Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Törölt nick 2013.04.04 10:13:44 © 122

Pedig a maradék húsvéti kalácsból remek alternatív,  "de luxe" mákosgubát (is) lehet készíteni... :)))

Előzmény: Aerol (121)
Aerol 2013.04.04 09:24:09 © 121

Mi van itt, meghalt a mákosguba?

scarlett o'hara 2008.07.27 13:15:40 © 120

Reggel olvasgatván a fórumot leltem rá a topicra.Annyira megkívántam a gubát, hogy azonnal rendeltem is a Joe Bácsi étterméből, magnefico!!!!!Bátran ajánlom.

A párom nem szereti a mákot úgyhopgy ő diósat evett, abba is belekontárkodtam természetesen, az is isteni volt, de a mákos azért mégiscsak mákos!:o)

muybien 2008.07.24 00:15:22 © 119
kalóz étterem, siófok

első osztályú guba!!!!
inwear 2008.06.20 20:58:34 © 118
ééééés, a balettcipőben evett mákos guba nagyon finom volt, bár úgy emlékszem, hogy sokat kellett rá várni, vagyis célszerű a főkajával egyidőben rendelni.
inwear 2008.06.20 20:55:15 © 117

hali

megcsináltuk a stahlos változatot, amit kaláccsal akartam, de nem kaptam, sz'al kifli lett belőle, (olyan 7 db az ideális az 1 l tejhez) de fini lett. mondjuk dobott az ízén a biztoság kedvéért mellé főzött vaníliapuding.

tudom ajánlani. viszont a megmaradt mákot ne akarjátok tésztához felhasználni:/

muybien 2007.11.12 22:00:51 © 116
Ha már így feljött a topik :-)

Tavasszal a Disznókő Pince éttermében volt szerencsém ebédelni (Tokaj-Hegyalja) és ha jól csalódom akkor bobájka néven futott a desszert az étlapon. Igen korrekt volt. Az árára nem emlékszem, csak arra, hogy nagyon ízlett. Főleg mivel lecsapattunk valami kései szüreletelésű hárslevelűvel. Próbáljátok ki.
szysssz 2007.11.01 13:29:07 © 115

Persze, hogy lehet! -))

Csupán minőségi különbség van a kettő között, s a kiflis hamarabb kész van. Azért egy kisérletet megér a házilag gyúrt is!

Karácsony táján lehet vásárolni kész bobájkát is. - de az alkotás gyönyörűsége...

Előzmény: Spanci (114)
Spanci 2007.11.01 11:50:12 © 114
Szóval a kifliset nem lehet bobájkázni?:o)
Előzmény: szysssz (113)
szysssz 2007.11.01 07:13:42 © 113

Fél kg liszt, 3 tojás sárgája, 20 dkg vaj+5dkg zsír 2 dkg tejben megfuttatott élesztő, kevés tejföl. Ezekből lágy kalácstésztát gyúrunk (míg el nem válik az edény falától), megkelesztjük meleg helyen.

Rudakat formázunk belőle és kis lángon pirosra sütjük (inkább szikkasztjuk). A rudakat eltehetjük későbbi felhasználásra is.

Karikára vágjuk és vaníliás, forró tejjel leöntjük. Mikor a tejet felszívta, megöntözzük mézzel és gazdagon megszórjuk darált mákkal. - Ez a mákos bobájka!

Előzmény: Spanci (112)
Spanci 2007.10.31 22:51:09 © 112
Holnap mákosgubát csinálok. Örülök a recepteknek:o)
Cicó_ 2006.03.06 10:51:48 © 111

Köszi toccata, hogy betetted ide

Nagyon jó kis recipe. Te eszerint készíted a gubát?

