Kifelejtettem, hogy mikor teszem bele a margarint, akkor teszem bele amikor össze van keverve a liszt a rizzsel és a sóval, fakanállal szétkapargatom a margarint, ezután jön bele a tejfel és a tojás.
4+2 tojás (4 a tésztába és 2-vel megkentem a tetejét)
5 +1 púpos kávéskanál (55 + 11 g) só (5 a tésztába 1 a tojásba amivel a tetejét megkentem)
Először a főtt rizst tettem a vájlingba és fakanállal szétnyomkodtam hogy ne legyenek összeállt nagy darabok. Majd rá a lisztet, 5 kávéskanál sót és fakanállal összekevertem. Ezután rá a tejfelt és 4 tojást, fakanállal ezt is összekevertem. Nem szeretek sok mosatlant csinálni, ezért a tejfeles kisvederben futtattam fel az élesztőt (beleöntöttem a tejet, beleraktam a cukrot és mikróban megmelegítettem kb 35-40 fokosra. Belemorzsoltam az élesztőt, megkavartam és 10 perc alatt felfutott) Ezt is hozzáöntöttem a tésztához és fakanállal belekevertem. Ezután kézzel meggyúrtam a tésztát, ragacsos lett, kellett még hozzágyúrni kb 20 deka lisztet. Így már jó lett a tészta, kitettem lisztezett gyúródeszkára és kinyújtottam kb 1,5-2 cm vastagra. Pontosan beterítette a gyúródeszkát. Késsel berácsoztam a tetejét. A tejfeles kisvedret ismét munkára fogtam, ebbe ütöttem bele a két tojást és egy kávéskanál sóval összekevertem. Ecsettel rákentem a tészta tetejére. Begyujtottam a sütőt hogy előmelegedjen és 4 centis pogácsaszaggatóval elkezdtem kiszaggatni a pogácsákat. Hogy ne ragadjon a tészta a pogácsaszaggatóba öntöttem egy kevés étolajat a tejfeles kisveder tetejére és ebbe mártogattam a pogácsaszaggatót kb minden harmadik pogácsa után. Két tepsibe 25+25=50 darabot tettem és betettem a 200 fokos sütőbe. 32 percig sütöttem, félidőben 16 percnél megcseréltem a tepsiket, amelyik alul volt felülre, amelyik felül volt alulra tettem. Összesen 318 db pogácsa lett, ha kihül nylonzacskókba rakom és be a fagyasztóba. Amikor kiveszek a fagyasztóból egy zacskó pogácsát nem szoktam melegíteni, hanem pl ha reggel akarom enni kiveszem előző este és reggelre szobahőmérsékleten kiolvad magától.
4+2 tojás (4 a tésztába és 2-vel megkentem a tetejét)
4 +1 púpos kávéskanál (44 + 11 g) só (4 a tésztába 1 a tojásba amivel a tetejét megkentem)
2 kg liszttel kezdtem, de ragacsos lett a tészta felvett még 20 dkg lisztet. Hidegben pihent egy órát, kinyujtottam kb 2 cm vastagra, éles késsel berácsoztam, 2 sózott tojással megkentem és 5 cm-es pogácsaszaggatóval hulladék nélkül kiszaggattam, ettől nem lesz szép kerek hanem érdekes formája lesz. Ha ragad a tészta a pogácsaszaggatóra pici étolajba meg lehet mártani a pogácsaszaggató élét. Még hidegen gyorsan ki kell szaggatni az összes pogácsát, mert ha elkezd kelni már nem jó mert összeesik. Nagy lángon 2 tepsivel, tepsinként 25-25 db sütöttem 30 percig. 15 percnél megcseréltem a két tepsit hogy alul-fölül egyformán süljön meg, amikor pirulni kezd a tetején a tojás akkor van kész.
