Keresés

Részletes keresés

jonatán Creative Commons License 2002.08.06 0 0 31
PARADICSOM LEKVÁR

1kg paradicsom, héját lehúzni, magját kikaparni. A húsát feldarabolni, bele zutty a lábasba, jó sokáig főzzni, hogy csak az 1/3-a maradjon meg. Akkor ennek a mennyiségnek vesszük szintén az 1/3-át ( + egy matektanárt :)) és annyi cukrot teszünk bele. azzal tovább forraljuk, ha már jó sűrű teszünk bele 1 vaniliarudat és néhány citromkarikát. Ha a citrom már üveges, kivesszük a vaniliát is és üvegekbe, majd szárazdunsztba tesszük.

Bagira1 Creative Commons License 2002.08.01 0 0 30
Ezt talaltam.
ZÖLDDIÓ CUKORBAN szirup:1l vízhez, 2,5kg cukor, fahéj, szegf?szeg
A gondosan kiválogatott, szép nagy, teljesen ép diók mindkét végéb?l levágunk egy kicsit.Ha köt?t?vel át tudjuk szúrni, akkor alkalmas az eltevésre.Tálba tesszük, leöntjük tiszta vízzel, és a vizet mindennap cserélve 10 napig áztatjuk.A tizedik napon 15 percig forraljuk.Lesz?rjük róla a vizet, majd 24 órát hideg vizben hagyjuk, majd lesz?rjük. Szirupot f?zünk, melybe izlés szerint egész fahéjat és szegf?szeget teszünk. A szirupot forrón a dióra öntjük, másnapig állni hagyjuk benne, másnap lesz?rjük.Ismét felforraljuk,kis ideig f?zzük, hogy bes?r?södjön és forrón a gyümölcsre öntjük.Ezt a m?veletet még 2x megismételjük. A 4-dik felforralásnál, mikor a szirup már teljesen s?r?, 10 percig forraljuk benne a diót. Forrón üvegekbe szedjük, ráöntjük a forró, s?r? szirupot és száraz dunsztba rakjuk.
Előzmény: hajnici (25)
Bagira1 Creative Commons License 2002.08.01 0 0 29
megkeresem, de azt hiszem ahhoz mar egy kicsit kesö van. :)
Előzmény: hajnici (25)
Nerdy Creative Commons License 2002.07.31 0 0 28
nagyon fincsiket írtok !!!!!!
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.31 0 0 27
Rebarbarás banándzsem

Hozzávalók:
1 kg banán, 50 dkg rebarbara, 80 dkg cukor, 1 citrom leve.

Elkészítés:
A banán héját lehúzzuk, húsát karikákra vágjuk. A megtisztított rebarbarát feldaraboljuk és a banánnal a cukorral meg a citrom levével összekeverjük. Két órán át állni hagyjuk. Ezután felforraljuk és kb. 15-20 percig főzzük. Azon forrón, fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Ha tisztán és gyorsan dolgoztunk, nem kell bele tartósítószert tennünk.

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.31 0 0 26
Fehér lekvár

Hozzávalók:

6 citrom, 1 kg kristálycukor, 1 liter víz, 20-20 dkg mandulaforgács és hámozott dióbél, 5 dkg kókuszreszelék.

Elkészítés:

A citromok levét kinyomkodjuk, és átszűrjük. A cukrot és a vizet mély lábasba öntjük, összekeverjük, és lassan felforraljuk. Addig főzzük, míg sűrű, de nem túl színes szirupot kapunk, vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg! Ekkor a tüzet mérsékeljük, belekeverjük a citromlevet, és még 2 percig közepes lángon főzzük. Levesszük a tűzről, és kihűtjük. A mandulát és a diót habosra verjük, majd a kókuszreszelék felét és a mandula-dió keveréket hozzáadjuk. Újból összekeverjük, üvegekbe töltjük, a maradék kókusszal megszórjuk, és lezárjuk.
Mandulás süteményekhez kiváló. Fogyasztás előtt egy hétig pihentetni kell. Ha kinyitottuk, de nem használtuk el mindet, hűtőben tárolhatjuk.

