Keresés

Részletes keresés

diamandula Creative Commons License 3 órája 0 0 1757

Ha valamirõl beszélünk fontos, hogy mindenki egy-egy fogalom alatt ugyanazt a meghatározást értse. A lélek fogalmát többféleképpen lehet meghatározni.


Ha egy élõ ember agyának tartalmát (személyi-(ön)tudat, tárolt élmények és érzelmek(emlékezet), gondolatok) nevezzük "léleknek", akkor ez a lélek a "tulajdonosa" halálával megszûnik, elpusztul, megsemmisül.


A vallások által propagált lélek természetesen nem egyenlõ az elõbbi meghatározással, mert az sértené a vallásból élõk anyagi érdekeit. Az ember halandó testbõl és halhatatlan lélekbõl áll, tanítják a vallások. A lélek nem anyag, anyagtalan. Ha a lélek halhatatlan, akkor természetesen nem is születik, hanem örök.

 

http://file1.npage.de/001876/61/html/alf19.html

zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 1756

Nem is tudom, hogy hit kérdés e ez egyáltalán, lehet másként egyáltalán? ahogy van tudat km és millió év intervallumban úgy ne lenne fényév és milliárd évben? Vagy azt se tudjuk az atomok belesejében mi folyik.

Ha ezek közt van valamilyen kapcsolat?

Előzmény: Gyöngyösgyémántos (1755)
Gyöngyösgyémántos Creative Commons License 4 napja 0 0 1755

Abszolút hiszek ezekben.

Előzmény: zöldkomcsi. (1754)
zöldkomcsi. Creative Commons License 4 napja 0 1 1754

Ilyesmit fejtegettem itt lejjebb, viszont ebből az állapotból az nem tapasztalható meg annyira más idő és tér nagyságrendben működik.

Előzmény: Gyöngyösgyémántos (1752)
őszszakál Creative Commons License 4 napja 0 0 1753

Íme, a véleményem néhány mondatban: Az ERŐ lehet rejtett, potenciális és lehet megnyilvánult, vagyis érzékelhető hatású, amelynek a sok sokszínűségét az anyag mutatja fel. Ami a tér és az idő mivoltát illeti, az szerintem az első közvetett módon érzékelhető megnyilvánulása az erőnek, amivel hátteret, színpadot készít a közvetlenül érzékelhető, egymással kölcsönható anyagnak. Azzal, hogy megnyilvánult az ERŐ, elindított egy folyamatot, amiből létrejött az, amit ismerünk, és amit még nem. Az idő majd megadja a válaszokat az aktuális kérdezőknek a hogyanra és a miértre egyaránt. Az a tény, hogy vannak kérdezők, azt bizonyítja számomra, hogy az ERŐ, gondolati, tudati formában is megnyilvánul. Azt azonban nem tudhatom, hogy az anyagból fejlődött ki, vagy az azt megelőző stádiumából. Ha az anyag előtt, akkor van tervezője és alkotója az univerzumnak. Ha nem, akkor az anyag evolúciója során bukkant fel, mint annak legbonyolultabb megnyilvánulási formája. Erre a kérdésre is az idő fogja megadni a választ, ha lesz még akit érdekel.  

Előzmény: zöldkomcsi. (1751)
Gyöngyösgyémántos Creative Commons License 4 napja 0 0 1752

állítólag nem csak a lélek halhatatlan, a tudat sem semmisül meg a halál után...

http://maivilag.com/2017/11/elet-a-halal-utan-a-tudat-nem-semmisul-meg/

zöldkomcsi. Creative Commons License 5 napja 0 0 1751

Ilyen ismeretei másnak sincsenek, szerintem nem is lehetnek mert az idő is a tér is annyira eltér az emberi léptékektől. Csak vázoltam egy modellt, hogy ha van halhatatlan lélek annak ilyesmi lehet materiális hordozója. A többi ember, a többi élőlény, a többi bolygó, a többi csillag, a többi galaxis....stb.... ezek pont úgy kontaktálhatnak egymással mint az agyunk sejtjei. a saját tudatunkról se tudjuk, hogy tulajdonképpen miben áll mi és hogyan hozza létre és hordozza.

