Keresés

Részletes keresés

janus53 Creative Commons License 2018.07.31 0 0 199

Ha közelebb lennél Fonyódhoz, akkor jöhetnél velem, éppen keresek valakit a csónakba. De Aliga messze van.

Előzmény: lacapoker (198)
lacapoker Creative Commons License 2018.07.31 0 0 198

Sziasztok! Aligán keresek csónakbérlési lehetőséget, elektromos motorral. (Horgászegyesületet felhívtam, 

nem tudtak segíteni:/) Esetleg valami tipp? Köszönöm!

janus53 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 197

A Vitorlás utca a Szúnyogszigetnél kezdődik, vagyis a kikötőnél. Ott nem lehet horgászni. Ha átmész a sorompón, akkor balra fordulsz ( kint van egy tábla, hogy behajtani tilos, de én megkérdeztem a rendőröket, nyugodtan bemehetsz. Bárhol parkolhatsz, csak ne a vizirendörség parkolójában, de van hely a vasút mellett, sok autó elfér. A rendőrség mellett bemész jobbra, ott van a Szúnyogsziget bejárata, oda tudomásom szerint halandó ember nem mehet be... de ha balra fordulsz, ott van a kutyás strand. Kipakolsz, az autót kiviszed a vasút mellé. Jó nagy terület, de inkább tavasszal, meg nem strandidőben szoktak arrafelé horgászni. Tavasszal, mintha sátoroztak is volna. Talán egy behúzós hely?

 

Ha tovább mész nyugatnak ( kutyás strand mellett ), akkor lesz egy félig kész hotelféle, van ott egy moló, sokan pecáznak, nem tudom, hogy kell e valami engedély, vagy ilyesmi, de ha jól emlékszem ki van írva, hogy magánterüket. A nyugati végében még sólya is van. Itt kezdődik egy beugró a tóba, de nem jó semmire, látszólag esetleg lehet sólyának használni, de nem igazán jó. Ha tovább mész, akkor már érdemtelen a terület, vízi sport telep, meg ilyesmi. 

 

A következő hely a Bélatelepi vasútállomás. Átmész a sorompón ( persze ezt gyalog ), ha a büfé után jobbra fordulsz, akkor van még egy kis strand szakasz, utána meg egy új partvédő kövezés Mészáros Lörinc kivitelezésében. Ez a központ felé megy, tehát keletre és van vagy 500 m hosszú. Itt sokan pecáznak. 

Vagy, ha a büfénél balra fordulsz, akkor van egy kis csónakkikötő és hozzá egy kis móló. Itt is pecáznak. Parkolni, ha van hely a fák alatt lehet, 8...10 autónak, szinte közvetlenül a strand bejárata előtt. Vagy 50 m-re van a Torony étterem, jó nagy parkolója van.

 

De ne reménykedj, nyáron még nem láttam arrafelé halat fogni... A halfogáshoz vannak a Mészáros féle szakaszon a tóban stégek, de az magántulajdon, csónakkal elérhetők.  A szomszédom szinte minden nap fog halat, még ebben az időben is. Vagy csónakkal be kell menni, de az már nem egyszerű dolog.

Előzmény: Mihály Bánóczki (196)


Mihály Bánóczki Creative Commons License 2018.07.23 0 0 196

Sziasztok.Érdeklődnék Balaton, Fonyod,partszakaszon hol érdemes horgászni? Hol és hogy  lehet parkolni kocsival? Vitorlás út melletti  szakaszt nézem. Előre is köszi mindenkinek. 

daytona1973 Creative Commons License 2018.06.27 0 0 195

Szia! Nagyon szépen köszönöm a segítséget,roppant sokat segítettél! 

Még egyszer köszönöm! 

Előzmény: hunnie (194)
hunnie Creative Commons License 2018.06.26 0 0 194

daytona, 2 lehetőség: alsóörsi móló melletti Matolcsy-rokon-féle vitorláskikötő kőkarély: parti horgászat mini stégről, ez ingyen volt tavaly, feltételezem nem változott. Másik: Almádi négyméteres.

