Keresés

Részletes keresés

Szeleszte Creative Commons License 2011.11.29 0 0 55655

Sziasztok csajok!

 

Aki régebb óta ismer, az tudja, hogy az előző tűzhelyem az egy rémálom volt a köbön. Sikeresen még tavasszal eladtam és vettem helyette egy 31 éves igazi régi komfort tűzhelyet. Sikerült az első tortát megsütnöm, piskótából ami persze a rémálom, mert hiába tartozik az egyszerű könnyű tészták közé, a nem nyitjuk rá az ajtó miatt eléggé kihívás volt a javából.

Sajnos anyukám még a nyár végén meghalt, így apunak a szülinapja pont a temetés után két nappal lett volna, így nem volt akkor aktuális a torta. Most öcsémnek lesz a szülinapja, így párommal kitaláltuk, hogy legyen egy torta két számmal, az egyik fele öcsémé a másik apué, nagyon örültek neki.

 

A torta nem diabetikus, de nem is olyan mint a cukrászdai mézédes, és persze nincs benne mesterséges színező. Csak azért mutatom meg, hogy kicsit büszkéljedjek, mit sikerült összehoznom.

 

Amúgy később tervezem a piskóta receptet diabetikusra kitenni. Most úgy készült a tésztája:

6 db tojás

12 dkg liszt (itt meg lehet gondolom használni tönkölylisztet, keverve durummal, vagy valamivel)

12 dkg kristálycukor (gondolom itt ezt ki lehet rakni valamennyi szorbitra, vagy gyümölcscukorra)

 

A krém:

Erdei gyümölcsöt felraktam főzni annyi vízzel, hogy ellepje, majd egy evőkanál keményítővel sűrítettem egy evőkanál gyümölcscukorral ízesítettem. Két doboz habtejszínt felvertem a kihűlt erdei szószt beleöntöttem ezzel lett megkenve a tészta, sima habtejszínnel díszítettem és kiengedett erdei gyümölcsöket raktam rá. Szóval félig diabetikus félig nem:)

 

smithbetty77 Creative Commons License 2011.11.29 0 0 55654

Ha már a ciklustól esett szó, szeretnék én is kérdezni:

Nektek szokott lenni olyan hogy két mensi között is megjön?

Eddig az volt a bajom hogy 61-64 napokra jött meg a met-xr-től, két hónapja szedem kb. az eucreast, és most meg mensi után két héttel jött meg:( A nőgyógyászt is le kellett mondanom....

 

Ráadásul ami még zavar, eleinte csak 1,5 kg fogytam az eu-tól, most megint újabb 1 kg. 167 cm 53,6 kg lettem:(:(  Sajnos elég vékony volt így is az arcom most meg totál be van esve. Olyan jó lenne valahogy 1-2 kg hízni, de hogyan????

 

Még egy kérdés:

Ti szoktatok a reggeli teába xilitet tenni? Csak azért merült fel bennem, mert a Zentai A. féle diétás étrendbe a reggeli teához mindig édesítőt ír, de azt nem szeretem. A xilit lassan felszívodó CH , ezért arra gondolok hogy lehet bele tenni, de nem vagyok benne 100 % biztos. Vélemények?

hobj Creative Commons License 2011.11.27 0 0 55653

hm. akkor nem hiszem, hogy ez lenne. Tényleg csinálj majd később egy újabb tesztet... 

Előzmény: mokuci77 (55652)
mokuci77 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 55652

Szia!

Nekem 8hónapja jók az eredményeim s azóta rendszeresen meg is jött idáig.

Előzmény: hobj (55651)
hobj Creative Commons License 2011.11.26 0 0 55651

Mióta jók a hormoneredményeid? Nekem is sokat javultak, de az mondták MM-ben, hogy a javulás elején elképzelhető, h.egy jó ciklust követ egy rossz. Nálam így is lett, egy tankönyvi után jött egy norcoluttal meghozott, mert egy nagyobb cisztától nem tudott megjönni. Most úgy néz ki, megint jó lesz. Szóval nálam pl.hullámzik. 

Előzmény: mokuci77 (55648)
yoyo444 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 55650

Hello lányok!

 

Régen jártam erre :S mizújs? Kismamik hogy vagytok?

