Keresés

Részletes keresés

muszaj Creative Commons License 2007.12.15 0 0 1942

Üdv !

 Szrintem ha tudsz egy esztergályost akkor simán meg tudod csinálni memebránosra is max. a dugattyúra nem 1 hanem több membránt kellene rakni .

 Bár annyival több a visszaeresztésnek az esélye .

 

Előzmény: ezlettanevem (1941)
ezlettanevem Creative Commons License 2007.12.15 0 0 1941
hát igen a memrán szivattyu se rossz a szélkeréknek feltéve ha lehetne kapni 30cm átméröjüt.Már réóta keresem de nem találok sehol.Ezért gondolkodom norton technológiában. PL ilyenbe http://www.aermotorwindmill.com/Links/Education/Education2.asp .A norton rendszerhez van minden 75mm ig.110 es csöben gondolkodunk. 3m es szélkerék átmérövel 8m es torony.
Előzmény: bohrer (1940)
bohrer Creative Commons License 2007.12.14 0 0 1940
Elzett!

Az alföldön nyaraltam gyerekkoromban, ott láttam szélkutakat, vadászok telepítették őket vaditatók töltésére.
Leírás: kb. 7m magas cső, a tetején 1,5 m szélkerék, a kerékre merőlegesen függőleges lemez "kormánylapát", hogy mindig beálljon automatice a legerősebb szél irányába. A szélkerék forgó mozgását forgattyús hajtómü alakítja fügőleges mozgássá. Mint a kocsi motorjában, csak itt nem a dugattyú hajtja a tengelyt, hanem a tengely mozgatja fel-le a dugattyú rudat. Kb. 1m magasan volt a membrán szivattyú 30 cm átmérőjű gumilap mozog fel-le 5-6 centit. Itt volt a kifolyócső, 2collos , szélcsendben amikor alig forgott a lapát, csorgott a víz , viharban majd feldőlt a szerkezet, ömlött a víz, bokáig ért a környéken, felálltam a dugattyúrúd kiálló bütykére 68kg voltam akkor, emelgetett, és ugyanúgy ömlött akkor is a víz.
Lenyűgözött ez az egyszerű de hatékony technika a préri közepén , áram vagy robbanómotor nélküli szivattyú.
Sok sikert a megépítéséhez.
Előzmény: ezlettanevem (1939)
ezlettanevem Creative Commons License 2007.12.14 0 0 1939
igen biztos mert már 6 éve ezzel szivjuk a tavat.honda kapagép felsö ráépitve szentkirályi féle centrifugálszivattyu.
Előzmény: LRNELSON (1935)
www.tomikut.fw.hu Creative Commons License 2007.12.14 0 0 1938
Szia!

Igen, emlékszem, és a segítséget köszönjük...!
Nálatok a kút béléscsöve az kék színű kútbéléscső (speciálisan erre kialakított), a szűrő pedig 0,3 mm-es gyárilag réselt 2 méter hosszban, a talp pedig zárt!
Az, hogy visszajön az sóder a béléscsőbe, ez benne van a dologban, kezelni kell tudni a dolgot..., tapasztalat!
Köszi az ajánlást a barátok felé, még nem kerestek meg!
A 110-es csővel furkálók pedig nem konkurenciák, mert a "lyuk" hamar elromlik, és a tulajok egy idő után pedig majd kutat furatnak! -egyszer mindenki a "kezünkbe kerül", csak az a kérdés, hogy előttünk már mennyi pénzt, időt, szivattyút dobott ki az ablakon, és mennyit bosszankodott...!
Tudjuk, hogy a kedvezőnek tűnő ár miatt választják sokan az olcsóbbnak kinéző dolgot, de egy kutat az életben egyszer kell megfuratni, és utána szinte le van róla a gond!

MSZ. 22116 a kútfúrás szabványa, mi e szabvány szerint dolgozunk, és a minőségből nem engedünk!!!

Szép napot, és Kellemes Ünnepeket!

Jó szerencsét!

Borbély Tamás
www.tomikut.fw.hu
Előzmény: garamka (1937)
garamka Creative Commons License 2007.12.14 0 0 1937

Szia Tamas,

 

Remelem emlekszel meg ram. Pesten, oktober elejen furtatok nekunk kutat primakut (B.Gy) tarsatokkal. 

