Keresés

Részletes keresés

a tömeg az tömeg Creative Commons License 2022.08.07 0 0 3959

  Gondolod mindenki tudja , hogy mi az a  t... terra, de hová tenni nem tudják.    De ha tudják is  a fogyasztás mennyisége  és a rendelkezésre élló teljesítmény között különbséget nem tudnak.

 Visszafelé menve  még talán féléve de egy éve biztosvolt olyan jelenség, hogy voltak megveszekedett gáz ellesek.

   Mindent főleg a fűtésüket akarták szerették volna gázról villanyra cserélni,

.

 

  Volt nekik egy villanyrendszerük   25 vagy  32 Amp bejővővel, a mi durván   5 ill.  7 kW. Volt ezen  8  - 12 fogyasztó különféle terheléssel. Nos erre akartak rákötni  még egy fűtést pl. 6 -8 kW-tal egy gáztűzhelyet   3-6 kW - tal ill egy melegvíz aparátot. Mert tetszett nekik.

 Aztán a kiépített gázrendszerüket  a maga   kb. kW 40 kW jával mellőzték volna.

 Hogy nem bírja a hálózatuk ! Nem probléma  majd biztosítékot cserélnek,  ha ez megy  pl. a társas házaknál  eleve megbuknak a bővítéssel- És íg tovább felfelé.

 

 

 Amúgy  a nagy rendszerek  terhelésére éberen vigyáznak a' hálózat ' őrök.  Ha túlterhelés lesz,   egyszerűen lekapcsolnak bizonyos területeket.

Előzmény: andras87 (3958)
andras87 Creative Commons License 2022.08.06 0 0 3958

Sziasztok!

Elkezdtem visszakeresni országos gáz és villanyfogyasztási adatokat. Decemberi lakossági gázfelhasználás 6 Twh. Villamosenergia fogyasztás Kb. 4Twh. 
Ha mondjuk a lakossági+még valamennyi közületi fűtési rendszert átállítanak 1/3 részben villanyfűtésre aminek jórésze a nagy költségek és a felkészülési idő rövidsége miatt nem hőszivattyú lenne hanem infrapanel és olajradiátor, akkor az megdobná akár másfélszeresére is a teljes villamosenergiafogyasztást úgy hogy télen jóval kevesebb a napelemek termelése. 

Tudom kicsit túlzó a számítás de mondjuk 20% áramfogyasztás növekedés akár még reális is lehet. Szerintetek bírni fogja ezt a hálózat vagy érdemes még most aggregátort és/vagy szünetmentes tápot beszerezni a fagyasztóláda, keringetőszivattyú stb. működtetéséhez?

toto1125 Creative Commons License 2022.08.05 0 0 3957

Üdvözletem! igazából a gázbevezetésről érdeklődnék. Arról van szó, hogy már tavaly bevezettük volna a vidéki házunkba a gázfűtést, hogy komfortosabb legyen a szülői ház. Ez egy "Kádár-kocka", vegyes falazattal. (az egyik szobában villanykályha üzemel, a másik szobában kandalló van, ezt meghagytuk). 8 helyiségben lenne 1-1 radiátor, és a kondenzációs kazánt vízmelegítési funkcióval kérnénk beszereltetni.  A pb-gázos tűzhelyet pedig lecserélnénk vezetékes gázosra. Ezek a munkálatok lennének a háznál és kezdve a nulláról. azaz a gázcsonk-bevezetésről is. Kijött egy regisztrált szerelő és azt mondta, min. 3,5 millió Ft lenne és min. 2 hét.

A gáztervet is a szerelő intézné, tehát a "papírmunkát" is ő intézi.

