Biztosan. A Pirosrózsa utcai nem kapott fénysorompót már, ott végig "szakállas" sorompó volt, ismereteim szerint.
[Hihető az 1976-81 körüli időpont a megszűnésre. Én '82-ben kezdtem dolgozni az akkori EMG-ben, sokszor mentem reggel HÉV-vel egy megállót, és akkor már nem volt meg az átjáró. A nyoma még látszott eleinte, de már le volt zárva az átjárás. Volt viszont pici trafik a sarkon, sokszor vettem ott reggelente cigarettát (Húúú, akkor már dohányoztam, és most, úgy bő negyven év után, már lassan egy éve nem gyújtottam rá; hurrá!). Olyan kicsi, hogy szinte csak a trafikosnéni fért el benne ülve. Talán Szőczeyné volt a neve. Emlékszik valaki rá? Meddig lehetett ott a kis trafikosbódé?]
A második cikk1983. szeptemberi, de a fentol.hu 1983 májusában készült légifotóján már nincs meg az átjáró, így a cikk feltehetőleg akkor már csak a Thököly úti útátjáróra hivatkozik.
Megnéztem neked gyorsan az Arcanumon, bár tapasztalatom szerint nem mindig könnyű megtalálni benne, amit keres az ember. Ugyan a Pirosrózsa utcát nem leltem megemlítve, de valószínűleg az alábbiakkal összefüggésben szűnhetett meg az az átjáró:
"A többi HÉV-vonalon is folyik a munka, jelenleg szakaszonként felújítják az Örs vezér térGödöllő közötti pályát. Biztonságosabbá válik a munka és a közlekedés a Szentendre, Gödöllő, Ráckeve vonalakon a szintbeni közúti átjárók felülvizsgálatával, átépítésével. Az illetékes tanácsokkal megvizsgálták, hogy melyik átjáróra nincs szükség, míg a nélkülözhetetlenek különféle védő óvó berendezést kapnak." (1981)
"Idei tervükben szerepel az is, hogy a nagyiccei állomás térségének biztosítóberendezését felújítják. Fontos ez, hiszen van benne egy fénysorompós közúti átjáró is, aligha kell ecsetelni, mennyire fontos a rendbehozatala." (1983)
Hogy az az "egy fénysorompós közúti átjáró" a ma is meglevő Thököly úti volt (tehát a keresett ekkor már nem volt meg), vagy az állomáshoz valamivel közelebbi, akkor még esetleg létező Pirosrózsa utcai, azt nem tudom.
Igen, ebben lehet valami. Bár hatkocsis MVIII-PXV szerelvényeket váltottak az NDK -csodák nagyegységben, de az én emlékeim szerint csak később, talán akkor, amikor azok átkerültek a ráckevei vonalra. Talán 1976 körül? Addig csak három kocsis kisegységek rémlenek a vonalon. 1971 biztosan téves a _teljes_ MIX cserére; mi 1972 végén költöztünk a Füredi úti lakótelepre, és még bőven évekig jártak az MVIII szerelvények. Az új kisegységek akkoriban csak a még régebbi MII-PIV (vagy valami ilyesmi) kéttengelyes szerelvényeket váltották, de csak lassan, nem is egyszerre. Egyidejűleg jártak ezek is, azok is. Talán először csak a cinkotai és csömöri vonatok lettek MIX, a kerepesi maradt a kéttengelyes M+P+P+M+P+P+M hét (!) kocsis szerelvény, a gödöllői meg a középbejáratú, néha Tigrissel vontatva...
Igen, talán 1976 körül lehetett a csere, talán akkoriban lettek meghosszabbítva a megálló peronok.
(Bár Rákosfalván is belógtak az MVIII-PXV szerelvények is a Szentmihályi úti átjáróba az Örs vezér tere felé évekig...)
Át lehetne nézni az FSZU-kat is, mert a közúti átjáró megszűnése után az Örs irányú buszmegálló hátrább került a gyalogos átjáró közelébe, hátha van ennek nyoma.
Sorompóval biztosított átjáró volt, legalább is egy 1960-as fotó szerint (vasutallomasok.hu oldalról)
Az évszámok ugyan nem vágnak össze, de rendszeres utasként úgy rémlik, hogy az ötkocsis MVIII-PXXV-ös szerelvényeket felváltó dupla MIXA belógott az átjáróba, előre nem lehetett helyezni a peront a gyalogos átjáró és a kiágazó iparvágány miatt. A régi szerelvény kb. 87 méter hosszú volt, míg a dupla NDK-s csoda 100 méter fölötti.