 

Amit irtal azzal teljesen egyetertek. Mielott megbiztalak benneteket, tobb kutfurroval is beszeltem, korbejartam, hogy egyaltalan mi a furt kut es a furt lyuk kozotti kulonbseg. Volt, hogy a kutfurrot elzavartam, mert kezdetektol nyomta a sodert (nem a kutbol, hanem a szajabol) es az amitast, latszott, hogy csak a zseton erdekli. Nagyon sok kokler van. Ezutan akadtam ratok...

 

Emlekeszem mikor nalunk is keszult a kut, es az isszapolot kivettetek, volt hogy egy fel metert visszajott az anyag lentrol. Egy picit probaltam en is segiteni a furas kozben, remelem nem vettetek kontarkodasnak. Elofordult, hogy negyen egyszerre tekertuk ("beszaras uzemmod" aktivan bekapcsolva!) a femcsovet (nem tudom, hogy egyszeru muanyag cso hogy birta volna). Azota a kut mukodik, bar azert meg nem volt igazan kihasznalva.

 

110es csonel mar a barati tarsasagban is elofordult, hogy -- szerencsere csak kis mertekben -- a cso meghajlott es a szivattyut (atmero 4"-es) csak kinlodva tudtak kiszedni.

 

Nalunk is 160-as vedocso (fem) ment le, 125-os cso (pontos tipusat nem tudom, de nem a mezei szurke csatornacso) lett lerakva.

Szerencsere tiszta soder jott fel, igy a kut hozama -- nem akarom elkiabalni -- nagyon jo (70-80liter/perc, tartosan). 

 

Ja, Tamas! A soder tokeletes volt betonnak :).

 

En szemely szerint biztosan nem allnek neki kutat furni. Szerencsere a fentiek megalldottak egy kis muszaki erzekkel ezert sok mindent magam csinalok meg, viszont lattam es utanajartam, hogy milyen felszereles kell hozza es meg igy is sok minden elojohet (nagyon sok tapasztalat kell). Nem vallalnam. Tovabba kezdedleges amator eszkozokkel a hibak szama csak no es no, a koltsegek is veluk egyutt.

 

Mindenkinek sajat maga eldonteni, hogy mit csinal, mit csinaltat. Merlegeles kerdese az egesz. Szemely szerint mindenkinek csak ajanlom ezt a kutfuro bandat, mint ahogy ezt mar tettem egy ker baratomnak is (nem kerestek?), igaz lehet,  hogy most a tel miatt nem foglalkoztak vele.

 

udv

Előzmény: www.tomikut.fw.hu (1936)
www.tomikut.fw.hu Creative Commons License 2007.12.14 0 0 1936
Szia!

Szóval egy csőkút úgy néz ki, ahogy az MSZ 22116 szabvány leírja!
Az alja le van zárva teljesen, felette van egy meghatározott méretű homok (iszap) zsák, felette van a vízadó réteg szemcsenagyságához igazított szűrő, amit szűrőkavics vesz körül (mondjuk szép sóderben nem szükséges), és felette van a teli kútbéléscső. Természetesen a megfelelő helyen a gyűrűs tér tömedékeléséről gondoskodni kell!!!