 

Ez mennyire reális ár? Aki mostanában vezettetett be gázt egy régebbi házba, mennyibe került?

dejódió Creative Commons License 2022.04.16 0 1 3956

nem jók a tapasztalatok a kombinált dolgokkal.  Házilag jobban meg lehet oldani

 

Előzmény: kenny11 (3955)
kenny11 Creative Commons License 2022.02.20 0 0 3955

Szia,

 

Amit írtam korábban, azok saját tapasztalatok meglátások. Szerintem azt mérlegeld, hogy egyáltalán megéri-e a befektetést (bármi is legyen az), 10-15 éves távlatban megtérül-e. Mai kivitelezési árak mellett nem valószínű..., hacsak nem pályázat. Másik szempont, hogy egy régebbi építésű házat nem fogsz tudni úgy leszigetelni, mint egy új építésű házat, vagy csak nagyon nehezen/költségesen. Esetedben lehet, hogy a régit is megtartanám, és egy hőszivattyús kazánt tennék be, nem vágom a témát, de mintha hallottam volna kombinált rendszerekről is. Szval, ha valami van és jól működik, akkor nem biztos, hogy alapból ki kell dobni. Ezen kívül szerintem beszélj olyanokkal, akik hasonló méretű házat szigeteltek, hogy mennyivel csökkent az éves hőigény (nézzétek meg a számlákat, mert sokan nem tudják az adatokat, vagy szájkarate...) Ja és bármilyen elektromos fűtésnél nagyon nem mindegy, hány ampered van, kábelezni kell mindenhol + az elmü sem ingyen és azonnal bővít. 

üdv!

 

Előzmény: sur5al (3954)
sur5al Creative Commons License 2022.01.29 0 0 3954

Érdekes amit írtál. Pont ebben a dilemmában vagyok. Egyelőre az ellenállás alapú fűtésre még nem merek gondolni. hiba? Talán inkább hőszivattyú. Azzal mérsékelten hűtei is lehet. Ha levegő/levegő, akkor persze teljesen, csak arról azt mondják nem komfortos.

 

Jelenleg még van gáz, gravis Hőterm kazán fűt, de szigetelnék és mindent is cserélnék. Új gázterv, gázóra áthelyezés, új csövezés, új radiátor vagy felületfűtés, új kémény, új készülék. Igazából ha ezt összeadom lehet a hőszivattyú (levegő/levegő vagy levegő/víz) rendszer is labdába rúghat és visszaadom a gázórát. Különösen akkor, ha napelemet is szeretnék.

 

Kb. 250m2 fűtéséről lenne szó, ez a ház, még felújítás (szigetelés, ablakcsere, napelemezés) előtt:

Átalakítás után lesz benne egy 45m2-es földszinti, egy 106m2-es magasföldszint-emelet és egy 77m2 tetőtéri lakás. Vajon milyen fal és ablak U értékek esetén lesz a dolog működőképes?

 

Kösz a meglátásokat!

Előzmény: kenny11 (3952)
Zöldár Creative Commons License 2021.12.22 0 0 3953

 

 

 főleg ha napelemmel 0-ra akarod kihozni a reszit,"

 

 A rezsi nem csak a fűtés  és egyéb villany fogyasztásból áll.

kenny11 Creative Commons License 2021.12.21 0 0 3952

Szia, a villanyfűtés topikban 1537 hsz-t írtam korábban, néhány szempont: (asszem itt is írtam korábban)

Elöljáróban annyi, hogy minden a szigetelésen múlik, főleg ha napelemmel 0-ra akarod kihozni a reszit, mert ha nem jó a szigetelésed, akkor nem lesz annyi normális tetőfelületed (ha egyáltalán van 35 fok közeli déli délkeleti árnyékmentes), hogy megérje. A klímával maximálisan egyetértek, hogy már betervezted én nem akartam több ok miatt, de végül beadtam a derekam...

