Keresés

Részletes keresés

greenwood Creative Commons License 2010.09.07 0 0 12712
az első képen beteg...
Előzmény: greenwood (12711)
greenwood Creative Commons License 2010.09.07 0 0 12711
köszi! most már 90%-os egyébként:)
a B1-et nem mondta a doki. mennyit kell abból adni?
ne haragudj h így túltengek, de ha már kiköptem az idegeimen miatta, szeretném ha tökéletes lenne....::/betegen...itt még egészséges
Előzmény: Wet RinR (12708)
messengerina Creative Commons License 2010.09.06 0 0 12710
Új orvos - új diagnózis. Illetve még csak tapogatózás: valami képlet van a makkafülben. Ami lehet fülzsír csomó-lerakódás, de lehet sajnos polip is. Fülcsepp, idő, majd további vizsgálódások lesznek. Érdekes volt, monitoron néztük a Macskafül Televízió ;) adását, így azonnal tudta mutatni az orvos, hogy mire gondol, mit kell nézni.
A fülkagyló vakart külsejére kaptunk valamilyen spray-t, most nem vakarja annyira legalább. De rázza szegénykém a fejét még mindig, Surolan ide vagy oda (gentamycin érzékeny, csak ezzel tudtuk eddig cseppezni).
Az orvos szerint több úton is elindulhatunk a vizsgálódásban, de ha nem nagy a probléma, dönthetek úgy is, hogy "így marad". Nem akarom, hogy szegény (2 éves kb) egy életen át rázza a fejét... :(
Igaz, hogy embernél is nagy dolog, de nagyon kacérkodom CT vagy MR vizsgálattal (utóbbi Kaposváron van), persze végszükség esetén. Jó lenne tisztábban látni, ami a macskafül esetében sajnos nem mindig egyszerű. A másik pedig az a kérdés, hogy érdemes-e szeretett, imádott macskámat kitenni efféle tortúrának?

Végülis van időnk tovább tapogatózni, a héten kontrollvizsgálat lesz, meglátjuk milyen eredményt hoz majd. Bízom benne, hogy lesz hatékony és kellemes megoldás, ami segít Tigrisnek.
Előzmény: kingA (12697)
Bandimacs Creative Commons License 2010.09.06 0 0 12709
Elküldtem, e-maillel és köszönöm !
Előzmény: Wet RinR (12707)
Wet RinR Creative Commons License 2010.09.06 0 0 12708
Greenwood!
Mivel még nagyon fiatal, talált cicáról van szó, akinek az állapotában hirtelen drasztikus változások (romlás-javulás) következtek be, így legvalószínűbbnek a bélférgek toxinjai miatt kiváltott idegrendszeri tüneteket tartom. Ez elég ijesztő látvány, de a megfelelő kezeléssel látványos javulásra lehet számítani. Fontos az alapos és többször megismételt féregtelenítés, valamint a B1-vitamin adagolása akár hónapokon át.
zsolt
Előzmény: greenwood (12706)
Wet RinR Creative Commons License 2010.09.06 0 0 12707
Bandimacs!
Macskáknál a karbamid-szint felső értéke 12,5, a kreatininé pedig 190, vagyis ezek alapján a Te cicádnál nem beszélhetünk vesekárosodásról. Sajnos ezek a paraméterek csak súlyos esetben (komoly vesekárosodás) emelkednek meg, így az sem jelenthető ki, hogy az állat veséje egészséges. Mindenesetre a fiatal kor és a fenti paraméterek alapján valószínű, hogy a cica veséje gyógyszerekkel, diétával helyrehozható. A kóros vérszegénységet milyen paraméterek alapján diagnosztizálták? Ha tudod, küldd át az egész laborleletet, akkor teljesebb képet kaphatok...
zs
Előzmény: Bandimacs (12705)
greenwood Creative Commons License 2010.09.06 0 0 12706
kedves Zsolt!
beszámolok a kismacs sorsáról, nekem fontos lenne, ha véleményt tudnál mondani, bár megbízom az állatorvosban-mégis olyan problémával kerültem szembe, amilyennel még soha.
szóval van ez az út szélén talált-összeszedett, kb. 5 hetes kandúrka. két napig tökéletesen jól volt, evett-ivott, játszott, pisilt. a kakival volt gond, arra kérdeztem rá. szombaton furcsa változások álltak be a viselkedésében. elkezdett tántorogva járni, esett össze-vissza. van egy pár másodperces videó erről, ha gondolod, nézd meg.