Nagyságrendekkel eredményesebb és élvezetesebb a csónakos peca. Ha ki akarod próbálni, megkeresed a Veszprémividéki HE-t 500 m-re Alsóörs fele, itt tudsz csónakot bérelni, kötelező felszereléssel emberi áron. Ha biztosra akarsz menni, hogy legyen csónakod, telefonon lefoglalod. Számért, plusz infóért írj rám mailben. Tudsz nádban pontyozni, nyílt vízen finomszerelékezni, pergetni süllőre. Idén jó a fogások vannak.

 

 

Előzmény: daytona1973 (193)
daytona1973 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 193

Üdv Kedves Sporik!

Augusztusban a családdal Alsóőrsöt szemeltük ki nyaralás céljából. Pelso kempingben leszünk elszállásolva.Kérdésem az lenne,

hogy tudnátok esetleg olyan helyet javasolni ahol a fürdőzőket nem zavarnánk /és ahol nem tiltott / a horgászat a környéken??

Legfőképpen nem behúzós módszert szeretnénk alkalmazni csak a partról,esetleg mólóról történő horgászat hívei vagyunk!

Köszönöm szépen előre is a segítségeteket! 

GÖRBÜLJÖN mindenkinek!!!

dr!! Creative Commons License 2018.06.15 0 0 192

A nádban pontyozni "művészet", de érdemes a YouTube-on utánanézni - meg hatszázmillió oldalon, blogon, ha nincs előre etetett helyed és kis tisztásod, bajos a dolog, de szórakozás akkor is - legfeljebb csak élvezed a kinnlétet.:-)

Előzmény: Gomes5 (191)
Gomes5 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 191

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Nyáron megyünk két hétre a Balatonra és lesz csónakunk is, ezért szeretném kipróbálni a nádi pontyozást. Valaki tudna segíteni, hogy milyen bottal, orsóval, zsinórral stb. érdemes nekivágni.

Köszönöm:

Andris

dr!! Creative Commons License 2018.06.04 0 0 190

Helló, hát itt nem igazán pezseg az észrevétel-válasz-kérdés aktivitás, valszeg nem is érdekeli a nagyobb részét a társaknak. Én korábban írtam egy levelet a balatoninak, hasonló, sőt azonos témában, kicsit pikírt stílusban, persze válasz innen se, onnan se jött, itt talán nem az ilyesmi kelti fel az érdeklődést, de sebaj, mi értük is "harcolunk"! Mégha hiába is, merthogy a "balatoniak" verbálisan nem igazán kiforrottak, nem válaszolni pedig sokkal könnyebb, mint értelmesen, intelligensen - legalább megpróbálni - megvédeni az álláspontjaikat. Ami egyébként lehetetlen, merthogy hogy tud valaki megvédeni egy olyan állítást, hogy egy vízterületre nem kaphat két - persze különféle - engedélyt valaki, amikor meg napijegyet válthat az engedélye mellé, ami persze ugyanolyan engedély, mint a többezres, csak fajlagosan sokkal többe kerül. DE AKKOR IS MÁSIK ENGEDÉLY! Csak ugye nekünk nincs kihez fordulni jogorvoslatért, nincs felsőbb fórum, mert nem gondolom, hogy a  megyei halászati-vadászati felügyelet ilyesmibe beleszólhat - pedig az hétszentség, valaki csak áll fölöttük - persze, nem a Jóistenre gondolok. Egyébként, a környékemen - északi part - az a divat, hogy többen összeállnak, egynek-kettőnek van bedobós engedélye, a többinek behúzós, akárki fog, beírják bedobóshoz, a halőr meg meghajlik és elmegy a.....! De aztán még okosabb a téma, ha tudják, fogás után azonnal ölik-bontják, ha lehet, be se írják, ebben egyébként a külföldiek jeleskednek, már éjjel kettőkor is láttam szorgoskodókat a halpucolónál.  Persze, nem tudom mit csináltak, semmi közöm hozzá, csak bosszant, hogy behúzásnál tiltják a hal megtartását, ezzel ösztönözve a csalást, halrablást! Okos emberek azok a "balatonihalasok", nagyon okosak. Alaposan átgondolt szabályokat hoznak, de ezek nem jogszabályok, csupán háziszabályok, de ettől ők még urai az Balatonnak - és jól is élnek a hűbérbirtokból. A halőröket meg sajnálom, tudják a dolgokat, tenni, meg semmit se tehetnek (viszont nagyszerű pick-upokkal járják a területet és ha igaz, drónokkal is szórakoznak, egyébként igenjó játék a repültetésük, haszna semmi, mert bizonytó ereje nincs és még repülési szabályt is sértenek). Okos, átgondolt szabályozás, de végülis, a mi malmunkra hajtják a vizet, lassan én is csaláspárti leszek mérgemben. Persze, azt se értem, hogy  miért jó ennek a sok balféknek, hogy nem engednek nagyértékű másodengedélyt váltani, merthogy én nem veszek drága behúzós napijegyet, az tuti, ezzel máris vesztettek 60e Ft-ot tőlem. Na, francba az egésszel, ezeknek nincs annyi eszük -pedig tanult embereknek tartják magukat de végülis nem az össze dolgozó fafejű - hogy átérezzék, potenciális csalókat termelnek, mert már brahiból is kikerüljük ostaba szabályozásukat!!! 