 

Amíg pufferként lehet az elektromos rendszert használni éves elszámban napelemmel, új építésű esetén gyaklag 0-ra ki tudod hozni a világítást, fűtést + beruházás napelemmel együtt nem sokkal több, mint komplett gáz rendszer. Nálam le van dugaszolva a gáz a kerítés tövében, igaz jó lett volna gáztűzhely (azt gondoltam) de az indukciós 2 perc alatt forralja a vizet és sokkal jobban szabályozható. (most a támogatásokkal nem is számoltam)

Nem tudom a mai árakat, de 2019-ben a gáz/villanyfűtés között annyi különbség volt, hogy majdnem kijött az 5kw napelem rendszer + padló kábel, + combos vezetékezés mindenhol. Hogy mekkora napelemet kell tenni egyetlen gépész sem fogja neked kiszámolni, mert:

- saját komfortod, ablakok mérete, környezet, árnyékolás (most pl nálam ha süt a nap simán 24-25 fok fűtés nélkül akkorák a nappali ablakok és déli fekvés), stb. Nekem szerencsém volt, mert volt referencia ház tényleges adatokkal. Én 5 kw-al indultam, de 6-os invertert tettem (azzal, hogy majd meglátom kell-e még), most hogy bejött az 50% támogatás feltoltam még 2,2 Kw-ot, bőven elég neki a 6-os inverter. + nekem déli-délkeleti a rendszer, a + 2,2 kw optimalizálva, 35 fok tető és nincs belógó fa. Erre már figyeltem tervezéskor. Persze ha van 5 PC a házban vagy nagy az áramfogyasztás több kell, de nekem így bőven elég a teljes éves áramfogyasztásra és fűtésre a 7,2 kw napelem 22 fok mindenhol fürdők 23 mindehol led égők. 

Ami plusz költség, hogy érdemes 3 fázist, sőt kell, ami 100-200 körül pluszban (lehet már több), és kell legalább 3x16, 3x20, 3x25 (nem emlékszem már mi lett végül) amper, de ezt a villanyszerelő megmondja. Ez amúgy sem árt ha van... Az vicces, hogy a vadiúj órát felteszik, majd óra le, advesz óra fel, nem lehet rögtön adveszt tenni.

 

A szigetelés a kulcs (aljzat is combos legyen), mert azzal nem nyúlsz nagyon mellé ha nagyon kicsi az éves hőigényed - igazából mind1 gáz, fa, áram, stb. ha éves szinten pár ezer Kwh hőigényed van, a végeredmény 120 m2 esetén ha tényleg frankó a szigetelésed és van benapozás is, akkor napelemmel majdnem 0, gázzal 50-60 ezer a fűtés + áramfogyasztás, ha nincs napelem se gázfűtés akkor évente 300 ezer amit elmünek fizetsz.

 

Én a biztonság kedvéért rakattam kéményt, de egy normális kályha 2-300 ezer - ezzel 5-10 évi rezsim menne el, hiába van hasogatva a kertben 8 m3 fa, persze látványnak nem lenne rossz + szórakozni tűzrakással néha.

Fűtőszőnyeg sztem teljesen felesleges, egyszerű fűtőkábel (hőtükör és szigetelés alá még volt valami fólia asszem, rá esztrich vagy sima aljzatbeton kb 8 cm + ami kell és kő, vagy fa, vagy laminált és akkor van több tonna hőtároló kapacitásod...). Én kérdeztem, hogy akkor most hogy számolták ki, mennyi kábel kell, mert csak úgy ledobták, de azt mondták nyugi ők tudják és tényleg tudták, mert tökéletes. Azért nagyokat pislogtam, amikor rögzítették a kábeleket a lépésállóba U szöggel és jött rá a csövön az esztrich..., akkor is mondták, nyugi mindenhol működik ahol eddig csinálták és tényleg működik. Szval nem kell túlgondolni, a lényeg, hogy olyan csinálja, aki már vagy 30at korábban és azok működnek is.  Sztem a kábel tartósabb és kisebb a hibalehetőség mint fűtőszőnyegnél és talán olcsóbb, bár nem néztem utána. Amit nem csináltam de jó lenne: most van vagy 6 -7 digitális termosztát a kábeles helyiségekhez (dilatáció miatt 1 helyiség is van hogy több osztásban + be kell tenni rugalmas fugát!!! ezt sok mester ha más rakja a padlót, mint aki a fűtést, nem csinálja meg aztán repedezik a padló....) + panelek, nem lenne rossz egy főkapcsoló amivel ha elmész/éjszakára lekapcsolod, vagy valami wifi cucc, bár mivel egész télen 22-re van belőve és 0 a rezsim igazából tök mindegy, alig-kapcsol (lásd szigetelés)