http://www.youtube.com/watch?v=3_1PY8GXTwg

ezt már csak szombat este vettem észre, egy állatorvos se tudott kijönni. másnap a macska állapota sokkal rosszabbra fordult: akkor már nem tudott lábra állni, csak az oldalán kúszott, tátogott, úgy vett levegőt (?), nem evett-nem ivott...rettenetes volt. elvittem az állatklinikára. ott az orvos azt mondta, h a tünetek alapján vagy agyhártya-gyulladásra, vagy pedig bélféreg által kiváltott idegrendszeri összeomlásra gondol. kapott antibiót és szteroidot, meg sok vizet a kiszáradás ellen. egész délután ugyanúgy szenvedett, de éjjel megindult nála a javulás: reggelre megette a vacsoráját, élénkebb, tud inni, ülni. járni még mindig nem tud.

ma megint megkapta az antibo-szteroid adagot, és mivel már tud nyelni, a féregtelenítőt is.

kérdésem: mi lehet ez, szerinted? mondom, nem akarom megkérdőjelezni az orvosom kezelését, de jó lenne, ha hallhatnék másodvéleményt. és esetleg vmi tanácsot, ha van.

köszönöm.
Előzmény: Wet RinR (12701)
Bandimacs Creative Commons License 2010.09.06 0 0 12705
Köszönöm szépen !
Azt szeretném még kérdezni, hogy ha ez a rossz vérkép ( karb 8,78 és crea 182,5 ) a túlzott mértékű - mert mondjuk a macska rosszul reagál az antibiotikumra - dózis következménye, akkor a veseműködés még helyreállhat ? Vagy ez a károsodás már végleges ?
Eddig a macsekkal az ég világon gond nem volt, és még csak 3 éves ...
Előzmény: Wet RinR (12704)
Wet RinR Creative Commons License 2010.09.06 0 0 12704
Bár nem engem kérdeztél, de azért megpróbálok válaszolni...
Az antibiotikumok nagy része a vesén (is) keresztül ürül ki a szervezetből. Ez természetesen károsít(hat)ja a vesét, így sok antibiotikumnál szerepel, hogy rossz veseműködés esetén nem adható. Ez általában az elhúzódó antibiotikum-kúráknál veszélyes, de egy idősebb, vagy eleve csökkent veseműködésű állatnál már pár nap után is jelentkezhet a baj.
A veseműködés csökkenését általában a karbamid, a kreatinin és a foszfor megemelkedett szintjei jelzik a vérből, de a kóros vérszegénység is utalhat erre (a vese sejtjei termelik a vörösvértestek képződését serkentő erythropoetint).
A vizelet-cukor vizsgálatának elmaradása nem hiba. A cukorbetegség pontos megítéléséhez a vércukor szintjét kell mérni, a vizelet cukorszintjének mérése inkább szűrővizsgálat jellegű. Viszont macskáktól (különösen nőstényektől) nem egyszerű feladat vizeletet nyerni, így a vércukor-szint mérése tejedt el.
zsolt
Előzmény: Bandimacs (12703)
Bandimacs Creative Commons License 2010.09.05 0 0 12703
Szia,
azt szeretném kérdezni, hogy az antibiotikum ( akár túladagolása) felboríthatja-e a vese működését ? okozhat-e kóros vérszegénységet ?

Még mindig a kögögéssel kinlódunk, az UH, röntgen teljesen jó, a vérvizsgálat leletei tragikusak.
vércukorszint a normális 4-szerese lett - vérből, a vizeletet elfelejtették megnézni.
" Diagnostic considerations" regenerative anemia, neoplasia, parasitism, hypersensitivity reactions, hypereosinophilic syndrom "

a macsi egyébként eszik, ( most már persze szoktatom a vesekímélő Hill's -féle tápra) normális mennyiséget iszik és naponta 2-szer jár pisilni, széklete normális.