Nálam megállt a fogyás, de nem csodálom, sajnos egy időre ki kellett hagynom a mozgást és mostanában a diéta sem megy annyira.

vikiviki Creative Commons License 2011.11.26 0 0 55649

A teszt jó két hét késéssel mutatja ki (még ha mondjuk 10 napot is írnak rá). Nálam a lányomnál teszteltem egy negatívot, aztán mikor rá 5 nappal se jött meg, akkor teszteltem pozitívot, de azt is alig lehetett látni. Szerintem vegyél még egy tesztet, hátha pozitív lesz:) Persze lehet, hogy nem, de a többiek azt mondták, hogy ez egy hosszabb folyamat...

Előzmény: mokuci77 (55648)
mokuci77 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 55648

Sziasztok!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni!

Pcos vagyok és az MM-be járok nem rég voltam ott és a hormonjaim jók lettek szépen meg is jött már de most kimaradt a vérzésem s terhességi tüneteim vannak viszont a teszt az negatív lett így gondolom akkor hogy ez nem terhesség. Valakinek esetleg volt már ilyen? Vajon mi borulhatott fel bennem melyik hormon csinálhatja vagy valami más? Esetleg a pcosoknál a teszt nem mindig mutatja ki? Hát nem tudok már mire gondolni. A válaszokat előre is köszönöm! Szép napot mindenkinek!

rozi079 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 55647

Sziasztok!

 

Hogyan kell átváltani a mlU/l és az uU/ml-t? Köszönöm.

b.gina Creative Commons License 2011.11.24 0 0 55646

Szia! akkor nagyon jól tetted h kikönyörögted a terhelést, ráéreztél, hogy mi lehet a baj :)

Ami nagyon fontos: diéta, mozgás és emellé jöhet még a gyógyszer, de sztem ilyen értékekre biztos felírja a doki, ha ért hozzá. Kihez jársz? Ugye endokrinológus? mert igazából egy jó endokrinológus kéne, ez nem igazán a nőgyógyászok asztala.

 

A diétáról kleingy gyűjtött össze dolgokat: http://bit.ly/esiUnR itt eléred, nagyon hasznos :)

Mennyit mozogsz, ha mozogsz?

Amúgy nyugodtan kérdezz a diétáról, itt sok szakértőt találsz ;)

Meg ugye ez az oldal is hasznos, de biztos ismered: http://www.pco-szindroma.hu/index2.html

 

Előzmény: lilly8585 (55643)
angyalheverés Creative Commons License 2011.11.24 0 0 55645

Szia sz30!

 

Bocs, de csak most jöttem rá, hogy nekem írtál.

Panaszaim időnként vannak, ami régebben enyhébb szőrösödést és a menstruációm rendszertelenségét jelentette, de ezek már nem állnak fenn,.szerencsére.

A bőrproblémám a pattanásosság maga.

Anno én szedtem fogamzásgátlót, de nekem a Diane35-től nem múltak el a pattanásaim, a Yadine-tól, ami meg nem pco-ra van, de a bőrgyógyászok a "szebb bőrért!" címszóval írják fel, nos attól meg rosszabb lett, mint valaha. Rákérdeztem múltkor, hogy a cisztásodás miatt nem kellene-e mégis csak újra szednem egy másfajtát, mert azt olvastam, hogy a fogamzásgátló úgymond hibernálja a petefészkeket, így nem rosszabodik a helyzet olyan gyorsan. Azt mondta, hogyha rendeződik a vércukorszintem, akkor a cisztáim is felszívódhatnak, ezért nem KELL fogamzásgátló, elég a Met.

 

Ami Téged illet, úgy gondolom, hogy a pco-ról az endokrinológusodnak kellene többet tudni, nem a nőgyógyászodnak. Ha úgy érzed, hogy nem bízol (/bízhatsz meg) eléggé az orvodosaidban, inkább keress valaki mást, (én is tudok egyet például, majd írj privátban, ha érdekel), mert nem mindegy, hogy ki "kísér végig".

 

Ami a metformint illeti, nálunk majdhogynem fordítva volt. Én nem szerettem volna gyógyszert szedni, de a dokim szerint a Metformin az, ami megoldást jelenthet a diéta és sport mellett. Tehát elkezdtem szedni, pedig, én sem akarok még babát.

