"a kirajzó rovarok mennyisége 30 éve nem látott szintet is elérhet"
A zemberek felejtenek.
Nincs most kedvem adatsorokat idézni, csak egy cikkből idéznék 2010-ből.
"A forró, széltelen éjszakában árvaszúnyogok milliói lepik el a hajót, a vitorlázatot, arcunkat, kezünket. A kötélzet megvastagodott a szárnyas panírnak köszönhetően, a deckre nem lehet lépni, mert csúszik, lélegezni csak fog szorítva, mint a vidám motoros. És az a hang! A zümmögő kórustól a levegő is rezonál."
A Balaton vizének felszínén is megjelentek a levedlett bábbőrök, amelyek az áramlási viszonyoknak megfelelően tömegesen felhalmozódhatnak egyes partmenti területeken.
Az árvaszúnyogok zavaró hatása várhatóan jelentős lesz a Szemesi medencében, és különösen erős lehet a Siófoki medencében. E területeken a kirajzó rovarok mennyisége 30 éve nem látott szintet is elérhet.
De, a déli parton az bokáig érő víz lesz. . Északin nyilván nem. Bulvár sajtó firkászai lassan készen állnak elrettentő képeket csinálni, már készülnek a klikk vadász cikkek. Mindent a kattintásért, magyar újságírás 2025.
Meglesz az a 75 ( jó nem 85) augusztus 1 re. Hajrá. 3 naponta 2 centi a mínusz átlagban és még nincs is kánikula, van 43 nap még addig 101 -28 az 73 cm lesz augusztus 1. Vagy még kevesebb, ha beüt a meleg esetleg. De én vagyok a hülye, lehetetlen a 75 centi ilyen kevés nem lehet, írták a szakértők. Egyenlőre nem úgy nézz ki. És akkor még ott a teljes augusztus, ami egy meleg hónap.....
Azt, hogy idén komoly árvaszúnyog tömegekre lehet számítani, már a tavaly nyár végi rajzásból, és az enyhe télben jól áttelelő, magas lárvaszámból meg lehetett állapítani. Ennek a folyamatnak további löketeket adtak a tavasszal megjelenő pikoalgák, és a mostani lokális algavirágzás.
Ez olyan a balatoni nagytestű árvaszúnyognak (Chironomus balatonicus), mint egy gazdagon terített asztal – fogalmazott a professzor.
Ha pedig bőséges a táplálék, még több kedvük van szaporodni ezeknek a rovaroknak, így nem kizárt, hogy idén még egy rajzással kell számolni az üdülőövezetben – magyarázta.
Ha sok az alga, sok az árvaszúnyog
A BLKI igazgatója arról már korábban nyilatkozott a HírBalatonnak, hogy egyértelmű az összefüggés a vízben lévő algaszám, és az árvaszúnyog-rajzások között.
Sajnos a linkelt cikkben Dr, Vasas Gábor két egymást kizáró állítást tesz.
Átlagosan 8-10 mikrogramm per liter algakoncentráció ugyanis kizárja a kiterjedt algavirágzást.
A műholdfelvételen jól látszik, hogy legalább a tó felén jelen van az algavirágzás.
Nem csak "leginkább a tó nyugati felének öbleiben".
Ilyen mértékű algásodást önmagában az időjárással nem lehet indokolni, kell hozzá extrém mértékű tápanyagfeldúsulás is.
"a tavalyi mérési eredmények megmutatták, megszűnőben van a vízminőség különbözősége a tó hossztengelyén, a négy medencében" állítás pedig korántsem valós.
Nem a "tavalyi mérési eredmények" hanem az elmúlt húsz év mérési eredményei mutatják világosan a tó vízminőségének egységesülését.
85 őt tippeltem augusztus 1 re, a szakértők itt mind megírták, hogy milyen hülye vagyok, ez lehetetlen, nos lehetséges, tényleg nem 85 lesz, hanem még annál is kevesebb.