Előzmény: twinky63 (189)
twinky63 Creative Commons License 2018.05.30 0 0 189

A mai napon a következő levelet írtam a Balatonihal titkárságra és Ügyfélszolgálatra

Kíváncsian várom a választ . Az ügyintéző akivel beszéltem azt mondta, hogy mások részéről is nagy a felháborodás és akinek baja van a szabályozással az küldjön mailt a  " titkarsag@balatonihal.hu-ra vagy az ugyfélszolgálat@balatonihal.hu-ra

 

A mai napon horgászjegyet szerettem volna váltani a Balatonra .

Sajnos azzal kellett szembesülnöm, hogy egyrészt behúzos horgászat rendje megváltozott és nem elég megvennem a balatoni általános jegyet ami tavaly 60 ezer forint volt, hanem egy teljesen új konstrukciót azaz a behúzós jegyet kell megvennem 60 ezerért ami mellé nem vásárolhatok balatoni partközeli jegyet.

Én gyakran bojliztam behúzással illetve más alkalommal keszegeztem vagy esetleg rablóztam. Ezt a múltban megtehettem a balatoni általános jeggyel természetesen nem egyszerre.

Most el kell döntenem, hogy a balatoni partközeli jegyet veszem meg vagy a behúzóst mert a kettőt együtt nem engedi a rendszer. Természetesen a partközeli mellé lehet venni alkalmanként heti vagy 3 napos behúzós jegyet lényegesen többért.

Ebben az egész rendszerben a pofátlan lehúzáson kívül semmilyen logika nem fedezhető fel . Hajlandó lettem volna kifizetni a partközeli és éves behúzós árát, de az hogy a partközelihez csak heti vagy három napos jegy vásárolható az felháborító.

Miért zárnak ki abból a lehetőségből hogy éves behúzóst is vegyek a partközeli mellé.

Amennyiben a visszaélésekkel magyarázzák ennek okát akkor miért adnak lehetőséget a heti illetve 3 napos vásárlására .

 

Kérem korrigálják a rendszer hibáját és adjanak lehetőséget az éves behúzós megvásárlására a partközeli éves mellé

Travertino Creative Commons License 2018.05.17 0 0 188

Az Árpád parton meg a tábornál este, éjszaka még jól jön a ponty április, májusban is partról. Min 100-110 m.

janus53 Creative Commons License 2018.05.15 0 0 187

Önkormányzat? Inkább nem írom le, hogy mi a véleményem róluk...

 

Fonyódon állítólag 11 strand van. Ebből egy fizetős. Állítólag...

 

Sátrazás? Ha nem campingbe mész, akkor ezt vadtáborozásnak hívják és jogszabályokba ütközik. Legalábbis régen így volt. Ha nap közben felversz egy sátrat, este lebontod, azért nem szólhat senki semmit. Ha meg ott alszol ( alszotok ), akkor idegenforgalmi adót ( IFA ) kellene fizetni, hiszen ez Fonyód területén vendégéjszakának minősítendő. De mire ennek a helyes útját kideríted, elmegy a kedved a pecától... Egyébként, a Vizisport telep után van egy camping. Képzelem, mibe kerülhet...

 

De már korábban is leírtam, itt vagy a behúzós,  vagy a csónakos horgászatnak van értelme. Partról szinte semmit nem lehet fogni.