Tegnap megcsináltam, két adagot be iss befaltam belőle :)

Egy szépséghibája volt, hogy nem lett ropogós, na majd legközelebb még jobban sikerül

Cicó_

Előzmény: toccata (102)
Belya 2006.03.03 19:18:29 © 110
Időpot: 2005-2006 többször
Tesztelők: belya és kollégái
Hely: Mákos Guba Étterem, Bp I. Krisztina tér http://www.makosguba.hu/  (gyorsétkezde)
Ár: 369HUF
Kiszolgálás: kapkodós, figyelmetlen
Minőség: közepes, vagy alatta, utánmelegítéskor kiszárítva 
Adag: kicsi desszertadag
Egyéb: egy kiskanál dszemmet vagy mézet löttyintenek mellé (mikor mi van raktáron) 
Ajánlás: ha ráfanyalodsz ebéd után

Megjegyzés: nem egy nagy durranás, de időnként megkívánjuk és jólesik. ne rendeljetek tőlük házhoz, mert minket minden alkalommal átb@sztak: vagy lemaradt valami kaja, vagy valami plusz került a számlára

 

 

Időpot: 2000-2001
Tesztelők: belya és barátai
Hely: Anno Étterem (kézzelevős lovag) Nyíregyháza

Ár: ???
Kiszolgálás: kellemes
Minőség: a világ legjobb gubáját lehetett ott enni. régen nem jártam arra, mostanában azt mondják, nem ugyanaz a minőség, mint pár éve, de azért én bizakodom, hogy nem csalódnátok
Adag: irgalmatlanul nagy adag! 
Egyéb: citromhéjjal benne, vaníliaöntettel és rumosmeggyel a tetején 
Ajánlás: meleg szívvel :)
Megjegyzés: nem mákos guba a neve, hanem valami fantázianevet kapott. amióta ott megkóstoltuk a vaníliaöntettel, azóta én is így csinálom, és az összes családtagunk megszerette. nem vacakolok mindig a sodóval, a Gála keverősnemfőzős krémpudingjával készítem

 

örömmel olvastam, hogy más is ismeri bobájka néven a mákosgubát :)

a szlovákiai magyarok, és a tirpákok (Nyíregyháza mellé 1753-ban telepített szlovák földművesek) nevezik így, és a recept szerint liszt, víz, élesztő, só a bobájkarúd alapja, amit kemencében sütnek meg, felkarikáznak, tejjel forrázzák, cukros mákkal megszórják

 

jó étvágyat

B

muybien 2006.02.06 13:01:15 © 109

jó étvágyat! :)

 

Előzmény: toccata (108)
toccata 2006.02.05 22:32:16 © 108
Asszem holnap este mákosguba lesz a vacsink. :))
Előzmény: muybien (107)
muybien 2006.02.05 21:00:28 © 107
A Menza nevű helyen (Liszt F tér) naddon finom a guba, ugyan nem vmi nagy adag, de egy vanília sodóval tálalják, és elsőre olyan mntha 3 gombóc fagyit kapnál, na persze csk a látvány, mert kellemesen langyos, és persze mákos :-) aztán a Borbíróságon (Közgáz mögött) is ettem mostanában, ott sodó nékül nyomatják, de szintán kellemes, finom. tudom ajánlani. ahogy mind2 helyet is amúgy, kellemes hangulat, finom étkek, normális kiszolgálás. jah és a Bb-on a musca otonel is rulez.
barack25 2005.10.08 19:09:20 © 106

Szívesen. Én is köszi, hogy van ez a fórum :o)

Stál Juci nagyon tud, az is bizti. Még azt a "kiflifürdetés előtti vajban megpirítást" is kipróbálom.

 

Üdv: Barack

muybien 2005.10.08 00:01:31 © 105
köszi. meghoztad akedvemet..:)
Előzmény: barack25 (103)
toccata 2005.10.07 23:17:12 © 104
Köszönnnnyük. :)
Egészségedre!
Előzmény: barack25 (103)
barack25 2005.10.07 18:30:05 © 103

Guba  Sziasztok!

Most nem érek rá többet írni, megyek gubát hamizni :o)

Üdv minden Gubarajongónak!