 

Amire figyelj: nem akartam klímát, de az idei nyár (tetőtér) után felpattant 4 a tetőtérbe (4 szoba) pár hete, külső hővédő nem elég tetőablakra, tehát: ha nincs sok helység és nem zavar a zaj, légmozgás, akkor pl. klíma elég lehet (én azért fűtésre nem tolom) plusz kábel. Most lehet hőszivattyún elgondolkodnék, de nem biztos, mert a padlófűtés (kábel) nagyon komfortos. Szobákba (laminált 1 cm) egy kivétellel panelt tettem, de ha újra csinálnám simán mindenhova fűtőkábel. Így a szerkényeket és minden mást sokkal könnyebb elhelyezni. Az egyik szoba, ami gardrób és ezért nem akartam, hogy a panel helyet foglaljon, kábel lett + laminált és tökéletesen felfűt. Azért az is jó amikor zuhanyzol és a walk in zuhanyod padlója meleg télen...Ezt csak a padlófűtés tudja. Olvastam elektroszmogról, de olyan keveset megy, hogy sztem nem érdemes ezzel foglalkozni. Nem állandóan áramlik az áram..:-)

Ha újra kezdeném, ugyan ez lenne és mindenképp klíma, vagy legalább klíma ELŐKÉSZÍTÉS, mert utólag a csövezés macerás lehet. Így végül van 3 fűtési opcióm: ellenállás fűtés, klíma (ami hőszivattyú), fa - tartalék kémény (ha behal a grünedeutschland miatt az eu villanyrendszer... :-) szval megfagyni nem fogunk...és nyáron nem sülünk meg és a rezsi is zéró felé közelít (gyakorlatilag meleg víz ára, ami vezérelt 200l hajdu bojler.)

Előzmény: Dolenkai (3934)
Notes Creative Commons License 2021.12.20 0 0 3951

Senkit, ez egy fórum, ahol beszélgetünk. Kíváncsi vagyok mások véleményére, tapasztalatára.

Előzmény: Brikk stone (3950)
Brikk stone Creative Commons License 2021.12.19 0 0 3950

  A   3942  -es  esszében kit akarsz meggyőzni ?

 Ok. ha valaki villany fan, joga van hozzá, de nem biztos ,hogy igaza van.

Brikk stone Creative Commons License 2021.12.19 0 0 3949

  Ja.

 

" egy új építésű, rendesen hőszigetelt, átlagos méretű (100m2) ház"

 

 Van Mo.-on  4,2 millió  lakás.

 Épül évente  20 -25  ezer ház/lakás   . Nagyon kevés .   De  legyen   35 az összes új. Ennek   2/3 -a  telepszerűen  jellemzően  emeletes házakban.

 Tény , hogy épül egyedi családi ház is jó pár ezer, de nem ez a jellemző.

 

 Ja akkor a beruházók miért nem villanykazánt alkalmaznak ?

Előzmény: Notes (3948)
Notes Creative Commons License 2021.12.19 0 0 3948

Szerintem egy új építésű, rendesen hőszigetelt, átlagos méretű (100m2) házban elég kell hogy legyen a 7 kW. Az meg 32A-en kijön, de persze e fölé is lehet kérni bővítést. Plusz ugye a napelem ebből még levesz pár száz wattot napközben, még télen is.

Itt van pl. H. András, akinek egy netto 90m2-es házban 5,7kW-os BVF rendszerrel volt 24 fok egész télen. (https://youtu.be/d8_aFOLjQE4?list=PLYO_UDVVrufLMxy6V-21d5lsqzXSj-bl9&t=7)

Előzmény: Brikk stone (3947)
Brikk stone Creative Commons License 2021.12.19 0 0 3947

  Írta a topik társ, hogy :

 

" , hogy laikus vagyok, de szimpatikus számomra az elektromos fűtés az egyszerű, gyors és olcsó kivitelezés miatt,"

 

 

 

   Hát az !