 

Ha érdekel, tudok néhány koordinátát küldeni, hogy hova járnak a pecások, partról horgászni. A  nagy semmiért. Meg olyat is tudok, ahol van hal is, csak ahhoz már csónak kell, be kell menni legalább 500 métert.  Kell motor, halradar és komoly fizikai állóképesség, hogy ki tudj pakolni az autóból, felfújd a csónakot, betedd az akksikat, motort, meg a kötelező ezt-azt. Visszafelé meg ugyanezt... Meg sólya, de a Vizirendörség mögött van egy partszakasz, én is ott szoktam bemenni. Sólya máshol is van, de arrafelé pláne nincs hal...

 

Csak süllőre szoktam horgászni, Fonyód ideális hely. A Vizirendörségtől nyugatra, van egy 500 méter széles és 1km hosszú kövezés. Állítólag a Várhegy nyúlványa. Jó hely, kevés ilyen van a Balcsin. Keresd meg Szári Zsolt képeit a Balatonihal.hu, van ott néhány nagy süllő. Meg harcsázni is jó hely,  de halradar  nélkül nem érsz el csak véletlenül valami halfélét. Ahogy én látom, a Balaton nagyon leromlott az utolsó 20 évben. A Duna már akkor is sokkal jobb volt, de hát itt van nyaralóm.

Előzmény: Erik Katona (186)
Erik Katona Creative Commons License 2018.05.15 0 0 186

Kedves Janus53!

 

Köszönöm szépen a válaszod!

 

Tegnap írtam egy levet a Fonyódi Önkormányzatnak, ahonnan azt a választ kaptam, hogy a strandokon kívül sincsen azon a környéken lehetőség sátrazásra és horgászatra. Ezzel szemben a Vízirendészetnél azt állították, hogy van rá lehetőség, például közvetlenül az Örs melletti részen, ami még nem a Kutyás strandhoz tartozik. Írtam a Kutyás strand mellett lévő Vízisportközpontnak, hogy esetleg ott lenne-e lehetőség rá. Egyelőre várom a válaszukat! 

Köszi még egyszer! ;)

Előzmény: janus53 (185)
janus53 Creative Commons License 2018.05.13 0 0 185

A fürdési szezonon kívül, láttam néhány sátrat felverve, meg horgászokat is. Hogy ezt hivatalosan megtehetik e, azt nem tudom. Legegyszerűbb, ha bemész a vízi rendőrségre és megkérdezed. Ez ott van a Szúnyogsziget bejáratánál, még a kapu előtt.

( Arrafelé elég lazán kezelnek mindent, például a kikötőnél, a sorompó után balra kell fordulni, úgy jutsz el a kutyás strandra. Ott rögtön ki van rakva egy behajtani tilos tábla, kivéve a szigetközösség felirattal. Bementem a vízi rendőrségre, hogy ezt hogy kell érteni. A válasz sehogy, nyugodtan menjek be, ott parkolok ahol akarok, csak ne a rendőrség előtti kis parkolóban, mert az a rendőrség területe. Meg ha bementél autóval, akkor kipakolsz, az autót meg kiviszed a vasút mellé, van ott hely bőven. De ne hagyd a strandon a füvön, mert azért megbüntethetnek.)

Előzmény: Erik Katona (184)
Erik Katona Creative Commons License 2018.05.12 0 0 184

Kedves Horgászok, Fonyódiak! 

 

Szeretnék arról érdeklődni, hogy Fonyódon a Szúnyogszigettől balra lévő partszakaszon - ami ha jól tudom most kutyás strand (is) - lehet-e horgászni, illetve sátrazni?

 

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

 

Üdv,

 

Erik

dr!! Creative Commons License 2018.05.04 0 0 183

Éjjel felriasztott egy széllökés és visszaalvás helyett morogtam esmét egy kicsit, írtam a Balatonihal felé egy emailt, hátha lesz rá észrevételetek - cikizni nincs értelme, nem veletek akarok harcolni: 

 

"Há, há kedves Balatonihalas szak- és egyéb emberek! 