Amikor elkezd bedőlni a gyűrűs tér oldala, akkor jön a védőcső (minimum 159 mm!), és onnan ebben dolgozunk, és ez megy lefelé! Miként dolgozol a csőben !? - szóval ez a szakma! (fúrás, iszapolás, és a játék a talajnyomás ellen,...)
Megnyugtatlak, hogy nekem a 18 méter vas védőcsövem ami nem is tartozik a nehezek közé, és ez "csak" 550 kg! Ezt nem tudod kezelni megfelelő szerszámok(forgató, láncoskulcs,...), állvány, és csörlő nélkül!
Ha sóderben vas védőcső nélkül fúrsz, akkor nagyon hamar el fogsz akadni, mondjuk az első nagyobb kavicson...! A csörlő nálunk 2 tonnát bír, és már volt, hogy majdnem nem tudtunk kijönni a lyukból 9 (!) méterről! -kicsit megfogta az agyag! :-(
Gondolj bele, hogy amikor mi haladunk lefelé az akár 4-500 kg. súlyú csővel amit sokszor 2 méter hosszú vacsővel kell forgatni (beszarás üzemmódban kettőnknek), hogy egyáltalán megmozduljon, és menjen egy kicsit lefelé, akkor Te miként fogod meg a 110-es PVC csövet, és miként mozgatod azt meg! -nem azonos kategória a két cső, és a hozzá tartozó szerszámok sem! A web. oldalamon találsz fényképeket fúrásokról, szerszámokról, és találsz pár hasznos tanácsot is!
Én Csepelen kb. 5-6 méter vízoszlopot szoktam csinálni kavicsban! A 110-es "fúrósok" után járok kutat fúrni....! :-) Általában ők eljutnak 1-1,5 méter vízoszlopig, és kész...! Volt már olyan is, hogy a 100.000.- Ft-os búvárszivattyú 2 óra alatt ment tönkre nekik....! - a tulaj tépte a haját...!
Arról nem beszélek, hogy a 110-es csövet csak úgy tudod lerakni, hogy az alján a szűrő részt már az elején meg kell csinálnod, és nyitva kell a talpat hagyni, hogy tudjál benne dolgozni! Ebből adódóan a csőben szinte lehetetlen iszapolni, ill. ha olyan részen állsz meg ahol nagy a talajnyomás, omlósabb, kötetlen a talaj (homok, sóder) akkor a talpnál azonnal el kezd feltöltődni a lyuk...! Van olyan kút aminek nyitva lehet hagyni a talpát, de a csövet akkor 20-30 cm. mélységben bele KELL préselni az agyagfekübe! -kézi technikánál lehetetlen!
Ha ebbe a lyukba (szándékosan nem írtam kutat!) építed be a szivattyút, akkor ezen feltöltődés csak gyorsulni fog, egy idő után eléri a szivattyút a homok, és ....! Arról nem is beszélek, hogy a 110-es cső nagyon hamar beroppan a föld alatt....!

Bocsi, nem szerettem volna elvenni a kedved a dologtól, de szerintem értékeld át a technikád, ill. gondolkodj el azon, hogy ez egy különálló, és elég összetett szakma...! Nekünk a 8 méter az kb. 1/2 nap és, otthon is vagyunk! (itt számít a tapasztalat, a tudás, és a technika)
Az elején nekem is volt olyan elképzelésem, hogy "Fúrunk egy lyukat, ezért pénzt adnak, és ezt eddig nem vettem észre!", de ez a teória kb. 5 perc alatt megdőlt! Beláttam azt, hogy megfelelő elméleti tudás, technika nélkül nem lehet nekiállni fúrni....! Szerencsére nekem anno volt annyi eszem, hogy nagyon jól körbejártam a szakmát, megnéztem fúrásokat, gépeket, beszélgettem öreg kútfúrókkal, elmentem kútfúró suliba, ott barátságok születtek.....! A mai napig is szinte minden fúrást megbeszélünk ebben a baráti körben, ki milyen huncutsággal találkozott a föld alatt, ezeket miként oldotta meg! - pedig mögöttünk áll pár éves szakmai tudás, és tapasztalat is!
Ebben a szakmában mindig van új dolog, és két egyforma fúrás nincs!!!

Jó szerencsét!

Borbély Tamás
www.tomikut.fw.hu
Előzmény: bohrer (1932)
LRNELSON Creative Commons License 2007.12.13 0 0 1935

Biztos, hogy Hondával 32 méterről szívsz?

 

Mert akkor nem kell vesződnöd kútfúrással elég, ha mint csodát mutogatod a helyet.

 

 

9,8 m mélyről elméletileg is lehetetlen centrifugál szivattyúval felemelni a vizet.