Még mindig köhög, naponta 2-szer, 3-szor és ma délután már a másik is elkezdett köhögni, tehát, biztos ( persze amennyire én értek hozzá, mint gazdi ) hogy valami fertőzés lehet.
Láz, orrfolyás- szerencsére nincs.

Megnéztem, hogy a leleten szereplő rövidítések mit jelentenek - de miután szétszótáraztam magam - sem értem, hogy mi lehet a baj :(
persze... én közgazdi vagyok - nem orvos.
Holnap újra beszélek az állatorvossal és kínos, hogy ennyire nem értem a dolgot...
Előzmény: cicómicó (12695)
greenwood Creative Commons License 2010.09.04 0 0 12702
köszi szépen! remélem, lesz eredmény.
Előzmény: Wet RinR (12701)
Wet RinR Creative Commons License 2010.09.04 0 0 12701
Szia!
Kismacskáknál az anyjuk nyalogatása indítja be a bélsár- és vizeletürítést. Ezt Te úgy érheted el, hogy egy langyos vizes vattával simogatod a farok alatti tájékot. Ha ez nem segít, vegyél paraffinolajat a patikában és abból kaphat 1-2 kávéskanálnyit naponta.
Zs
Előzmény: greenwood (12700)
greenwood Creative Commons License 2010.09.04 0 0 12700
sziasztok!
szerdán találtam egy kismacskát, kb. 5 hetes. aznap még nem evett semmit, de másnap megtanult enni, párizsit és kefírt kap, vizet is szorgalmasan iszik. már sokszor pisilt, de széklete egyszer se volt. meddig elfogadható ez az állapot? mit tehetnék?
UImree Creative Commons License 2010.09.02 0 0 12699
Köszönjük... megnéztem.
Köszönöm a segítséget.
Előzmény: ny63 (12698)
ny63 Creative Commons License 2010.08.30 0 0 12698
Itt van, akit e-mailben ajánlottam. :-)
Előzmény: UImree (12694)
kingA Creative Commons License 2010.08.30 0 0 12697
Igen, a Betadine szárító hatását most Neogranormonnal kompenzálom. A gallérból már rohadt elegünk van. Nekem is, ugyanis éjjel az orromhoz nyomja az orrát tehát gyakorlatilag én is gallérban alszom. Na nem is nyalom semmimet...

Szegény füles cicád. Még nem is hallottam ilyen problémáról.

Az állatorvosos időkről csak annyit, hogy nekem mind a három állatom egész évben "műsorozott". Kehesség, fogínygyulladás, titokzatos eredetű 40 fokos láz, allergia, taknyosság, ízületi fájdalmak, ideggyulladás... Még nem mertem összeadni mennyibe van ez nekem.
Előzmény: messengerina (12696)
messengerina Creative Commons License 2010.08.30 0 0 12696
A Betadine szárít is, nem csak fertőtlenít, ezért _is_ lehet a nagy nyalogatás. De a zokni amúgy sem fix, azt hamar leszedik a cicusok, legjobb védelem a gallér.

Tigrisem ismét rázza a fejét+lesúnyja a bal fülét, ma megyünk ismét dokihoz. Qrwára unom. :(
A megoldás eddig ez volt: alapos fültisztítás, esetleg fülzsír kiszedés, rosszabb esetben bódítva fülzsír-csomó eltávolítás a dobhártyáról (próbáltuk előtte öblögetni - 0 sikerrel). Mitől ilyen érzékeny és zsírosodásra hajlamos a macskafül? Embernél van rá spray ami oldja a fülzsírt, gondolom makkánál nem jó, mert nem vízszintes a szabad felé a hallójárat és nem tud kifolyni a lé... Kéne megoldás, mert így 2-4 havonta vinnem kell bizergetésre szegényt. Viszket is neki, mert a fültőnél hátul kivakarja a szép szőrét. :( Ma új dokihoz megyünk, hátha van új ötlet...

