Keresés

Részletes keresés

Ammandina Creative Commons License 2008.04.21 0 0 72
Hát, társadalmi hatás ide vagy oda a fiam az egyetlen a csoportból az oviban, aki cumival alszik. Nem csúfolják érte és egyáltalán nem zavarja, hogy ő az egyetlen cumis. Kérdeztem tőle, hogy nem lenne-e jobb úgy aludni, mint a többiek, cumi nélkül, de határozott nem volt a válasz.
Előzmény: Anzán (71)
Anzán Creative Commons License 2008.04.20 0 0 71

Ebben a társadalmi hatásban igazad lehet.

A vicces, hogy mikor egész pici baba volt, és séta közben mondjuk sirdogált kicsit a babakocsiban, akkor jöttek a kedves járókelők, hogy "jaj, szegény, miért nem ad neki cumit???". Most meg mindenki azzal jön, hogy "egy ekkora nagylánynak minek már cumi?" (Kincső elég magas; 2,5-3 évesnek néz ki), meg "egy ilyen szép kislányt hogy elcsúfítja az a ronda cumi". És ezt mondják neki is néha, és nekem is úgy, mintha a kislány ott se lenne.

Bevallom, engem rohadtul nem érdekel, mit mondanak a vadidegenek nekem, de azt nem szeretem, ahogy kigúnyolják a gyereket a cumi miatt.

Mit szólnának, ha mondjuk odamennék valakihez az utcán, hogy "milyen elegáns nő, csak az a gusztustalan cigi ne lenne a szájában!". :-)

Előzmény: AliceCsodaországban (67)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.04.20 0 0 70
Ez is egy módszer.. végülis ha valaki, aki szenvedélyes dohányos és tengerentúli útra indul egy hajóval, és az út első harmadában valaki a tengerbe dobja az összes tartalék cigit, akkor kénytelen leszokni ő is. Meg a drogos is, ha börtönbe zárják és a cellájába nem engednek drogot... de azért azt az első reakciókat nem kiivánnám senkinek, még egy cumisnak sem.
Előzmény: noaaa (68)
noaaa Creative Commons License 2008.04.20 0 0 69
Ja, a másik, amivel riogattak, hogy ha a gyerek ennyire függő, akkor ha elveszik a cumit, megtalálja az ujját, amit nem lehet elvenni és az aztán rendesen ad a fogaknak is... Nem tudom, mennyire igaz ez, ujjszopósak lettek volna-e, ha korábban vesszük el a cumit.
Előzmény: noaaa (68)
noaaa Creative Commons License 2008.04.20 0 0 68
Nálunk volt totális egész napos cumifüggőség, és ha megkérdeznék, mit csinálnék másképpen a gyereknevelésben, akkor mindenképp a cumi-ügy kezelése lenne a válasz. Akkoriban kérdeztem orvost, gyermekpszichológust, és mind azt mondták, hogy hagyjuk, mert az erőszak és a cumielvonás nagyobb pszichés kárt okoz, mint maga a cumi. Így esett, hogy majdnem 4 évesek voltak, amikor besokalltunk, mert logopédiai és fog-problémák is felléptek, és egy este egyszerűen azt mondtuk, hogy elvitte a cica léghajóval más kisbabának. Azt az egyetlen estét nem kívánom senkinek, de ezzel el is volt intézve... Ha ezt tudjuk előre, már tutira 2 éves kor körül elvettük volna.
Előzmény: Anzán (62)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.04.20 0 0 67
Hát én nem is tudom, a lányaim is cumifüggőek voltak, a nagyobbik igencsak... már nem is tudom hogyan szoktak le róla, de úgy ovodáskorra nagyjából beszabályzódott. Mellesleg az unokámnak a csoportjában is van egy kisfiú, aki cumifüggő, irtó aranyos gyönyörű kölyök (megvallom, néha zavar, hogy a kis arcát elcsúfítja a cumi), és míg szeptemerben ki nem lehetett venni a szájából (ma már ugye nem tiltott a cumi az ovodában sem) , mára már csak alváshoz veszi elő a szekrénykéjéből. (Tudom, mert én mindig ebéd után elhozom az unokát, és látom amint az ebédutáni műveletek vannak, pisilés, mosdás, fogmosás, stb) Szóval lazíts, mire iskolás lesz elmúlik, ilyennel nem is érdemes foglalkozni, hagyni kell, majd a gyerektársadalom megoldja.

