Keresés

Részletes keresés

ayoubowan Creative Commons License 6 napja 0 0 4487

Szia Boglárka!

Megjött a mail, küldöm a választ. :)

Előzmény: Boglárka Rádai (4486)
Boglárka Rádai Creative Commons License 2018.06.10 0 0 4486

Szia! idén december végén tervezünk a barátommal sri lankára menni. Láttam hogy írtad vannak elérhetőségeid megbizható sofőrökhöz. Tudunk esetleg privátban beszélni? Nem sikerült rájönnöm hogyan kéne itt privát üzenetet küldeni. E-mail formájában feltehetek pár kérdést? bogeszpier@gmail.com a címem :)

Előzmény: ayoubowan (4218)
Szipi71 Creative Commons License 2018.05.04 0 0 4485

Kedves Sri Lanka kedvelő listatársam.

Eladó egy Sri Lankai DIALOG SIM kártya és maradék adatmennyisége. Május 18-ig elhasználható az adat róla, de bármikor tölthető.

Nem sokat használtam, és 7+8 G volt rajta eredetileg.

A Sri Pada-n nem működött, mert nem volt térerő, de az most amúgy is csak zseblámpával látogatható.

 

Az ára 1100 rúpia, de ha eljössz érte Budapesten a XIII. kerületben hét közben vagy Siófokon a hétvégén oda ahol vagyok akkor adok 1100 rúpia kedvezményt  :)

Ha nem jössz el érte, akkor nem is eladó.

 

Cserébe kérnék szépen egy hűtő mágnest Sri Lankáról ha visszaérkeztél, mert elfelejtettem megvenni valakinek akinek ígértem. Természetesen kifizetem a hűtő mágnes árát.

Zs... Creative Commons License 2018.04.09 0 4 4484

Három és fél hetet töltöttünk Sri Lankán, ma reggel értünk haza, úgyhogy gyorsan össze is foglalom a tapasztalatainkat amíg még friss az élmény. Az itiner az alábbi volt:

1. nap: reptér - Colombo - Anuradhapura

2. nap: Anuradhapura

3. nap: Mihintale, majd Anuradhapura - Habarana

4. nap: Sigiriya

5. nap: Polonnaruwa

6. nap: Ritigala, majd Habarana - Dambulla

7. nap: Dambulla - Kandy, majd Peredeniya botanikus kert

8. nap: Kandy

9. nap: Kandy - Hatton - Dalhouse

10. nap: Adam's peak csúcstámadás, majd Dalhouse - Hatton - Haputale

11. nap: Haputale, Lipton's seat, Diyaluma vízesés

12. nap: Haputale - Ella

13. nap: Ella

14. nap: Ella - Deniyaya

15. nap: Sinharaja esőerdő

16. nap: Deniyaya - Galle, Galle

17. nap: Galle - Tangalle

18-22. nap: Tangalle tengerpart

23. nap: Tangalle - Colombo

24. nap: Colombo

Utazás végig vonattal és busszal, ez már maga egy élmény.

 

És akkor pár téma ami fontos lehet:

Pénzváltás: reptéren célszerű a teljes tervezett összeget beváltani, ahogy már többen is írták előttem. Itt a legjobb az árfolyam, sőt még alkuképes is, és máshol egyáltalán a klasszikus értelemben vett pénzváltó sem nagyon van, bár természetesen azért megoldható a dolog, leginkább a drágakőboltokban.

Szállások: jellemzően a 20$ körüli kategóriában voltunk, kivéve a tengerparton. Célnak általában megfelel, tiszta és egyszerű, viszont ebben az árban még nem nagyon van légkondi, pedig az a Hill Country kivételével igencsak fontos, szóval erre nem árt figyelni. A fizetést inkább LKR-ban szeretik, viszont ha előre foglalsz, pl a bookingon, mint ahogy mi is tettük, akkor minden $-ban van megadva. Átváltás a hivatalos árfolyamhoz képest pár rúpiával eltérhet, hol pluszban, hol mínuszban, szóval ez is érdekes.

Közlekedés/busz: két típust használnak, ezeréves Lanka Ashok Leyland-ok inkább a hosszabb távokon, és ezeknél is lényegesen öregebb Tata-k inkább a rövidebbeken. És amit nem olvastam az egész fórumon sehol, pedig igencsak hasznos info tud lenni: Leyland-nak van csomagtartója! Mégpedig a hátuljában, és ha látják hogy nagy cuccokkal vagy, a kaller már nyitja is ki, szóval nem kell felszenvedni a buszra és ott helyet keresni neki. Cserébe általában iszonyat mocsok van bent, főleg az állami buszoknál. A Tata-nak sajna nincs ilyen, ezen két bevált hely van, az egyik a hátsó ajtó előtti ülés mögött, a másik pedig a vezető mellett/mögött.

