tudom hogy minden beteg más és van akit 3 év alatt tönkretesz a betegség van akit csak 10-15 év alatt de ez nekünk nagyon gyorsnak tűnt. Ha ezt tudjuk akkor inkább hagytuk volna hogy járjon a kocsmába (nem volt masszív alkoholista de napi 2 üveg sört megivott) a haverokhoz, pár éve ez volt már az egyetlen öröme, de mi azt akartuk hogy ne legyen baja és sokáig élhessen. Sokszor mondta is szegény hogy egyszer úgy is megkell halnia, inkább inna mert addig jól érzi magát, minthogy a gyógyszereket szedje.

Előzmény: kurrens__ (395)
Babesz81 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 398

Sajna ebben nem tudok segíteni, az én apósomnak hálaistennek soha nem volt dühkitörése. Gondolom van akikből ezt hozza ki a betegség. Nehéz mit tanácsolni, ez egy ilyen rohadt betegség, segíteni még gyógyszerekkel sem tudnak, sajnos folyamatosan romlani fog az állapota. Lehet hogy fognak kiírni nyugtatókat, más kérdés fog e használni vagy sem de próbálkozni mindenképpen érdemes. Nagyon vigyázzatok, mert azt mondják van amelyik beteg agresszív lesz egy idő után és akár még a szeretteire is rátámad. Nem direkt csak épül le az agya, nem tehet róla. Tudom hogy nem akarjátok az otthont, de most kezdjetek el keresgélni, ne akkor amikor már nincs idő. Ez nem jelenti azt hogy rögtön be is kell mennie, de eljön az az idő majd amikor már nem fogtok tudni vigyázni rá és tönkremegy a ti életetek is majd az övé mellett.

Előzmény: cintia2638 (394)
Babesz81 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 397

Nem tudom hogyan tudok szerkeszteni, de lehet túlzásokba estem, szóval érdemes az intézmény vezetőjét megkeresni. Nem biztos hogy minden esetben tud segíteni de ő legalább megpróbálja. Csak azért írtam ezt ide nehogy csalódjon valaki ha mégsem tud. A gondokság alá helyezéssel senki ne foglalkozzon, mert amikor egy alzheimeres nem tud magáról gondoskodni akkor a legközelebbi hozzátartozója dönthet róla hivatalos papír nélkül is. Oké ha az idős tud magáról akkor nem vihető otthonba ha nem akar menni, de szerintem akkor gondnokság alá sem helyezhető.

 

Mégegy tanács. Olyan otthonoknál ahol a férőhelyek 200 környékén kezdődnek, az olyanoktól sok jót ne várjatok. Horrortörténeketeket hallottam, olvastam, olyan helyekre inkább ne csak ha már tényleg nem bírjátok a gondozást.

Előzmény: Babesz81 (396)
Babesz81 Creative Commons License 2014.02.19 0 0 396

Mindenkinek akinek ilyen problémája van és nem akarja hogy idő előtt elveszítse a szerettét, annak csak azt ajánlom, hogy soha de soha ne engedje, hogy a szerettét pszichiátriára beutalják. Apósomat a háziorvos sürgősségivel beutalta amikor látta, hogy milyen állapotban van és ez sajna bentfekvést jelent.

Mi amikor láttuk hogy milyen a pszichiátria már egy nap múlva kiakartuk hozni de nem engedték ki. Egy hétig küzdöttünk hogy adják ki nekünk és közben se nem etették se nem itatták csak infúzióval és nyugtatókkal tömték. Egy hét alatt gallyra vágták, úgy hogy testileg egészséges erős ember volt. Mi etettük volna még odabent is de nem volt kivitelezhető mert ülve aludt és mindig azon imádkoztam hogy nehogy a következő falatnál nyerjen félre és fulladjon meg. Köszönjük kedves miskolci pszichiátria... Rohadt ez az egészségügy.

Egy hét után nagy fenyegetőzések és kiabálások hatására sikerült kihoznunk és egy olyan otthonba vinni ahol gondoskodtak róla de már annyira legyengült, hogy nem tudtak rajta segíteni.

 

Most hogy más ne járhasson így, belinkelek egy nagyon jó otthont ami mi találtunk. Kb. 90 ezret kell fizetni de van alzheimeres részlegük és egyszerűen minőségi ugrás egy elfekvővel szemben. Külön egyágyas szobát kapnak a demens betegek és mindig van mellettük egy ápoló. A szobákhoz van saját fürdőszoba és a vezetője egy nagyon lelkiismeretes ember, aki ilyen helyzetben van az mindenképp keresse meg, mindig talál megoldást de ha nem akkor is tud segíteni. Sok férőhelyük nincs de érdemes mindig próbálkozni.

 

Sajnos most a honlapjukat nem találom pedig volt, és ott minden jól le volt írva de a facebookon megtalálhatóak.

https://www.facebook.com/pages/Gy%C3%A9m%C3%A1ntkapu-Id%C5%91sek-Otthona/559568137458453

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!