Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.09 0 0 3735

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.12.04 0 0 3734

És egy kis filmzene:

 

Előzmény: Törölt nick (3733)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.04 0 0 3733

De elénekelte ő a maga vicces akcentusával a jó randát is:

 

Előzmény: Törölt nick (3732)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.04 0 0 3732

666Forester Creative Commons License 2013.03.30 0 0 3731

Ez nagyon jó videó :D főleg így télvíz idején...chino szokás szerint nagyon dögös...a 2:50es figurát meg szerintem még sosem táncoltam...anyhow, hétfőn kipróbálom...jaaaaaaaj legyen már nyár.

gyuro Creative Commons License 2013.03.29 0 0 3730

chino..

2:19től 2:25-ig..

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0J6UPZt5DQQ#!

 

:)))

bandikaa Creative Commons License 2013.02.27 0 0 3729

Még valami, így egy kicsit talán megkésve:

"Namost az autentikus salsa-ban sajnos a rueda nem létezik: Kubában nem is nagyon ismerik, ez inkább egy európai találmány "

 

Ebben viszont többszörösen tévedsz, javaslom a wikipediat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Casino_(salsa_dance)

http://en.wikipedia.org/wiki/Salsa_(dance)

Előzmény: Garyineker (3726)
bandikaa Creative Commons License 2013.01.05 0 0 3728

Hello, előrebocsátom: Az előző hozzászólásoddal nagyrészt egyetértek. :)

 

Természetesen az "anyagleadást" nem klasszikus poroszos oktatási értelemben írtam, hanem tudásátadás vagy valami ilyesmi értelemben, talán nem volt a legjobb kifejezés.

 

Azzal viszont egyáltalán nem értek egyet, hogy elmélyítés szándéka/igénye lenne a -szándékosan vagy nem, mindegy - hosszúra nyúló tanfolyamok mögött és ezt tapasztalatból írom:

Egyszer régen, úgy kb két és fél éve voltam x tánciskola y tanárának (akit sokan jó tanárnak tartanak azóta is) egy középhaladó 2 (vagy talán 3?) "szintűnek" nevezett óráján, épp tánciskolát kerestem.

Az óra egyenesen döbbenetes volt tánc szempontjából: kb 15 pár, azaz 15 lány, akik közül kb 2nek volt valami fogalma arról, mit is jelent a követés...

Mellékszál: Az egyiküknél konkrétan rákérdeztem, hogy miért önjáró ennyire, amire a reakció az volt, hogy "De a pasim ezt szereti..." :D

 

Az óra után megkérdeztem a tanárt, hogy mégis, mióta megy ez a csoport: Mint kiderült KÉT ÉVE. Nem tudtam és nem is nagyon akartam leplezni a megdöbbenésemet és nyíltan megmondtam neki, hogy amit elért, az kb a kezdő 2 szintje.

 

Akkor ez most minek vehető: Lehúzásnak/a divathatásnak (kétlem, két évig nemsok csak divattáncosokból álló csoport maradna fenn ilyen létszámmal)/vagy a tanár tehetségtelenségének, hozzá nem értésének?

 

Merthogy ez nem elmélyítés, az biztos.

Előzmény: Garyineker (3727)
Garyineker Creative Commons License 2012.12.20 0 0 3727

Ahol 3-szor annyi idő alatt juttatnak el egy szintre, az a hely - megkockáztatom - nagy hangsúlyt fektet az elmélyítésre.

Nem tudom, hogy te a salsa-ra gondoltál, vagy úgy általában valamilyen tudás, ismeret oktatására, de az igazi salsa-ban nem létezik olyan, hogy anyagot leadni. Ott folyamatosan kell gyakorolni, finomítani, ráhangolódni, izolációt nap mint nap, újra és újra gyakorolni.

Az anyag leadás a tipikus magyar tömeg-salsa-táncsikolákban van, ahol megkapod a beöntést figurákból és az a színvonal, hogy be tudsz állni rueda-zni.

Előzmény: bandikaa (3699)
Garyineker Creative Commons License 2012.12.20 0 0 3726

Sziasztok!

 

Le akarom hűteni a kedélyeket, mert kicsit elment vitafórum irányába a topic:)

Alapvetően azt kell megérteni a hazai salsa szcénában, hogy ez egy divattánc, divatos elfoglaltság lett nálunk a 2000-es évek elején. Ez azt jelenti, hogy hirtelen rengeteg ember kezdett el tanfolyamokra járni és nem éppen a tánc iránti vonzalma, meggyőződése, hanem a trendisége miatt. Ez egyébként markánsan látszik ezen a fórumon: 2002-ben indult és pár évig hihetetlen forgalma volt, aztán egyre ritkábban szóltak hozzá, idén meg már alig.