Közlekedés/vonat: két vonalat próbáltunk, a Colombo - Anuradhapura, valamint a Kandy - Badulla viszonylatokat. Előbbin első osztály, mert azon a vonaton épp más nem volt, utóbbin másod- és harmad. A nem helyjegyes vagonok iszonyat zsúfoltak tudnak lenni, főleg Kandy és Ella között, ami eléggé túl van hype-olva, és ez kicsit agyon is vágja az egészet. Persze szép ahogy a hegyek és teaföldek között kanyarog a vonat, de ezt elég lett volna kipróbálni egy rövidebb szakaszon is.

Átverés/lehúzás: írták itt többen és többször is, hogy ez mennyire durva, meg hogy jajj, állandóan résen kell lenni, de ezt nem igazán tudom mire vélni. Ennyire minimális lehúzással talán egész DK Ázsiában sehol nem találkoztunk, a kör tulképp a wine store-okra és a tuktukosokra szűkíthető egyedül, de ez utóbbiak is inkább csak a turistásabb helyeken próbálkoznak. Tuktuk viszont mindenhol rengeteg van, a pofátlanokat el kell hajtani, szinte mindig lesz aki elvisz a normál 50 LKR/km áron. Egyébként meg ennyire segítőkész emberekkel csak kevés helyen lehet találkozni.

Tengerpart: valóban óriási hullámok vannak, de nekem pl ez inkább előny volt mint hátrány. Persze riogatnak mindenfélével, hogy bele ne menj mert kb biztosan belefulladsz, és ha valaki nem, vagy nem jól tud úszni, akkor ez hihetőnek is tűnik. A hullámokat viszont nem olyan nehéz kiismerni, elég hamar rá lehet jönni hogy hol van az a pont ahol már nem bánt, valamint hogy tudsz eljutni odáig. Ha pedig elkap, akkor nagy levegő, előbb-utóbb úgyis kidob.

Sör: akinek ez sarkalatos kérdés, az kisebb bajban lesz. Alkohol csak a wine store-okban kapható, csapolt sör az elit helyek kivételével szinte nem is létezik, a söröző kellemes kerthelyiséggel pedig mély sajnálatomra ismeretlen fogalom arrafelé.

 

És végül egy tipp, amivel szintén nem találkoztam sehol, pedig qrva jól jött volna: az Adam's peak-re létezik egy 'shortcut', vagyis inkább kerülő út, ami jól jöhet ha éppen teljesen bedugul a fő csapás, mint ahogy éppen mi is jártunk, minek következtében sajna fel sem jutottunk, pedig vagy 3-4 órát álltunk sorba. Szóval, az utolsó rendőr állomásnál le kell térni jobbra, és a másik irányból kerülni a hegyet. Elvileg egy idő után itt is lépcső lesz, de ezt már idő és energia hiányában nem próbáltuk.

ludolfi Creative Commons License 2018.04.06 0 0 4483

Köszönöm szépen.

Mivel fogalmam sincs, hogyan találhatnám meg az ajánlott "üres" poggyászt, marad a Posta, ami kb. 25 ezer Ft szállítási díjat jelent. Csak reméltem, hogy esetleg van alternatív tapasztalat. Mindenkinek jó utat, jó nyaralást kívánok. 

Előzmény: ayoubowan (4479)
ayoubowan Creative Commons License 2018.04.05 0 0 4482

Korábban privát YouTube linkeket adtam meg, kérlek titeket, hogy ezeket használjátok.

https://www.youtube.com/watch?v=o9cIhTAMzyY

https://www.youtube.com/watch?v=9FNlTaV-s-c

 

Előzmény: ayoubowan (4481)
ayoubowan Creative Commons License 2018.04.05 0 1 4481

Szia Kittim!

Este 9 körül valóban mindenhol megáll az élet, ezért napközben érdemes a vásárlásokat megejteni. A Pettah - ban figyelni kell arra is, hogy mivel az árusok jó része muszlim, a péntek déli imaidőben bezárnak, és sokan már ki sem nyitnak aznap.

