Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2017.06.22 0 0 9
Előzmény: N-emi (8)
N-emi Creative Commons License 2017.06.22 0 0 8

Tudtátok, hogy a burgonya egyes diétákban is megállja a helyét? Emellett számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Nem szabad kihagyni. Csak nem mindegy mit eszel mellé...

Pandus Creative Commons License 2017.03.17 0 0 7
Laczy_ Creative Commons License 2003.04.03 0 0 6
Ismét sikerült valamiről többedik topikot nyitni... :-/
Előzmény: csite (-)
csite Creative Commons License 2003.04.03 0 0 5
azért a krumpliról ne mondj le!
kevés lisztel kell készíteni a krumplis ételeket, és akkor kevésbé hízlal!
Előzmény: csupaszabo (4)
csupaszabo Creative Commons License 2003.04.03 0 0 4
Imádom én is a krumplis ételeket.
Nálam a kedvencek: krumplipüré, krumplis lángor, krumplis pogácsa, öhöm, pásztortarhonya, paprikás krumpli újburgonyából nokkedlivel, lapcsánka, rakott krumpli jó sok kolbásszal és tojással.
Na, ennyit arról, hogy fogyóznom kellene mert van vagy 20 kiló feleslegem.
fintorgó Creative Commons License 2002.12.27 0 0 3
Sztrapacska, lepcsánka és krumpligombóc a nyerő nálam.
Patrisz Creative Commons License 2002.12.27 0 0 2
En is imadom a krumplit!! Krumplit krumplival:) Bar nem minden fajtajat, a nyogvenyelosoket nem annyira...Igy telen a hejaban sult krumpli a nyero (kis szalonna, lila hagyma, sajt, kolbi, majonez, nyami!!!).
Előzmény: csite (1)
csite Creative Commons License 2002.12.27 0 0 1
és hogy szereted? :)
Előzmény: JarJarBinks (0)
JarJarBinks Creative Commons License 2002.12.26 0 0 0
Imádom a burg0nyát!
Előzmény: csite (-)
csite Creative Commons License 2002.12.25 0 0 topiknyitó
egy rövidke ismertető róla

A burgonya, más néven a krumpli, már több száz éve egyik legfontosabb alapélelmiszerünk. Amerika õslakossága már több ezer év óta ismeri és termeszti az Andok magasabb fekvésû részein, Mexikóban, Peruban, Chilében. Amerika felfedezése után a 16. században került Spanyolországba, majd innét terjedt el fokozatosan egész Európában. A legenda úgy tartja, hogy a spanyol királyi udvarban az amerikai útról hazatért hajósok mutatták be elõször az odasereglett elõkelõ társaságnak. A fõurak kóstolgatták, vizsgálgatták, de nem tartották ízletesnek. A zöld termésétõl még kellemetlen gyomorgörcsöket is kaptak. A fehér virágai azonban nagyon megtetszettek a gazdag hölgyeknek, és a burgonya mint kerti növény terjedt el az országban. A 17. század végén és a 18. század elején rendkívül kevés gabona termett Európa nagy részén. Ennek hatására bekövetkezett súlyos éhínség kedvezett a növény gyors elterjedésének.
Magyarországon II. József uralkodása idején kezdték el termeszteni. Kezdetben nem fogadták kitörõ lelkesedéssel nálunk sem. Népszerûsége csak az 1815. évi nagy éhínség után nõtt meg. Ma rendkívül kedvelt, sokoldalúan felhasználható alapélelmiszer. Számos ételünk alapja, nem maradhat ki a magyaros étrendbõl. Gondoljunk csak az ízletes paprikás krumplira, a burgonyalevesre vagy a fõzelékre. De elmaradhatatlan alapanyaga a krokettnek, a pürének éppúgy, mint a gombóc- vagy nudliféléknek.
A burgonyáról sokan azt tartják, hogy hizlal, pedig ez nem igaz. A testsúlygyarapodásért nem a burgonya a felelõs, hanem a zsiradék, amiben kisütjük, vagy a vaj vagy margarin, amit hozzáadunk. A burgonya sok szénhidrátot tartalmazó élelmiszer, amelyben sok fehérje és rostanyag is található, sõt jelentõs mennyiségben még C-vitamin és kálium is. A C-vitamin hõkezelés hatására könnyen lebomlik, ezért készítésekor erre mindig figyelni kell.
A napfény hatására megzöldült gumókban szolanin nevû méreganyag található, ezért készítésekor erre fordítsunk figyelmet, és az elszínezõdött részeket felhasználás elõtt mindig vágjuk ki.

Szóval jöjjön ide mindenki aki szereti, nemszereti!
Ha szereted, hogyan?
Ha nem szereted, miért nem?
Kedvenc belőle készült ételeid, és a receptje?

én imádom a
- krumplipürét
- tócsni(macok)
- dödölle(ganca)
- sztrapacska(nyögő, ühüm)
- palacsintatésztával leöntött krumpli
- krumplifőzelék
- krumplileves(kolbászos, habart!)
- sültkrumpli

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!