Előzmény: ezlettanevem (1934)
ezlettanevem Creative Commons License 2007.12.13 0 0 1934
üdvözlet! Még uj vagyok itt.Mi szertnénk tavasszal egy szélkerék hajtásu vizpumpát csinálni.Jelenleg tevezési fázisban van a dolog.Amit találtam erröl a neten: http://www.youtube.com/watch?v=BnSIFXTIcpM&feature=related http://www.windpumps.co.uk/5metre.html http://www.youtube.com/watch?v=n13h30aP-5g&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=XaWCCnUsrPQ&feature=related http://www.aermotorwindmill.com/Products/RodsPumpsCups/MidlandPumps/442Cylinders.asp A kérdésem az lenne,hogy lehet -e kapni 3 colnál nagyobb norton vizpumpát kapni a hazai piacon.Vagy esetleg esztergályossal csináltatni.Mivel elég nagy vizhozamra lenne szükségem(halastó vizutánpótlára)Jelenleg egy 50es kutból szivok 32m mélyröl 180 litert.honda5.5 egyfokozatu centrifugálszivattyuval.A benziár miatt ez nem tul kifizetödö.
Előzmény: ximix (1931)
freex Creative Commons License 2007.12.12 0 0 1933
Szia!
Én 20,5 m-ig fúrtam szárazon. Olyan 16 m-től én is szoptam a fosóhomokkal, mint a torkos borz. Elég volt 1 órára abbahagyni a fúrást, már legalább 1 m-t újra kellett fúrni. Ez másnapra 4 m újrafúrást jelentett!!! Sőt, amikor lecsöveztük a fúrót bennehagytuk egészen addig, amíg a csövet össze nem állítottuk. Hamar "kirántottuk" a fúrót, csövet le, de már így is a 20 méterből csak 18 m ment le. Úgy is maradt, végül is víz van. Szerintem védőcsőben lehet fúrni fosóhomokban, az eszköz pedig a dobfúró hozzá.
Üdv,
FreeX
Előzmény: bohrer (1932)
bohrer Creative Commons License 2007.12.11 0 0 1932
Üdvözlök mindenkit!
Amatőr "kútfúró " vagyok, lenne egy pár kérdésem azokhoz, akik ismerik a fúrás fortélyait, esetleg jelen voltak saját kutuk mester által végzett fúrásánál.
Szárazfúrással végeztem saját felszereléssel 110-es PVC csőkutakat 9-10m
mélységig állvány egyéb dolgok nélkül.( magamnak, utána szomszédoknak)
Könnyedén ment 4,5 méterig homokos talajban kb. 3-óra, ekkor kezdett kifolyni a vizes homok, ekkor kellett szűkíteni a vágóélek közti hézagot. Bekerült a béléscső, ebben folytattam a fúrást, a csövet lejjebb ütögetve. Innen már keservesen ment a többi 5 méter. Ha abbahagytam a fúrást másnapra fél m. "fosóhomok" jött a helyére, ha bent hagytam a fúrószárat 15 percig, alig lehetett kipajszerolni a homok csapdájából.
Itt kb. 12 talicska sódert és homokot szedtem ki iszapolóval, félkilónként, a többit kimosta a víz felhúzás közben. Állati meló volt , napokig tartott!
Rendes kis üreg alakulhatott ki a cső alja körül, 40l/ perc vízhozamú szivattyúval
NON STOP lehet szívatni.
Kérdéseim: Fosóhomok esetén hogy lehet, rendesen haladni lefelé, hogy iszapoljunk,ha víz van a kútban hogy ne mossa ki az iszapot felhúzás közben.
Hogy lehet kézi erővel lefúrni 20m-re esetleg mélyebbre (3-lábú állvány, csörlő?),
Milyen iszapolót használjak, az enyém visszacsapószelepes( gumilap ).
Milyen fúrófej a hatásos sóderig, és mi kell ha követ kapunk ( vídiabetétes?)
Ha tudtok képeket, vagy vonalas rajzokat küldjetek a fúrófejekről, technikákról.
Köszönettel.
ximix Creative Commons License 2007.12.05 0 0 1931

 

Üdv. mindenki!

 

Az energia olcsóbbá tétele nem csak minket Magyarokat foglalkoztat...

 

A szél erőmű, wind power,wind energy   http://www.otherpower.com/otherpower_wind.html

 

Ami az én szívemhez közel áll az a víz erőmű ,

hydro powerhttp://www.microhydropower.com/

 

 Itt egy PDF róa mi is az http://www.homepower.com/files/featured/IntroToHydroPower.pdf

 

 

 

 

Egy külföldi lap, http://www.homepower.com/ sajnos nálunk az ezermester próbálkozik valamivel de elég sikertelenül.  A régi  még apám idejéből való darabok azok kivételek, azokban részletes utolsó csavarig kiterjedő terv rajzok is voltak

Zapod Creative Commons License 2007.11.25 0 0 1930

Na csá!

 

Azt hiszem neked küldtem emilt. Én ásott kutakkal foglakozom(tisztítás,ásás,mélyítés).Ha nem akkor itt az emil és a telefon.

 

Csók a család Zapod.