Ez viszont jó hír: úgy gondolom, amikor lecseng egy divathullám, akkor a valóban elkötelezettek maradnak.

 

Visszatérve a tánciskolák színvonalára, a divattáncnak az a jellemzője, hogy a tanulók 90%-a csak a divat miatt megy el tanulni. Ez mit jelent? Azt, hogy ők rövid idő alatt akarnak látványosat elérni, de minél kevesebb erőfeszítéssel. Megint mások csak az ismerkedés és közeg miatt mennek oda - szintén nem a tánc motiválja őket.

Ehhez a hirtelen jelentkező igényhez csak úgy tudtak alkalmazkodni a táncsulik, hogy képzetlen, salsázni tudó-tudogató "tanárokat" állítottak be, hogy oktassanak. Ez egy alapszinten elegendő is, hisz a kezdő tanfolyam után kb. a diákok 80% lemorzsolódik és csak a maradék fizet be egy haladóra.

 

A tánciskolák megítélése itt válik szét: azt kell nézni, hogy mi a célod? Csak divatból akarsz beiratkozni vagy el akarod kísérni a szintén divatból odajáró barátaid/barátnődet vagy a divatos salsa-bulikba akarsz járni, ezért kell pár alaplépés? Vagy valóban érdekel az autentikus salsa és a kubai mozgásvilága és hajlandó vagy ezért nyújtásórára, footwork-re, stb. járni. Ez utóbbi eset ritka és ennek megfelelően nagyon kevés az ezt kiszolgáló tanár.

 

Én nagyon intenzíven tanulom ezt a táncot (heti 4 edzésem van) és most kezdem úgy érezni 4 év után, hogy a mozgáskultúrám kezdi megközelíteni egy fekáét.:)

Egy átlagos magyar salsa-buliban azt látod, hogy a fiúk darálják a figurákat meg rueda-znak. Namost az autentikus salsa-ban sajnos a rueda nem létezik: Kubában nem is nagyon ismerik, ez inkább egy európai találmány és pontosan arról szól, hogy kevés tudással - pár figurával - beállj a körtáncba bulizni. Fáj, nem fáj ez tény. Nem szólom le, mert erre szükség van, mert valaki ebben jól érzi magát, és valakinek ez az egyetlen "sport", mozgás az életében.

 

Talán már voltatok néhányan autentikus salsa buliban, ahol többségben kubaiak, közép-amerikaiak vannak: mikor először voltam, ledöbbentem, hogy ez salsa, mert a zenétől kezdve a táncig minden más volt, mint amit addig láttam a magyar salsa tánciskolákban és bulikban. Az autentikus tánc sokkal lágyabb, a tánc hömpölygőbb és érzékibb és nagyon kevés figurával dolgoznak. Viszont eszméletlen csípő-és felsőtestmozgásuk van a férfiaknak, hihetetlen függetlenítéseik, amiket évekig kell tanulnia egy európainak.

Pontosan ezért egy átlagos magyar tánciskolában nem tudják megtanítani ezeket a dolgokat, mert elmenkülnének a tanítványok, miután semmi sikerélményük nem lenne. Inkább minden órán tanítanak nekik egy rakat hangzatosabbnál-hangzatosabb nevű figurát. Egyébként egy időben kérdezgettem kubai táncpartnereimet ezekről a figurákról és nem is hallottak róla:)

Ha valaki tehát az igazi salsát akarja megtanulni, akkor ahhoz nagyon sokat kell edzeni, elsősorban a lazításokat, nyújtásokat és a tartást. Ezt nagyon kevesen oktatják nálunk, de ha valakit érdekel, tudok ajánlani tanárokat.

Ha tehát valóban meg akarod tanulni a salsá-t, akkor kerüld el a tánciskolák 99%-át, a tánctáborokat meg főleg, mert az nem a tánctanulásról szól, hanem a buliról, kikapcsolódásról, ahol a "salsa" csak egy eszköz.

gyongyhaju lany Creative Commons License 2012.12.04 0 0 3725

"A lehúzásnak pedig csak az egyik tényezője a bérlet vagy az óra ára, a másik az adott anyag átadásának időtartama. Ha egy iskolában 3x annyi idő alatt adják le az adott méretű anyagot, mint máshol, az szerinted mi, ha nem lehúzás? Most ne gyere nekem azzal, hogy csoportfüggő, mert marhaság."

- Ha azt látnám, hogy a csoportba járó fiúknak a könyökén jön ki az előző órá(ko)n tanult figura, és teljesen felesleges minden ismétlés, egyetértenék veled. De sajnos nem így van. :( Sokan kihagynak 1-2 alkalmat, és a következő órán kezdhetünk mindent előlről. És minél többet kell ismételni, annál kevesebb jut az új figurákra. Ezzel csak azokat szívatják, akik rendesen járnak órára. De sajnos hozzájuk kell alkalmazkodni, mert nem egy ilyen van.