(Ha a többi gyerek nem lenne, akkor sokkal több gyerek lenne, aki még iskolás korában is legszivesebben pelenkába kakilna pl. Látják egymástól, hogy mi az elvárás, és ez nagyobb hatással van rá mint bármiféle szülői ráhatás.)
Előzmény: Anzán (65)
Ammandina Creative Commons License 2008.04.20 0 0 66
Hát, ha jól emlékszem még nem volt kettő, da másfél már elmúlt. Sokkal később nem lehetett, mert még a rácsosban kezdtük ezt a szabályt. Egyébként én mindíg azt néztem, hogy akkor cumizhat, ha az ujját is szopná. Motorozás, homokozás, játék közben nem, mert ahhoz ugye két kéz kell. + tv-hes sem, mert az már önmagában elég bambulós tevékenység.
Előzmény: Anzán (65)
Anzán Creative Commons License 2008.04.19 0 0 65

Köszi a választ, lányok!!!

Ammandina, mennyi idősek voltak a srácok, amikor meg lehetett velük beszélni ezt a "csak a kiságyban"-ügyet?

Kincső május végén lesz 2 éves; épp beindulóban a dackorszak is... Már simán érti, amit akarunk tőle, és általában elég együttműködő minden esetben (ha meghúzunk neki valami határt, azt elég jól betartja), kivéve, ha a cumiról van szó. :-(

Először azzal akartunk kezdeni, hogy ha sétálni megyünk, nem viheti ki; mondván, ott úgyis annyi érdekes dolog van, hogy hamar elfelejti.

De már a lépcsőházban kiverte a hisztit, és kb. 50métert tudtunk menni vele az utcán, úgy bahézott ordítva, hogy "cumi, cumi!!!!!". :-(

Ő is most kezd beszélni, és hát tényleg nem valami szép, ahogy a cumi mögül próbálja kimondani a szavakat...

Lithosia Creative Commons License 2008.04.19 0 0 64

Szia!

Az én fiaim "cumifüggőek" voltak, állandó felszerelés volt a cumilánc, meg a cumi. Nélküle nem mentünk sehová. Mikor kezdtek beszélni, 2 éves koruk körül, nem volt szép látvány a cumi mögül dünnyögés, na meg a fogak, meg a beszédtanulás pöszén a cumival, úgyhogy eldöntöttük, hogy valahogy hanyagolni kellene a dolgot. Nagyon féltem, hogy hiszti lesz és sosem szoknak le. Egyszer elvettük tőlük, mondtuk hogy most elviszi a cica a cumit.....mikor kérték, akkor is mondtuk, hogy elvitte a cica. Este is alvás előtt, nagy balhé nem volt szerencsére, valahogy ezt a tényt elfogadták, nagy dicséretek voltak, hogy milyen nagy fiú vagy, cumi nélkül aludtál, nagy örömködés....1 hét alatt teljesen leszoktak, talán nem is kellett 1-2-szer csak odaadni rövid időre. Én voltam a legjobban meglepve, megmondom őszintén...:-D.
Ammandina Creative Commons License 2008.04.19 0 0 63
Szia, az én fiamnak is volt egy ilyan korszaka, hogy mindíg cumizott volna, bevezettőnk egy szabályt, hogy cumizni csak az égyban lehet. 1x haza kellett jönnünk motorozásból, mert őgy hisztizett, de pár nap alatt elfogadta. Ha napközben cumizni akart bekéreckedett a rácsosba és ott cumizott. Persze ezt megunta, ki akart jönni, de cumival azt tilos volt, hát cumi ki, játék folytatódik.
Anzán Creative Commons License 2008.04.18 0 0 62

Sziasztok!

Bár nem kifejezetten "kell cumi?" - téma, de szívesen vennék pár tapasztalatot az alábbi témában: :-)

Lánykám 22 hós; 5 hetes kora óta cumizik alváskor; bevallom, nekünk nagyon bejött; szerette és sokat segített az alvásban. Ha éjjel kiesett a szájából, nem zavarta, ill. már egy ideje vissza tudja tenni magának. Eddig minden szép és jó.