(A nagyállatomnál is járt orvos, úgy tűnik, most ilyen időket élünk...)
Előzmény: kingA (12687)
cicómicó Creative Commons License 2010.08.26 0 0 12695

Nincs mit, Zsolti állatorvos, kérdezz tőle e mailben, ahogy az előző hsz-ban fel is ajánlotta neked a segitségét.Én humán orvos vagyok.

Előzmény: UImree (12694)
UImree Creative Commons License 2010.08.26 0 0 12694
Szia!

Köszönöm a válaszod, esetleg tudsz valakit ajánlani..?

Imre
Előzmény: cicómicó (12692)
Wet RinR Creative Commons License 2010.08.25 0 0 12693
Cicómicóval maximálisan egyetértve keress egy szakembert (szemészt) inkább és lehetőleg gyorsan, mielőtt a cicád megvakulna. Már a fél évvel ezelőtti diagnózis is legalábbis érdekes, de a jelenlegi állapot a kép szerint komoly veszélyt jelent a cica látására. Ne kísérletezz, keress jó szakembert. Szemészeti szakrendelés van az Állatorvostudományi Egyetemen is, de ha ez valamiért nem megfelelő, magánban is tudok ajánlani megbízható kollégákat.
zsolt
Előzmény: UImree (12691)
cicómicó Creative Commons License 2010.08.25 0 0 12692
Én elviném egy szemész specialistához.Szemet eltávolitani csak olyan sulyos foku gyulladás esetén szokás ami agyhártya vagy agyvelőgyulladással fenyeget.A szemüreget csak egy vékony csont választja el magától az agytól.A Ciloxan antibiotikum a Huma-Timolol viszont zöldhályogra , azaz glaukómára való szemcsepp. A zöldhályog emelkedett szemnyomással járhat ami olyan foku lehet ,főleg rohamokban,hogy látásromlással, megvakulással jár,mellékesen iszonyatosan fáj a magas nyomás és ez vérnyomáskiugráshoz, szivritmuszavarhoz vezehet.Ha mindezek előfordulnak valóban el kell távolitani a szemet.
Előzmény: UImree (12691)
UImree Creative Commons License 2010.08.25 0 0 12691
Sziasztok!

A macskánknál az elmúlt héten jelentkezett a melléklet képen is látható jelenség.
Az állat bal szeme látszólag megdagadt, jobban megnézve mintha egy vízhólyag megtelne folyadékkal.
A párom tegnap levitte az orvoshoz aki már 6 hónappal ez előtt is vizsgálta. Akkor megállapította, hogy a "csecsemő" korából maradt macska nátha miatt a szemén "szürke hályog" úszik. Mivel drága és bonyolult a műtét nem javasolja (mivel lakásban tartott, ezért nem fog hátrányt szenvedni tőle). Ráadásul a siker nem garantált, így 60%-os látással bír az állat.
A tegnapi vizsgálat után kaptunk 2 szemcseppet: Ciloxan (4x1 csepp) és Huma-Timolol 0,25% (3x1 csepp).
Ezen felül péntekre vissza rendelték kontrollra. S felmerült, hogy ha nem javul akkor eltávolítják a szemét.
Na már most ez az a rész amit nagyon nem szeretnénk...

Macskánk szeme

Ezért szeretném megkérdezni, hogy van e valakinek tapasztalata hasonló ügyben.
Vagy esetleg egy ajánlata valakinek egy másik orvosra, nem szeretném egy vélemény alapján ilyen drasztikus műtétnek kitenni az állatot.

Előre is köszönöjük...
Antisystem Creative Commons License 2010.08.25 0 0 12690

Dehogy, a vér kimosná amúgy is... körülötte a szőrt.