Üdvözlöm Önöket és szégyellem magam, hogy egyáltalán kapcsolatot keresek Önökkel, miután már levélben is, meg telefonon is tisztáztuk, hogy minden ostoba vagy kevésbé ostoba  rendelkezésük, amivel - állításuk szerint - a Balaton ponty-törzsállományát kívánnák megmenteni és a rablásszerű halfogást megakadályozni, hatástalan, hiszen a szemem láttára veszik ki a 6-10 kg-os pontyokat behúzással (persze visszaeresztésről szó sincs, szákban vannak a halak - ha még le nem mészárolták azokat), meg dobással is, hiszen a kutya sem ellenőrzi őket már hatodik napja! Önök meg mindenféle csacskaságot összefecsegnek arról, hogy ha valamelyik - eléggé ostoba, hogy így is, meg úgy is horgászni akaró - sporttárs, mint jómagam is, kiváltaná a behúzós, meg a dobálós horgászengedélyt is, az nem lehetséges, mert nem lehet két engedélye egyazon vízterületre....! Na, itten gyön ám a csűrcsavar - Önök szerint nem kettő engedély a meglévő parti mellé dobós napijegyet venni? mi az a napijegy? Nem horgászatra jogosító engedély? Szóval ne okoskodjanak a rosszul és talán jogtalanul alkalmazott szabályaikkal kapcsolatban! Méghogy nem lehet két engedély egyazon vízterületre - csacskaság, de hát Önök arra hivatkozással, hogy ezt megtárgyalták valamiféle fórumon - valamit olvastam a honlapjukon erről, belevonták a balatoni horgászszövetségeket is a szabályozásba - hát miből gondolták, hogy az egyszerű emberek többet értenek a szabály(nem jog-, de nem ám, és egyébként önkényes-) alkotáshoz, mint a jogvégzett, értelmes, megfontolt egyéb horgászok. Önök megkapták - megvették, mert úgy azért kicsit más lenne a helyzet? - a Balaton halgazdálkodási jogát, vissza is élnek vele, halőreik csicsás pickupokkal grasszálnak - valahol, merthogy ahonnan én morgok, ott bizony közel két hete színüket sem látni, legalábbis én nem láttam senkit, csak amikor az egész tavon horgászverseny volt. Szépek azok az autók bizony, meg a drónok se filléres értékek, bár bevallom, én nem tudom, hogy Önökhöz tartoznak-e, amik itt röpködnek a fejünk felett néhanapján! De biztosan rendkívül eredményesek ! Szeretném azt is megtudni valamelyik illetékesüktől - ha egyáltalán méltatnak valamiféle válaszra, hogy milyen alapon nyúlhat hozzá az Önök halőre az ÉN TULAJDONOMAT KÉPEZŐ felszerelésemhez a tóparton - ha nem tudnák, itt éppen arra gondolok, amikor nincs valaki a felszerelése mellett, amit megenged alapos és jól kidolgozott horgászrendjük, és a halőrök imitálnak kapást az elektromos kapásjelzőn. NEM NYÚLHATNAK AZ ÉN TULAJDONOMHOZ, amennyiben nincs olyan szabálysértés, ami a felszerelés lefoglalásával járna!!! Na, de most a főtéma nem is ez lett volna, hanem a betartatlan szabályaik, amivel az egész ostoba rendelethalmazuk értelmét veszti.....mert a halakat bizony így is, úgy is viszik, korlátozás nélkül. Nesze neked horgászrend, mit horgászrend, horgászrenDEK- és még azt is elvárnák tőlünk, hogy jelentsük a látott szabálytalanságokat! - azzal az indokolással, hogy " vétkesek közt cinkos, aki néma" - na, még mit nem, tiltanak, akadályoznak és még elvárnák, hogy spicliskedjünk is... Egy nagy   ........ (ide azt helyettesíthetnek be, amit az Önök jóérzése megenged, én túrósra gondoltam, régen igen szerettem reggelire - márha egyazon túrósra gondolunk.) Na, Isten áldja magukat!"

dr!! Creative Commons License 2018.04.14 0 0 182

Üdv!