Előzmény: őszszakál (1750)
őszszakál Creative Commons License 2017.11.11 0 0 1750

Próbálom felfogni amit írsz, de nem találok fogódzót benne, mert nincs amihez kapcsolhatnám a saját ismereteimből.

Előzmény: zöldkomcsi. (1749)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.11.10 0 0 1749

Nem olyan sokat növekedett az, ami kontaktok mennek itt az milliomod résznyi az egészhez képest. Na de az agyunknak is csak nagyon kicsi részén valósul meg az amit tudatnak vagy léleknek emlegetünk. 

Tudattalanok a kontaktusok az idegsejtjeink között is, azok milliós számú egyedeiből kialakuló mintázatok a gondolatok és azok úgy versengenek egymással mint a fajok evolúciója, csak ami itt 100 millió év ott egy század másodperc, de a mi 100 millió évünk is számíthat csak egy század másodpercnek egy más összefüggésben.

Mert mi az a tudat? A létezését úgy állapítjuk meg, hogy valami válaszokat ad a környezet hatásaira, de mi történik a 100 milliárd idegsejttel arról halvány fogalmunk is alig van. Ez a nagy tudat meg persze éppen olyan lassú a mi életünkhöz képest mint ennek a kommentnek az elolvasása nálad egy idegsejtnek ami az 5000 karjával folyamatosan kontaktálgat a többivel.

De lehet még nagyobb dimenziókban is gondolkodni mert kontaktálnak egymással a csillagok galaxisok is. Tehát a léleknek bőven van hol miben tovább élni ha van valami előttünk ismeretlen kapcsolata ezekkel a nagy anyagi kontakt hálózatokkal. ...és még befele az atom belseje felé is végtelen a tér.

Előzmény: őszszakál (1748)
őszszakál Creative Commons License 2017.11.10 0 0 1748

Számomra nem definiáltad kellőképpen a kontaktus fogalmát. Mivel a természetben a kölcsönhatások közvetítői, mindenféle tudatosság nélkül végzik a dolgukat. A tudatosság általános kiterjesztése a természet minden résztvevőjére, a panteizmus, amit úgy, mint a többi istenhitet, nem lehet bizonyítani. Viszont az információk áramlása, az írással kezdve, mára egy mindent elsöprő áradattá növekedett, aminek személyre szóló része, elenyésző az árban lévő „hordalékhoz” képest.

Előzmény: zöldkomcsi. (1747)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.11.10 0 0 1747

Kontaktusokra gondolok, lejjebb fejtegettem, az a tudat ami most ezt írja és a másik amelyik olvassa se más mint idegsejtek közti kontaktok milliárdjai. De az is egy kontakt, hogy én most írom te meg olvasod és sok milliárd ilyen van, az is kontaktus, hogy megeszem a kenyeret amit valaki sütött, az is az ha megcsíp egy szúnyog. Honnan tudjam nem e része vagyok valaminek ami megint csak ír valamit vagy olvas?

Előzmény: őszszakál (1746)
őszszakál Creative Commons License 2017.11.09 0 0 1746

Létezik egy részecskefizikus, aki szerint csak a négy típusú elemi részecske létezik öröktől-örökké. Ezekből áll minden, ami a világmindenséget alkotja. Ilyenformán igazad is lehet. De a relativitás megengedi, hogy én másként értelmezzem a válaszod. :)

Előzmény: zöldkomcsi. (1745)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.11.09 0 0 1745

Az anyag szerkezete pedig meglehetősen bonyolult, nyugodtan fel lehet ruházni materiális tartalommal a halhatatlan lelket

Előzmény: őszszakál (1744)
őszszakál Creative Commons License 2017.10.31 0 0 1744

