Ma ezt találtam, tetszik, nekem is már ismét bokornyi szedhető, hétvégén sztem kipróbálom. Remélem jó a link, de zöldalmás rebarbara chutney-ra keresve megtalálható.
Megtépáztam a bokraim. Nőtt még egy új tő, ha vkinek szüksége lenne rá, szívesen, ingyért...
Konzekvencia:
Megcsináltam a 11 receptesből a kevert tésztás süti receptet, isteni lett.
Bár gázsütőm van, és kicsit megkapta az alját, de sebaj, késsel megoldható. Ráadásul bármilyen idénygyümölcs tökéletes a tésztához, egyszerű és nem kell túl sok hozzávaló.
Csináltam dzsem recept alapján lekvárt (amikor már pépes volt kibányásztam a citromot, ezt kár volt elfőzni, elég macerás volt a héj és a magok után kutatni a trutyiban), és aprítógéppel (tönkrement a robotgépem) tüntettem el a szálakat, majd addig főztem, míg sűrűbb állagú lett.
Ez is nagyon finom lett. A színe szép ZÖLD, először gondoltam teszek bele piros ételfestéket, mert a képeken mindig piros a rebarbara dzsem, stb. aztán ált. isk. rajz órákra visszaemlékeztem, hogy mi lett a zöld és a piros szín párosításából, így inkább nem próbálkoztam. ;)
A szörp volt a harmadik próbálkozás, hááát... Kérnék útbaigazítást, mit toltam el.
Szörp lett, de inkább citrom, mint rebarbara. A citrom puhára főtt, a rebarbara kemény maradt, így elég nehéz volt utóbbiból bármit is kinyomkodni. A többit a recept alapján csináltam, citromsav helyett levet tettem még, finom lett, de...
De rég jàrtam itt. Azóta màr eladta a nagymama a telket, rég nincs rebarbaràm. De még mindig imàdom. Az összes ismerősnek viszek egy zacskó magot, akinek csak talpalatnyi földje van. De még egyik se vetette el. :( dilis népek.
Most végre a baràtnőm vett egy telket, szerintem Ő lesz az aki végre telepít nekem egy bokrocskàt. ;)
Adtam is meg nem is... A 11 között ugyan nem volt, de megkerestem! :)
A bodza szörpöt úgy szoktam csinálni, hogy egy 5 l-es üveget telerakok virággal (picit átöblítem a látogatók miatt), kb. 3-4 citromot rákarikázok, ráborítok 1 kg cukrot és érlelem 3 napig. Utána szűrés, + 4kg cukor, + citomlé (pl. olympos) ízlés szerint, - nem szeretem túl édesen -, forralom, üvegbe rakom, kevés szalicil (ez utóbbi lehet, el is maradhat), dunszt és kész. Így eláll sokáig.
szombaton megnézem a hétvégi piacon, némely kertész hoz konténeres rebarbarát....persze a zöldszárú a lényeges, mert a piros nem annyira "növős"
ha adnék rebarbarát, akkor postán semmiképp, csak a kertemből közvetlen...annak vagyok a híve, hogy igenis látni kell az élőhelyén a növényt, abból nincs konfliktus..
Néha járok nagyobb piacon, de soha nem láttam rebarbara tövet.Zöld szárú nekem is van, ami igaz kis korában piros, de megnőve megzöldül.Sőt most ajándékoztam belőle vagy 3 tövet.Tavaly rendeltem egy helyről és kiderült, hogy piros mángold, sőt a boltban kapható mag zacskóján is piros rebarbara van írva, de az sem télálló, hanem mángold az is.A lényeg, nem tudsz nekem ilyen igazit küldeni vagy valakinek nincs egy töve?
milyen receptet? a 80-as hszben te adtad.... mint ahogy most is adtál egy ötletet..a kertemben van egy szép bodzafa, álomszép virágokkal tetű nélkül...
Ismét van egy fölös rebarbara tövem, - ha vkit érdekel - bár lehet, hogy nem most alkalmas az időszak az átültetésre. Olyan feles színű, Először zöld, később pirosas, de csak a szára, a levél zöld marad.
Minden jobb piacon pohárban, cserépben árulnak kis aranyos rebarbarát.
A fényképen látható rebarbara pirosszárú, és felnőtt korában is az marad. Már egy ebédre valót le is szedtem. Sőt, kompót is került belőle, az télre a spájz mélyén rejtőzik jól lezárt üvegben.
micsoda ínyenc falat télen...kint hull a hó, én meg rebarbarát majszolok..
az egyik fajta rebarbarám már komoly méretű leveleket hoz, illően vastag száron, köztük középen a magoszlop nagyobbacska feje... persze, ahogy kezdéskor kell...
a másik fajta az olyan kis nyiszege, alig lászik egy kis zöldes-barnás-vöröses valami...ráadásul ez nem fog magszárat nevelni...hogy ne legyenek kétségeim, hátha a nyiszegék azért nyiszegék, mert gyenge földben vannak, egy rendes adag komposztot toltam köréjük.. most lett vége a kiadós esőnek, már csak várni kell (a napsütésre)
Az enyémek sem túl idősek, kb. 3-4 éve ültettem, de tavaly, tavalyelőtt is ekkorák voltak. Igaz nem szedtem akkor sem gyakran. Napos a helyük, szeretik.
Tavaly adtam töveket valakinek, de továbbra is burjánzanak, ki sem lehet irtani :).
Jelentem, leszedtem egy részét. A legnagyobbak, mivel lusta voltam méregetni, kb. 40 cm szárhosszal (levél nélkül) és 1,5-2 cm átmérővel rendelkeztek.
Sütöttem a Horváth Ilona szakácskönyv alapján a "Meggyes lepény" receptből kétszeres adaggal rebarbarás lepényt. Igen finom lett, ajánlani tudom. Csináltam kompótot is, az is finom lett és még mindig maradt leszedett nyers, abból gondoltam az általad leírt receptet elkészíteni.
A kutya ki van zárva a kertből, nem csípem a növényeim között a kutyatrágyát és ők is inkább a kecsketrágyát kedvelik. :)
Még csak gyúrok a szedésre, majd megmérem, mekkora az akkora. Bár most virágzanak a kertben a díszpipacsok, amik szintén magassági/szélességi rekordot döntenek az idén (ha a szél ki nem lapítja), amiken elég nehéz átjutni a rebarbarához, anélkül, hogy le ne törjem a virágokat.