Minőségi ajándéknak valókat az ODEL nevű áruházban tudtok vásárolni. A nagyáruház, ahol egyébként gyönyörű női dolgokat is lehet vásárolni, az Alexandra Place - n a Town Hall, és a Viharamadevi Park közelében van. Több más lehetőség mellett a Colombo Fort vasútállomás előtti megállóból percenként közlekedő 138 - as busszal lehet a forgalomtól függően 15 - 20 perc alatt eljutni oda. Felszállás előtt a kalauznak szólni kell, hogy hova szeretnétek menni, az ODEL - hez a Town Hall megállónál kell leszállni.

Itt térképen is megnézheted, hogy hol van.

https://negyvenmerfold.wordpress.com/2016/06/23/egy-nap-colomboban-azaz-mit-erdemes-megnezni-a-varosban/

A posztban találsz térképet a korábban említett Fort, és Pettah környékéről is.

Van egy kisebb ODEL LUV üzlet a Dutch Hospital belső árkádos részén, ez kifejezetten souvenír bolt. Könnyű megtalálni, mert a belváros óceán felőli részén van, pont szemben a mindenhonnan jól látható WTC ikertornyaival.

Sajnos colomboi discot nem tudok ajánlani, ezt a helyi fiataloktól, mondjuk az ODEL eladóitól kérdezzétek majd meg, azt viszont tudom, hogy Negomboban szombaton, vasárnap, és a gyakori ünnepnapokon a Public Beach - en élő zenére buliznak a helyiek. :)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=o9cIhTAMzyY

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=9FNlTaV-s-c

Előzmény: Kittim (4480)
Kittim Creative Commons License 2018.04.05 0 0 4480

Koszonom a valaszt!

Ezek kb meddig vannak nyitva? Mert eddig mindenhol azt tapasztaltuk,  hogy a boltok/piacok 9 után nem nagyon vannak nyitva.

Illetve a barataink szeretnenek szuvenirt venni (polo, Sri Lankas kulcstarto, minosegibb hutomagnes, stb). Ilyeneket hol talalhatunk? Eleg sok helyen jartunk eddig, de nem futottunk bele ilyen boltokba, arusokba.

Meg helyi discoba el szeretnenek nezni (nem turista discoba). Erre van esetleg tipped hogy hol talalunk ilyet szombat este? 

☺️

Koszonom elore is a segitseget!

Előzmény: ayoubowan (4477)
ayoubowan Creative Commons License 2018.04.03 0 0 4479

Ha nem találsz valakit, akinek van 10 kg fölösleges poggyászsúlykerete, mert kevés cuccal utazik, és hajlandó lenne elvinni a csomagot Srí Lankára, akkor sajnos marad a Magyar Posta. A DHL is elviszi a pakkot, de drágább az amúgy sem olcsó postánál.

Előzmény: ludolfi (4478)
ludolfi Creative Commons License 2018.04.03 0 0 4478

Érdeklődöm, hogy Sri Lankára hogy a legolcsóbb biztonságosan feladni egy 8-10 kilós csomagot? Van erről valakinek tapasztalata? Posta esetleg más megoldás? 

Köszönettel.

ayoubowan Creative Commons License 2018.04.03 0 0 4477

Ha a Colombo Fort pályaudvarnál a felüljárón átkeltek, jobbra indulva a Pettahban nézzetek körül. Ha elindultok nyugati irányba mondjuk a Maliban, vagy a Prince Streeten, de bármelyik párhuzamos utcán elsétálhattok odáig, akkor a Központi Buszpályaudvar mögött levő nagy piachoz fogtok kiérni. Ezen a részen biztosan kaptok kimérve teát, és fűszert.

Előzmény: Kittim (4476)
Kittim Creative Commons License 2018.04.03 0 0 4476

Sziasztok!

Tudnatok ajanlani Colomboban jo piacot, ahol teat es fuszert lehet venni, nem arany arban? Nem feltetlenul diszdobozos kivitelre gondoltunk, amit vinnenk haza, jo a kimert tea is.

Koszi elore is!

BitRágcsáló Creative Commons License 2018.04.01 -1 0 4475

Lehet előbb kellett volna írnom,mert közeleg az indulás időpontja.

Ha valakinek esetleg maradt jó Magyar Forintja,és szeretne tőle "megszabadulni",akkor szívesen átveszem.

Erre legfőképpen Budapesten lenne lehetőségem,és már csak vasárnap és esetleg elsején.

 

Még a maradás előtt szeretnék köszönetet mondani mindenkinek,akik információkkal láttak el,és szeretném külön kiemelni.

 

Ha volt is bármi félelmem a hellyel kapcsolatban,azt mára sikerült eloszlatni.

