Keresés

Részletes keresés

XANTIi Creative Commons License 29 órája 0 0 50312

"Meglátják, itt még kiderül valami, egy külföldi rovancsolás kapcsán" mondaná erre a nagy klasszikus.

Előzmény: improduktiv (50311)
improduktiv Creative Commons License 30 órája 0 0 50311
RJancsi Creative Commons License 1 napja 0 0 50310

Így van. A csapadék víz elvezető rendszert nem a valaha előforduló legnagyobb felhőszakadásra méretezik, mert akkor szinte soha nem lenne kihasználva -> feleslegesen sokba kerülne a megépítése. Az, hogy hány évente előforduló "özönvízre" tervezik/építik, sok körülménytől függ. De azt tudomásul kell venni, hogy a legjobban megtervezett és kivitelezett csapadék gyűjtő/elvezető rendszernél is borítékolva van, hogy lesz olyan zápor (nem is egyszer) amikor nem tudja elvezetni a csapadékvizet, az árkok kiöntenek, az aknafedlapokat megemeli a víz és elönt néhány pincét. 

Az megint más kérdés, hogy a rendszer tervezésénél mennyire befolyásolja a figyelembe vett gyakoriságot a politikai/gazdasági helyzet és mennyire jósolható előre az éghajlatváltozás. Mert egy csatorna rendszer nem pár évre készül és elég nehéz bővíteni. 

Előzmény: XANTIi (50309)
XANTIi Creative Commons License 1 napja 0 0 50309

Amit te gondolsz, az a normál csapadék víz elvezető rendszer. Azt átlagos mennyiségre tervezik. A zápor esetén lezúduló sokszoros mennyiséget csak szükségtelenül nagy kapacitású vezeték bírná el. Ezért építenek bele átmeneti tározókat.

Előzmény: Diótörő (50307)
XANTIi Creative Commons License 1 napja 0 0 50308

De ha a tóban állandóan van víz, hova lesz a hirtelen lezúduló zápor? Pont az a lényege, hogy felfogja a hirtelen elvezethetetlen mennyiséget. A záportározó alapesetben üres. Ha hirtelen megtelik, van mód onnan normál tempóban ÜRÍTENI. Hogy a következőnek is legyen hol begyűlni. Jól mondja ezt Rjancsi.

Ha csónakázó tavat, szabadidő parkot akarnak, ahhoz pont nem ez kell. de akkor annak a neve sem ez.

Lehet a csapadékvizet folyamatosan tárolni. Vele öntözni esetleg. relatív kis vezetéken lassan leüríteni. Ha meg kutat is bele akarnak kötni, ha igaz, akkor kifejezetten hasznosítani akarják. Valami firkász felkapta a záportározó kifejezést, ez olyan férfias. Csak szegény életében nem látott még olyat. No innentől a Pártbizottság is ezt tolja.

Talán az EU-t zaportározóval lehet fejni. Csónakázó tóval nem.

Előzmény: Diótörő (50307)
Diótörő Creative Commons License 1 napja 0 0 50307

Még eccer - részemről utoljára - a záportározóról:

Az egészet úgy képzelem el, mint az Y betűt. Az alsó szára vezeti el a vizet, a felső kettő aztán szétágazik, majd azok megint osztódnak és így tovább. Ezek gyűjtik össze a vizet az utcákról. Na de az utcák nem úgy vannak kialakítva, hogy az esővizet összegyűjtsék. Már pedig ahhoz, hogy egy tavat jól feltöltsünk, ahhoz elég sok víz kell. Nem ismerem a terveket - már ha vannak - de nem tudom, hogy honnan veszik a sok ezer m3 vizet.

 Aztán ha nincs a tó alja leszigetelve, az hamar elszivárog a talajba. Sőt a nagy nyomás miatt a környező házakban felnyomja a talajvizet ( közlekedő edény ), aminek ott nem fognak örülni.

 Aztán a szúnyogok szeretik az ilyen vizeket, millió számra fognak benne szaporodni, miközben arra szokták kérni a lakosságot, hogy mindent ürítsenek ki ( vödröt,hordót ), hogy ne legyen szaporodási hely a szúnyogoknak.