Nézd, nem kell különösebben győzködnöd, én is tudom hogy a vaj finomabb mint a margarin, a libamáj finomabb mint a csirkemáj és a kaviár finomabb mint a szalonnásrántotta, de az ember húz egy ésszerű határt hogy mit egyen és az mennyibe kerüljön. Egy vájling pogácsa margarinnal kb 1100 Ft, vajjal ugyanez kb 2000 Ft. Nekem itt van az ésszerű határ neked máshol, ez szemlélet és a buksza vastagságának a függvénye. Nincs ebből semmi probléma.
Az emlősnek létfenntartó ösztöne az ízlelés: így tudja megkülönböztetni a táplálékot a nem-tápláléktól. Az alig- vagy nem-táplálékkal folyamatosan „dezinformált” emberi szervezet viszont elveszti az iránytűt: nem tudja többé, mi az igazi és mi a hamis. Megszokja az értéktelent, sőt, megszereti, ragaszkodni kezd hozzá, hagyományként kezdi ápolni, s ezzel, mint a nehézdrog-fogyasztó, lassú de biztos önpusztításba kezd. Ez a gasztronómiai Stockholm-szindróma. A gyarmatosítás egyik kézenfekvő eszköze.
Nekem viszont megint felírta az orvos a koleszterincsökkentő tablettát...
Ez teljesen független attól, hogy megeszel-e napi 3-4 dkg vajat...
EGy ismerősöm, aki megrögzött vegetariánus, nemrégiben iszonyat magas koleszterinszint miatt került orvoshoz. Nem fogyaszt semmiféle állati zsiradékot.
A szervezete túlkompenzálta, és beindult a koleszterintermelés.
Nem divattrend vagy más hóbort, hanem bizonyított tény: a táplálékkal bevitt koleszterin max. (!!!) 20%-ban befolyásolja a vér koleszterinszintjét.
Egyrészt a táplálékkal bevitt koleszterin elhanyagolható mértékű (ha nem eszel semmi zsírosat, a szervezeted maga állítja elő, néha többet, mint kellene....), másrészt olvasgass egy picit, hogy milyen "gyilkos" anyagokat tartalmaz a margarin.
A drágaság meg viszonylagos...
Egy ezer ft nagyságrendű tepsi süteménynél kb. 100 ft a különbség...
Ízben és minőségben viszont SOKKAL több. Pozitív irányban.
Szeretjük a vajat csak 2 baj van vele, az egyik az hogy drága, a másik meg az hogy ebből sem jó sokat enni mert ez is egy szívgyilkos koleszteringyár. Fiatalon nem ártott semmi, de ahogy vénül az ember ilyenekre is gondolni kell.
Végülis változott a recept, beleborult egy pohár tejfel is a vájlingba így tejfeles-krumplis pogácsa lett.
2 kg (2,2 kg) liszt
1 kg áttört főtt krumpli
1 kg Rama margarin
450 g tejfel
10 dkg élesztő
3+2 tojás
4 púpos kávéskanál (44g) só
2 kg liszttel kezdtem, de ragacsos lett a tészta felvett még 20 dkg lisztet. Hidegben pihent egy órát, kinyujtottam kb 1,5 cm vastagra, berácsoztam, 2 tojással megkentem és 5 cm-es pogácsaszaggatóval hulladék nélkül kiszaggattam, ettől nem lesz szép kerek hanem érdekes formája lesz. Ha ragad a tészta a pogácsaszaggatóra pici étolajba meg lehet mártani a pogácsaszaggató élét. Még hidegen gyorsan ki kell szaggatni az összes pogácsát, mert ha elkezd kelni már nem jó mert összeesik. Nagy lángon 2 tepsivel, tepsinként 20-20 db sütöttem, amikor pirulni kezd a tetején a tojás akkor van kész.
Úgy vágytam egy kis pogácsára, sütöttem 235 db sajtospogácsát. Nagyon szép és finom lett, nem is érte meg a 48 órát, mindet megettük (hárman).