Érdekességnek: akartam venni  partközeli engedélyt, meg a behúzósat is és kiderült, hogy nem ad a Balatonihal, mindenféle csacskaságra (=baromságra), hivatkozva, márminthogy ugyanarra a vízterületre nem adható kettődarab engedély ugyan annak a személynek! Ez önkényes, visszaélnek a kezelői jogosultságukkal, de, mint köztudott, az erősebb kutya...viszi el a csontot! Mostmár kimondottan utálom a Balatonihal csapatot, majd még az fog következni, hogy a kukoricaszemek nagyságát is megszabja, meg hogy hány darab lehet az előkén, stb, stb! Ha lenne elég felesleges - létezik ilyen? :-) - pénzem, rájukugornék szakhatóság-bíróság szinten, de sajnos nincs. Persze, hálás vagyok nekik, mert így  - látva az ellenőrzések gyakoriságát - behúzok majd suttyomban, és így meg megmarad 60e Ft-om. Apropó, akit érdekel, eladó a Carponizer 2V2 etetőhajóm, 150e Ft, utánvéttel is! Többet és esetleg képeket e-mailban!

dr!! Creative Commons License 2018.04.12 0 0 181

Ma Budapesten jártunk és egyúttal beugrottam a Nagybudapesti He. irodába is, ahol megvettem a 65 év feletti partközeli jegyet, de meg szeretném venni a behúzós jegyet is. Az egyik sporttárs szerint nem lehet két jegye az embernek egyugyanazon vízterületre! Már miért nem ? Majd írok annak a nyűves Balatonihal-nak, mégis csak ök uralják a Balatont ( ha nem a Mészáros, avagy Rákkelka....?) , na üdv mindenkinek. 

dr!! Creative Commons License 2018.04.02 0 0 180

Köszönöm a válaszodat, sajnos az északi parton sem jobb a helyzet, de itt legalább nem kell  - nem is lehet - hosszan begyalogolni, már 100-150 m-en lehetett szép halakat fogni, csak tudjon oda bedobni valaki.....

A négy bot téma csak az elvet feszegeti, örülök, ha a kettővel elboldogulok a sporttársak között, nagy viták vannak a "szemben" fogalmával, meg a dőlőbóják kihelyezésével. Mi elsősorban nem horgászni járunk a Balatonra, amíg a párom is nyugállományba nem került, az Ő pihenését segítettem a letelepüléssel - teljes szezont ott vagyunk - és ha már ott voltunk, hát horgászgattam is. Az etetőhajó nagyon bejött, csak mostanában - 2 éve - megbolondult a Balatonihal cég és önkényeskedik, szabályoz, de sokat nem ér el, mert a halőrök nem tudják megfékezni a sok inkorrekt horgászt - akár hazai, akár külföldi - akik a fogott hallal rohannak a pucolóhoz (nuku naplózás)és lefilézve, szétbontva  a halat, azonnal fagyasztják, aztán mélyhűtőláda, abba ugye meg nincs joga benéznie az ellenőröknek. A szomszédom - keletnémet - mindent  (csak rablózik) kivesz, amit fog és bont, fagyaszt, aztán valamikor, félszezonban hazaviszi a zsákmányt - na, tavaly már nem ment haza, morgott is, hogy sz..r a Balaton, nincs benne hal, persze ez marhaság, csak neki nem hal a "fehér". Azt hiszem, panziója, vagy kisvendéglője van otthon.... A facsónakról meg annyit, ha lopni akar a magyar, lop az mindent, nekem Velecei tótól vitték el a gyönyörű, magasoldalú, viharálló borovi csónakomat, aolyan tömör v olt, hogy nagy melegben locsoltam bele vizet, mert az okosok azt modták, különben kiszárad és megreped, de a vízenjárva nem ment bele semennyi. Aztán egyik hétvégén nem volt a helyén.....

Fel a fejjel, ne add fel, azt az élvezetet, amit a vízentöltés jelent, pláne  a fiaddal, ne dobd el, sajnos, gyönyörű a Balaton és minden perc a fiaddal - esetleg unokával- visszahozhatatlan és NEKI örök élmény marad....Üdvözöllek és minden jót Nektek!

Előzmény: janus53 (179)
janus53 Creative Commons License 2018.04.01 0 0 179

Fogós kérdésed van... én felhívnék, vagy még inkább írnék egy e-mailt, hogy lehet e 4 bot. A józan ész nem mindig jön be... legyen leírva...