 

 

Előzmény: bandikaa (3699)
bandikaa Creative Commons License 2012.09.27 0 0 3724

byebye, reklámnick....

Előzmény: Törölt nick (3723)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.19 0 0 3720

bandikaa Creative Commons License 2011.04.25 0 0 3719

Ja, és még egy fontos dolog: Olyan lányok is vannak, akik ha a fiú alacsonyabb, odafigyelnek és "segítenek", pl behajlított térddel táncolnak, hogy a különbség eltűjön/csökkenjen. :) Ez is jellemzi a lányokat, csak pozitívan....

Előzmény: bandikaa (3716)
bandikaa Creative Commons License 2011.04.25 0 0 3718

:) ebből is csak az látszik, hogy a csajoknál nem táncban igen gyakori +30 +40 centis magasságelvárása nem normális :)

Már csak azért sem értem, mert táncoltam párszor nálam (is) 25-30 centicel alacsonyabb lánnyal, de nem, egyáltalán nem volt jó tánc, annak ellenére, hogy a lány nem volt rossz táncos.

Előzmény: CrazyAngel (3717)
CrazyAngel Creative Commons License 2011.04.25 0 0 3717

írtam..vannak kivételek:DDD

jó hát van pár olyan kézpakolós, csomókötős figcsi, aminél az ember meglepődik, hogy egy megfelelő magas fiúval milyen könnynen megy...de ugye a megfelelőn van a hangsúly....a 150 centi 200 cnti kombó is tud vicces lenni:) ( bár ezen a 10 centis tűsarkak segíthetnek:)

Előzmény: bandikaa (3716)
bandikaa Creative Commons License 2011.04.25 0 0 3716

Az első felével vitatkoznék egy kicsit, bár lehet benne valami :)))))

De mégis, én is simán átszaladok a 180 centis léc alatt, de eszem ágába sem jutna ilyesmit mondani. Szinte soha nem okoz gondot, azaz amíg át tudom emelni a kezem a lány feje fölött, addig nem, pár figura kivételével (pl sombrero por abajo complicado), amelyeket gyakorlatilag lehetetlen levezetni, ha a lány válla magasabban van mint az enyém.

Persze vannak olyan lányok, akik láthatóan emiatt (mármint, hogy alacsonyabb vagyok náluk) nem hajlandóak táncolni velem, de ez nem engem jellemez....

 

A ws tánc szempontjából meg olyan volt, amilyen, egy full kezdőnek nehéz, egy haladónak kb dögunalom. Ezen viszont nem csodálkozom, egy buli előtti wson nem lehet kiszelektálni, hogy ki álljon be a ruedába és ki ne.

Előzmény: CrazyAngel (3715)
CrazyAngel Creative Commons License 2011.04.25 0 0 3715

tényleg nem volt, nekem is nagyon komolynak tűnt, de mi lenne ha betudnánk ezt a ruedavezető 160 centijének ?:) ( ugyan ezt viccnek szántam, de ennek ellenére komolyan gondolom, mindennetrületen szerzett tapasztalat alacsony pasik terén..persze ez most általánosítás, és van kivétel...de egy 180 centis szájából sosem esett volna ez ki...)

 

a fent említett ws-al kapcsolatban nekem nem ez volt a leginkább zavaró, hanem a guapeia-juk....a társaság jó része ( fiúkban tudok csak gondolkodni) kzdő vagy max kh elején járt, akinek egy bonyolultabb figura, mint pl dedo, vagy setenta gondot jelentett, akadta akinek azu el uno loco is.....ilyen szinten az ember még rbotként másolja a dolgokat és főképp a lábakat nézi, és utána rá a kezeket..ehhez képest nem a sima kis egyszerű alaplépést táncolták, hanem az annál ugyan jóval látványosabb de bonyolultabbat is, amivel nincs gond, amíg bemutatnak valamit a kör közepén 6 emberrel, hogy na ez lesz majd, de amikor már ezt akarják sokan leutánozni akkor igen. Lehet ők ezt tanítják alaplépésnek, de eddigi több tánciskolás tapasztalatom alapján máshol ez jóval később kerül elő...össze is zavarta a fiúk jó részét...szerintem erre ugyanúgy figyelni kéne, hogy ha nincs meg a többségnek akkor maradjunk az unalmadsabb verziónál, amit bárki leutánoz.

a ws hangulata ettől eltekintve egész jó volt, de  akihangosítás...izé:))))

Előzmény: bandikaa (3703)
zmoni Creative Commons License 2011.04.22 0 0 3714

Uramisten, Fiúk!!!

Már bánom, hogy egyáltalán megemlítettem, hogy én hol botladozom.

Lehetne, hogy az elmúlt két napot mindenki szépen elfelejti? És táncol mindenki ott, ahol neki a legjobb?