hajnici Creative Commons License 2002.07.31 0 0 25
A zöld dió lekvár receptjét nem tudja valaki?
Nagyon finom, de sajna nem tudom, hogy kell elkészíteni.
Előzmény: JFEry (24)
JFEry Creative Commons License 2002.07.29 0 0 24
TÖK jókat tudsz!
Előzmény: szydi (23)
szydi Creative Commons License 2002.07.29 0 0 23
TÖKDZSEM ANGOL MÓDON:
A meghámozott, megtisztított tököt kockákra vágjuk. Minden kg-ra 0,5kg cukrot, 2 citrom reszelt héját és levét és 15dkg reszelt gyömbért veszünk, összekeverjük a tökkel és porcelán edényben letakarva másnapig állni hagyjuk. Másnap a képződött levet leöntjük és felforraljuk, majd beletesszük a tököt és addig főzzük, míg sűrű, átlátszó dzsem lesz belőle. Üvegekbe töltve lezárjuk és kigőzöljük.
Üdv: szydi
JFEry Creative Commons License 2002.07.29 0 0 22
Köszönöm!
Előzmény: szydi (21)
szydi Creative Commons License 2002.07.29 0 0 21
Természetesen, a sziromlevelekről van szó. Bocs a félreérthetőségért!
üdv:szydi
JFEry Creative Commons License 2002.07.28 0 0 20
Kedves Szydi!
Érdeklődéssel olvastam a leírásod, de számomra nem teljesen tiszta, a rózsa levelét, vagy a virája levelét, azaz a szirmát használják-e?
Gondolom a sziromra kell gondolni, de kérlek ezt erősítsd meg!

Köszömöm JF

Előzmény: szydi (18)
Bagira1 Creative Commons License 2002.07.28 0 0 19
Te egy tünder vagy! :)))
Előzmény: szydi (18)
szydi Creative Commons License 2002.07.26 0 0 18
Bagira!
Teljesen véletlenül - de direkt Neked! - találtam egy valódi junikumt. Sajnos nincs rózsakertem, ("galambdúcban" élek) így nincs kipróbálva. Íme:
RÓZSALEKVÁR:
A piros, úgynevezett cukorrózsa (Centifolia)leveleiből készíthetjük. A leszedett leveleket lemérjük és ugyanolyan súlyú porcukorral tálban addig dörzsöljük fakanállal, míg a levelek teljesen szétfoszlanak. Akkor kevés víz és citromlé hozzáadásával lábasban addig főzzük, míg elég sűrű lesz. Üvegekbe töltjük, lekötjük és a biztonság kedvéért kigőzöljük.
üdv: szydi
szydi Creative Commons License 2002.07.25 0 0 17
Szőlőlekvár birsalmával:
A megmosott érett szőlőt - OTHELLÓ, az aminek a húsa is sötétkék - leszemezzük és lábasba tesszük.Teszünk bele ugyanannyi birsalmát felszeletelve. Addig főzzük, míg szétfő. Ekkor átpasszírozzuk, majd 1 kg masszára 30-40 dkg cukrot számítva addig főzzük állandóan keverve, míg a kellő sűrűséget eléri. Vigyázat! könnyen odaég.
Melegen üvegekbe töltjük, de csak akkor zárjuk le légmentesen, amikor kihült és meghártyásodott.
(Különleges ízű, nagyon finom lekvár.)
Bagira1 Creative Commons License 2002.07.25 0 0 16
ananszos-malna jam
65 dkg málna
1 nagy ananász
1 tasak (50 dkg) zselírozó cukor
l fél tasak (5 g) citromsav
El?készítés: A málnát kiválogatjuk (ha lehet ne mossuk meg). Az ananászt félbevágjuk, meghámozzuk, torzsáját kivágjuk, és a húsát kis darabokra vágjuk. Az üvegeket tisztára mossuk, és hagyjuk megszáradni.
Elkészítés: Lemérjük a gyümölcshúst, kb. 1,25 kilóra van szükségünk. Nagy lábosba tesszük, hozzákeverjük a zselírozó cukrot, a citromsavat, és felforraljuk. A forrástól számítva 3 percig állandóan kevergetve f?zzük. Az el?készített üvegekbe töltjük a masszát (a lehet? legkevesebb leveg? maradjon az üvegben), csavaros tet?vel lezárjuk, rögtön fejtet?re állítjuk, és 5 percig így hagyjuk. H?vös helyen, visszafordítva tároljuk.
Bagira1 Creative Commons License 2002.07.24 0 0 15
Jo az a lekvar, es minnel több van, annal több unalmas teli reggelit tudsz vele agyoncsapni. :))
Es ha meg frissen sütött kenyered is van hozza...... .))
Előzmény: Törölt nick (13)
Bagira1 Creative Commons License 2002.07.24 0 0 14
Latom.:))
Előzmény: Mulan (12)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.24 0 0 13
Na, most aztan van annyi dinnyelekvar...csak el ne csapjuk a pocink!!! =O)
Mulan Creative Commons License 2002.07.24 0 0 12
Off: Látod már az eredetit?
Előzmény: Bagira1 (11)
Bagira1 Creative Commons License 2002.07.24 0 0 11
örök halam üldöz, csak utol ne erjen. :))))
Előzmény: Mulan (10)
Mulan Creative Commons License 2002.07.24 0 0 10
Akkor ígéretemhez híven a boszi-féle dinnyelekvár:

bosszi válasz erre | adatok | e-mail 2002-07-22 16:13:32 (0)

És a dinnye-lekvárhoz mit szólsz? Szép ananász vagy kantalup dinnyét, jó érettet vastagon meghámozunk, a magjától megtiszrtítjuk, vékony szeletekre vágjuk, s megmérjük. Feltesszük főni, amikor sűrűre főtt akkor 1 kg friss gyümölcsre számítva 30 dkg cukrot adunk hozzá, azzal továbbfőzzük, amíg kellő sűrűségű nem lesz. Üvegekbe rakjuk, mint az egyéb lekvárokat, és lezárjuk.

Bagira1 Creative Commons License 2002.07.24 0 0 9
bosszi válasz erre | adatok | e-mail 2002-07-22 16:13:32 (0)
És a dinnye-lekvárhoz mit szólsz? Szép ananász vagy kantalup dinnyét, jó érettet vastagon meghámozunk, a magjától megtiszrtítjuk, vékony szeletekre vágjuk, s megmérjük. Feltesszük főni, amikor sűrűre főtt akkor 1 kg friss gyümölcsre számítva 30 dkg cukrot adunk hozzá, azzal továbbfőzzük, amíg kellő sűrűségű nem lesz. Üvegekbe rakjuk, mint az egyéb lekvárokat, és lezárjuk.

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.24 0 0 8
Rumos sárgadinnye

Hozzávalók:
2 kg keményhúsú sárgadinnyét meghámozunk, belsejüket kikaparjuk, a dinnyehúst 2 cm-es kockákra vágjuk. 8 dl vízbe beletéve 1.2 kg cukrot, felforraljuk, közben folyton leszedjük a habját. Ezután hozzáadunk 7 dl rumot.

Elkészítés:
Ha újra forrni kezd, belerakjuk a dinnyekockákat. A gyümölcsöt üvegessé főzzük. Ne keverjük, csak rázzuk a lábost! A dinnyét műanyag szűrőkanállal kivesszük a rumos szirupból, porcelántálba tesszük. A megmaradt levet addig főzzük, míg mézszerűvé válik. A dinnyére öntjük, letakarva hagyjuk kihűlni. 2 nap múlva leszűrjük. A levét felforralva visszaöntjük a gyümölcsre. Hagyjuk kihűlni. Üvegekbe téve légmentesen lekötjük, sötét, hűvös helyre rakjuk. Nagyon finom, elég édes nyalánkság.
A hosszas forralástól alkoholtartalma majdnem nullára csökken, íze viszont fantasztikus! Desszertek tetejére, parfé, fagylalt kísérőjeként, tortadísznek használható. Érdemes készíteni sárga- és zöldbélű dinnyéből, egyidejű használatukkal gyönyörűen díszíthetünk. Kis gömböket is vájhatunk a dinnyehúsból, ilyenkor azonban sok lesz a leeső dinnyedarab

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.24 0 0 7
Fügelekvár

Hozzávalók:
1 kg préselt füge, 2 csésze víz, 1 csomag kókuszreszelék, 10 dkg kimagozott rumos meggy, 1 narancs, héjastól de mag nélkül ledarálva, 2 kg. cukor, 1 dkg apróra vágott dió.