 

Egyébként, a Balatonnal kapcsolatban csak annyit, hogy az idén nagyon meggondolom, még azt is, hogy egyáltalán a könyvet kiváltsam. A partról egyáltalán nincs esélyed halat fogni, ez a behúzós jó, de azért ha összehasonlítom, hogy a '80-as évek vége felé a szántódi mólóról mindig lehetett halat fogni. Péklapátnyi dévérek, a kompárokból kilós süllők, most semmi nincs. Legalábbis a déli partokon semmi. Elnézem a horgászokat Fonyódon, nagyon jó helyek vannak, de csak annak, aki bemegy csónakkal egy fél kilométert. A partról egyszerűen semmi hal nincs. Bent van minden, látom a radaron, hogy alattam mennyi hal úszkál, fogtunk is süllőt rendesen, de ehhez kell csónak, motor, fél óra előkészület, mire kipakolsz az autóból és vízre szállhatsz. És ez még a fiamnak is sok, nemhogy nekem. Szóval, kezd elmenni a kedvem...

 

Amit én elgondoltam, az egy fa csónak, azt remélhetőleg nem akarják ellopni, valahol a nádasban kikötöm és akkor már legalább azt nem kell autón odacipelni, meg felfújni, stb. A gumicsónakot meg eladom. Vagy lemondok a horgászatról, legalábbis a Balatonon. Elkeserítő...

Előzmény: dr!! (178)
dr!! Creative Commons License 2018.04.01 0 0 178

Üdv!

Ha van két engedélyem a Bal.-ra, egy behúzós - nem tudom, miért nem jó a balatonihal csapatnak a bojli szó, minek kell boilie-t használni, urasabb? - meg egy általános, akkor 2-2 bottal horgászhatok, mert ugyebár egy engedély=kettő bot?, ha már előírják a kettő engedélyt, ha nem csak behúzósan akarok horgászni?

dr!! Creative Commons License 2018.04.01 0 0 177

Üdv Hölgyek-Urak!

Ahogy látom, ül a fórum, na akkor kimorgom magam! Évek óta  a Balaton északi partján horgászom és a vállam problémája miatt vagy úszózni tudok, vagy behúztam csónakkal. Lett is fogásom, olyan 150-200m távolban, dobni max 60-70 m-ert tudtam. A fiaim megleptek egy - mivel a gumicsónak evezőjével  sem volt könnyű naponta 4-5-ször ki-be járni - egy kis etetőhajóval, amivel nagyon bejött a dolog, hetente legalább két szép pontyot sikerült behúzással fognom. Én nem vagyok mohó horgász, a halakat általában visszaengedtem,mert csak akkor tartom meg (tavaly már sehogy, behúzással tilos volt, tartottam is a szabályt!!!), ha a család lejön (havi 1-2 alkalom) és közösen főzünk. Azért vagyok ilyen hosszas, mert már tavaly is kiszúrt velem (meg még néhányszáz hasonlócipős horgásztárssal) az a nyomorult balatonihal banda, már tavaly is akadályozták a sima behúzással horgászókat - kijelentették, hogy behúzni akkortól csak a nagybalatoni engedéllyel lehet, az ilyen vén marhák (70 múltam) a sima partközelivel meg menjenek a fenébe, túl olcsó az Ő engedélyük..... Persze, megvettem a nagybalatonit és sajnálkozva néztem a szomszédaimat, akik sajnáltak a behúzhatóság miatt többtízezer forinttal többet költeni - nem is igen sikeredett sima dobással elérni a halakat! Lenyeltük!! Na és itt az idei kicseszésük - ezek utálják a kispénzű horgászokat? - már a nagybalatoni sem elég, behúzni csak külön engedéllyel lehet ( 60e Ft az is) és AZ AZ ENGEDÉLY NEM JOGOSíT SIMA HORGÁSZATRA, CSAK BEHÚZÁSRA, venni kell, ha valaki dobva akar horgászni EGY MÁSIK 60E Ft-os ENGEDÉLYT- hát tényleg nem értem, mi a céljuk a dupla haszonszerzésen túl....???? Nos, idén, ha megérem, veszek egy olcsó partközelit, 65 év felett, az csak 21e Ft (MÉG????) és majd dobatok a szomszéd fiával, aki 150 m-ert is tud dobni megfelelő szerelékkel. Legalább nem unatkozom, amíg beállítom  a bot, orsó, zsinór, ólom egyensúlyát és talán most nem is fáj annyira a vállam, majd a parton kiderül, itthon vígan megy a 10 m-es dobás:-) Hoppá, van mégis megoldás, behúzós 60e Ft, + hozzá egy sima vénemberes partközeli 21eFt-ért, összesen 81e Ft és elmehet a jó pénzért a szagos testét áruló anyjába a balatonihal zrt. Ocsmány banda, most érdekel, perelnek-e a szabad véleménnyilvánításom miatt. Azt még nem tudom, hogy a két engedély 2+2 bottal enged-e horgászni (már mér ne, engedélyenként szól a két bot, nem személyenként, az engedélyszám meg nincs korlátozva.. persze, EZEKNÉL ezt nem tudni...???), ahogy ezt a rablóbandát, a sekélyes jogi hozzáállásukkal ismerni vélem - NEM. Akkor marad a 21e Ft, meg a szomszéd dobó, aztat(!!!) nem tilcsa(!!!) a víz ura!!! Vélemények???