Platón ideái, a halhatatlan, anyagtalan létezők közé tartozik. A lélek is egy idea, ami az IDEÁLIS EMBER tulajdonságait foglalja magába. Nyilvánvaló, hogy nincs olyan élő ember, aki megfelelne az ideálisnak, ezért van a keleti vallásokban reinkarnáció, hogy a lélek elérhesse az ideális szintet, ami kiemeli az újjászületés forgatagából az örök nemlétbe. A keresztény vallás a krisztusi élet-út követésével ad halhatatlanságot a hívő lélek számára. Az anyagi világban létezők „virtuális” lelke, a személyisége az, amely megmérettetik, és megítéltetik a társadalmi, vallási elvárások, és a dialektika módszertana alapján. Tulajdonképpen a halhatatlan lélek idea, mint etalon alapján.  

diamandula Creative Commons License 2017.10.31 0 0 1743

A lelketlen lélek

1. Elõszó

Ha valamirõl beszélünk fontos, hogy mindenki egy-egy fogalom alatt ugyanazt a meghatározást értse. A lélek fogalmát többféleképpen lehet meghatározni.
Ha egy élõ ember agyának tartalmát (személyi-(ön)tudat, tárolt élmények és érzelmek(emlékezet), gondolatok) nevezzük "léleknek", akkor ez a lélek a "tulajdonosa" halálával megszûnik, elpusztul, megsemmisül.
A vallások által propagált lélek természetesen nem egyenlõ az elõbbi meghatározással, mert az sértené a vallásból élõk anyagi érdekeit. Az ember halandó testbõl és halhatatlan lélekbõl áll, tanítják a vallások. A lélek nem anyag, anyagtalan. Ha a lélek halhatatlan, akkor természetesen nem is születik, hanem örök.

2. Anyag, nem anyag?

Az elsõ probléma (és ellentmondás), hogyha az anyagi világ determinánsaival, vagy definicióival kell egy állítólagos "anyagtalan" valamit meghatározni. Minden embernek van lelke, aminek személyiségével kellene azonos lenni, különben nem lehetne megkülönböztetni a lelkeket egymástól. Ide kívánkozna a dimenzió, ami szintén anyagvonatkozású. Ha számoljuk a lelkeket, az is ellentmond anyagtalanságának.
Az emberek létszáma, az összes, aki valaha élt és még "az idõk végezetéig" születni fog egy véges szám. Ha a lélek örök, akkor pontosan ennyi léleknek kell készenlétbe lenni a nem létezõ ( mivelhogy örök) kezdettõl fogva.
A másik és lényegesebben döntõbb érv a vallások által definiált lélek ellen az, hogy ha van lélek, az csak anyag (anyagból) lehet. Miért?

 

http://file1.npage.de/001876/61/html/alf19.html

zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.10.07 0 0 1742

Az elefántoknak nincsen vallásuk, az csak az embernek van. Miért nincs? Mert nem tudnak KÉRDEZNI. 

Előzmény: Törölt nick (1738)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.10.07 0 0 1741

"Én a magam részéről azt vallom, hogy a lélek azok a gondolatok, amik engem jellemeznek, amiket képzelek, amik megszemélyesítenek engem, mint lélek."

 

A személyiség fogalmát deffiniáltad. A probléma, hogy van e lehet e valami ezen kívül? 

A tudat? Az újszülöttnek van olyan? Vagy később alakul ki? Miért nem lesz mindenki egyforma? Hozott valamit már a fogantatásig visszavezethetőt? Van valami kódolva úgy mint az újlenyomat?

 

"Illetve logikátlan lenne az, hogy a halál után a "semmi" van és eltűnik a gondolat, a gondolatom ereje.

Ez egy erősebb elmélet bennem."

 

Itt lejjebb olyasmiket írtam, hogy egy agyi idegsejtünk is meglehetősen bonyolult, az 5000 nyúlványával kapaszkodva más sejtekbe de a csatlakozó portok a szinapszisok se egyszerű igen/nem kontaktok. Mi van ha egy elpusztul? Átveszi a többi, a gondolat tovább él aminek a része volt.