 

  úgy általában a bejövő  energia  egy házban  /lakásban

 villanynál max   7 kW ez egy  32 Amp bejövő biztosítékkal érhető el. De az átlag még ennyi em... 25 Amp- nél  5 kW.

 

 Gáznál alapból  40 -45 kW  a legkisebb gázmérő átengedési teljesítménye.

 

 A villanyra rákapcsolunk legalább 10 féle kis - közepes és nagy fogyasztót.

 

 Pl. világítás,  elekronika / Tv számítógép stb/,

  mosógép, mosogatógép, háztatasi kisgépek - porszívó, fűnyiró, barkácsgépek, vasaló, hajszárító.

 

 Hűtő és fagyasztó.

 

 

 Nos ezeket mással helyettesíteni nem lehet..

 A gázra a fűtést,  a melegvizet  és a tűzheyt kapcsoljuk rá. Fűtés úgy 10 kW,  melegvíz    18 kW  tűzhely is   10 kW körüli. Ok, egyidejűleg nem használjuk általában. De átlagban kell   10 - 15 kW.. Mondhatja a szivar a az elektromos fűtés fan semmi gond bővítem a hálózatot. Ok. ezt is lehet sok pénzért, de pl. a legtöbb társaházban Hiába van pénz  a társasházi bejő teljesítmény nem bővíthető.

 Most arról nem beszélve hogy a villany  3 x drágább mint a gáz.

 

 

 Most olyan apróságot ne is említsek, hogy a bejövő energia teljesítmény  és  az idő egység / évi / alatt elfogyasztott  energia mennyiség  teljesen más.

 

 

 Persze sokan megeszik a norvég hirdetéseket.

 

 Ja az egyre terjedő klímát nem is említettem. Az is csak villannyal tud menni.

Előzmény: Dehogyne (3945)
shadoe Creative Commons License 2021.12.18 0 0 3946

Plusz az elektromos fűtés mellett megfagysz. Én olyan elektromos megoldást - ami nem százezres költség - még nem találtam, hogy keményebb téli napokon ebben a két lenti helyiségben ne fagyjak meg. Az a 2-3 KW ..rt se ér, még jó, hogy vezetékes gáz hiányában van palackos sziesztám, annak legalább teljesítménye is van. 

Dehogyne Creative Commons License 2021.12.18 0 0 3945

Játék a számokkal, a valosághoz nincs köze.

Az elektromos fütés 3*annyiba kerül mint a gáz. A villanyfütés helyiségenkénti lerakása, vezérlése se aprópénz.

Előzmény: Notes (3942)
Notes Creative Commons License 2021.12.18 0 0 3944

Szerintem az a magyarázat, hogy a magyar háztartások többsége olyan házban lakik amiben már van egy meglévő radiátoros rendszer.

Előzmény: Égető1 (3943)
Égető1 Creative Commons License 2021.12.18 0 0 3943

  Akkor arra mi a magyarázat, hogy a magyar háztartások  80  % -a gázzal fűt ?

Előzmény: Notes (3942)
Notes Creative Commons License 2021.12.18 0 0 3942

Előre bocsájtom, hogy laikus vagyok, de szimpatikus számomra az elektromos fűtés az egyszerű, gyors és olcsó kivitelezés miatt, illetve mert nulla a karbantartási költsége, üzemeltetése nem jár zajjal stb.

Tegyük fel éves szinten 200e forinttal többe kerül a fűtés árammal. Ez 10 év alatt 2 millió. Úgy saccolom, hogy, nagyjából ekkorra dolgozza le a gázos rendszer a magasabb telepítési költségeit (gázbekötés, kémény, kazán, hmv tároló, osztó-gyűjtő, csövek, szelepek, szivattyú, stb.). Sokan bele sem gondolnak abba, hogy mindennek hely is kell. Általában egy külön gépészeti helyiség, ami a mai négyzetméter árakon számolva megint csak milliós költség.

