Arra van valami értelmes magyarázat és dátum, hogy a gyalogosforgalom mikor használhatja funkciója szerint a két (vízleereszt + hajózsilip) felett átívelő közlekedési lehetőséget?
Ebből azt érzem, hogy a cél elkerülni megint a Facebook klikk vadászok szenzáció hajszolását, ami volt a kiliti duzzasztónál kb 1 hónapja, hogy engedik a vizet a tóból.
Most olvasom, hogy jeget fog törni, ha kell. Ezen most is csak röhögni tudok. Ha a kikötőmedencében kellene jeget törni, oda az IZSÓ több, mint elég. A veszteglőhelyeken amúgy is működik a vízforgatás ilyen esetben. Nyílt vízen pedig egy jégtörő nem jégtörő...
OFF. Most néztem végig ezt az érdekes előadást Tullner Jób előadásában. A meteorológia megszállottjáról van szó. Érdekesség, hogy Ő immár évek óta résztvesz a MetNet előrejelzési versenyében. Hogy a ranglistában előbbre tartok, megtiszteltetés számomra, és az tudásban nem jelent semmit, számomra is érdekes volt, amit mesélt, sok új dolgot hallottam.
Egy dolgot korrigálnék, a magyar szélrekord jóval az általa mondott 129 fölött van, Kab-hegy 172 km/h: 2010. december 9-én mérve, egy hidegbetörés idején, holnap lesz 15 éves. Akkora szél volt, hogy a csúcson az erdőt letarolva átrendezte a Kab-hegy messziről látszó kontúrját.
Ha már kérdésként felmerült: Lassan lefut a 72 óra.
Egy sármelléki amatőr (metnet) állomás adatai alapján ott az elmúlt napokban rendre 10,7 5,8 és 2,3mm csapadék hullott, ami szumma 18,8mm. Mivel az előre nem pontszerűen, hanem területi átlagban számol, a hydroinfot érdemes önmagával összevetni: 7+5,8+0,1mm ami kerekítve 14mm érkezett a Zala-Balaton vízgyűjtőre. Tehát az akár 20mm 70%-a bevált.
Erre írtam már pár hete, hogy nem kéne fizetni a Readingi előre jelző modellért, mert annyira sz...r, hogy kidobott pénz minden. Reading hülyére keresi magát a hibás előre jelző modellel, amiért szinte teljes Eurórpa fizet nekik licensz díjat.Ne egy fordító iroda legyen a hazai meteorológus társadalom, hanem próbáljanak saját előre jelzést kiadni, a Readingi modell számítás nélkül. Egy dolog teljesen biztos, rosszabb nem lenne.
Mindenáron igazolni kell a klímadilit. (Ami mostanra puszta figyelemelterelés lett az emberi populáció összeomlásának elfedésére.)
Ez az alapja.
Elég sok szakember nem fogadja el amúgy a "stabil klímát az emberek változtatták instabillá" narratívát. (Legfeljebb rásegítenek, de egyáltalán nem biztos ennek a mértéke sem, vizsgálni kellene. Eleve a széndioxid klímára gyakorolt hatása sokkal kisebb mint a narratívában szerepel.)
Hiszen a klíma soha nem volt "stabil".
Szóval nem találtam ki semmi újat.
A baj ott kezdődik, amikor a narratívát ráhúzzák a modellekre.
Leírtam már itt (is) hogy nem a magyar meteorológusokban van a hiba.
A hiba az elfogadott nemzetközi klímastandardban van. (A matematikai alapokat egy önkényesen kiragadott 30 éves időjárási intervallum adja mint a Föld standard időjárása, egy minden adatot tartalmazó növekményes adatbázis helyett.)
Minden számítás ezen alapul. A klímamodellek is.
Hibás alapból a legjobb matematikával, a legjobb szoftverekkel, és a legjobb szakemberekkel sem lehet jó előrejelzéseket számolni.
Én nagyon sokat utazok Európában, és ez mem Magyarországi probléma egész Európában ez megy évek óta. Legjobb példa Olaszország, ahol 10 éve be akarták a szállodások perelni az Il meteo, és a bo meteo oldalakat ez ott a két legnagyobb maszek meteorológia oldal mert az egy hetes tavaszi szünet minden egyes napjára folyamatosan özönvízt felhőszakadást jeleztek, helyette 0 mm eső volt mellé ragyogó napsütés, csak épp az emberek otthon maradtak, látva a közelgő katasztrófát, ami szokás szerint nem jött meg.
De ugye nálunk és egész Európában ment a duma november végén, hogy összeomlik a poláris örvény, és erre eddig csak 2x volt példa az elmúlt 70 évben Európában, és olyan hideg hetek jönnek, hogy mind megfagyunk. Volt is kb 5 hideg nap, tök átlagos november végi 0-1 fokkal, aztán most 5-10 fok van. Természetesen a mezetologus urak kussolnak róla, hogy hova lett a várt rekord hideg, pedig két hete még az elmúlt 70 év leghidegebb decemberével ilyeszgettek mindenkit.
" akár 20 mm is érkezhet" na ebből 5 mm meg is érkezett.
Újabb sikeres előrejelzés. Nagy szerencse a meteorológus társadalomnak, hogy már nem Rákosi elvtárs van hatalmon, mert már rég a gulágon lennének, tized ennyi tévedés után is. De szerencsére azok az idők elmúltak már, igy kényelmesen élhetnek az adófizetők pénzén.
Az egy ritka csapadékos év volt, nekem is tetőfedőt kellet hivnom, mert beáztam, a jelenlegi tendencia nem igy nézz ki, azt hiszem erről nincs vita, látja mindenki.