Én is szivesen kipróbálnék más iskolát is, de még nem szántam rá magam, hogy keressek. Budaörs/Gazdagrét érdekel, máshová egyszerűen nem jutok el. Ha van ötlet, szivesen veszem, akár privátban is, csak veszekedés ne legyen belőle...

Nekem az elfogadás/életöröm az ami árad ebből a zenéből/táncból, valahogy nehezen viselek ilyen ellenségeskedést körülötte :-(

Napsütéses, szép Húsvétot mindenkinek!

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.21 0 0 3713

Mi lenne, ha a magad szavait forgatnád ki, és nem a másokét? Meg belepofázni abba, amiről nem tucc smit... Szánalmas teljesítmény... (Túlságosan is emlékeztet vkire, mész is a levesbe...)

Előzmény: -=Dani=- (3711)
bandikaa Creative Commons License 2011.04.21 0 0 3712

na mi van, zavar a negatív kritika?

Előzmény: -=Dani=- (3708)
-=Dani=- Creative Commons License 2011.04.21 0 0 3711

 

Mit ugrálok itt 3 "hsz"-al?: ne haragudj de ez nagyon nevetséges!!! Minél több "hsz"-ed van annál királyabb? pffff :DDD

 

Semmi kedvem elolvasni ezt a topikot... nagyon unalmas.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (3709)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.21 0 0 3710

Mehet a fenébe, ha akar, de elébb megnevelem! :-DDDDDDD

Előzmény: bandikaa (3707)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.21 0 0 3709

Miért is zavar téged, ha vki le meri írni a véleméynét? A negatívat is?

 

Miért is zavar téged, ha nem értünk egyet veled?

 

A sok év alatt már sokmindent tapasztaltunk, sokmindent leírtunk. Vetted magadnak a fáradságot, h elolvasd a topikot, mielőtt nekiállsz itt hőzöngeni?

 

(3 hsz-szel amúgy sem ugrálnék, h egy topikban mit kell a topiklakóknak csinálni...)

 

Csajokról???? ....

Előzmény: -=Dani=- (3708)
-=Dani=- Creative Commons License 2011.04.21 0 0 3708

Utólag is elnézést kérek! :) Lehet hogy öntelt és beképzelt vagyok, de az nem fér a fejembe, hogy miért kell egy index salsa fórumon egy másik tánciskoláról negatívumokat terjeszteni (ami ráadásul, enyhén szólva badarság), nekem soha nem jutna eszembe.

Sőt ellenkezőleg, nagyon sok jó helyen voltam pl: Fuerte, Salsamor ami mind számomra szuper élmény volt.

 

Írogassatok inkább bulikról, csajokról mittudomén tökmindegy, de ennek a negatív hangvételnek a magyar salsa közösségben nincs helye, (főleg értelme).

 

Béke veletek!

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (3706)
bandikaa Creative Commons License 2011.04.21 0 0 3707

hagyd a fenébe, ez egy két hszes troll, csak ezért regisztrált...

Előzmény: Törölt nick (3706)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.21 0 0 3706

Nem lehet, h pont az általad prezentált öntelt és beképzelt stílus miatt utálják az iskolád? ....

Előzmény: -=Dani=- (3705)
-=Dani=- Creative Commons License 2011.04.21 0 0 3705

"A tánc nem szólhat, nem szabad hogy arról szóljon, hogy lenyomod a másikat, vagy épp törsz zúzol magad körül a parketten egy buliban." Bandikaa: én nem ezt mondtam, de úgy látszik hiába próbálnám is megmagyarázni nem fog sikerülni... feladom.

 

Továbbra is óvakodjatok a sok gonosz ördögi diabolikástól ha ehhez van kedvetek! :) Főleg a kisebb termetű lányok nagyon veszélyesek!! :D

 

Vegyétek át az anyagot hyper tempóban: az baromi jó, főleg a stílusotokon látszani fog ;). Sok sikert! (:D ördögi kacaj...)

 

 

Előzmény: bandikaa (3699)
zmoni Creative Commons License 2011.04.21 0 0 3704

ezt tényleg sajnálom...

jó dolog nekem kezdőnek (ráadásul kétballábnak) látni, hogy vannak akik figyelnek a partnerükre és másokra is a parketten

ez nekem azt mondja, hogy ha netán összeakadnánk, talán nem érezném magam annyira elanyátlanodva egy nálam sokkal magasabb szinten álló kezei között :-)

 

Előzmény: bandikaa (3703)
bandikaa Creative Commons License 2011.04.21 0 0 3703

Ja, ok :)

 

A ws-on viszont, hát, a hangszínben nem volt irónia vagy tréfásság... A hallgatóság kollektíve lesett kifelé a fejéből :(

Előzmény: zmoni (3702)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!