 

"Lehet azt képzeljük, hogy minden ember - így magunk is - egy individuum és közben csak részei vagyunk egy nagy egésznek, és tévképzet az, hogy megismételhetetlen egyének lennénk."

 

Van egy matematikai jelenség, a végtelen változatosság állandó ismétlődése. Egymást kizáró fogalmak? Nem azok, van ilyen.
https://www.google.hu/search?q=penrose+csempe&rlz=1C1AOHY_huHU747HU747&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjSiNbLq9_WAhWML1AKHblhAcwQsAQINQ&biw=1280&bih=666#imgrc=K-QdvVW4dkMUoM:

Előzmény: pirinyócsipa (1739)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.10.07 0 0 1740

A marxisták szerint olyan nincs, személyiség van de az a társadalom egy jelensége. De mi van ha még is van? Valami ami attól a pillanattól van ahogy a gének kombinálódtak? Illetve volt az előtt is de más formában.

Előzmény: Törölt nick (1736)
pirinyócsipa Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1739

"Mi van, ha egyáltalán nem tudjuk 

elképzelni sem, amiről beszélünk?"

 

Minden ilyesmiről beszélhetünk, meg beszélünk - úgy általánosságban a hétköznapokban - és felállítunk logikai rendszert, vonalat.

Aztán jobban elgondolkodunk, hogy hova visz, hogy mi is van, hogy egy idő múlva, a logikai vonalon elérünk ahhoz, hogy felfoghatatlan, elképzelhetetlenek ezek a dolgok valóban, nem tudunk abban a mélységbe utánanyúlni a miérteknek egész egyszerűen, mert nem értelmezhető, nem felfogható számunkra egy idő múlva a logikai vonal következő része...

 

A topik címe. "halhatatlan-e a lélek"

Én a magam részéről azt vallom, hogy a lélek azok a gondolatok, amik engem jellemeznek, amiket képzelek, amik megszemélyesítenek engem, mint lélek.

És egyik felől mint agyi tevékenység, egy mérhető energia van, talán ebben benne van annak a működésnek a mérhető része, amit léleknek nevezünk, és mint így a gondolat energiává alakulása meg kell, hogy maradjon energia formájában akkor, amikor a test leáll.

Illetve logikátlan lenne az, hogy a halál után a "semmi" van és eltűnik a gondolat, a gondolatom ereje.

Ez egy erősebb elmélet bennem.

 

De van ez, ami kisebb részben van elképzelésként bennem: másik részéről mostanában filózom rajta, hogy - mivel igazából ki tudja mi ez az egész Univerzum, világűr, bolygók, a Föld az egész emberi társadalom és ez az egész lét - lehetünk valóban bármik, lehet ez az egész bármi.

 

Lehet azt képzeljük, hogy minden ember - így magunk is - egy individuum és közben csak részei vagyunk egy nagy egésznek, és tévképzet az, hogy megismételhetetlen egyének lennénk.

 

 

Érdekes ez a kérdés is, mint, hogy meddig ér a Világűr, mi a határa, mi van azon túl, ha van egy nagy alkotó, akkor azon túl mi van,stb-stb és jön az, amit említettem az elején, hogy nem lehet, nem tud az ember utánanyúlni a buksijában, hogy elképzeljen vagy felfoghasson ebből bármit is...

 

Viszont valamiféle válasz szerintem lesz is, valamilyen formában, a halál által.

Megvallom, kíváncsi vagyok rá, borzasztóan szokott érdekelni teljesen tudományos szempontból.

Nem, nem vágyom a halált, szépnek tartom az életet és imádom, de teljesen kizárólag a tudományos része, hogy tudjak, fordulja az oldalam az ez irányú kíváncsiság.

És persze megvárom, ahogy és ami elő van írva, hogy eljussak addig, hogy kapjak majd választ.