18 hós korában volt egy csúnya betegsége; 2 hétig elég vacakul volt. Na, ekkor "rákapott" ébrenlétkor is a cumira; ezzel vígasztalta magát; hagytuk, természetesen. Miután meggyógyult, megint csak alváshoz használta a cumit, de rövidesen elkezdtek nőni a szemfogai; az összes egyszerre; azzal kínlódott vagy 1 hónapig. Újra visszakérte a cumit nappalra is. Azóta viszont non-stop cumizna, pedig már nem fogzik. Egyszerűen úgy rászokott, hogy mindig a szájában kell lennie szerinte a cuminak. Pár hete még el lehetett terelni a figyelmét; pl. ha mentünk valahova, akkor simán odaadta és el volt foglalva az eseményekkel. Most már az sem; a házból sem megy ki cumi nélkül; ha esetleg megpróbáljuk, akkor meg nem foglalkozik semmivel, csak hisztizik a cumi után.

Leginkább az zavar, hogy a cumizás miatt állandóan nyálzik, a szája körül kezd kipirosodni, és látom, hogy a fogainak sem valami jó.

Kérdés: valakinél volt hasonló "egésznapos cumifüggőség"? Erről leszoknak maguktól, vagy kicsit rá kell segíteni?

Nyilván nem fog cumival a szájában férjhez menni, de azért jó lenne, ha a cumi újra csak az alváshoz lenne, nem pedig egész napos használatra.  

Agallis Creative Commons License 2006.11.15 0 0 61
felhozom
AliceCsodaországban Creative Commons License 2006.08.19 0 0 60

Mit ne mondjak, aki egy olyan ártatlan probléma kapcsán mint az, hogy kell e a cumi az Úr neve iránti helyesírést is jelentősnek tekinti... szóval még mindig csak azt tudom tanácsolni, hogy ne csinálj több problémát mint ami úgyis lesz, és ne akarj Tökéletes Anya lenni, mert a gyereked majdan a távoli jövőben a legelső alaklommal sikítva fog előled elmenekülni, te meg majd gondolkozol, hogy ezt mivel érdemeltem?  

Lazíts, és halgass az ösztönedre - inkább csinálj határozottan több hibát (a tankönyv szerint) mintsem állandó bizoyntaalnságban leledzél, hogy mit is csinálsz jól vagy mit nem...

Előzmény: NormaC24 (57)
NormaC24 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 59

Köszi, végre vki a kérdésemre is válaszolt.

Egyelőre úgy tűnik bejön neki a mostani, most éppen nem köpi ki egy ideje. De akkor ezek szerint készülhetek változásra ebben is, ezt jó tudni.

Előzmény: Adri* (52)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.08.17 0 0 58

Sztem minden anya a legjobbat szeretné a babájának, de ezt nem egyformán képzeljük

kotozd is le csupa joszandekbol

Előzmény: NormaC24 (57)
NormaC24 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 57

Olyan mázlista vagyok, hogy a fiam mióta itthon alszik, nulla altatással tud elaludni. Na most az ujjszopi pont nem altatta el és estére hulla volt a gyerek a nem alvástól és semmi nem nyugtatta meg.

Köszönöm a sok nevelési tanácsot, tök jó, hogy egy ártatlan kérdésre rámborítjátok az asztalt. Azért látom a jóindulatot, csak kicsit meglepett a támadás.

Sztem minden anya a legjobbat szeretné a babájának, de ezt nem egyformán képzeljük. Én úgy érzékelem, hogy az ujjszopi több rosszat okoz egyelőre a fiam életében, mint jót, ennyi.

Előzmény: Gabiiiiii (49)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.08.17 0 0 56

en nem tudtam ugy elmenni ,amig szopott,hogy ne kellett volna visszaernem a szoptatasra,mert a kis budos nem volt hajlando elfogadni az uveget...oklendezett,es uvoltott...Pedig szegeny parom mindent megprobalt,hogy mentesitsen par orara,de nem kellett a koloknek,csak az eredeti csomagolasbol...Aztan ez is megoldodott,mikor elkezdett mast is enni,de akkor is kizarolag a kanal jott be.....Most meg cumizik......ezt hogy talalta ki:))

de ez a cumi-ujj tema valahogy nekem olyan mondvacsinalt.....miert nem lehet hagyni,hogy egy kicsit csinaljon,amit akar???Hogy anyukanak kesobb kenyelmesebb legyen???Vagy hogy masok mit szolnak???