 Pár békával ezt nem lehet majd elintézni, ráadásul ha kiszárad a tó, azok megdöglenek.

 Na szóval én még várok a csónakom megvételével.

XANTIi Creative Commons License 2 napja 0 0 50306

Mielött ítéletet alkotnánk, a másik felet is meg kellene hallgatni ugyi. De!

 

Bizony mindent le kellett volna kapcsolni ha lakatlan. Villanyt a tűzvédelem miatt. Vizet a szétfagyás ellen. Meg néha kimenni megnézni, a gazt lenyírni. Mert ha elgazosodik, azért jogosan büntetnek meg. Ha valami homles beköltözik, még szerencsésebb eset mint ha szétlopnak mindent a fémgyűjtők. Ha ilyen rossz a viszony, a szomszédok nem fognak rendőrt hívni ha illetéktelenek matatnak a telken. Sőt! Olyan is volt már, hogy azok adtak tippet a zsiványoknak.

Persze vannak beteg emberek, akik feljelengetésben kapnak kielégülést.

Előzmény: eliza011 (50303)
Diótörő Creative Commons License 2 napja 0 0 50305

Kutyaharapást szőrével, aljasságot aljassággal, szemet szemért, fogat fogért stb.

Egy nyuggert könnyen ládába lehet segíteni, ha tudod, hogy nekik mi fáj a legjobban,

A többi szomszéd hogy van velük? Mert a többivel kell összefogni, akkor könnyebb.

Ha meg nem lakod, akkor minden közművet ki kellett volna iktatni.

Előzmény: eliza011 (50303)
RJancsi Creative Commons License 2 napja 0 0 50304

Ez csak a te fejedben fordult meg. Jobb lenne ha értelmeznéd amit leírtam, és érvekkel próbálnád megcáfolni hol van benne hiba. Én nem szégyellek mérnök létemre egy okosabbtól tanulni. De egy - szerintem korrekt - műszaki okfejtésre azzal válaszolni, hogy "mindenki hülye ... csak ti nem" elég szerényen pallérozott gondolatmenetre utal. Már ha van gondolatmenet és nemcsak a "fentről" szájba rágott hurrá-optimizmus.

Előzmény: improduktiv (50301)
eliza011 Creative Commons License 2 napja 0 0 50303

Sajnálattal tájékoztatom az érdieket hogy itt nagyon sok szemét embert ismertem meg.7 éve nem tudom lakni az itt megvásárolt ingatlanomat mert egy szemét szomszéd aki megakarta venni bagóért a házat aljas terveket eszelgetnek ki a feleségével. Nyugdijas idejükben  feljelentgetnek szennyvízkieresztéssel megvádolnak eljárásokat indítanak ellenem."szennyvikieresztési nyomot nem taléltunk"!  2 x is fel jelentett egymásután.A hatóságnak nem tűnik fel hogy rosszindulat van e mögött.Mivel nem lakom a házat ,a fiam nem zárta el a mérőnél a főzárat igy most kaptam meg a számlát hpogy 19 000 ft -os víz számlát csinált "valaki" a kerti csapon.Meg jegyzem hogy az ideiglenes kerítésemet ez a fószer elötte döntötte ki amit nem tudok bizonyítani.A másik kerítés ami szintén az enyém csak a Bíróság még tárgyalgat ebben,azt pedig nem nehéz vissza bontani a végénél.5 m2-es a szennyvíztárolóm.Talajterhelésen kívűl még az önkormányzat is eljárhat hogy hol a többi víz ami szerintük "szennyvíz"  Feljelentést megtettem a rendőrségen de az önkormányzatnál is elindítok egy eljárást ,nem várom meg hogy ez a rohadék fel jelentsen olyanért amit ők követnek el már sorozatban.H  Béla és felesége jelen esetben 3 pert is keletkeztetett kerítésügyben   vasellopásban  szennyvízügyben  ahol hamisan tanúskodott .Megjegyzem hogy nem roma és nem szegény .Aljas felkapaszkodott politikai háttérrel rendelkező ,szerintem a múlt rendszer spionja lehettek,most is azt teszik ami akkori tevékenységük volt.Ha nincs mit jelenteni akkor rágalmaz előidéz mert ehhez ért csak.Vigyázzatok a kerti csappal!

aTechnikus Creative Commons License 2 napja 0 0 50302

Ja! Newton meg a fizika is beállt a NER hívők sorába biztos.