 

Gábor Szüle Creative Commons License 2018.03.29 0 0 4474

Sziasztok!

 

Lehet előbb kellett volna írnom,mert közeleg az indulás időpontja.

Ha valakinek esetleg maradt Sri Lankai rúpiája,és szeretne tőle "megszabadulni",akkor szívesen átveszem.

Erre legfőképpen Budapesten lenne lehetőségem,és már csak kedden és esetleg szerdán.

 

Még az indulás előtt szeretnék köszönetet mondani mindenkinek,akik információkkal láttak el,és szeretném külön kiemelni Andrást.

 

Ha volt is bármi félelmem az úttal kapcsolatban,azt mára sikerült eloszlatni.

 

 

 

Tojglius Creative Commons License 2018.03.27 0 0 4473

:) szép emlékek jutottak erről eszembe... az első sokkoló percek ahogy elindultunk, a döbbenet a pofámon a sofőr által hátrafelé beszélve lerendezett számomra "életveszélyes" szitukkal... :) de aztán ahogy megszoktuk - bár vezetni nem jutott volna eszembe - megszerettük, mert valahogy szerethető az egész (mint az ország is) ... mert valahogy mégis mindenki figyel mindenkire... senki se agresszív a szó "magyarsofőr" értelmében...

mi meg is kérdeztük és tényleg nagyon kevés baleset van, aminek sztem az az oka (amellett, hogy nem agresszívek/arrogánsak az emberek/sofőrök), hogy bármilyen kaotikus is a forgalom, de az autópálya kivételével az átlagsebesség kb 30-50kmh, így mindenkinek mindenre van ideje... :)

Előzmény: thebicskei (4471)
thebicskei Creative Commons License 2018.03.26 0 0 4472

Youtube: Sri Lanka driver 

Szép mennyiséget dob ki, egyik kedvencem:

https://youtu.be/XchcS6rq8U4

thebicskei Creative Commons License 2018.03.26 0 0 4471

A vezetéshez:

Amikor egy 2x1 sávos úton egymás mellett halad egy motoros, egy tuktuk-os és egy kisbusz előzi őket, úgy, hogy szemből jön egy busz, épp kitette a motor orrát a keresztutcából egy motoros, mindez egy zebra előtt, akkor ahol emberek állnak az út szélén. Szóval a kérdés, hogy kinek van elsőbbsége Sri Lankán? A megoldás: a leggyorsabb járműnek, mindenki más húzódjon lejjebb. 

Amikor azt hiszed, hogy életed legveszélyesebb menőverét hajtotta végre a sofőröd, mert centiken múlott, hogy nem lapított ki a szemből.jövő busz és még szerencse, hogy a motoros lehúzódott mellettetek, szóval akkor ez nekik egy szimpla manőver volt és ugyanígy vezetnek tovább. 

Én jó vezetőnek tartom magam, de eszem ágába nem.jutna Sri Lanka forgalmas részén vezetni. A balos közlekedés pedig csak hab a tortán, bár pont az szokható meg a legkönnyebben, a fenti szituk nem. 

Bár egy balesetet sem láttunk! Állítom az ottani vezetők tudása, érzéke sokszorosa az európaiakénak!

NIKA61 Creative Commons License 2018.03.25 0 0 4470

Köszi!

Előzmény: ayoubowan (4469)
ayoubowan Creative Commons License 2018.03.25 0 0 4469

Akkor jó utazást! :)

Előzmény: NIKA61 (4468)
NIKA61 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 4468

Lemondtuk az autóbérlést, nem kell izgulnom tovább! Köszi

Előzmény: ayoubowan (4465)
NIKA61 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 4467

Köszi szépen a segítséget - megoldódott az aggodalmam.

Előzmény: BitRágcsáló (4464)
ayoubowan Creative Commons License 2018.03.21 0 0 4466

Jav.: Európában szocializálódott ember számára ismeretlen problémával, meglepetéssel szembesülhettek.

Előzmény: ayoubowan (4465)
ayoubowan Creative Commons License 2018.03.21 0 0 4465

Szia NIKA61!

Olvasd el a 3639, és a 4366. számú hozzászólásokat. Ezekben a fórumtársak a személyes tapasztalataikat írják le a sofőr nélkül bérelt autós utazásról. Én egyébként nem javaslom az utazás ilyen formáját, mert egy sofőr segítségével sok, egyébként megoldásra váró problémát hagyhattok magatok mögött, és persze azért is, mert Srí Lankán úton, útfélen sok, az Európában szocializálódott ember számára ismeretlen problémával szembesülhettek.

