Keresés

Részletes keresés

illmari Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2258

Üdv.! Hogyan készítetted?

Előzmény: 720 ml (2120)
illmari Creative Commons License 2017.10.23 0 0 2257

Minek hívják ezt a présgépet és hol lehet beszerezni?

Előzmény: Wassernyolcas (2177)
contributor Creative Commons License 2017.09.28 0 0 2256

Paradicsomos őszibaracklekvár. Lehet, hogy elsőre ijesztően hangzik, de egyáltalán nem rossz! 1,6-1,7 kg őszibarack (nem túl zamatos spanyol import, de legalább drága...), 2 db közepes méretű, sötétpiros, lédús, finom házikerti paradicsom meghámozva, kimagvalva, apróra vágva), 3 ek kristálycukor, fél tasak (10g) zselatin (nekem joghurtba kell, ezért használtam csak fél tasakkal; egyébként mehet bele egy egész tasak). Forrás után 15 percen át folyamatosan kevergetni. Azért nem kell a hozzáadott paradicsomtól megijedni, mert nem jön át az íze, csak kiemeli az őszibarack ízét, másodsorban pedig különleges megjelenést biztosít a lekvárnak a kis piros "pöttyökkel". :)

contributor Creative Commons License 2017.08.03 0 0 2255

Szőlőlekvár saját termesztésű bioszőlőből. A szőlőszemeket mosás után finoman szétzúztam (hogy ne sérüljenek a magok), kevés cukor és zselatin hozzáadása után folyamatos kevergetés után 15 percen át főztem. Miután kihűlt, betettem a hűtőbe, másnapra szépen megszilárdult.

firekiller Creative Commons License 2017.03.01 0 0 2254

Azé elég sok pálinkát meg kell inni, hogy kajszinak nézzem ;)

Előzmény: contributor (2253)
contributor Creative Commons License 2017.02.04 0 0 2253

Sárgarépás citromlekvár. Kell hozzá frissen facsart citromlé, finomra reszelt sárgarépa, cukor, zselatin. A répa csökkenti a citromlé savasságát, ballasztot ad, tompítja a citrom vad ízét, szép színt ad. Ránézésre olyan, mint a kajszilekvár. Ízében a citrom dominál.

Wassernyolcas Creative Commons License 2016.11.18 0 0 2252

Nem baj, ha finom.

Előzmény: ásítósmacska (2250)
firekiller Creative Commons License 2016.11.03 0 0 2251

csak három kilót 😉

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (2249)
ásítósmacska Creative Commons License 2016.11.03 0 1 2250

épp nemrég olvastam valahol..... "a lekvár a pálinka abortusza". :-D

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (2249)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.11.02 0 0 2249

Pazarlod a pálinkának valót. ;)

Előzmény: firekiller (2248)
firekiller Creative Commons License 2016.11.02 0 1 2248

Tegnap birsalma-csipkebogyó lekvárt főztem. 80% birs 20% hecsedli. 

Nagyon finom lett :)

Wassernyolcas Creative Commons License 2016.10.24 0 1 2247

Itt a galagonya lekvár készítés időszaka.  Nagy meló, de finom a végtermék.

  

contributor Creative Commons License 2016.08.10 0 0 2246

Gondolom, elég különleges: görögdinnyelekvár. Vettem egy dinnyét, a hasznos részét (kiváncsiságból lemértem: 5,3 kg  1,9 kg, azaz kb. 36%) feldaraboltam, majd kézi mixerrel homogenizáltam. Folyamatos kevergetés mellett forrt, amíg kb. felére be nem sűrűsödött. (Ekkor lehet kóstolással eldönteni, hogy kell-e bele cukor, mert bekoncentrálódik.) Levettem a tűzről, étkezési keményítőt kevertem bele apránként (hogy ne csomósodjon), majd még 10-15 percet forraltam. Érdekes íze van (emlékeztet a görögdinnyéére :)), de nem olyan nagy szám, hogy bátran tudnám ajánlani. Talán egy kis citromlevet lehetett volna beletenni. Azért joghurtba keverve vagy fagylaltnak (akinek van házi fagylaltgépe) a változatosság kedvéért elmegy.

Sebiimi Creative Commons License 2016.01.26 0 0 2245

Üdv. A mag hová lesz?

Előzmény: matyikó (1703)
firekiller Creative Commons License 2016.01.05 0 0 2244

BÚÉK!

Küld a receptet, bár birsalma lekvárt már csináltam, mikor nem akart megdermedni a sajt :)

Előzmény: Thorr1976 (2243)
Thorr1976 Creative Commons License 2016.01.02 0 0 2243

Nagyon jól néz ki, bár én a sajtját annyira nem, de a lekvárját igen kedvelem.

Van is egy jó receptem, ha majd lesz kis időm, megkeresem és felteszem ide.

Előzmény: firekiller (2242)
firekiller Creative Commons License 2015.12.07 0 0 2242

Birsalmasajt, de készült belőle pálinka is :)

firekiller Creative Commons License 2015.09.10 0 1 2241

Feleségem csibelekvár receptje ;)

Hozzávalók:

 

½ kg. csirkemáj (szív nélkül)

20 dkg. hagyma

1 db zöldpaprika

2-3 cikk fokhagyma

½ dl. száraz fehérbor

1 ek. majoranna

4 ek. kacsazsír/sertészsír + a tetejére egy ujjnyi

só, bors, én tettem bele friss rozmaringot

 

A kacsazsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, paprikát és fokhagymát. Fedő alatt, lassan párolom, amíg megtisztítom, összedarabolom a májat. Aztán hozzákeverem, átpirítom, és hozzáadom a bort és a fűszereket a són kívül.