Ha azt mondja a pártukáz, hogy ott egy szabadidő tavacska lesz, az érthető. Csak akkor kár bele pancsolni záportározó elnevezéssel. Mert az rohadtul más műfaj. Tudtad? Talán a Zeju arra ad zsozsót, szabadidő tavacskára nem?

Előzmény: improduktiv (50301)
improduktiv Creative Commons License 2 napja 0 0 50301

Világos, mindenki hülye itt a nagy Érden, csak ti nem.

Előzmény: RJancsi (50299)
XANTIi Creative Commons License 2 napja 0 0 50300

Nekik ezt írták a brossúrába. Parasztvakításnak elég.

Előzmény: RJancsi (50299)
RJancsi Creative Commons License 2 napja 0 0 50299

Az árkok valóban nem birkák, aki ilyet ír az közelebb áll hozzájuk. A záportározókat nem a vízgyűjtő terület aljára építik (legalábbis a világ értelmes részén), ahol már simán be lehet vezetni a befogadóba - itt a Dunába. Ott a világon semmi értelme. Ha a csapadékvíz elvezető rendszer (beleértve a felszíni - árkos - és felszín alatti - csatornás - rendszert is) nem felel meg az előírt gyakoriságú záporok vizének elvezetésére, akkor a vízgyűjtő terület magasabb részein alakítják ki a záportározót (vagy tározókat). Így ha nagy mennyiségű csapadék hullik, az alsó résznek nem kell a felső rész vizét is elvezetni, elég csak a tározó alattit. A felső rész vize a(z átmeneti) záportározóba kerül és csak akkor eresztik le, ha eláll az eső és az alsó rész leürül. És itt van a következő marhaság amit írtál: egy záportározó sosem lesz csónakázó tó! Ha száraz időben is tele van vízzel (és szerinted még kutakból fel is töltik), mi lesz, ha jön a zápor? Jó magasra felpúpozzák benne a vizet? Az nem jó, mert lecsúsznak a csónakok! Viszont lehet vizisíelni a lejtőn. :) Nem árt kicsit gondolkodni, mielőtt a mantrát osztod az érdeklődőknek.

Előzmény: improduktiv (50297)
Diótörő Creative Commons License 2 napja 0 0 50298

Az idei szárazságtól szinte kipusztult a fű a kertben. Egy-egy esős nap után sem tért magához, annyira kevés eső volt.

Na most majd ez a nemlétező eső - persze lefelé folyva - feltölt egy tavat, amin csónakázni is lehet majd.

Vagy ha nem, akkor nem.

 

Előzmény: improduktiv (50297)
improduktiv Creative Commons License 2 napja 0 0 50297

Improduktív írja, hogy Parkvárostól vezetik majd az esővizet. Hát az elég messze van.

 

A víz az általában lefelé folyik. A felszíni vizeket ezért lefelé kell elvezetni. Eddig világos? Parkváros északi-északkeleti részéről errefelé érdemes vezetni, összegyűjtve a kialakítandó vízelvezető árkokban, és ahelyett, hogy a Dunába terelnénk rögtön mindet, lesz egy záportározó, mert nagyobb esőzésekkor az árkok nem bírnák, és feltorlódna a víz, mint eddig. Összekötve a hasznossal, lesz egy szabadidő központ, tóval. A fölös víz meg megy tovább a Dunába.

De ha ennyire értesz hozzá, mármint ahhoz, hogy miért nem lesz az jó, keresd fel a műszaki osztályt, és add elő a saját tervedet. Biztosan örülni fognak neki.