A kivitelező megint ég és föld. Sokkal könyebb találni egy átlagos villanyszerelőt aki simán beköt egy fűtőszőnyeget, mint mint egy jó gépészt aki rendesen összerak egy vizes padlófűtést gázkazánnal. Ha van is, sokkal többet kell rá várni. Kazánszerelőről ne is beszéljünk, ősszel szinte lehetetlen kihívni egyet, ha bármi baj van.

Szóval 10 év. Ekkorra a legtöbb gázkazán már elfogyasztott pár alkatrészt (tágulási tartály, szelep, elektronika), esetleg lehet a cserén is gondolkodni. Garancia pedig már nincs (az elekromos fűtésre gyártótól függően 10-25 év). A napelemes rendszerrel tovább csökkenthető az elektromos fűtés költsége, erre sokszor pályázati pénz is rendelkezésre áll, gázt viszont nem tudunk magunknak előállítani.

Szóval ez nagyon látványos minden ilyen jellegű előadásban, hogy a gáz harmadába kerül, de figyelembe kell venni azt is, hogy a megtérülést egyébb tényezők is befolyásolják, a hőszivattyú esetében ezek a számok pedig még rosszabbak.

Émile Creative Commons License 2021.02.08 0 0 3940

  Az egyik lakásomban  a radiátorok  stacioner víz -hőmérséklete   55 fok,

 

 A  radiátorok középre vannak méretezve, a szivattyú nem megy állandóan. Csak akkor amikor fűt a kazán és a leállás után még  4 perc.

 

 A  januári gázszámlám  25 eft volt.

 Reális ez vagy sem ?

Előzmény: peterch (3936)
peterch Creative Commons License 2021.02.08 0 0 3939

Szia !

 

Egy pontból elkell indulni . Aztán a kapott válasz alapján lehet már kicsit konkrétabb és célzottabb kérdést feltenni . Amire ha lesz válasz , akkor lehet konkrét választ adni .  Tehát lépésröl - lépésre kell haladni !

Előzmény: Palási (3938)
Palási Creative Commons License 2021.02.08 0 0 3938

  Már megengeded , de ezekből az adatokból hogyan lehet arra a kérdésre választ adni , hogy reális vagy sem az adott területű ház fogyasztása.

 pl. még az is nyitott, hogy  hány  nm  fűt. 140  + a tetőteret  vagy azt nem.

 

 Maga a tetőtér is  lehet kisebb a földszintnél--- köbméterre biztos kisebb.

 

 Aztán az hogy a radiátor túlméretezett vagy sem. Azt is csak egy adott hőfokból lehet megítélni.

Előzmény: peterch (3936)
Palási Creative Commons License 2021.02.08 0 0 3937

 A 140 nm arra utal, hogy reális.

 Jó tudni azonban azt , hogy a havi számla semmi  érdemlegeset nem mutat. Az évi, sőt a több évi az ami megmutatja a helyzetet.

 

 Viszont lehet visszamenőlegesen is elemezi.

 A gázmérőt kell megnézni.

 Ha csak  nincs/volt hosszabb használati szünet, a mérő  mutathat valamit. Ami figyelembe vehető.

 

 

 Amúgy ez a 140 nm-es ház   / a beépített tetőtér beleszámít  vagy sem ezt én nem tudhatom /.

 Tehát    a leírt  szigetelésből következtetve   - fogyaszthat  1400 m3 gázt, az  kb. 150 eft annak hatoda   25 eft.

 de  ha a tetőteret is fűtjük  az kb. fele a földszintnek, így a gázfogyasztás  lehet  2350 m3 gáz  az kb 43 eft havi átlag. Na de most a tél közepe volt... ha nem is volt kiugróan hideg,   csak a tél közepe.

  Egyszóval ennyi adatból arra válasz adni hogy sok vagy kevés nem lehet.

 

 

 Másrészről mit mutat az energia tanúsítás  ? Ekkora háznál csak adnak valamit.

Előzmény: n.n.n (3935)
peterch Creative Commons License 2021.02.08 0 0 3936

Szia !

 

Leírhatnád a beállítást ( elöremenö hömérséklete ) , a teljesítményét , radiátorok túlméretezettek , vagy nem  és azt , hogy a keringetöszivattyú folyamatosan keringet , vagy csak amikor a kazán füt .