Fedő alatt addig párolom, amíg a májdarabkák megszúrva nem engedtek véres levet. Így még puha lesz, könnyű áttörni.

Eztán megsózom, és botmixerrel pürésítem. Ha darabosabbra szeretnéd, krumpli törővel is áttörheted. Ha ujjnyi kacsazsír kerül a tetejére, 4-5 napig eláll a hűtőben-ha marad :)

Előzmény: öreg_néne_b (2239)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.09.04 0 0 2240

Hát még a rilette! :-D

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (2239)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.04 0 2 2239

A kenőmájas még különlegesebb lekvár. :)

Előzmény: ásítósmacska (2238)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.09.02 0 0 2238

:-)

 

Ez tényleg különleges lekvár.... :))

 

Bacon jam

A tepertőkrém után szabadon: itt a kenyérre kenhető szalonna. Kedvünk szerint ízesíthetjük, de ami nem maradhat ki belőle a bacon-ön túl az a hagyma és a fokhagyma. Kell bele még valami savanyú és édes is. Savanyúnak a legjobb a balzsamecet, édesnek mehet melasz, barnacukor[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

720 ml Creative Commons License 2015.07.20 0 0 2237

Igen, én is maradok ennél a módszernél.

Már csak azért is, mert a télen egymás után bontogattam a zselésítővel, illetve a hagyományos módszerrel eltett epreket, és az utóbbi messze felülmúlta a pektines verziót.

Nem mondom, hogy az nem finom, sőt, kibontáskor jobban is illatozik, de mégis az egésznek olyan „gyümölcslé kocsonya” jellege van eprekkel tarkítva. :)

Én viszont jó sűrű lekvárra vágyom, nem dzsemre.

Még, hogy ehetetlen! :)

Előzmény: eeddie (2235)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.07.14 0 1 2236

Tavaly már egyszer ezen "összevesztünk" vele, úgyhogy én sem mondok semmit. :))))

 

És maradok a számomra tökéletes - forrástól számítva 5 perc - módszernél. Amiben a dzsemben még télen is előjönnek a gyönyörű nagydarab eprek. :)

 

 

Előzmény: eeddie (2235)
eeddie Creative Commons License 2015.07.14 0 0 2235

Háááát...nekem valahol a 6-8. kép körül van a tökéletes állag. Az utolsó képeken már számomra ehetetlenül ronggyáfőzött valami látható.  Azért lehet, hogy maradt benne valami az eper zamatából, ez a képeken nem látszik. 

De hát tudjuk, az ízlések különbözőek. Én maradok a saját jól bevált módszernél, gondolom te is.

Előzmény: 720 ml (2234)
720 ml Creative Commons License 2015.06.20 0 0 2234

Üdvözlet!

 

Ki mit főz?

 

Nálunk a hónap elején elkészült az idei első lekvár.

Természetesen eperből.

A tavalyi jól bevált recept szerint készítettük annyi változtatással, hogy ezúttal 4 kiló eperhez 40 helyett 60 deka cukrot tettünk.

A főzési idő, ahogy tavaly, idén is maratonira sikerült, valamivel több, mint 4 óra kellett a tökéletes állag eléréséhez. :)

 

bagolytüdő Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2233

Köszönöm az ötleteket, majd én is beszámolok.

Ezek a tavalyelőtti minden mentes, keverés nélküli, ecettel bélelt lábosos szilva leki stádiumfotók :-) igen, egész éjjel főtt a cucc. 4 pici üveg lett a kb 2 kiló szilvából

((A sütőben készítést nem vállalom be, mert a gáz főzőlapom átalánydíjas, a villanysütőm meg nem))

 

 

 

És az eperlekvárhoz találtam még egy jó kis pektin készítési útmutatót is, majd ezt is kipróbálom.

 

Előzmény: firekiller (2232)
firekiller Creative Commons License 2015.05.21 0 0 2232

Szia Bagolytüdő!

Próbáld ki sütőben a "lekvárfőzést".

Szilvát és kajszit főzünk már sütőben cukor és hozzáadott anyagok nélkül, finom lett. 

Kikensz egy lábost ecettel és beleteszed a magozott felezett barackot-szilvát.

Keverés nélkül kb 3 óra sütés, a végén botmixerezni lehet, de ha szereted a darabos lekvárt akkor el is hagyhatod.

Alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsökkel még nem próbáltuk, de ha terem elég eper akkor 1-2 héten belül beszámolok, hogy sikerült.

Előzmény: bagolytüdő (2227)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2231

Próbáld ki egy kis almával. Végül is, a zselésítőben is almapektin van.

Már amelyikben... :)

 

 

Előzmény: bagolytüdő (2229)
eeddie Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2230

Van amit érdemes pektin nélkül kipróbálni, de az epret nem, abban semennyi sincs alapból. Én régebben tettem el a fagyasztóba direkt eperdzsem zselésítés céljából ribizlit. Tavaly viszont ellustálkodtam.

Előzmény: bagolytüdő (2229)
bagolytüdő Creative Commons License 2015.05.20 0 0 2229

Á, köszi.

Ja igen, eredetileg olyant kerestem, ami zselésítő nélküli is, de ez az 1 deka nem sok (CH). Lehet hogy azért kipróbálom pektin nélkül is.

 

Előzmény: ásítósmacska (2228)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!