 

ÜdV

Előzmény: kingA (12689)
kingA Creative Commons License 2010.08.25 0 0 12689
Bele a vérző sebbe??? Brrr...
Előzmény: Antisystem (12688)
Antisystem Creative Commons License 2010.08.25 0 0 12688

Nekünk az ivartalanítás utáni kötésszaggatásra a keserűspray vált be...

http://www.equus.hu/shop/index.php?p=productsMore&iProduct=1160&sName=Keser%FBspray-100-ml

 

Csak véletlenül se legyen kaja a közelben, és utána 3x mossál szappannal kezet, mert ha az ember utána kajálni kezd, és csak a huzat fújt rá némi permetet, vagy csak egyszer mosott kezet a spray használata után, akkor bizony köpködni fog, illem ide vagy oda:)

 

ÜdV

Előzmény: kingA (12687)
kingA Creative Commons License 2010.08.25 0 0 12687
Antibiotikumot most nem kap. 10 napja kapott, annak a szövődménye a jelenlegi állapot (nem a szer hanem a tű hibája).
A lába egy hete sebes. Kezelni nem tudom (Betadinnal) mert azzal csak nyalásra serkentem. A zoknit most már fél perc alatt lekapja, ha meg szorosra kötöm rajta a spárgát, akkor egy óra múlva leszárad az egész lába...

Ráadásul akkora ökör vagyok, hogy ma vettem neki egy nyalás-gátló gallért, de macskáknak való méretet, amiből az ő arisztokratikus orientális orra pontosan 1 cm-re kilóg...

:-(

Előzmény: cicómicó (12684)
kingA Creative Commons License 2010.08.25 0 0 12686
Benti macs, és vadászati anti-talentum. Mérgezés tehát kizárva. De a vérzékenység miatti izombeli vérrög nincs, és valószínűleg ideget is ért a tű mert az elején rá se tudott állni a lábára, csak vonszolta maga után.
Most várom hogy elmúljon a belső kék foltja.
Előzmény: Antisystem (12683)
cicómicó Creative Commons License 2010.08.24 0 0 12685
Jaja, ez pont igy van.Nekünk a Konakion injekciót kellett megitatni a ciccel.Mondjuk nem volt egy fáklyásmenet egy hétig de tuléltük.Nálunk  is arra gyanakodott a doki,hogy megrágcsált egy ilyen patkányt.Azt irjuk már le a többieknek,hogy a patkányméreg egy kumarin származék ami véralvadásgátló.Ahhoz hasonló mint amit az emberrel szedetnek , talán ugy hogy Syncumar, ismerik.
Előzmény: Antisystem (12683)
cicómicó Creative Commons License 2010.08.24 0 0 12684
Nagyon leleményesek vagytok , az ember kinjában sokmindenre rájön magától.Csakhogy erre az állatorvosnak kellett volna gondolni.Az a helyzet,hogy a nehezen gyógyuló nyilt seb szövődményeként is előfordulhat elhuzódó véralavadás.Ezekben a sebekben még a leggondosabb kezelés mellett is vannak baktériumok és ezek a baktériumok termelik az ilyen anyagokat.Remélem a cica kap valamilyen antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt.Tudom,hogy irtál már róla régebben de már nem emlékszem hogy mit.Nagyon aggódom érte  és nagon szeretnék segiteni.
Előzmény: kingA (12682)
Antisystem Creative Commons License 2010.08.24 0 0 12683

Nézd, ha a környéken valaki patkánymérgez/egérmérgez, és egy ilyen zsákmányt elfogyasztott a maccsod, az tud ilyet csinálni, elég hosszú távra. És mondjuk magyarázná az injekciós tüneteket is, mert lehet, hogy egyszerűen az történt, hogy képződött az izpomban belül egy vérömleny (hematóma, vérrög, pupli, ahogy akarod:)) és az nyomja az ideget, láttam már ilyet. (ezért nem lehet vérzékeny, vagy alvadásgátló kezelés alatt álló betegnek semmit (a Konakiont se:) izomba adni, csak szájon át, vagy vénásan)

Akkor, ha ez az eset állna fenn, nem kell különösebben paráznod, az ilyen izomszöveti vérrög (nem az érben van, ugye, hanem az izomrostok között) pár hét alatt lassacskán felszívódik, és megszűnnek az általa okozott nyomási tünetek. Kb ugyanúgy, mint neked elfuserált vérvétel vagy bokarándulás után a nagy kékség:)

 

ÜdV

Előzmény: kingA (12682)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!