Előzmény: n.n.n (3935)
n.n.n Creative Commons License 2021.02.08 0 0 3935

Sziasztok!

 

Egy kis segítséget / véleményt szeretnék kérni.

 

Nemrég költöztem kertes házba: 30 éves, 140 nm, földszint + beépített tetőtér.. A ház szigetelt (5cm), 3 rétegű új nyílászárók, celsius gázkazán. A nappaliban van egy computherm vezeték nélküli termosztát ami napközben 21 fokra van állítva este pedig 19-re. A nappaliból nem szoktam kivinni, szóval csak az ottani hőmérsékletet nézi. A házban minden radiátor maximumra van nyitva.

 

A kérdésem az lenne, hogy ilyen adottságokkal és használattal reális a havi 50 ezer forintos gázszámla? Mivel tudnám ezt csökkenteni? A kondenzációs kazánon és vastagabb szigetelésen kívül?

 

A válaszokat előre is köszönöm!

 

Norbi

Dolenkai Creative Commons License 2021.01.25 0 0 3934

Sziasztok!

Elektromos fűtést tervezek a házamba (107 m2-es, két szintes, jól szigetelt). H tarifás árammal üzemelne két klíma, valamint fűtőszálas padlófűtés egészítené ki a rendszert.

Valakinek van már hasonló üzemelő rendszere? Kíváncsi lennék a tapasztalataira.

Köszönettel: Robi

 

dejódió Creative Commons License 2021.01.16 0 0 3933

legyen 150%  de féletéve a tréfát  a villany nagyon jó energia ha megújulóhoz használjuk. hőszivattyú , klíma  hővisszanyerős légkezelő.....

Előzmény: arnyekxxx (3932)
arnyekxxx Creative Commons License 2020.09.04 0 0 3932

az adaxnak 100% a hagyományosnak meg 100%

 

a hülyének is megéri 

 

 

 

Előzmény: egypasi68 (3931)
egypasi68 Creative Commons License 2020.08.20 0 0 3931

Nekem is hasonló napelem rendszer van. Kíváncsi leszek mennyire nyomja le a költségeket. Decemberben lett élestve azóta 3000 kw van plusszba.

Egy kérdés: Megéri az ADAX drága fűtő panelja? Jobb annyival a hatásfoka mint egy kvázi hagyományos fali fűtőnek?

Előzmény: kenny11 (3929)
peony26 Creative Commons License 2020.05.05 0 0 3930

Kedves Tagok!


Fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos problémák feltárását kutatom. Ha az utóbbi években végeztél fűtéskorszerűsítést (fűtési rendszer átalakítása, fűtési rendszer vagy eszköz cseréje, javítása) és szívesen megosztanád tapasztalataidat, akkor Téged kereslek. A kérdőív kitöltése anonim módon történik és maximum 5 percet vesz igénybe.
A kérdőív a következő linken keresztül érhető el: https://forms.gle/h9ZvU6AaezvJFLeV8
Köszönöm azoknak, akik kitöltötték, ezzel segítve a kutatásomat. 

kenny11 Creative Commons License 2020.04.12 0 1 3929

Sziasztok,

 

saját tapasztalat, 1 év alapján

 

90 m2 nettó alapterületű könnyűszerkezetes ház teljes tetőtér beépítéssel (kb 150 m2 kétszintes háznak felel meg). Elektromos padlófűtés (fűtőkábel) és 5 db ADAX fűtőpanel. Meleg víz vezérelt áramról. 

 

Fűtés összesen 4131,15 kWh

Nem fűtés fogyasztás 2313,12 kWh
Napi átlag fűtés fogyasztás fűtési időszakban 25,5 kWh
5,1 kW napelem rendszer termelés összesen 1 év alatt 6187,27 kWh
Napelemről közvetlen fogyasztás 980,27 kWh
Elmű felé villanyórán mért termelés 5207,00 kWh
Elmű villanyórán mért fogyasztás 5464,00 kWh.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!