"- Frédikém, személyesen magára öntötték ezt a szerepet. Mondja csak, ismeri a terepet? A nézők tekintetét állta már hosszan? - Egyszer játszottam egy darabban, még az általánosban. - És mi volt? Hamlet? Rómeó? János vitéz? - Ugyan már, belőlem ilyet kinéz? Mind beöltöztünk jelmezbe. Volt pillangó, nyuszi, medve. - Mi volt maga? - Én? Egy csiga. - Ez szereposztási hiba."
"Vilma, kell egy jó nagy pofon? Szerinted én a pénzt lopom? Azonnal vegye vissza az üzlet, különben elűzlek!"
"Ne hibázzatok, úgy figyelek a bakira, mint Mauglira Bagira."
"Menjünk el az étkezdébe, a gyomromnak épp ez kéne."
"Kiskorodban mindig ha sírtál, megvigasztalt a Falánk Fasírt-tál."
"Az embereknek az élet baja fáj, ezért jobb, ha az ember papagáj."
"- Képzeld, Frédi mi történt ma énvelem! - Ezt majd később életem, előbb jöjjön az élelem."
"A ma esti program teke lesz és a játékhoz te kellesz."
"Jó lenne bezárni a tekeszalont már, hazamenni és enni egy kis tokaszalonnát."
"Ismerek egy jó görkoris helyet, ahol modern korik vannak a kőkori helyett."
"Palavúdba indul a fapados járat, a gépre a kettes kapunál van a bejárat. Akinél a pénzforrás el van apadva, annak nem futja, csak fapadra."
" A profi tévé ipara, itt készül a legjobb szappanopera."
" Kellene egy kis ökörség mára, fizessünk be egy körsétára."
" Mégis az hogy lehetséges, hogy nem találok egy nőt, aki tehetséges? Csőstül jöttek a primadonnák meg a szubrettek, aztán a szereptől mind rosszul lettek. Nekem olyan kell, aki tud egy undok férj mellett élni, de az életkedvét még ez sem tudja elmetélni."
" Ez a spiritusz! Védi az emberét, aki pedig nem derék, egy kicsit sem emberi, iszákos, a kosztpénzt kártyán elveri. Ez egy iszonyú alak, olyan, amit a cirkuszban idomítanak. Neki olyan a karaktere, hogy mindent káromkodással rak tele."
" Hé, ébresztő, ez nem szálloda, ha aludni akarsz, húzzál oda!"
" - Frédikém, személyesen magára öntötték ezt a szerepet. Modja csak, ismeri a terepet? A nézők tekintetét állta már hosszan? - Egyszer játszottam egy darabban, még az általánosban. - És mi volt? Hamlet? Rómeó? János vitéz? - Ugyan már, belőlem ilyet kinéz? Mind beöltöztünk jelmezbe. Volt pillangó, nyuszi, medve... - Mi volt maga? - Én? Egy csiga. - Ez szereposztási hiba."
" Halgass el mert lekeverek egyet. Mi az, most veled kell hogy verekedjek?"
" Olyan kiemelkedő vagyok, mint egy magasles és a nézettségem is nagyon magas lesz."
" Szerencse, hogy maga itt most ilyen magabiztos."
" Vilma, kell egy jó nagy pofon? Szerinted én a pénzt lopom? Azonnal vegye vissza az üzlet, különben elűzlek!"
" Ez a labda úgy ment, mint egy kergebirka, az útját jelzi az ábrán a ferde firka."
" - Frédi, ébresztő! Serkenj fel, te kába, Irmával elmegyünk a kozmetikába. Vigyáznál Enikőre? - Apuci lesz a kicsi őre erre a kis időre."
" Fogd az ütődet, te ütődött."
" És ha ettől nem jössz lázba, felteszem az újságpénzt is amivel lógok, de megduplázva."
" Ne kezdj nekem alibizni,
gyenge vagy mint a ribizli."
" Hogyha van laszta itten is, mehet az asztalitenisz."
" Igen emlékszem, de csak arra voltam készen, hogy a kérdést megemésszem. Mert csak részben voltam készen, nem egészen."
"- Nem csak sután játszol, de hallás után. Ha erős a szerva, állj az asztaltól messzebb, a játékod attól lesz szebb. - Béni, köszönöm ezt a remek ideát, most úgy üsd a labdát ideát, hogy lecsapom én, és itt a poén."
" A szerencse hozzám pártol, megfosztottam nyolc dollártól, plusz ezen felül harminc cent is az én zsebembe ficcent."
" Ezzel ne gyere nekem, gyerekem."
" Nem kellemes az eset, hogy a győzelemtől elesett, de én ezen keresek egy keveset."
" - Ráér később a kőnyomat, most dajkálom a lányomat. - Ön, mint atyja, rám bízhatja. - Rád? Nem hinném, hogy bírja a búrád."
" Majd ha fagy, és a tél mindent jég alá nyom, akkor adom a lányom."
" A mi csontunk korhadt már, itt a nyugdíj-korhatár."
" Nem jó fényt vetne rám, hogy egy ilyen veterán posztját éppen nekem osztják. De halljuk a riposztját."