Ásott kút tisztító

 

info@favagok.hu

06 20 9 444 898

Előzmény: SEMOCE (1929)
SEMOCE Creative Commons License 2007.11.25 0 0 1929
sziasztok

kúttisztítót keresek én is Győr környékén . van egy 50 éves kútunk és az elmúlt 30 évben biztos nem volt tisztítva. a vízszintje is csökkent, igy mélyíteni is kellene...


köszi

semőce
vizizé Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1928

Megosztom Veletek,hogy készítettem el a saját ásott kutamat.

2001 ben kertépítés közepette kiötlöttem,hogy jó lenne egy kút. :-)

Megtudtam az idősebb szomszédoktól,hogy a környékünkön csak 5-6 gyűrű mély kutak vannak.

Egy forró nyári napon kitaláltam, hogy hol lenne a legjobb helyen,és belevágtam az ásót a földbe. Estére már alig látszottam ki a gödörből. :-)

Kb 1.2m átm. lyukat ástam,de így is elég nehéz volt dolgozni benne,pedig levágtam a szerszámok nyelét. Mikor túl mély lett,hogy kidobjam a földet, ácsoltam fölé raklapból és gerendából egy állványt,amire felakasztottam a csigát. Innentól egy barátom segített aki szorgalmasan húzta a vödröt. Elég száraz nyár volt, így csak kb 2.5 m mélységnél kezdett gondot okozni a víz. Mivel nem bíztam nagyon a szivattyú szigetelésében (orosz búvár), így fél óra lapátolás után,kb 20perc szivíttyúzás következett.

Egy hétvége és pár délután lejutottam 4m-ig ahol egy agyagos réteg után kavicságyat találtam. A " hozzáértők" azt mondták,hogy itt valószínűleg elég víz lesz.

Ennél a mélységnél már (főleg így utólag visszagondolva) nem éreztem magam annyira biztonságban,ami szintén hozzájárült,hogy nem ástam mélyebbre.

Megvettem a beton kútgyűrűket,amiknek a leeresztése szintén nem volt egyszerű. A korábban készített állványt felhasználva,2 csigábán átvezetve a kötelet az öreg Ford Escortunk segítségével eresztettem le a gyűrűket. Hááát recsegett ropogott minden.. :-)

A lényeg, azóta elkészült terméskőből a föld feletti rész, és szorgalmasan locsolgatunk belőle.. :-)

 

gányamunka Creative Commons License 2007.11.22 0 0 1927
Le a kalapot előtted!
Előzmény: LRNELSON (1926)
LRNELSON Creative Commons License 2007.11.20 0 0 1926

Hát igen!

Más idők, más emberek!

 

Mikor 14 éves koromban lementem a kútba tisztítani, ezen veszélyek fel sem merültek bennem.

Előzmény: dzsoki_jóing (1925)
dzsoki_jóing Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1925
Köszönöm az óvaintést. Céges kút, ezért nem az én fejemre esne a cucc. Talán pont ezért nem küldöm le a tapasztalatlan munktársakat. Időközbent megbíztam valakit, de az sem volt sokkal közelebb. Így utólag Te is lehettél volna a megbízott.

Köszönöm a tanácsokat.
Előzmény: Zapod (1922)
gányamunka Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1924

hát igen....

...reggel jöttek a kúttisztítók, becipelték a háromlábú "tornyukat", a kút felett összeszerelték, ráakasztották a kis drótköteles csörlőjüket, (220V), majd a bizonsági kampóra az alpin "széket", és a szék alján a kályhásvödröt szerszámokkal....eközben a búvárszivattyú lökte ki rendesen a vizet a lehető legtávolabbi helyre...amikor szörcsögni kezdett, irány a mélység....ellenőrizte a tisztító, hogy milyen vastag az iszap, veszélyes-e beleállni...

 

a baleset veszélyét csökkentve, úgy csinálták, hogy ha telelett a vödör, a széken ülve feljött a tisztító is(alatta a vödörben az iszap, betondarab,vasláda,tégla,stb)

 

szóval macerás, de viszonylag biztonságos...pár óra, és tiszta...állványt szétbontották, kassza csenget, teherautó el...ennyi...elégedett voltam....

 

most fenékig tiszta, és a víz csak jön, jön, és jön..

 

 

Előzmény: Zapod (1922)
Fabrik Creative Commons License 2007.11.18 0 0 1923

t_tibi!

Ma láttam a Bricoban benzines szivattyút. Gyakorlatilag semmit sem tudok róla, de érdemes elnézni oda és körülkémlelni.

