Elnézést ezért az indulatos hozzászólásért, csak bosszantott, hogy 2023. december 27. után szinte senkit se érdekelt ez az amúgy nagyon izgalmas témájú topik
Ez is jól sikerült. Gratulálok hozzá. A havas csúcsok még mindig hozzák magukat. Az meglepett, hogy az Erzsébet kilátóból is van, még ha részleges rálátás is a csúcsokra. Azért az nagy szerencse, hogy felpakolva, cipekedve, kiutazik az ember egy kilátópontra és lám ilyen élvezhető panoráma fogadja.
Azért ma (2025.05.25.) sikerült elkapni a Magas-Tátrát (Gerlachfalvi-csúcs, 202 km) az Erzsébet-kilátóból, de!
200mm-en készült egy gyors 28 képes sorozat, mert megláttam még szabad szemmel a Veport (143 km a képen a kis orom.
Mondom, ha Vepor van, akkor jó eséllyel valami mögötte is látszódni fog, főleg, hogy részben havas a Magas-Tátra. Ezért egy sorozatot letolva a PS-ben kiátlagoltam a 28 képet, jelentősen javítva a jel/zaj arányt ami már engedett nagyobb mozgásteret. Szabad szemmel nem volt látható, a keresőben sem láttam, így amolyan doku jelleg a kép.
Előtérben Szentendre, mögötte Vác, Naszály tömbje látszik, amögött a Vepor orma és mögötte a Gerlach
Egész kicsi volt mind a pár, mind a por és nyugis a levegő. Sosem láttam ennyire tisztán élesen a Heves-Borsodi-dombságot és a mögötte lévő vonulatokat. Viszont egy gramm hó nem volt semerre.
Szitnya kissé odébb napkeltében:
Lássuk a kivágást:
Földárnyék a Börzsöny fölött:
Liptói-havasok csúcsai mutatkoznak, már amit nem takar ki az Alacsony-Tátra gerince
2023.12.17. Anticiklon, elfogadható légköri viszonyok 600m-es magasságban.Végre sikerült ide is eljutni. Délelőtt szépen látszódott a Rax és a Schneeberg is szabad szemmel, kellemes látvány volt, előtérben a Somlóval. Kis-Alföld párában. Persze azért sikerült ezt-azt levadászni. 226 km-re sikerült elfotózni (Seckauer-Zinken a Seckauer-Tauernben), a legmesszebb innen még látható egyébként a Kordeschkopf (Karavankák), az 228km, de délebbi irányba a pára miatt már nem igazán lehetett fotózni, az alsó lékör világított a szóródástól, így az most kimaradt. Egyébként Kab-hegy jó LENNE, ha lenne valami jó panorámás hely, és nem lógnának bele a fák a fotókba.
A légkör nem volt a topon, jelentős szél is volt. Fotóztam 850mm-en is érdekességképpen. A 2K-s monitoron 50%-os képnézetben a Schneeberg éppen belefér kijelzőbe, szóval hatalmasnak mutatkozik de jelentős minőségromlással.
Szépen mutatkozott a RAx és a Somló együtt:
A Schneeberg előterében kb. semmi sem látszódott:
Korape viszont meglett, 206km, előterében Csabrendek:
És az a jellegtelen kis fehér hupli középen a Seckauer-Zinken, Seckauer-Tauernben, 226 km-re:
Salgózás 23. november 18. reggelén. Polyána van és Király-hegy. Levegő rettenet, alsó képen csináltam kivágást, hogy mégis milyen a turbulens levegő, így csak a kistele állás jöhet szóba. Ettől függetlenül meg szuper idő volt.
Polyána reggele, ez tényleg látványos volt
Király-hegy is megmutatta magát, a felhőzet nagyot emel a látványon
A fotó a Boszorkánykőről készült, ez egy szikla a salgói vártól délre, nem túl messze. A képen viszont nem ez hanem a somoskői vár látható, ami már Szlová területen van a faluval ellentétben.
Nem az én fotóm, de innen én is fotóztam abba az irányba, sajnos most nem enged a weboldal képet feltölteni, majd a napokban próbálok.
Magas-Tátra vonulata igen. Nyáron azért jóval kevesebb a lehetőség hegy fotózásra mert a meleg levegő sok párát magában tart és kicsi az átlátszóság. Nem számítottam tiszta levegőre és 200mm-es obinál nagyobb gyutávú sem volt nálam.
Itt pedig egy Szécsényből készült kép az Alacsony-Tátráról 2023.03.12-én:
Skalka úcsa, jobb részén a Déres és a Chopok még kilátszik.
Azért érdekes mert nem dombról készült, hanem völgyben, a várostáblától kb 100 m-re. Táv 96 km.