Barack

toccata 2005.03.06 07:12:49 © 102
Nos, elhoztam onan, hogy itt, egy helyen legyen a többivel:

MÁKOS GUBA



Hozzávalók:

3 tojás
3-4 evőkanálnyi kristálycukor
3-4 csepp vaníliaaroma
1 liter 3,6 %-os tej

Mákhoz:
6 evőkanálnyi darált mák
2-3 evőkanálnyi kristálycukor
1 citrom
csipetnyi őrölt fahéj

ízlés szerint mazsola
Vaj



Elkészítés:

Először egy nagy keverőtálba feltörök 3 tojást, hozzáteszek 3-4 evőkanálnyi cukrot, 3-4 csepp vaníliaaromát, aztán az egészet kézi habverővel összecsapkodom. Mikor ezzel megvagyok hozzáöntök 1 liternyi tejet. Jöhet a gyors kifli szeletelés és már hullhatnak is bele a cukros-tojásos tejbe a karikák. Jól beleforgatom őket, és félre teszem pihenni.
Amíg a kiflik „fürdőznek” összeállítom a mákot. 6 evőkanálnyi darált mákhoz hozzáteszek 2-3 evőkanálnyi kristálycukrot, hozzáreszelem 1 megmosott citrom héját, és már csak egy csipetnyi őrölt fahéj hiányzik a mákhoz. Az egészet összekeverem és már jöhet is a mákos guba összeállítása.
Fogok egy sütőtálat, kivajazom, aztán beleteszek egy réteg kiflikarikát, majd jó alaposan megszórom a fahéjas citromos mákkal, aztán jön még egy réteg kifli, még egy kis mák, aztán a tálban maradt tejet ráöntöm.
Mielőtt a sütőbe tenném a mákos gubát rátördelek egy kis vajat, hogy ráolvadva a kiflik ropogósra sülhessenek.
15-20 perc alatt kívülről ropogósra, belülről lágy, krémesre sül a mákos guba.
Előzmény: chupi (101)
chupi 2005.03.05 22:58:47 © 101

A receptet megtalálod a "Stahl konyhája napi receptek" című topikban, 824-es hozzászólás alatt.

Előzmény: toccata (100)
toccata 2005.03.05 19:03:03 © 100
írd eb ide a receptjét. Nem találtam a honlapján sehol se. :(
Előzmény: chupi (99)
chupi 2005.03.05 18:42:33 © 99
Jó, hogy írod! Dec. 24. óta nem ettem. Én az utóbbi két alkalommal a Stahl Juci-félét csináltam. Szerintem nagyon állat!
Előzmény: toccata (98)
toccata 2005.03.05 08:35:18 © 98
Azt tervezzük, hogy holnap mákos gubát vacsorázunk.
muybien 2004.08.04 18:03:44 © 97

köszi az ötletet.

kipróba.

 

Előzmény: atika29 (96)
atika29 2004.08.03 13:39:31 © 96

Üdv gubarajongók:)

 

Elárulom, hogy én mit találtam ki a gubakészítés közben. A feldarabolt kiflit kevés vajon jól megpirítom és mehet a tejbe. Tutira nem fog átázni, a beljese finom puha a külseje meg ropogós lesz. Sokkal finomabb.

muybien 2004.07.29 17:48:12 © 95

na te még itthon?

mailekre nem nagyob reagálsz...

 

új hely?

olyat tudok ahol még nem voltunk.

 

nameg a village-es csajokat is meg kellene már látogatni.

 

off.

amúgy új pizzéria van.

tűzoltó utca-viola sarok.

la palma.

on

Előzmény: tasi- (93)
toccata 2004.07.28 19:40:51 © 94
Én ma a konyhánkban találtam. :)))) Köszönet érte Asszonypajtásnak.
El is pusztítottam az utolsó morzsáig. Nyammmm...
Előzmény: tasi- (93)
tasi- 2004.07.28 18:08:02 © 93
jah, de hova? :) Tudsz valami uj helyet? :)
Előzmény: muybien (90)