Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Törölt nick 2013.04.04 Creative Commons License 122

Pedig a maradék húsvéti kalácsból remek alternatív,  "de luxe" mákosgubát (is) lehet készíteni... :)))

Előzmény: Aerol (121)
Aerol 2013.04.04 Creative Commons License 121

Mi van itt, meghalt a mákosguba?

scarlett o'hara 2008.07.27 Creative Commons License 120

Reggel olvasgatván a fórumot leltem rá a topicra.Annyira megkívántam a gubát, hogy azonnal rendeltem is a Joe Bácsi étterméből, magnefico!!!!!Bátran ajánlom.

A párom nem szereti a mákot úgyhopgy ő diósat evett, abba is belekontárkodtam természetesen, az is isteni volt, de a mákos azért mégiscsak mákos!:o)

muybien 2008.07.24 Creative Commons License 119
kalóz étterem, siófok

első osztályú guba!!!!
inwear 2008.06.20 Creative Commons License 118
ééééés, a balettcipőben evett mákos guba nagyon finom volt, bár úgy emlékszem, hogy sokat kellett rá várni, vagyis célszerű a főkajával egyidőben rendelni.
inwear 2008.06.20 Creative Commons License 117

hali

megcsináltuk a stahlos változatot, amit kaláccsal akartam, de nem kaptam, sz'al kifli lett belőle, (olyan 7 db az ideális az 1 l tejhez) de fini lett. mondjuk dobott az ízén a biztoság kedvéért mellé főzött vaníliapuding.

tudom ajánlani. viszont a megmaradt mákot ne akarjátok tésztához felhasználni:/

muybien 2007.11.12 Creative Commons License 116
Ha már így feljött a topik :-)

Tavasszal a Disznókő Pince éttermében volt szerencsém ebédelni (Tokaj-Hegyalja) és ha jól csalódom akkor bobájka néven futott a desszert az étlapon. Igen korrekt volt. Az árára nem emlékszem, csak arra, hogy nagyon ízlett. Főleg mivel lecsapattunk valami kései szüreletelésű hárslevelűvel. Próbáljátok ki.
szysssz 2007.11.01 Creative Commons License 115

Persze, hogy lehet! -))

Csupán minőségi különbség van a kettő között, s a kiflis hamarabb kész van. Azért egy kisérletet megér a házilag gyúrt is!

Karácsony táján lehet vásárolni kész bobájkát is. - de az alkotás gyönyörűsége...

Előzmény: Spanci (114)
Spanci 2007.11.01 Creative Commons License 114
Szóval a kifliset nem lehet bobájkázni?:o)
Előzmény: szysssz (113)
szysssz 2007.11.01 Creative Commons License 113

Fél kg liszt, 3 tojás sárgája, 20 dkg vaj+5dkg zsír 2 dkg tejben megfuttatott élesztő, kevés tejföl. Ezekből lágy kalácstésztát gyúrunk (míg el nem válik az edény falától), megkelesztjük meleg helyen.

Rudakat formázunk belőle és kis lángon pirosra sütjük (inkább szikkasztjuk). A rudakat eltehetjük későbbi felhasználásra is.

Karikára vágjuk és vaníliás, forró tejjel leöntjük. Mikor a tejet felszívta, megöntözzük mézzel és gazdagon megszórjuk darált mákkal. - Ez a mákos bobájka!

Előzmény: Spanci (112)
Spanci 2007.10.31 Creative Commons License 112
Holnap mákosgubát csinálok. Örülök a recepteknek:o)
Cicó_ 2006.03.06 Creative Commons License 111

Köszi toccata, hogy betetted ide

Nagyon jó kis recipe. Te eszerint készíted a gubát?