Ezen kívűl még azt mondta, hogy kétféle gyógyszert szokott alkalmazni, az egyik csak a férfihormon termelést csökkenti, a másik a metformin, ami kevésbé ugyan, de hat a férfi hormonra PLUSZ a vércukorszintet is rendezi.

 

Még nem teljesen két hónapja szedem, egyelőre nem mondanám, hogy jobb lett a bőröm, de már itt a fórumon is felhomályosítottak, hogy lehet, hogy ez fél évig is eltart. Ha Te is elkezded szedni és van valami változás, jó lenne, ha írnál, kíváncsi vagyok!

 

Előzmény: sz30 (55604)
_Tinka Creative Commons License 2011.11.24 0 0 55644

Sziasztok,

évek óta küzdök a PCOS-sel, több-kevesebb sikerrel. Tegnap voltam éhgyomri vérvételen, hogy teszteljem, a mostani diéta+gyógyszer megteszi-e a hatását. Alapvetően elégedett vagyok, az inzulin bár még magas éhgyomrinak is, de ennél jóval magasabb volt. Viszont aggaszt a D-vitamin, elég alacsonynak tűnik. Szerintetek ilyen D-vitamin értéknél kell pótlás?

 

Glükóz                                             4,8 mmol/L               3,5 - 6,1     
Total D Vitamin                                   37,0 nmol/L   *    75,0 -          
Inzulin                                            8,8 mIU/L                  1,9 - 23,0    
HOMA-IR                                            1,9                       - 4,4     

 

Tinka

lilly8585 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 55643

Szia!

 

köszönöm hogy válaszoltál. Röviden én: 28 éves vagyok. 13 évesen kezdtem menstruálni, ami kb. 18 éves koromig rendben is volt, szabályos 28 napos. Majd fokozatos hízás, némi pattanás, 34-42 napos ciklusok, nem vagyok szőrös túlzottan. 18 éves koromtól mostanáig olyan 15-20 kg-ot híztam fokozatosan, fogyókúrák kevés sikerrel. Időközben férjhez mentem és 2010 februárjától nem védekezünk. Terhesség nem volt soha. 2010 végén nőgyógyász, megállapították, hogy alulműködik a pajzsmirigyem és emelkedett a prolaktinom. Azt mondták ez lehet a sikertelenség oka. Várakozás, hátha rendeződnek a hormonszintek. A prolaktin valóban jó lett és a TSH is jó lett, de terhesség továbbra sem volt, és a menstruációm is hónapokra kimaradt. Most ugyan van, de hosszú ciklusok a jellemzőek, késői peteéréssel és rövid (8-10) napos lut szakaszokkal. Ezért kikönyörögtem a terhelést, és itt tartok most. Egyébként a 3. napi LH nem magas, és az FSH is alacsony. Az LH: 2,15 Az FSH:4 körül van. Ja és igen a mértékegység az amit írtál:) Nem tudom hogy kapok e erre gyógyszert, de jó lenne, én a diétát már el is kezdtem. De teljesen belekeveredtem, hogy akkor most mit lehet és mit nem lehet enni...

vikiviki Creative Commons License 2011.11.24 0 0 55642

Az inzulinod nagyon magas! Igazából a cukrod sem alacsony... Nem értek hozzá annyira, de igen, biztos, hogy inzulinrezisztenciás vagy.

Előzmény: lilly8585 (55640)
b.gina Creative Commons License 2011.11.24 0 0 55641

Szia! Ha az inzulin mértékegysége mIU/l, akkor igen, inzulinrezisztens vagy :( Nem is kicsit, az éhominak 5 alatt illene lennie egészséges embernél, a terheltnek pedig 25 alatt, neked pedig bőven több mindkettő...

Szóval menj vissza a dokidhoz, reméljük ért is hozzá, és nem mond hülyeséget.

Tünetekkel hogy állsz? Hízás, szőrök, pattanások stb.?

Előzmény: lilly8585 (55640)
lilly8585 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 55640

Sziasztok!