A járműcsere 1971-ben történt, míg a '72-es képen még működik az átjáró, ez az ellentmondás. Sajnos a régi hévesek már nem elérhetők, nem tudjuk megkérdezni őket, talán archívumokban lehetne utána nézni az állomás, a peron átépítésének. (BKV irattár, Kőér utca, de nehezen járható út.)
Ha '83-ban már nem volt meg az átjáró, akkor nem sokkal előtte történhetett meg a lezárás. Sokat jártam akkoriban arrafelé és használtam is rendszeresen ott az átjárót.
Sashalom és Nagyicce között, az Albán utcánál is volt egy nem biztosított átjáró. Mivel egy utcával kijjebb (Jászhalom utca) laktam, motorral és kocsival is rendszeresen használtam azt az átjárót. Kocsival észnél kellett lenni, mert eléggé meredek volt (fennakadás).
Esetleg - ha van hozzáférés az Arcanumhoz - újságokban keresni, hátha írtak róla? Vagy legalább HÉV-felújításról és akkor legalább feltételezni lehet hogy ahhoz kapcsolódóan szűnt meg.
Egy lezárt átjáró volt még Ilonatelep és Kistarcsa kórház között is, emlékszem még 2010-ben is, mikor napi szinten jártam hévvel Gödöllőre is láttam vasrudakkal volt elzárva, akkor még a Ganz kitérő is megvolt Böskepark és Szentjakab között ill. még fotóztam akkoriban a Ganz hidat ,ami már földkupacokkal volt lezárva, hogy ne lehessen rámenni, mert rozoga volt már akkor is.
Ez jó kérdés, engem is érdekelne, mert most csak az biztos, hogy 1972-ben még kint volt a sorompó és nem volt lezárva, viszont 1983-ban már le volt zárva az az átjáró, de voltak a vágányok között betonlapok, tehát elvileg gyalogosan még át lehetett menni fizikailag.
Az történt, hogy amikor a benzinkút épült a Kerepesi-Dózsa sarkon, akkor elkészült egy kis teremszerűség, amiből mindkét alagúttagba le lehet jutni az említett ajtón a felszínről.
Viszont az egy utólagos hozzáépítés, ami az eredeti terveken természetesen nem is szerepelhetett, és ami tuti, hogy nem olyan teherbíró szerkezet, ami elbírna egy metró vagy egy HÉV szerelvénynek akár csak egy-egy kocsiját is.
Valószínűsítem, hogy HÉV űrszelvényű jármű el sem férne benne.
Sajnos a felszíni lejárat irányából nem volt még szerencsém lemenni, de az állomásról üzemszünetben már elsétáltam az északi alagútnak a lefalazott végéig, a lőtéren viszont szintén nem jártam.
Hogy a gödröt minek nevezzük, azon lehet vitatkozni
Ha a vágányok nem keresztezik egymást a föld alatt akkor az nem vita tárgya hogy ami megvan azt nem hívhatjuk keresztező műtárgynak - én erről beszéltem, nem alagútcsonkokról.
A lötérhez vezető utcai ajtó mögött van egy gödör. Ebben mindkét alagút vége megvan, az északi (ami a bal vágányba csatlakozik bele) le van falazva. A másik (a jobb vágányba csatlakozó) alagútban van a lőtér. Ez az állomás felől nem látszik, mert szintén el van falazva. Hogy a gödröt minek nevezzük, azon lehet vitatkozni, de mindkét alagút ott végződik.
A hivatalos BKV birtokában lévő tervrajzok szerint az alábbi cikkben szerepel két légifotó amire rá lett téve az állomási műtárgy nyugati vége, mely szerint ami írsz az pont nincsen meg.
Sőt a második légifotón látszik is, hogy a két tervezett HÉV alagút össze sem ér.
Toto92 az Örs felőli végre gondolt. Régebben volt itt egy rajz, hogyan helyezkednek el most az alagutak a felszín alatt, de sehogy sem találom a hozzászólást - sem itt, sem a metrós topicban. Kb. 3 éve volt betéve valaki által.
A Délitől metró Gödöllőig/Csömörig? Ez egy hatalmas f@$ság, már ne is haragudj.
Valóban az! Nem a metrót kell Gödöllőre vinni, hanem a HÉV-et a Déli pályaudvarhoz! Ha már hozzá kellene nyúlni a gödöllői/csömöri HÉV-hez, akkor már olyan jármű, aminek papucsa és csápja is van, alagút előtt szedő le.