 

Előzmény: t_tibi (1896)
Zapod Creative Commons License 2007.11.18 0 0 1922
Hello, hello.

 

Olvastam, hogy kúttisztítót keresel én kifejezetten ásott kutakkal, foglalkozom, de azért nem jelentkeztem, mivel Szentendrén vagyok és a kiszállási kltsg. nem mindig éri meg a messzibb vidékeken lakóknak és bíztam benne, hogy közelebb is találsz.

Most azért írok, mert ajánlották neked, hogy házilag is meglehet tenni. Az alábbi írással nekik válaszolnék.

 

Nem akarlak ijesztgetni, de azért a kúttisztítás nem egy leányálom. Az egyik hozzá szólás tárgyi feltételeihez én hozzá tenném a nyilvános végrendelkezést és az utolsó kenetet is.

DE KOMOLYAN!!!

Ha a kutad 4-5 méter mély és van ilyen hosszú kitolható létrád esetleg magad is megpróbálhatod. A vödörbe állva semmi esetre sem próbáld, meg mert ha az leszakad márpedig igen nagy esély van rá, nagyobbat, esel, mint megérdemled.

De mielőtt hozzá fogsz vödörben, eressz le egy gyertyát, van e lent levegő.

 4-5 méter mélységig létrán, ha leértél társad, feljebb húzhatja, hogy elférjél.

Itt is nagyobb veszély leselkedhet rád hiszen lehet , hogy a trutyi nem 20-30 cm méter mély hanem 1-2 méter, na abba technikai felszerelés nélkül csak bele fulladni lehet.

Ha ezt is megúsztad, jöhet a dszindzsa ki ásása. Újabb veszélyek!!!!!!!!!!. Egy részt társad húzza ki a vödröt a vödör füle leszakad mivel nincs rajta plusz biztosítás, valamint társad keze megcsúszik a kötélen a vödör mindenképpen a fejedre esik. 4-5 méterről egy 12 -15 literes vödör vizes anyaggal hát jó esetben csak a fejedet töri be és nem a nyakcsigolyád, nyeklik el.

Aztán hogy ismered fel, ha kezd a széndioxid felgyülemleni a kútban, valamint mi van,      ha szeded az anyagot ki és csak azt veszed észre hogy nem fogy folyamatosan után töltődik.

A gyűrű olyan pillanatok alatt elmozdulhat, hogy még azt se tudod mondani fapapucs.

Természetesen nem azt állítom, hogy mindez előfordulhat, és nem lehet egy kutat házilag megtisztítani, hiszen sokan régen is most is megtették. Azért írom ezt le ilyen részletesen és régebben is leírtam már a fórumon, mert nagyon nagyok a VESZÉLYEK.

Én csak ásott kutakkal foglalkozom és leírom, hogyan teszzük.

1. Gyertyát leengedünk, van e lent oxigén.

2. Nagy teljesítményű szivattyúval (nem vödörrel, úgy szinte lehetetlen) kiszívjuk a vizet.

3. Kiépítjük a kötélpályát a leereszkedéshez, és a vödör felhúzásához, itt olyan vissza- futásgátló eszközt használunk, amivel a kötelet el is lehet engedni, és nem esik vissza a vödör.

4. Újból ellenőrizzük hogy nem”gázos” a kút.

5.Kötélen barlangi alpintechnikával lemegyünk, menet közben megvizsgáljuk a kút falát és folyamatosan a kötélhez rögzítve, elkezdjük a trutyi kiszedést. Ha kell spécilépésben állva, hogy az ember ne merüljön el. Menteközben is szívatjuk a vizet, hiszen a legtöbb kútnál kell.

6. Barlangi és kúttapasztalatból az ember meg tudja állapítani, ha kezd felgyűlni a széndioxid.

Ilyenkor mesterségesen kell levegőt lejuttatni.

És még rengeteg apró dologra kell figyelni, illetve használni.

Hát hirtelen ennyi.

 

Sok,sok puszi Zapod :))

Előzmény: dzsoki_jóing (1917)
barobi Creative Commons License 2007.11.17 0 0 1921

Nézd meg ezt! Jóval olcsóbb.

http://www.molnarkovacs.hu/szelkerek.htm

 

Előzmény: freex (1919)
LRNELSON Creative Commons License 2007.11.16 0 0 1920

Amennyiben a kút fala ép, úgy te is nekiállhatsz a tisztításnak.