 

A segítségetekre lenne szükségem a következő kérdésben; két hete néztek nálam terheléses cukrot és inzulint. A következő eredményem lett: az éhomi cukrom 6.0, a 120 perces 7. Az inzulinom alap esetben 20, 120 perc után pedig 140. Szerintetek inzulin rezisztens lehetek? Nem tudom, hogy ezek mennyire rossz eredmények. Az orvoshoz még nem mentem vissza.

 

Előre is köszönöm!

Lilla

kicsi26 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 55639

sziasztok!

Ma reggel sikerült végre konzultálnom a nőgyogyimmal…..

az eredményeim elég változatosak, így a dokim úgy véli „alakulófélben” lévő PCOs vagyok. Tünetek közül sem mindegyiket produkálom, az inzulinom sem kimagaslóan eltérő, ellenben az UH-m, a hormonszintem és a havim kimaradása is erre utal. Két opció állt fent, mivel már mást kizártak….hogy várunk még 2-3 hónapot hogy alakulnak az eredményeim,hogy 100%-ra biztosra menjünk, vagy elkezd kezelni, és közben figyeljük az eredményeim alakulását. Én az utóbbi mellett döntöttem, és felírt MF-t. Kérdésem az lenne, mert egyelőre 10 napig szoktatja a szervezetem hozzá, és utána kapom a rendes dózist, hogy mik a tapasztalatok? Rosszullét, vagy hízás, fogyás, bármi, éhség érzet változás…stb?

A másik kérdésem az lenne, aki már babázik, babázott….amikor teherbe estetek a pocakotokban nem volt fura gyakori bélmozgásra jellemző érzetetek? Nem tudom emiatt-e, vagy csak vmi miatt nem tudom jól megemészteni az ételt,de minden esetre furcsa érzetem van. Tesztet a napokban fogok csinálni. Ha esetleg pozitív lesz az MF szedhető? mert addig akkor nem kezdeném el, nehogy többet ártsak vele.

Micimalacka Creative Commons License 2011.11.23 0 0 55638

a lényeg a durum ill tk liszten van, nem az alacsony ch-n, alkaklmanként jó, de állandóra nem

Előzmény: hobj (55636)
Micimalacka Creative Commons License 2011.11.23 0 0 55637

a lényeg a durum ill tk liszten van, nem az alacsony ch-n, alkaklmanként jó, de állandóra nem

Előzmény: hobj (55636)
hobj Creative Commons License 2011.11.23 0 0 55636

Lehet kapni diabetikus száraztésztát is, ami 30%-kal csökkentett CH tartalmú. Összetevői: tésztaipari búzaliszt, vitális gluténliszt. A Szegedi Tudományegyetem Belgyógy.Klinikája tesztelte. 100 g-ban 44.3g CH van.

Szerintetek ez jó nekünk?

Előzmény: sz30 (55620)
b.gina Creative Commons License 2011.11.23 0 0 55635

Nem vagy egyedül, én is egyfolytában csokit zabálnék :D :D

Előzmény: egyuvegkavics (55634)
egyuvegkavics Creative Commons License 2011.11.23 0 0 55634

nem birom ezt a borús, hideg időt. egyfolytában csokoládéra fáj a fogam, nyarat akarok!!!

ERA-12 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 55633

Amúgy fel lehet íratni körzeti orvossal is a D vitamint.

 

Előzmény: smithbetty77 (55632)
smithbetty77 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 55632

ERA- köszi a gyors választ! Akkor majd decemberbe megyek úgy is a dokihoz és felíratom vele. Ebből napi egyet szedtél???

 

Nekem  3 körüli érték lett , ha jól emlékszem, de majd megnézem a laborleletet.:(  

 

köszi, köszi!!!

Előzmény: ERA-12 (55631)
ERA-12 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 55631

Ami ér is valamit és komoly D vitamin, azt fel kell íratni.

Én ezt szedtem:

VITAMIN D3 3000 NE BIOEXTRA LÁGY KAPSZULA, 100 db-os

Nekem 4 volt a D vitamin értékem, beszedtem ezt a 100 db-ot, és felment 25-re.

Én a téli időszakban fogom szedni, nyáron úgy gondolom elég a napsugár. :)

 

Edina, én úgy tudom, hogy a receptekben a bögre mindig 2,5 dl-t jelent.