janus53 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 176

Sajnos, nem ismerem az északi partot.

Előzmény: polly56 (175)
polly56 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 175

Az É-i parton Keszthelytől K-i irányba !

 

Előzmény: janus53 (170)
janus53 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 174

A Duna egy más világ... folyó víz, meg lehet ismerni, hogy hol vannak haltartó helyek. Süllő, csuka, egyebek.

 

Két éve van a Balcsin egy kis nyaralóm, keveset horgászok, de azt látom, hogy partról, még a mólók végében is nagyon ritkán fognak halat. Néha egy keszeg, esetleg egy kis balin. Komolyabb fogáshoz csónak kell, be kell menni, süllőhöz megkeresni az akadókat, kövezéseket, különben csak marad az iszap, ahol van mondjuk süllő, október végén, de az is csak találomra. 

 

Emlékszem, 30 éve egész máshogy volt. A szántódi mólón voltak 60 cm-es dévérek is, meg a kompárokban 2 kilós süllők.  Ma ehhez el kel menni mondjuk Siófokra a Wakeboard ( jól írom? ) pálya lábához, vagy a sóstói akadókra. Ennél jobb Fonyódon, arrafelé több a hal, de az is bent van a vízben, partról egyszerűen nincs értelme.

 

Az iszap meg megkeseríti a horgász életét. A fél méteres iszapon nehéz áttolni a csónakot... melles csizma, nagy akarat, stb... hiába, lement a vízszint a nyárihoz képest, kellene a rendes sólya. De az csak nagyon kevés helyen van, annak ellenére, hogy az önkormányzatoknak kötelességük legalább egy darab sólya építése és karbantartása.

Előzmény: kunerika (172)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.11 0 0 173

Lehet, de nagy a különbség víz és víz között. A Balaton déli partján ilyenkor ősszel, mint most, gyakran nagyon alacsony a vízállás. 500m-1,5km-t kell bemenni, hogy halas helyet találj.

Előzmény: kunerika (172)
kunerika Creative Commons License 2017.09.11 0 0 172

Mi a férjemmel stégről horgászunk igaz nem a Balatonon hanem a Dunán Szentmártonnál és jó fogást szoktunk elkönyvelni . Nem muszáj hozzá csónak .

Előzmény: pacsepa (171)
pacsepa Creative Commons License 2017.09.03 0 0 171

Jó pár kérdést tisztázhatnál!

Már kérdezték: hol?

A csónakot gondolom kocsival viszed a vízhez. Utánfutóval, vagy tetőn?

Milyen a csónak? Fa, műanyag, gumi? Mekkora a tömege?

Lehet a csónakra felhajtható, vagy levehető sólyakereket tenni?

Mobil sólyát is lehet csinálni két lemezből hajlított U profilból és két db távtartóból. Az U profil szélessége kicsit nagyobb, mint a sólyakerék és sínként működik. Pár perc alatt összerakható és szétszedhető. Kocsi elbírja azt a 15-20 kg-t.

Előzmény: polly56 (169)
janus53 Creative Commons License 2017.09.03 0 0 170

A Balaton elég nagy... pontosabban hol keresel sólyát?

Előzmény: polly56 (169)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!