Van egy ilyen oldal - feltételezem, a fenntarthatóság jegyében -, hogy a régi alkatrészeket segítenek újra használhatóvá tenni: https://reparlab.com/
Egy külföldi fórumon olvasott komment alapján bukkantam rá, miután napokig böngésztem kód témában a neten.
Írtam nekik, és 2 napon már el is küldték, teljesen ingyen. Nagyon elégedett vagyok! :-) Igazán menő ez a szolgáltatás, végre nem csak az új cuccokat tolják az ember arcába.
Újabb ACAV gömböt nem tudtam rendelni, jegeltem a témát. A PRV V6 24 komplett befecskendzéséről, szívó traktásáról meg lecsúsztam.
Most inkább a reparálásra szeretnék egy jó megoldást.
Sikerült beszereznem a Lillitől kapott a Peugeot 4030-as (Clarion) magnó kódját. Így már működésre bírtam, apukám által felvett, 40 éves kazettával nosztalgiáztam. :-)
Mindene szépen működik, távvezérelhető is, de még a rádió állomásokat nem fogja, meg kell néznem az antennát.
Nálunk fél év és 15 ezer km kellett, hogy teljesen össze álljon. Viszont azóta minimális probléma, az is csak az utángyártott alkatrész miatt(gömbfej bírt 40 ezret).
Jó pár elfelejtett alkatrész nekem is előkerült :-)
Múltkor egy tükörlap került elő. Rengeteg alkatrészt dobtam ki anno helyhiány miatt.
Eddig úgy néz ki, hogy nyár végén, napi használósból hobbi autó lesz, addigra (felújítás óta) kb. 55ezer km-t tudhat maga mögött. Ez a pihi előreláthatólag 2 év lesz.Utána eldől a további sorsa(eladás biztos nem), elképzelhető egy komolyabb felújítás, igényes lakatolás, tele fény. De ez majd attól is függ, hogy hogy fog állni a veterán értéke...
Ahogy az alkatrészbányám egy jópár éve nem bolygatott részében keresgéltem, számomra teljesen váratlanul megláttam egy Mi16-os motor vezérlő komputert, majd alatta egy másodikat! :-D
10 éve abban a hiszemben voltam, hogy eladtam az egyetlen darabomat. Most meg mindjárt kettőm is lett. Igazából úgy is volt, hogy eladtam az egyiket, de visszaadták, én meg visszavettem annó. Az egyik minden bizonnyal a Le Mans-é, a másikra nem emlékszem, de mintha azt Fro-ból vettem volna. Ráadásul annak idején még "Peugeot Sport" (feliratú) chipet is vettem, és beletettem az egyikbe, de a hengerfej tuningolt motoromon nem vált be, gyengébb lett tőle (lemérettem, de éreztem is). Viszont mivel a mostani Mi16-osom motorja gyári, ezért belepróbáltam: szerintem erősebb is lett egy kicsivel.
A mai, rövid váci túrán először éreztem azt, hogy igen, végre teljesen összeállt az Mi16-osom, olyan, amilyennek lennie kell! :-)
Egész büszke vagyok az autómra. Szívó Mi16-os szinten egész jó gyorsulást sikerült mérnem az Mi16-ossal (ugyanúgy profi módon volt mérve mint a régi Mi16-osom): 0-100 km/h;: 8,80 mp 1/8 mérföld: 10,41 mp (a régi Mi16-osom legjobb eredménye 10,93 mp volt már a hengerfej tuning után!). Ráadásul két személlyel! Pedig ez már levezető futam volt, nem is pörgettem el a kerekeket (val'szeg ez közrejátszott a jó eredményben). Elvileg megvan mind a 150 paci. :-)
A hátsó ACAV-aktuátorra mindig valami testzárlatot jelez a diagnosztika (tudok kölcsönkérni gyárit, és Ph03n1Xm-nél is megnéztük), tehát gyanakszom, hogy ott valami kábelhiba lehet, mert egyébként a hibás ACAV-ot hibásnak jelzi. Érezhető az, hogy szinte sosem működik az 5000 RPM fölötti váltás (a hátsó), a 4000 RPM-nél való váltás viszont megy (a felső).
4. vannak hasonló vákuumos aktuátorok, pl. wastegate
5. végső soron még mindig át lehet alakítani a szívó traktust XU10J4RS -ére (306 GTI6), de ehhez kellene a leömlő is, ez a leginkább macerás, és a legkevésbé eredeti, és a legdrágább is.
Ezt az ACAV dolgot szerintem simán át lehetne alakítani valami szimpla elektromágneses aktuátorral, teljesen feleslegesen van túlbonyolítva a szívócsőhossz-szabályozás.