Tegnap megcsináltam, két adagot be iss befaltam belőle :)

Egy szépséghibája volt, hogy nem lett ropogós, na majd legközelebb még jobban sikerül

Cicó_

Előzmény: toccata (102)
Belya 2006.03.03 Creative Commons License 110
Időpot: 2005-2006 többször
Tesztelők: belya és kollégái
Hely: Mákos Guba Étterem, Bp I. Krisztina tér http://www.makosguba.hu/  (gyorsétkezde)
Ár: 369HUF
Kiszolgálás: kapkodós, figyelmetlen
Minőség: közepes, vagy alatta, utánmelegítéskor kiszárítva 
Adag: kicsi desszertadag
Egyéb: egy kiskanál dszemmet vagy mézet löttyintenek mellé (mikor mi van raktáron) 
Ajánlás: ha ráfanyalodsz ebéd után

Megjegyzés: nem egy nagy durranás, de időnként megkívánjuk és jólesik. ne rendeljetek tőlük házhoz, mert minket minden alkalommal átb@sztak: vagy lemaradt valami kaja, vagy valami plusz került a számlára

 

 

Időpot: 2000-2001
Tesztelők: belya és barátai
Hely: Anno Étterem (kézzelevős lovag) Nyíregyháza

Ár: ???
Kiszolgálás: kellemes
Minőség: a világ legjobb gubáját lehetett ott enni. régen nem jártam arra, mostanában azt mondják, nem ugyanaz a minőség, mint pár éve, de azért én bizakodom, hogy nem csalódnátok
Adag: irgalmatlanul nagy adag! 
Egyéb: citromhéjjal benne, vaníliaöntettel és rumosmeggyel a tetején 
Ajánlás: meleg szívvel :)
Megjegyzés: nem mákos guba a neve, hanem valami fantázianevet kapott. amióta ott megkóstoltuk a vaníliaöntettel, azóta én is így csinálom, és az összes családtagunk megszerette. nem vacakolok mindig a sodóval, a Gála keverősnemfőzős krémpudingjával készítem

 

örömmel olvastam, hogy más is ismeri bobájka néven a mákosgubát :)

a szlovákiai magyarok, és a tirpákok (Nyíregyháza mellé 1753-ban telepített szlovák földművesek) nevezik így, és a recept szerint liszt, víz, élesztő, só a bobájkarúd alapja, amit kemencében sütnek meg, felkarikáznak, tejjel forrázzák, cukros mákkal megszórják

 

jó étvágyat

B

muybien 2006.02.06 Creative Commons License 109

jó étvágyat! :)

 

Előzmény: toccata (108)
toccata 2006.02.05 Creative Commons License 108
Asszem holnap este mákosguba lesz a vacsink. :))
Előzmény: muybien (107)
muybien 2006.02.05 Creative Commons License 107
A Menza nevű helyen (Liszt F tér) naddon finom a guba, ugyan nem vmi nagy adag, de egy vanília sodóval tálalják, és elsőre olyan mntha 3 gombóc fagyit kapnál, na persze csk a látvány, mert kellemesen langyos, és persze mákos :-) aztán a Borbíróságon (Közgáz mögött) is ettem mostanában, ott sodó nékül nyomatják, de szintán kellemes, finom. tudom ajánlani. ahogy mind2 helyet is amúgy, kellemes hangulat, finom étkek, normális kiszolgálás. jah és a Bb-on a musca otonel is rulez.
barack25 2005.10.08 Creative Commons License 106

Szívesen. Én is köszi, hogy van ez a fórum :o)

Stál Juci nagyon tud, az is bizti. Még azt a "kiflifürdetés előtti vajban megpirítást" is kipróbálom.

 

Üdv: Barack

muybien 2005.10.08 Creative Commons License 105
köszi. meghoztad akedvemet..:)
Előzmény: barack25 (103)
toccata 2005.10.07 Creative Commons License 104
Köszönnnnyük. :)
Egészségedre!
Előzmény: barack25 (103)
barack25 2005.10.07 Creative Commons License 103

Guba  Sziasztok!

Most nem érek rá többet írni, megyek gubát hamizni :o)

Üdv minden Gubarajongónak!

