Keresés

Részletes keresés

contributor Creative Commons License 2017.08.03 0 0 2255

Szőlőlekvár saját termesztésű bioszőlőből. A szőlőszemeket mosás után finoman szétzúztam (hogy ne sérüljenek a magok), kevés cukor és zselatin hozzáadása után folyamatos kevergetés után 15 percen át főztem. Miután kihűlt, betettem a hűtőbe, másnapra szépen megszilárdult.

firekiller Creative Commons License 2017.03.01 0 0 2254

Azé elég sok pálinkát meg kell inni, hogy kajszinak nézzem ;)

Előzmény: contributor (2253)
contributor Creative Commons License 2017.02.04 0 0 2253

Sárgarépás citromlekvár. Kell hozzá frissen facsart citromlé, finomra reszelt sárgarépa, cukor, zselatin. A répa csökkenti a citromlé savasságát, ballasztot ad, tompítja a citrom vad ízét, szép színt ad. Ránézésre olyan, mint a kajszilekvár. Ízében a citrom dominál.

Wassernyolcas Creative Commons License 2016.11.18 0 0 2252

Nem baj, ha finom.

Előzmény: ásítósmacska (2250)
firekiller Creative Commons License 2016.11.03 0 0 2251

csak három kilót 😉

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (2249)
ásítósmacska Creative Commons License 2016.11.03 0 1 2250

épp nemrég olvastam valahol..... "a lekvár a pálinka abortusza". :-D

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (2249)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.11.02 0 0 2249

Pazarlod a pálinkának valót. ;)

Előzmény: firekiller (2248)
firekiller Creative Commons License 2016.11.02 0 1 2248

Tegnap birsalma-csipkebogyó lekvárt főztem. 80% birs 20% hecsedli. 

Nagyon finom lett :)

Wassernyolcas Creative Commons License 2016.10.24 0 1 2247

Itt a galagonya lekvár készítés időszaka.  Nagy meló, de finom a végtermék.

  

contributor Creative Commons License 2016.08.10 0 0 2246

Gondolom, elég különleges: görögdinnyelekvár. Vettem egy dinnyét, a hasznos részét (kiváncsiságból lemértem: 5,3 kg  1,9 kg, azaz kb. 36%) feldaraboltam, majd kézi mixerrel homogenizáltam. Folyamatos kevergetés mellett forrt, amíg kb. felére be nem sűrűsödött. (Ekkor lehet kóstolással eldönteni, hogy kell-e bele cukor, mert bekoncentrálódik.) Levettem a tűzről, étkezési keményítőt kevertem bele apránként (hogy ne csomósodjon), majd még 10-15 percet forraltam. Érdekes íze van (emlékeztet a görögdinnyéére :)), de nem olyan nagy szám, hogy bátran tudnám ajánlani. Talán egy kis citromlevet lehetett volna beletenni. Azért joghurtba keverve vagy fagylaltnak (akinek van házi fagylaltgépe) a változatosság kedvéért elmegy.

Sebiimi Creative Commons License 2016.01.26 0 0 2245

Üdv. A mag hová lesz?

Előzmény: matyikó (1703)
firekiller Creative Commons License 2016.01.05 0 0 2244

BÚÉK!

Küld a receptet, bár birsalma lekvárt már csináltam, mikor nem akart megdermedni a sajt :)

Előzmény: Thorr1976 (2243)
Thorr1976 Creative Commons License 2016.01.02 0 0 2243

Nagyon jól néz ki, bár én a sajtját annyira nem, de a lekvárját igen kedvelem.

Van is egy jó receptem, ha majd lesz kis időm, megkeresem és felteszem ide.

Előzmény: firekiller (2242)
firekiller Creative Commons License 2015.12.07 0 0 2242

Birsalmasajt, de készült belőle pálinka is :)

firekiller Creative Commons License 2015.09.10 0 1 2241

Feleségem csibelekvár receptje ;)

Hozzávalók:

 

½ kg. csirkemáj (szív nélkül)

20 dkg. hagyma

1 db zöldpaprika

2-3 cikk fokhagyma

½ dl. száraz fehérbor

1 ek. majoranna

4 ek. kacsazsír/sertészsír + a tetejére egy ujjnyi

só, bors, én tettem bele friss rozmaringot

 

A kacsazsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, paprikát és fokhagymát. Fedő alatt, lassan párolom, amíg megtisztítom, összedarabolom a májat. Aztán hozzákeverem, átpirítom, és hozzáadom a bort és a fűszereket a són kívül.

Fedő alatt addig párolom, amíg a májdarabkák megszúrva nem engedtek véres levet. Így még puha lesz, könnyű áttörni.

Eztán megsózom, és botmixerrel pürésítem. Ha darabosabbra szeretnéd, krumpli törővel is áttörheted. Ha ujjnyi kacsazsír kerül a tetejére, 4-5 napig eláll a hűtőben-ha marad :)

Előzmény: öreg_néne_b (2239)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.09.04 0 0 2240

Hát még a rilette! :-D

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (2239)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 2 2239

A kenőmájas még különlegesebb lekvár. :)

Előzmény: ásítósmacska (2238)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.09.02 0 0 2238

:-)

 

Ez tényleg különleges lekvár.... :))

 

Bacon jam

A tepertőkrém után szabadon: itt a kenyérre kenhető szalonna. Kedvünk szerint ízesíthetjük, de ami nem maradhat ki belőle a bacon-ön túl az a hagyma és a fokhagyma. Kell bele még valami savanyú és édes is. Savanyúnak a legjobb a balzsamecet, édesnek mehet melasz, barnacukor[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

720 ml Creative Commons License 2015.07.20 0 0 2237

Igen, én is maradok ennél a módszernél.

