joghurtos rizseshus: felteszel zacskos rizst fozni, 2 fo/1 zacsi, kozben besozott, beborsozott felkockazott pulykacombot/mellet forro olajban megforgatsz, majd kis vizzel felontve megparolsz, mire kesz a rizs, a hus is kesz, rizst raontod a husira, raontesz egy fel liter joghurt minden zacsko rizsre szamitva, ha kremesebben/kevesbe savanykasan szeretned, lehet fele-fele tejfol-joghurt, friss oroltborssal lehet enni, ha van ideje allni, meg finomabb lesz, de azonnal is fogyaszthato, es 30 perc alatt kesz
Pici olajon (zsíron) megpirítok 1 hagymát teflon edényben. Én szeletekre vágom és karikákra szedem. Mikor megfonnyasztottam a hagymát, beleteszek egy húskonzervet, amit villával szétnyomkodtam előtte. (Mivel vannak elég cudar ízű húskonzervek, jobb a már megszokott kipróbált fajtát venni) kicsit pirítom, fakanállal kevergetem és beleteszem a karikára vágott virslit. Fűszerezem, chilli helyett a magyar pirospaprika sokkal jobb, só, bors, stb. ki mit szeret. Legvégül a konzerv vörösbabot teszem bele. Felöntöm ici-pici vízzel, rottyan 1-et és kész. A sűrűséget lehet lisztes habarással is állítani, de én inkább ezt ki hagyom. Magától is megfelelő lesz (legalábbis nekem) a szósz pár percen belül. Ha fél 12-kor nekiállsz, délre ebédelhetsz! :-) Lehet ilyen Maggi, Knor Mexico-i alapot is használni, akkor nem kell bele semmi fűszer, és jobban sűrűsödik, de az igazi ennélkül...
Kedvenc egytálételem: mindenféle zöldséget (karfiol, brokkoli, répa, gomba, borsó, kelbimbó, akármi)egyforma darabokra vágjuk, és serpenyöben megpároljuk (ha eltérö minöségüek, akkor nem egyszerre), majd megpiritjuk. Amikor már majdnem kész, beledarabolunk izlés szerint virslit, és amikor az is kész, akkor az étel is elkészült. Füszerezés: só, bors, szójaszósz, ketchup, izlés szerint. Én a végén még tejfölt is teszek rá :)
A Bacon szalonnarol meg a karfiolrol jut eszembe..
A krumplipucolassal tobb mint 10 perc.
OLyan mint a rakottkrumli. Krumpilt pucolas utan felkarikazni.
Aztan sutobe, (valamikor hagymakarikakat is rakok ra) tetejere kockara vagott bacon vgy kolozsvari szalonna, es a vegen leonteni tojasos tejfollel, aztan be a stuobe. (bar lehet, hogy a szalonna miatt nem egeszseges, en azert annak tartom, legalabb termeszetes kaja, es finom!!)
ilyesmit én is szoktam, csak karfiolt meg kisütött bacont leönteni besamellel és sajjtal megszórni. Sonkával vagy tarjával is jó lehet, mindegy, csak húsféle legyen benne :)
Karfiolt (és brokkolit, ha van) rózsáira szedek, sós vizben előfőzök, egy tűzálló tálba teszem (elrendezve, hogy szép színes legyen). Egy tejfölt elkeverek egy tojással, 10 deka reszelt sajttal, sózom, borsozom, csipet őrölt szerecsendiót teszek hozzá, ráöntöm a zöldségekre és sütőben megsütöm.
Ha előfőzött sárgarépát is teszek hozzá, akkor még színesebb, de az lassabban puhul meg.
két virsli (Füstli) hosszában kettévágva,
10 dkg gomba (csiperke),
2 paradicsom ketté vagy négybe vágva,
3 tojás
2 ek. kanál tej
kevés reszelt sajt
kevés vaj
2 vékony szelet bacon szallona
4 ek. kanál ketchup, oregano, bors, bazsalikom összekeverve
5-6 csepp Worchestershitre-szósz
kevés bab(konzerv) és kukorica(konzerv)
2 kanál olivaolaj
A virlsit és a szalonnát olivaolajban megsütjük, kivesszük. Az összekevert tejet+sajtot olvasztott vajban megsütjük, kivesszük. A gombát negyedeljük-felezzük, megsütjük nagyon kevés olivaolajban, megsózzuk (csak a végén), és egy fél percre betesszük sülni a paradicsomokat is, vigyázva, hogy ne süljenek szét.
A ketchupot melegítjük, beletesszük a fűszereket, sót, a vuszter-szószt, majd nyakonöntjük a bab+kukoricát. Az egészet egy tányérre halmozzuk, friss vajas piritóssal, narancslével teával és/vagy kávéval szolgáljuk. Édességnek lehet narancslekvárt adni. Elôtte lehet cornflakes-t tálalni tejjel és eperbefôttel (sűrü, darabos lekvár) :-)
Egy ilyen reggeli után garantáltan csak este 5-6kor leszel éhes :-) Hogy egészséges-e, azt nem tudom, de nagyon finom :-)
Remelem, erdekel benneteket a tema. Nincs sok idom a fozesre, ugyhogy a gyors, finom es egeszseges egytaleteleket reszesitem elonyben.
Kezdetnek az en szupergyors es szuperegeszseges egytaletelreceptem:
Kis olajt megmelegitek, belerakok arpat( ezt imadom a legjobban), vagy zabot, vagy hajdinakasat, icipicit piritom, aztan radobok valami zoldseget, frisset, vagy valami mirelitet, esetleg gombat, megfuszerezem, sok vizzel felontom, es mire elfo a viz, kesz az ebed. Lehet buzaval is csinalni, de az nehezebben fo meg, tobb ido kell neki, akkor a tobbot kesobb kell belerakni.