Kell hozzá egy kerekes kút vödörrel, egy rövidnyelű lapát, csizma, fejfedő.

Jó, ha van készenlétben egy hosszú létra is.

 

Szóval: gyors merítéssel kiszedítek a vizet a kútból, majd beleállsz a vödörbe kis lapátoddal és beereszkedsz.

Addig szedd a sarat, míg a legmélyebb gyűrű alját el nem éred. A társad folyamatosan emeli ki a rakott-vizes vödröket.

Nem szabad a gyűrű alól kiszedni a földet, mert a kút megmozdulhat.

Előzmény: dzsoki_jóing (1917)
freex Creative Commons License 2007.11.16 0 0 1919
Nem rossz, csak 468.000+ÁFA az ára. Feléből-harmadából kijön az, amit én javasoltam neki, és akkor még lenne ingyenárama is.
Előzmény: moonshadow (1918)
moonshadow Creative Commons License 2007.11.16 0 0 1918

http://www.gaiasolar.com/vizhuzo/vizhuzo_szelkerek.htm

 

itt is van egy vízhúzó szélkerék.

 

Gyakorlatilag szerintem ha tudsz készíteni hozzá egy állványos tározót amit ezzel a kerékkel feltöltögethetsz, akkor áram nélkül lehet vized folyamatosan.

Előzmény: t_tibi (1914)
dzsoki_jóing Creative Commons License 2007.11.15 0 0 1917
Szeretnék egy ásott kutat kitisztíttatni. Van itt olyan aki foglalkozik ilyesmivel? Ha tudtok kúttisztító szakembert Szabolcs, Hajdú, Borsod megyében legyetek szívesek megadni a címét.
Köszi előre is.
freex Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1916
Szia!

Mennyit akarsz rákölteni?
Mert ha van pár 1-2 százezred, mégiscsak éremes lenne az áramon elgondolkodni. Van itt egy szélerőműves topic is, pár tízezer Ft-ból lehet csinálni 300-500W-os szélgenerátort, Az 1 KW-os (!!!) is kijön 100-150eből . Van egy ismerősöm, aki gyárt is ilyen 1 kW-osat 100-150e Ft-ért és az tudja is, nemúgy, mint a gyáriak, amik tengeri szélre vannak méretezve s a Magyarországon uralkodó 2-3 m/s-os átlagszélben termelnek max. 500-600 W-ot, mellesleg kerülnek közel 1 millába. Szóval tudsz hozzá venni 30e körül közel 2 kW-os invertert, a kútba valami szivattyút, aztán már mehet is az ingyenvíz. Ja, és lesz ingyenáramod is!!!

Üdv,
FreeX
Előzmény: t_tibi (1896)
muszaj Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1915

 Üdv !

 Nagyon Házi készítésűnek próbáld meg valami kismotor főtengelyét mint excenter . Szélkerék lapátnak 200-300-as pvc csőből . Oszlop tetszőleges 5-7m magas . Ha elakadsz még valamivel bármit kitalálunk "SUFNI TUNING" kategóriában .

Előzmény: t_tibi (1914)
t_tibi Creative Commons License 2007.11.13 0 0 1914
Kedves "badday79" és "Zapod" ! nagyon köszönöm !
már kezdtem elbizonytalanodni, hogy csak nekem vannak ilyen őrült gondolataim (kézi kiemelés, áram nélkül) és a korábbi hozzászólásokban sem találtam sokat erről a témáról ....
Emberek ! a szélkerékcentrum tényleg érdekes, bár meglehetősen drága dolgok ezek.
Ha még bárkinek lenne ötlete az "áram nélküli élethez", nagyon hálás lennék.
üdv és szép napot, Tibor
Előzmény: Zapod (1913)
Zapod Creative Commons License 2007.11.12 0 0 1913

A most nyílt Bauhaus dunakeszi áruházban kapható dugatyús karos kút. Elvben bármilyen mélységből felpunpálható a víz ilyen módszerrel, csak nagyon fárasztó.

Áthidaló megoldásnak azt szokták csinálni, hogy egy kis csapon keresztül feltöltik a csövet vízzel, majd a csapot elzárva elkezdik a pumpálást.Így mivel a cső alján fenékszelep van a víz nem folyik vissza és rendszeres használat esetén néhány nyomás után jön a víz.

Na csók a család.Zapod. :))

Ásottkút tisztító

Előzmény: t_tibi (1907)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!