Már csak azért is, mert a télen egymás után bontogattam a zselésítővel, illetve a hagyományos módszerrel eltett epreket, és az utóbbi messze felülmúlta a pektines verziót.

Nem mondom, hogy az nem finom, sőt, kibontáskor jobban is illatozik, de mégis az egésznek olyan „gyümölcslé kocsonya” jellege van eprekkel tarkítva. :)

Én viszont jó sűrű lekvárra vágyom, nem dzsemre.

Még, hogy ehetetlen! :)

Előzmény: eeddie (2235)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.07.14 0 1 2236

Tavaly már egyszer ezen "összevesztünk" vele, úgyhogy én sem mondok semmit. :))))

 

És maradok a számomra tökéletes - forrástól számítva 5 perc - módszernél. Amiben a dzsemben még télen is előjönnek a gyönyörű nagydarab eprek. :)

 

 

Előzmény: eeddie (2235)
eeddie Creative Commons License 2015.07.14 0 0 2235

Háááát...nekem valahol a 6-8. kép körül van a tökéletes állag. Az utolsó képeken már számomra ehetetlenül ronggyáfőzött valami látható.  Azért lehet, hogy maradt benne valami az eper zamatából, ez a képeken nem látszik. 

De hát tudjuk, az ízlések különbözőek. Én maradok a saját jól bevált módszernél, gondolom te is.

Előzmény: 720 ml (2234)
720 ml Creative Commons License 2015.06.20 0 0 2234

Üdvözlet!

 

Ki mit főz?

 

Nálunk a hónap elején elkészült az idei első lekvár.

Természetesen eperből.

A tavalyi jól bevált recept szerint készítettük annyi változtatással, hogy ezúttal 4 kiló eperhez 40 helyett 60 deka cukrot tettünk.

A főzési idő, ahogy tavaly, idén is maratonira sikerült, valamivel több, mint 4 óra kellett a tökéletes állag eléréséhez. :)

 

bagolytüdő Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2233

Köszönöm az ötleteket, majd én is beszámolok.

Ezek a tavalyelőtti minden mentes, keverés nélküli, ecettel bélelt lábosos szilva leki stádiumfotók :-) igen, egész éjjel főtt a cucc. 4 pici üveg lett a kb 2 kiló szilvából

((A sütőben készítést nem vállalom be, mert a gáz főzőlapom átalánydíjas, a villanysütőm meg nem))

 

 

 

És az eperlekvárhoz találtam még egy jó kis pektin készítési útmutatót is, majd ezt is kipróbálom.

 

Előzmény: firekiller (2232)
firekiller Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2232

Szia Bagolytüdő!

Próbáld ki sütőben a "lekvárfőzést".

Szilvát és kajszit főzünk már sütőben cukor és hozzáadott anyagok nélkül, finom lett. 

Kikensz egy lábost ecettel és beleteszed a magozott felezett barackot-szilvát.

Keverés nélkül kb 3 óra sütés, a végén botmixerezni lehet, de ha szereted a darabos lekvárt akkor el is hagyhatod.

Alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsökkel még nem próbáltuk, de ha terem elég eper akkor 1-2 héten belül beszámolok, hogy sikerült.

Előzmény: bagolytüdő (2227)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2231

Próbáld ki egy kis almával. Végül is, a zselésítőben is almapektin van.

Már amelyikben... :)

 

 

Előzmény: bagolytüdő (2229)
eeddie Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2230

Van amit érdemes pektin nélkül kipróbálni, de az epret nem, abban semennyi sincs alapból. Én régebben tettem el a fagyasztóba direkt eperdzsem zselésítés céljából ribizlit. Tavaly viszont ellustálkodtam.

Előzmény: bagolytüdő (2229)
bagolytüdő Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2229

Á, köszi.

Ja igen, eredetileg olyant kerestem, ami zselésítő nélküli is, de ez az 1 deka nem sok (CH). Lehet hogy azért kipróbálom pektin nélkül is.

 

Előzmény: ásítósmacska (2228)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2228
Előzmény: bagolytüdő (2227)
bagolytüdő Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2227

Sziasztok!

van valakinek tapasztalata teljesen cukor- és egyéb édesítő nélkül készített lekvárral? Tavaly szilvát főztem így, a neten talált, ecetes, kavargatás nélküli recept alapján. Az nagyon jó lett. De más gyümölcsből? Nem találtam rá példákat. Netán túl savanyú lesz vagy leragad? próbálta valaki?

firekiller Creative Commons License 2015.03.23 0 0 2226

Egyszer próbáltam főzött csipkét pelenkán átnyomni, de csak sárga pektines lé jött át.

A lényeg maradt bárhogy tekertem :( Nyersen legfeljebb ha már nagyon meg van fagyva.

Előzmény: ásítósmacska (2225)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!