Előzmény: Diótörő (50296)
Diótörő Creative Commons License 3 napja 0 0 50296

Kösz szépen, most már legalább tudom, hogy hova menjek majdan csónakázni.

Improduktív írja, hogy Parkvárostól vezetik majd az esővizet. Hát az elég messze van.

Meg hogy kutakból pótolják az elpárolgott vizet. Ne ne vicceljünk már, a talajvíz nem azért van, egyébként sem tudná pótolni.

Ne gondoljuk, hogy mert tervező tervezi, az mindjárt jó is lesz.

Csak gondoljunk a tucatnyi kilátóval teletűzdelt valamilyen községre,azt is tervezte valaki.

Itt fontosabb dolog, hogy egy eus pénz valahogy el legyen költve.

Ezt úgy kezelik már egy ideje, mintha nekem adna egy gazdag szomszéd egy marok pénzt, nesze öreg, vegyél rajta magadnak valamit.Én se sokat  törném a fejemet, ami a polcon a legközelebb van, azt marnám.

Előzmény: bugadoktor (50295)
bugadoktor Creative Commons License 3 napja 0 0 50295

" de hogy milyen utcák határolják, azt nem tudni."

Segítek: a Sárd - Tétényi - Zagyva - Temes - Néra utcák által határolt területeket hívják papi földeknek. Még a Benta Tsz.idejében kukoricát termeltek rajta, de a "földosztás" után már senki sem használta a területet.

Előzmény: Diótörő (50291)
bugadoktor Creative Commons License 3 napja 0 0 50294

Jön a választási adok-kapok, hát nem visszatért, a soknevű szerkesztőnk, a helyi vezetés magasztalni?

Előzmény: XANTIi (50290)
improduktiv Creative Commons License 3 napja 0 0 50293
improduktiv Creative Commons License 4 napja 0 0 50292

1. A felszíni víz elvezetés is készül vele párhuzamosan, Parkvárostól.

2. Kutak is lesznek, hogy pótolni tudják aszályosabb időszakokban a párolgást.

Nem hülyék a tervezők.

Előzmény: Diótörő (50291)
Diótörő Creative Commons License 4 napja 0 0 50291

" Én csak egy ráérő nyugdíjas vagyok. "

Ahhoz képest elég szépen véded a jelenlegi vezetést. Persze sok minden épült, ezt nem lehet letagadni, de csak teljesen felesleges szenvedéssel lehet valamit megvalósítani?

Más : mik azok a papi földek?

Még a gugliba beütve sem jön ki semmi, csak a helyi újságok cikkei, de hogy milyen utcák határolják, azt nem tudni.

Hogy fog egész Érd területéről odafolyni a zápor, ami évente úgy 4-5 alkalommal fordul elő? Ezek hogyan fogják megtölteni a tározót, hogy a párolgást is kompenzálják? Én nem tudok olyan csatorna rendszerről, ami külön elvezetni a záporeső vízét, gondolom még a megtisztított szennyvizet sem lehet ilyenbe bevezetni. Ilyenekről egyetlen híradás sem ír. Aztán ki fog egy alvó városból oda elmenni ? Szúnyogtanya lesz belőle, ha meg békákat telepítenek belé, akkor meg a brekegés...stb.

 Szóval csak a nagy csinom-dánom beharangozása, TMA már legszívesebben átvágná a szalagot, de a többség inkább a szerződéseket írná alá. És akkor lesz nekünk záportározónk, mint ahogy egy településnek van vagy 10 darab kilátója.

Előzmény: improduktiv (50287)
XANTIi Creative Commons License 4 napja 0 0 50290

Ne személyeskedj!

Cáfold a leírtakat, hozz példákat MEGTÉRÜLŐ, GAZDASÁGOS beruházásokra. Amiből pénze lenne a városnak. Tudod: IPA!

Előzmény: improduktiv (50289)
improduktiv Creative Commons License 4 napja -1 0 50289

Kis gyűlöletgombóc, az vagy. Rossz lehet neked. Még nem olvastam tőled pozitív beírást. De nem is fogok.