Hozzávalók:
2 kg liszt
1 kg Rama margarin
10 dkg élesztő
60 + 20 dkg reszelt sajt
3 + 1 tojás
450 g tejföl
3 púpos kávéskanál só
Egy vájlingban a liszttel elmorzsoltam a margarint és az élesztőt, bele a 60 dkg reszelt sajtot és 3 tojást, a tejfölt meg a sót. Az egészet összekevertem, összegyúrtam és egy félórát pihentettem. Megint meggyúrtam és megint egy félórát pihentettem. Gázsütőt begyujtottam 200 fokosra(legnagyobb fokozat).Kitettem meglisztezett gyúrótáblára, egy ujjnyi vastagra kinyujtottam, a tetejét késsel bekockáztam, megkentem egy ecsettel a negyedik tojással, rászórtam a 20 dkg reszelt sajtot és kb 1,5 x 1,5 cm-es kockákat vágva tepsibe raktam, egy tepsibe 20 db-ot. Egyszerre mindíg 2 tepsivel sütöttem, az új tepsit mindíg alulra tettem be, amikor a felső tepsi megsült az alsót fölülre tettem és alulra mindíg az új tepsivel.Amikor kicsit megpirulnak a tetején a kockák akkor van kész. Frissen is jó, de vájlingban dupla konyharuhával letakarva másnapra kicsit megpuhul akkor is nagyon finom.
Így a keverés-dagasztás fél óra, pihentetés 1 óra, a sütés 4,5 óra volt.
Ha nem maradékból készül a pogácsa, főzzük meg héjában a burgonyát, hámozzuk meg, és még melegen törjük át, majd hagyjuk kihülni. A lisztet morzsoljuk el a margarinnal és az élesztővel, tegyük hozzá a tojások sárgáját, a krumplit és a sót, végül pedig annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk. (Nekem most - lévén szó újkrumpliról - jóval több lisztre és kevesebb, talán kanálnyi tejfölre volt szükségem .) Letakarva kelesszük fél órát. Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ki négyzet alakúra, és hajtogassuk a következőképpen: harmadolással alulról fölfelé, majd felülről lefelé hajtsuk egymásra a részeket, aztán a bal oldali harmadot a tetejére, a jobb oldalit a tészta aljára hajtsuk. Takarjuk le, kelesszük fél órán át. Ezt cselekedjük meg még kétszer, és a harmadik hajtogatás után nyújtsuk ki a tésztát kb. 3-4 centi vastagra. Kenjük le a a tojássárgájával, éles késsel haránt irányban irdaljuk be a tetejét, és közepes pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 180 fokos sütőben süssük pirosra. Nem szabad nagyon barnára sütni, mert kiszárad.
Ez a tészta remek sör- illetve borkorcsolya, természetesen langyosan a legfinomabb.
Sziasztok:o) Bár nem pogácsa receptet teszek be, viszont egy kollegám, amikor búcsúztattuk hozta be ezt a csuda finomságot. Már akkor kértem, hogy adja meg a receptet, akkor elfelejtette. Most újra találkoztunk, régi kollegák összegyűltek, és felemlegettem neki a recepthiányt:o) Végre megküldte e-mailben. Ma én féladagból neki állok megcsinálni. Remélem olyan finom lesz mint az övé, bár nem kaptunk Pannónia sajtot, trappistából csinálom.
Nektek meg itt a recept:
Hozzávalók: • 50 dkg liszt • 25 dkg Rama • 2 dl tejföl • 2 kávéskanál só • 2 tojás sárgája • 20 dkg Pannónia sajt reszelve • 2,5 dkg élesztő nem kell felfuttatni, elég szétmorzsolni Összegyúrni, egy éjszakán át pihentetni (nem hűtőben). Másnap vékonyra kinyújtani, tojásfehérjével megkenni, sajtot reszelni a tetejére, derelyeszaggatóval minél apróbb négyszögekre vágni, elég lassú tűzön sütni (8 fokozatú gáztűzhelyen 3-as 4-es közt szoktam), megkelnek, mint a kis párnácskák, ne süsd nagyon sötétre, mert megkeseredik a sajt. Fémdobozban nagyon sokáig friss marad.