Valahogy ezek szamomra nem ervek....En a gyerekemtol a cumit sem vagyok hajlando elvenni....Most lesz 4 eves,szep fokoztaosan ritkitja a cumizast magatol...majd abbahagyja,valoszinuleg az eskuvojen mar nem lesz a szajaban....A fiam meg atelt eppen eleg lelki traumat ahhoz,hogy ne izgasson,hogy iskolas es szopja az ujjat....Mar reg ciki,abbahagyta....az meg,hogy ki mit szol hozza,nem erdekel......

Előzmény: Adri* (55)
Adri* Creative Commons License 2006.08.17 0 0 55
mások a gyerekek nagyon. én sajnos csak 7 hónapig tudtam szoptatni, mert az újbóli teherbeesés után egy hónappal elapadt a tejem, hiába próbáltam meg mindent ez ellen... viszont az első perctől kezdve fejtem, és a pótlást cumisüvegből kapta a gyerek, soha nem volt gondunk azzal, hogy az üveget vagy a cicit preferálta volna... nem tudom, számít-e valamit a későbbiekben, de a törp azóta sem válogatós, enni-inni bármit, nincs semmilyen ilyen jellegű gondom vele. a kicsinek is adom üvegből a pótlást, ugyanolyan szívesen elfogadja, mint a cicit, és nem lustul be, legközelebb ugyanúgy szopizik. szerencsém van a gyerkőcökkel, úgy tűnik :)
Előzmény: Gabiiiiii (53)
Adri* Creative Commons License 2006.08.17 0 0 54
ja, igen: szelek: babynos ánizsos masszázskrém a tornáztatáshoz. nálunk többnyire beválik. (meg infacol, de az inkább a szopizáskor benyelt levegőn segít, a repetázáson nem tudom, mennyire...) meg szélcső...
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.08.17 0 0 53
nekem pl a kicsi 15 honapig szopott,addig ha a fejem tetejere alltam sem fogadta el sem a cumit, sem az uveget...miota nem szopik,cumizik ezerrel,pedig nem en adtam neki...valaki hozta 1x ajandekba
Adri* Creative Commons License 2006.08.17 0 0 52

sziasztok.

van egy 17 hónaposom meg egy négy hetesem. cumizunk. a nagynak a kórházban adtak anno először cumit, és nagyon örülök neki, hogy megpróbálták, és azóta cumizunk. eszébe sem jut az ujját szopni. ugyanakkor nem cumizik feszt reggeltől-estig, csak elalváshoz, ha már nagyon fáradt.

többfélét próbáltunk, cseresznyés-gyógyszertári-olcsót, mam-os latexet-szilikonost (ezek szimmetrikusak) nuk-os latexet-szilikonost (ezek asszimetrikusak), aventes szilikonost. tapasztalat: az én gyerekeim nem szeretik a szilikonos cumikat (érdekes, hogy a cumisüvegnél ez nem jelent problémát, csak a cuminál). kicsike korban a mam 0-7-es latex cumija vált be leginkább, aztán olyan féléves-egyéves kor között az olcsó gyógyszertári cseresznye-latex volt a sláger, most a nuk-os asszimetrikus cumi a sláger:) változik az ízlés.

a kicsinek is vettem most mindegyik fajtából, nála is a mam-os latex vált be (talán azért, mert annak a legkisebb a bekapnivaló része, a többi még fullasztja)...

Előzmény: NormaC24 (48)
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.08.17 0 0 51
esteleg a tornaztatas is segithet.......Nekem a mai napig jonnek,hogy masszirozzam meg a hasukat,ha ilyen bajuk van,pedig mar szinte felnottek...tehat tenyleg segithet:)
Előzmény: tulpen (50)
tulpen Creative Commons License 2006.08.17 0 0 50
Ilyenkor fordítsd hasra a babádat,told fel békába a lábát,emelgesd meg párszor a fenekét,és könnyebben kijönnek a szelek.
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.08.17 0 0 49

nem ertem,mit varsz egy 9 hetes gyerektol???????O meg erosen osztonleny,ne vard,hogy kialalkult szokasai legyenek,szepen elbucsozzon,bekapja az ujjat es befordulva aludjon.....Hagyd egy kicsit,ha csak csocsalja az ujjat,akkor azt,ha szopja,akkor azt

Nem hiszem,hogy az ujjszopas es a szelek kozott lenne osszefugges,de ha megis,az sem olyan nagy gaz....az en fiam 10 eves koraig szopta az ujjat.....es akkor mi van?? A fogai szepek,mas baja nem lehet tole szerintem.......