Ami a jogosítvány honosítását illeti: ma már nem az autóklubnál intézik, ahogyan ez a 3639. számú hozzászólásban szerepel, de az ismertebb autókölcsönzők az előfoglaláskor kérésre elintézik, tehát a kocsit a kiterjesztett jogsival együtt vehetitek át. E - mailben intézhető.

Üdv., A.!

Előzmény: NIKA61 (4462)
BitRágcsáló Creative Commons License 2018.03.21 0 0 4464

Hát nem véletlenül nem ajánlják a saját vezetést bérelt autóval.

Honosíttatni kell a nemzetközi jogosítványodat, 

Kaotikus közlekedésben kell ellavirozni a célotokhoz

Zéro helyismerettel. Fárasztó, nemigen tud a vezetés közben a tájra figyelni.

Szerintem ha a párod nem ennyire mazochista lélek bízzátok inkább a vezetést helyi sofőrre. Egy jó soför inkább guideként érzi jól magát szeretnek mesélni a szigetről, a látványosságokról. Ő vezet, ti élvezitek az utazást. Mindent a ti igényetekhez igazít, maximum olyan dolgokat javasol, amit ti vagy kifelejtettetek a programból, vagy feleslegesen rohangálnátok fel-alá a szigeten. Nem utolsósorban tolmács is lehet mert nem mindenki beszél angolul.

És végül, ha baj történik, nem tietek a baleset felelőssége. A soför intézi a dolgokat, nem ti maradtok egyedül egy teljesen más kulturkörnyezetben.

Ne felejtsétek el, a legközelebbi Magyar követség ÚjDelhiben van!

Előzmény: NIKA61 (4462)
Tétova.Teve Creative Commons License 2018.03.19 0 3 4463

A ma 10 éve elhunyt Sir Arthur C. Clarke (1917-2008) nemcsak használta, de jól ismerte a számítógépeket. 
S mint az 1968-as 2001 -Űrodüsszeia tanúskodik róla, a mesterséges intelligencia jövőbeni megjelenését, szépségét és kockázatait is művészi erővel jelenítette meg. 
Megjelenítette a jövőt.
Ennek jelképe HAL-9000, a filmbéli és regénybeli fedélzeti számítógép, a filmtörténet legszebb és legfélelmetesebb komputere.
Amikor egy Magyarországról szóló könyvvel köszöntem meg Clarke-nak, hogy dedikálta nekem Űrodisszeia-kötetemet, annyit írt vissza: köszönöm a kötetet, de két nagy magyart hiányolok belőle: von Neumannt és von Kármánt. 
Ez jól jellemzi számomra értékrendjét.
Könyveiben űrliftek, napvitorlások, holdbéli kutatóállomások, mélytengeri ültetvények, elképzelhető csodák sorakoznak: a lehetséges, amely alig különböztethető meg a varázslattól.
Clarke-ot olvasni: találkozni az Értelemmel. 
Clarke volt a Tudomány nagy mesélője. 
A számítógépek pedig igyekeztek megfelelni az elvárásainak - vagy legalább segíteni a dolgát.

(Képes Gábor)

Aki Colomboban jár, tegyen egy szál virágot/füstölőt a sírjára a nevemben is!

NIKA61 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 4462

Sziasztok!

 

Már jó ideje olvasgatok útibeszámolókat, fórumokat Sri Lankáról. Sehol nem olvastam arról, hogy valaki ajánlaná az autóbérlést. Ennek ellenére a párom ragaszkodik hozzá. Szerintetek én fölöslegesen izgulok?

 

Segítségeteket, válaszaitokat  elöre köszönöm.

Gábor Szüle Creative Commons License 2018.03.17 0 0 4461

Köszönöm.

Hétfőn 11 körül hívlak.

 

Előzmény: thebicskei (4460)
thebicskei Creative Commons License 2018.03.17 0 0 4460

A simet félretettem.

Előzmény: Gábor Szüle (4459)
Gábor Szüle Creative Commons License 2018.03.15 0 0 4459

 

Szia!

 

Írtam E-mailt a SIM kártya miatt.

 

Előzmény: thebicskei (4458)
thebicskei Creative Commons License 2018.03.14 0 0 4458

Ha valakinek szüksége lenne egy SIM kártyára, ami júni közepéig jó és van rajta úgy 10GB net, írjon rám, hétfőtől Pesten oda tudom adni. Természetesen ingyen ;)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!