Elkészítés:
A fügecsutkákat levágjuk. A fügét csíkokra vágjuk, és a vízben puhára főzzük. Hozzáadjuk a többi anyagot a dió kivételével, és sűrűre beforraljuk. Ekkor tesszük bele a diót. Csavaros tetejű üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 10 percig gőzöljük

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.24 0 0 6
Citromdzsem

Hozzávalók:
Citrom, víz, cukor.

Elkészítés:
Közepes nagyságú citromok héját vékonyan lehántjuk, a fehér bundát lefejtjük, eldobjuk, a citromok húsát felszeleteljük. A héjat és a citrombelsőt annyiszor negyed liter vízzel öntjük le, ahány citromunk volt, és egy napig állni hagyjuk. Másnap a felére befőzzük, majd citromonként 20 dkg cukrot hozzáadva, kevergetve, takaréklángon 30 percig forraljuk. A tűzről lehúzva késhegynyi tartósítószert keverünk bele, és kis üvegekbe töltjük. Csak másnap kötjük le.

Bagira1 Creative Commons License 2002.07.24 0 0 5
Szeretem a különleges lekvarokat. Nyam,nyam.
Csipkebogyo, bodza, rumos szilva, st, stb.
Most jön lassan a befözesi szezon, kinek milyen kiprobalt, titkos kis receptje van, eme nyalanksagokra.
Előzmény: Bagira1 (-)
Bagira1 Creative Commons License 2002.07.24 0 0 4
bar szidi egy masik oldalra irta be, de ez ide is illik, es valo. :))

A fekete bodza teljesen érett bogyóit a fürtökről leszedjük. (ez a művelet egy villa segítségével gyorsan elvégezhető) Lábasba rakjuk, kissé szétnyomkodjuk és 30 percig főzzük lassú tűzön,gyakran kevergetve. Melegen átpasszírozzuk. 1kg gyümölcsre számított 25dkg cukorral és fél citrom levével addig főzzük, míg a kívánt sűrűséget eléri. Forrón üvegekbe töltjük és kigőzöljük.
OFF: gyerekkoromban, ha elköhintettük magunkat biztosak lehettünk abban, hogy jóságos nagyanyánk megjelenik a bodzalekváros üvegével és belénkdiktál egy kanállal abból a kocsikenőcsre (kulimáz) emlékeztető fekete szörnyűségből. Felnőtt fejjel kíváncsiságból megcsináltam a fenti recept szerint és mondhatom, hogy sem ízében sem állagában nem hasonlított az emlékeimben élőhöz. Egészen fogyasztható.
Használjátok egészséggel! Üdv: szydi

Előzmény: Bagira1 (3)
Bagira1 Creative Commons License 2002.07.24 0 0 3
Akkor en meg behozom Szinbad szilvalekvarjat.
Hozzávalók: 5 kg szilva (lehet?leg bercencei)
1 kg cukor
1 dl 20% - os ecet ( ha 10.-es van akkor a duplája)
Elkészítése: a kimagozott és megvizsgált szilvát, a cukrot, és ecetet 24 óráig állni hagyjuk jól összekeverve, majd utána 3 és 1/2 óráig takarékon f?zzük, vagy süt?be tesszük, levétel után 20 prcig folyamatosan keverjük! A tároló edényben hagyjuk kih?lni.
Nem egyszer csináltam már és nagyon fínom! Próbáljátok ki!
Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.24 0 0 2
...ugy ertem a falara! =O)
Előzmény: Törölt nick (1)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!