 

 

smithbetty77 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 55630

Azoktól szeretnék kérdezni akik szednek D vitamint, hogy milyet érdemes venni.Kiszerelés , márka , stb ???

1 hete lett kész a laborleletem és a D vitamin szintem az elégtelen kategóriába sorolták-

Dec 22-én megyek csak A Mens Mentisbe , addig is szeretnék vmit szedni .

 

 

 

sz30 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 55629

Vikiviki: köszi, igen a zöldséget szoktam enni én is ugyanilyen módon, csak nekem ahhoz sajnos kell még CH, különben 1 óra múlva rámjönnek a hipózási tünetek. Egyébként, amióta próbálom tartani a diétát, sokkal jobban érzem magam. Úgyhogy mindenkit csak bátorítani tudok, hogy ne adja fel!

Előzmény: vikiviki (55628)
vikiviki Creative Commons License 2011.11.23 0 0 55628

sz30: annak idején én napjában háromszor mértem cukrot hónapokon keresztül, és a következőket tapasztaltam: kenyérféléktől felugrott, kivéve az Aldis liszttel csinált kenyértől. De minden mástól az egekben (értsd 7,5 körül) volt, akármilyen graham vagy hasonló is volt a neve... Viszont tésztától jóval kevésbé. Simán ehettem annyi tésztát, hogy jóllakjak vele. Rizzsel (barnával is!) viszont vigyázni kellett, az jobban vitte fel!

 

De ha unod a rizst, miért nem eszel zöldségköretet? Tuti jót tesz, még a 6-ot sem érte el anno a cukrom egy óra múlva, gyakorlatilag krumplin kívül bármit ehettem. Kukorica, borsó, sárgarépa, stb. Az elején még méricskéltem, de rájöttem, hogy akármennyit eszem, nem fogja megdobni... Az ember kikap egy zöldségkeveréket a mélyhűtőből és voila!, megpárolja és kész a köret:) A másik, ami nagyon jól viszi le a cukrot, az a káposztafélék: brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta. 

És igen, végül ott a kuszkusz is:)

Előzmény: sz30 (55617)
sz30 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 55627

köszi, ki fogom próbálni a kuszkuszt és a bulgurt.

 

Azt tudom, hogy a száraz anyagra vonatkozik a zacskón megadott tápérték, de mivel ez van ráírva: a tésztának "100g-ban van 73g CH, és egy adagban (200 g-ban) 66 CH", ezért az adag, az már a főttre vonatkozhat. Hiszen a dupla adagban hogyan lehetne különben kevesebb CH!

Én most olvastam el a pcos-os könyvet, és abban is azt írják, hogy a tésztával vigyázni kell. Egyébként én is vékony vagyok, túlzottan is, mégis a napi 160 g CH-ás diétát javasolta a dokim (MM).

Más is van ezzel így?

 

 

Előzmény: Ediina (55623)
Miss Moon Creative Commons License 2011.11.22 0 0 55626

Szia Annusss!

 

Nekem pont ilyen tüneteim vannak, azt leszámítva hogy 60 naponta van menstruációm, és nálam a pco és az IR is beigazolódott. Ha neked eddig is ilyen hosszú ciklusod volt, akkor a 32-36 nap még nem vészes.

 

Ezek a tünetek függetlenek is lehetnek egymástól, nem biztos hogy PCOS.

Szerintem kellene neked még egy harmadi ciklusnapi hormonvizsgálat, esetleg ultrahang a petefészek ciszták ellenőrzésére, mert ez bizonyíthatná a pcos-t a laboreredménnyel együtt. Persze az orvosod biztos jobban tudja (na jó, nem mindig), nálam ezek a vizsgálatok voltak. Ha a jelenlegi orvosod nem vizsgál tovább, szerintem keress egy másikat amig meg nem indokolják érthetően hogy miért nem.

 

A progeszteronom nekem is ilyen alacsony, és az összefüggésben lehet az inzulinrezisztanciával, úgyhogy tényleg menj el egy 3 pontos terheléses vizsgálatra, ahogy bibü is mondta.

 

Előzmény: Annusss (55624)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!