Érdekesnek tartom ilyen szempontból, mert kell ott lennie majd valaminek egész biztosan, ami egy állomást jelent a létezésben, úgy vélem...

 

 

Előzmény: Törölt nick (1738)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1738

Pontosítok: Mihez kezd az Univerzum bármelyikünk

"lelkével". Mi van, ha a delfinek vagy a bálnák, vagy 

az elefántok is lelkes állatok? Mi van, ha egyáltalán nem tudjuk 

elképzelni sem, amiről beszélünk? 

Előzmény: zöldkomcsi. (1734)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1737

Fogalmam sincs. Passz.

 

Te, hogy érzed?

 

 

 

Előzmény: zöldkomcsi. (1734)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1736

Személytelen lélek?

Előzmény: zöldkomcsi. (1735)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1735

Beszélni lehet tudatról és személyiségről. A lélek valami más lehet?

zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1734

És a te lelkedel?

Előzmény: Törölt nick (1733)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1733

A "lélek" ha van, akkor egy információs csomag is.

 

Az magas, hogy mit kezdene hosszútávon az Univerzum, mondjuk egy kannibál előember lelkével, vagy egy véreskezű maja papéval, harcos bennszülöttekével,

   de ugyanilyen homály idősebb Kihaénnem Falusi Sándor vagy özv. Tóth Pistáné lelkének felhasználása örök időkön át az Univerzumban.

 

 

 

Az Isten előtt való örök hajbókolás meg a pokoli szenvedések elég primkó elképzelés.

 

 

 

 

 

Előzmény: zöldkomcsi. (1730)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1732

... a keresztén vallás szerint akkor történt valami amikor az Isten testet vett fel, akkor azzal az ember meg Isten lett. Erre a mostani eszmefuttatásra lefordítva, esélye lehetősége van fennmaradni ebben a magasabb létformában.

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1731

A Medveállatkák túlélnek. :-) !

 

Előzmény: Törölt nick (1729)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1730

Lehet tudata az internetnek is, a facebookon pl kb annyi ismerős lehet ahány másik idegsejtel van kapcsolata egynek. A portok a szinapszisok is hasonló bonyolultságú szerkezetek mint egy iphon vagy laptop.

De az is egy fajta kapcsolat, kölcsönhatás 2 ember köz ahogy egyik megsüti a másik megeszi a kenyeret.

Ugyan ilyen hálózata lehet a galaxisoknak is, de létezhet egy atommagon belül is. Ahogy bennünk öntudatra éledt az anyag úgy abból gyanítható, hogy ez az anyag sajátossága, hogy ilyen formátumba rendeződik, ha így lenne ha tudnánk ha tudni lehetne, hogy így van, akkor a lélek tényleg valószínűleg halhatatlan mert egy magával az anyaggal a térrel az idővel. 

Előzmény: Törölt nick (1729)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1729

Az Univerzumban létrejön a tudat. Az biztos, hisz itt vagyunk. Az anyag általad , általam és a többiek által tudatra ébredt. És még máshol is.

 

Az, hogy ebből mi következik, azt passzolom. :-)

 

Magának az Univerzumnak lehet-e tudata? Passz.

 

_____________________________________________

ui.:

Ha pl a FÖLD-nek van valami minimális tudata, akkor kiírt minket is. :-))

Előzmény: zöldkomcsi. (1727)
őszszakál Creative Commons License 2017.10.06 0 0 1728

Az időnek és a térnek van jelentése, és jelentősége az univerzumban, hiszen a téridő, mint egymás nélkül nem létező entitások szövedéke az, ami minden létezőnek szülője, fenntartója, befogadója, befoglalója, színpada, háttere. A tér, a terjedés, a mozgás, az erő maga, az idő pedig ehhez ad viszonyítást annak, aki meg akarja mérni. Nem a világegyetemnek, hanem annak van tudata, aki mérni szeretné a távolságot, az erőt, az időt. :)

Előzmény: zöldkomcsi. (1727)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!