X

Előzmény: XANTIi (50288)
XANTIi Creative Commons License 4 napja 0 0 50288

Azt, hogy nekem mi a felesleges, azt ne te döntsd el! Szerintem a honfoglalásig vezesd vissza a deficites gazdálkodás okait. Úgy még jobban hangzik önfelmentésnek.

Mennyi hosszútávú BEVÉTEL termelő beruházás volt itt az elmúlt években vagy van most?

Vagy bíznak az állami csöcsben?

Miből lehetne annyi, hogy legalább nullszaldós legyen, ha nincs gazdaságos, rentábilis BERUHÁZÁS?

Költeni könnyebb, még jó dolgokra is ha van alapja a gazdálkodásnak. Egyébként csak tarhálásból sokáig nem lehet jaszkarizni!

Előzmény: improduktiv (50286)
improduktiv Creative Commons License 4 napja 0 0 50287

Kérdéseiddel fordulj bizalommal a helyi képviselőhöz! Én csak egy ráérő nyugdíjas vagyok.

Előzmény: Diótörő (50284)
improduktiv Creative Commons License 4 napja 0 0 50286

A forráshiány Érden azt jelenti, hogy a bevételei jelenleg nem fedezik a kiadásait, mert az elmúlt 70 évben kevés ipar telepedett ide. Semmi köze a magyar gazdaság állapotához.

40 milliárd 4 évre, nem 60.

Nézz körül, mi épül. Menjél el pl. a Fácán közbe ás nézz körül. Vagy a rendőrség háta mögé. Vagy járd végig a háziorvosi rendelőket. Esetleg Érdligetre, a záportározó építési területére. A bíróság számára is megvan már a telek. A Búvár utcában is lassan készülni fog az új iskolakomplexum. Keress újonnan aszfaltozott utakat, találni fogsz ilyeneket. Stb. Mondanám még, de neked úgyis felesleges.

Előzmény: XANTIi (50282)
RJancsi Creative Commons License 5 napja 0 0 50285

Egy nicknév boncolgatása a fórumról való kizárást jelentheti, ezért nem idézek csak javaslom bármely értelmező szótár megtekintését mialatt érdemi válaszra vársz.

Előzmény: Diótörő (50284)
Diótörő Creative Commons License 5 napja 0 0 50284

A beírásod alapján fontos elvtárs lehetsz ebben a témában.Mert akkor van két kérdésem:

1. Mi szükség volt a Vincellér utcában ( az Alsóvölgyi felé ) közel 1 méteres átmérőjű csőre, miközben a lezúduló vizet a felszínen vezetik el ( egy oldali szegélykő + aszfalt lejtése a szegély felé ) ?

2. Mikor lesz az aszfaltozás befejezve, mert az alap hetek óta készen van ( alap = úgy ahogy lehengerelt pár centis murva,beton sehol ) ?Igaz, ezt a kocsik már szét spriccelték, meg az eső is elmosta?

 

Ha nem volt rá elég pénz, már mint a víz nyomó vezeték és a csapadék csatorna együttes befejezésére, akkor miért kellett tavaly elkezdeni ? A Vincellér u. a környék fő közlekedési útja, másfél éve a régi jó minőségű aszfalt burkolat helyett a murván járnak a kocsik. Most a porról nem írok sokat.

 

Várom válaszodat !

Előzmény: improduktiv (50281)
RJancsi Creative Commons License 5 napja 0 0 50283

... A csúti vajda mennyit ígért amikor itt járt a Polgármesterünknél? Vagy az stadionra kell?

Bár én úgy tudom, hogy megyei jogú városnak nem kell stadionnal rendelkeznie, de bírósággal, felsőoktatással, önálló tömegközlekedéssel inkább. Akár még egy pláza is beleférne. Nálunk sokkal kisebb települések is rendelkeznek országos szinten elismert színházzal. Itt még egy normális konferenciaterem sincs és hála a tulajdonosoknak már termálfürdő sem.

Előzmény: XANTIi (50282)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!