NormaC24 Creative Commons License 2006.08.17 0 0 48

Látom felkavartam a kedélyeket...

Az ujjszopással még az is gondom, hogy mióta rákapott, azóta ismét bántják a szelek, feltehetően néha nyel is és jobb hiján levegőt. Na most elég rossz , hogy nem tudok segiteni neki amikor sikítva üvölt, hogy kijöjjön alul a levegő amit benyelt. Ez az indok ami miatt beleszólok az ő természetes igényébe és nem azért mert nevelni akarom a 2 hónapos gyerekemet.

Nem alszik el attól, hogy szopizza az ujját, akár órákig képes rá és csak vergődik az ébrenlét és elalvás között.

tulpen Creative Commons License 2006.08.17 0 0 47
Húúúú,sztem is lazíts egy kicsit.
Gyermeked épp a testét,kezét fedezi fel. Teljesen természetes,hogy a szájába teszi.Jó sokat fog még ott matatni vele.Kb 2 éves koráig a fogzás végéig. Nagy butaság kesztyűt húzni a kezére,hogy ne szopja az ujját.
Az én fiam is anno ennyi idős korában elkezdte szopni az ujját,kezét.Majd egy hónap után abbahagyta,és azóta csak a cumit fogadja el. Szerencsére ő is csak alváshoz használja.
Mellesleg jelezhet is igy a babád,hogy éhes,ha hangosan csócsálja a kezét.
Hagyd a dolgokat a maguk rendje szerint zajlani,az a legjobb Neked is,és a babádnak is.
T.
Előzmény: NormaC24 (41)
mitla Creative Commons License 2006.08.17 0 0 46
Megnyugtatja, kell neki, ne akadályozd! Egyelőre a biztonság, a melegség a legfontosabb a te babádnak, nem az, hogy majd 3-4 év múlva mások mit gondolnak. Hagyd, hogy szopja az ujját, nincs annál könnyebb megnyugvás egy picinek, ha épp nem aktuális a cicid.
Hidd el, ebben teljesen a gyereked dönt. Hogy értsd: nekem 3 van. Az első heteik zűrzavarában én is mindegyiknek megpróbáltam cumit adni nyugtatásul. Az első fiam háromhónaposan kiköpte, és semmi nem kellett neki helyette. A második is kiköpte 3 hónaposan, és megtalálta a hüvelykujját. A harmadik nem köpte ki, hanem rászokott. Ők döntik el, mi a legjobb nekik. Ne akard még nevelni, vedd le azt a kesztyűt.
Gabiiiiii Creative Commons License 2006.08.17 0 0 45
most tenyleg azt mondod,hogy a legjobbat akarod a gyereknek es kesztyut huztal a kezere,hogy ne tudja szopni az ujjat??????????????????????????????????????????????????????????????
AliceCsodaországban Creative Commons License 2006.08.16 0 0 44

Értem én , hogy mit akar itt Őtökéletességed... Úr neve elütés elnézést.

a legjobbat szeretném a fiamnak és mindenkinek aki vele érintkezésbe kerül, hogy örömmel lehessenek együtt.

Mentsen az Isten az ilyen tökélertesen nevelt emberektől... nem tökéletesen hanem emberségesen és szeretettel kell nevelni, de majd rájössz te is.

mamua Creative Commons License 2006.08.16 0 0 43
amúgy a cumit kezdetben az én fiam sem szopta. vagyis nem tudta, mit kezdjen vele. aztán volt egy idő, amikor már tudta, csak épp nem volt önkiszolgáló, dugdostam a szájába. szerencsés voltam, mert csak addig kellett neki, mig elaludt, ha már aludt és kiesett a szájából, az nem volt baj, igy nem kellett éjszaka dugdosnom vissza neki:))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!