Barack

toccata 2005.03.06 Creative Commons License 102
Nos, elhoztam onan, hogy itt, egy helyen legyen a többivel:

MÁKOS GUBA



Hozzávalók:

3 tojás
3-4 evőkanálnyi kristálycukor
3-4 csepp vaníliaaroma
1 liter 3,6 %-os tej

Mákhoz:
6 evőkanálnyi darált mák
2-3 evőkanálnyi kristálycukor
1 citrom
csipetnyi őrölt fahéj

ízlés szerint mazsola
Vaj



Elkészítés:

Először egy nagy keverőtálba feltörök 3 tojást, hozzáteszek 3-4 evőkanálnyi cukrot, 3-4 csepp vaníliaaromát, aztán az egészet kézi habverővel összecsapkodom. Mikor ezzel megvagyok hozzáöntök 1 liternyi tejet. Jöhet a gyors kifli szeletelés és már hullhatnak is bele a cukros-tojásos tejbe a karikák. Jól beleforgatom őket, és félre teszem pihenni.
Amíg a kiflik „fürdőznek” összeállítom a mákot. 6 evőkanálnyi darált mákhoz hozzáteszek 2-3 evőkanálnyi kristálycukrot, hozzáreszelem 1 megmosott citrom héját, és már csak egy csipetnyi őrölt fahéj hiányzik a mákhoz. Az egészet összekeverem és már jöhet is a mákos guba összeállítása.
Fogok egy sütőtálat, kivajazom, aztán beleteszek egy réteg kiflikarikát, majd jó alaposan megszórom a fahéjas citromos mákkal, aztán jön még egy réteg kifli, még egy kis mák, aztán a tálban maradt tejet ráöntöm.
Mielőtt a sütőbe tenném a mákos gubát rátördelek egy kis vajat, hogy ráolvadva a kiflik ropogósra sülhessenek.
15-20 perc alatt kívülről ropogósra, belülről lágy, krémesre sül a mákos guba.
Előzmény: chupi (101)
chupi 2005.03.05 Creative Commons License 101

A receptet megtalálod a "Stahl konyhája napi receptek" című topikban, 824-es hozzászólás alatt.

Előzmény: toccata (100)
toccata 2005.03.05 Creative Commons License 100
írd eb ide a receptjét. Nem találtam a honlapján sehol se. :(
Előzmény: chupi (99)
chupi 2005.03.05 Creative Commons License 99
Jó, hogy írod! Dec. 24. óta nem ettem. Én az utóbbi két alkalommal a Stahl Juci-félét csináltam. Szerintem nagyon állat!
Előzmény: toccata (98)
toccata 2005.03.05 Creative Commons License 98
Azt tervezzük, hogy holnap mákos gubát vacsorázunk.
muybien 2004.08.04 Creative Commons License 97

köszi az ötletet.

kipróba.

 

Előzmény: atika29 (96)
atika29 2004.08.03 Creative Commons License 96

Üdv gubarajongók:)

 

Elárulom, hogy én mit találtam ki a gubakészítés közben. A feldarabolt kiflit kevés vajon jól megpirítom és mehet a tejbe. Tutira nem fog átázni, a beljese finom puha a külseje meg ropogós lesz. Sokkal finomabb.

muybien 2004.07.29 Creative Commons License 95

na te még itthon?

mailekre nem nagyob reagálsz...

 

új hely?

olyat tudok ahol még nem voltunk.

 

nameg a village-es csajokat is meg kellene már látogatni.

 

off.

amúgy új pizzéria van.

tűzoltó utca-viola sarok.

la palma.

on

Előzmény: tasi- (93)
toccata 2004.07.28 Creative Commons License 94
Én ma a konyhánkban találtam. :)))) Köszönet érte Asszonypajtásnak.
El is pusztítottam az utolsó morzsáig. Nyammmm...
Előzmény: tasi- (93)
tasi- 2004.07.28 Creative Commons License 93
jah, de hova? :) Tudsz valami uj helyet? :)
Előzmény: muybien (90)