" Kár a vizet felkapni, nem fog az álla felkopni."
" Hű de havas ez a járda, betérek egy biliárdra."
" Üdvözlöm, vén titán. Jöhet egy parti tán?"
" Én már bajnok voltam mikor neked még bili járt, kezdd el, úgysem tudod, hogy mi az a biliárd."
" Dákóm hegyén kék a krétapor, ilyen lövést nem látott még a Krétakor."
" De hagyjuk a teketóriát, rosszkedvem jegét a teke töri át." Hátha nyerek a tekén. Szívesen gurítanék veletek én."
" Az időjós hiába hiteget, hatvan éve nem pipáltam ilyen hideget"
A Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki című sorozat egyes epizódjainak eredeti szinkronjai már a Magyar Televízió archívumában sem találhatók, éppen ezért a rajzfilm kiadója most felhívással fordul az ország lakóihoz. Kérik, hogy akinek sikerült valamilyen formában rögzíteni az első magyar szinkronnal készült epizódokat Romhányi József felejthetetlen rímjeit Csákányi László, Márkus László, Váradi Hédi és Psota Irén szólaltatta meg először , az juttassa el valamilyen formában a Warner Home Video-hoz (Tel.: 391-1550).
"Subidubidúúúúú! Csákányi László, Márkus László, Váradi Hédi és Psota Irén. Elválaszthatatlan négyes. Elsőként mindenki rájuk gondol, ha az előbbi felkiáltást hallja, no meg Romhányira, a híres rímhányóra. A Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki néhány kalandjának eredeti szinkronja az elmúlt három évtized alatt elveszett, és sajnos már a Magyar Televízió archívumában sem fellelhető. Akinek sikerült annak idején valamilyen formában rögzíteni az első magyar szinkronnal készült epizódokat, segítsen, hogy gyermekeink és unokáink is megismerhessék a Romhányi versekkel szinkronizált részeket.
Gyerekek és felnőttek, mindenki ismeri Frédi, Béni, Irma és Vilma, a kőkorszaki szakik történetét. Generációk nőttek fel rajtuk, mulattak Romhányi felejthetetlen rímjein, humoros szófordulatain. Sokak véleménye szerint a Flintstone család magyar változata színesebb, jobb, izgalmasabb, mint az eredeti. Romhányi József szinte egy új művet alkotott. Az ő rímjei és a remek szinkron annyira magyarrá tették a rajzfilmet, hogy sokkal egyedibb és szórakoztatóbb lett, mint az eredeti amerikai.
Romhányi József, a rímfaragó egykor a következőkben foglalta össze a Frédi és Béni szinkronszövegek jellegzetességeit: "Sokan vitatták, helyes-e, hogy mi verses szöveggel helyettesítettük a prózában írt szöveget. Szerintem a kancsal rímek, szójátékok nem csupán fokozhatják a humort, hanem jellegzetessé teszik, kiegészítik, s egyben magyarázzák is. S mint ilyen magyarázatok - jobban szolgálják egy más nép humorának a mi közegünkben való elhelyezését, természetesebben csiklandozzák nevetőizmainkat." (Forrás: Rádió- és Televízió Újság 1968. I. 29. - II. 4. 7. oldal)
A rajzfilm kiadója és a szakemberek már hónapok óta keresik az elveszett szinkronokat. Alapos kutatómunkát végeztek fellelésük érdekében, de sajnos néhány epizód magyar hangja már a Magyar Televízió archívumában sem található meg. Ezért az egész országhoz és Frédi és Béni rajongóihoz felhívással fordulnak. Ha valakinek sikerült évekkel ezelőtt rögzítenie a hiányzó epizódok eredeti szinkronját, kérjük, segítsen abban, hogy teljessé válhasson a magyar rajzfilm- történelem eme jeles sorozata.
"Szívesen nézem vissza édesapám rímjeivel a Frédi és Béni epizódokat, hiszen annak idején egy egész országgal együtt mulattunk rajtuk. Sajnos még a családi archívumban sem találtunk rá néhány rész eredeti szinkronjára. Ahhoz, hogy a kiadásra kerülő DVD-n az új szinkron mellett újra együtt nevethessünk azokon a részeken, melyekhez édesapám írta a szöveget, most mindenki segítségét kérem"- mondta Romhányi Ágnes, a híres rímhányó lánya."
Aki az alábbi epizódok eredeti szinkronjainak birtokában van, kérjük értesítsen minket e-mail címünkön vagy juttassa el a Warner Home Video címére. A kiadó a "Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki" rajzfilmsorozat teljes DVD változatát ajánlja fel köszönetként az elveszett részekért!
A következő epizódok szinkronjait keressük:
Flinstones, a repülő Lokál-vokál kan-durban Uszipajtások A részrehajló végrehajtó Frédi fejlett fej lett Hasonmászó hasonmás Csodadadák Lóvátétel Ékszer-kétszer ...jutalom-utalványra Klassz vigasz Lucifrédi Bedöglő vendéglő Frédi amazon és emezen a lemezen Csővezetők csőben Kupáncsapó guba Frédi, a csempész-rendész A sorsjegy