Keresés

Részletes keresés

T-boy01 Creative Commons License 2015.10.02 0 1 4972

Restaurant, hotel akti musson 

Svédasztalos ebéd-vacsora utcáról betérve csak 6 €.

Térkép jobb alsóalsó részén támpontnak a templom.

Előzmény: T-boy01 (4971)
T-boy01 Creative Commons License 2015.10.02 0 0 4971

 

 

Világutazó7 Creative Commons License 2015.09.24 0 0 4970

Nekem a hálókocsisunktól van friss (szombati) infóm, akkor minden nehézség nélkül átjutottak, tartották azt a 45-50 percet amit én is írtam 08.30-a körül. Persze ez egy kb 50 fős busz szintideje, ahogy láttam, a szemályautókat nem ellenőrizték különösebben, a görögnek kilépéskor elég volt a passportot felvillantani, a makedón csak bele-bele nézett.

A migránsok nem hivatalos átkelőn mennek, hanem a vasuti síneken, ezért nincs forgalom Thesszaloniki-Gevgelija között. 

Előzmény: Szofi1987 (4966)
geodo1 Creative Commons License 2015.09.21 0 0 4969

és ezt miért a paralia topikban kérdezed? :) egyébként így van, ahogy mondod, kis szerencsével lehet még nyári idő, de időjárásban semmi sem biztos. de a helyzet egyáltalán és közelről sem reménytelen, sőt. korfun sem az, persze pl. krétán még jobbak az esélyeid.

 

de ha korfu, akkor íme, a korfu topik linkje:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9014586   (a topik fejlécében egy általunk készített ismertetőt, infókönyvet is találsz)

 

 

Előzmény: Hrn90 (4968)
Hrn90 Creative Commons License 2015.09.21 0 0 4968

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ilyenkor szeptember végén milyen időjárás van Görögországban? Barátnőmmel megnéztük ezt a videót http://enterlife.hu/korfu-nyaralas-gopro-video/ és úgy döntöttünk, hogy még gyorsan kiruccanunk Korfura 2 hétre.  Gondolom már azért mák kell hozzá, hogy nyári időt fogjunk ki. Sajnos a nyarat végig dolgoztuk ,de akkor is elmegyünk nyaralni. Bár gondolom jobb idő máshol sem nagyon van ilyenkor Európában messzebbre meg nincs pénzünk. 

Katana750 Creative Commons License 2015.09.21 0 0 4967

Ha figyelted a híreket, azt is láthattad, hogy a migránsok nem a hivatalos határátkelőket használták mostanáig(délen a Görög-Makedón és a Makedón-Szerb határon). Ti ott fogtok menni. Látod elég régen írt olyan utazó aki biztosat tudna(09-05) de szerintem a szervezők nem viszik veszélybe az utasaikat. Ha nagy gebasz van, egyből előjön a Szerb-Bolgár, vagy a Román-Bolgár tranzit Görögország irányába. Kellemes indiánnyaralást!

Előzmény: Szofi1987 (4966)
Szofi1987 Creative Commons License 2015.09.21 0 0 4966

Sziasztok!

 

Két hét múlva indulunk Paraliára busszal. Érdeklődni szeretnék azoktól akik mostanában voltak, hogy mennyire ment simán a határokon való átjutás? Annyi rémhír terjeng, hogy gondoltam inkább itt rákérdezek. 

Katana750 Creative Commons License 2015.09.06 0 0 4965

Mivel itthon motorozgatok bőven és többféle hangszeren, én is szerettem volna Görögországban nagymotort bérelni, de az üdülőközpontokban csak a kis bokorugrókra vannak beállva. Max 150cm3ig. 2004ben voltam először Szártin és akkor még volt 250es, 535ös Virago, DT125, meg egyéb használható gépek de mire legközelebb odamentem(2008) már csak kicsik voltak. Max 80cm3. A miért kérdésre az volt a válasz, hogy sok volt a baleset a nagymotorokkal. Aki itthon csak műkedvelő, nem Mátrázik-Tátrázik, stb. annak az ottani szerpentinek meghaladják a tudásukat és túl vállalják(vállalták)  magukat. Bár Paralia nem olyan "veszélyes" hely, mégis erre tudok csak gondolni. Néztem én is de nem láttam nagymotort sem Paralián, sem Makrigialoson a bérelhetők között. Már az idén is úgy készültem, hogy visszük a vasakat futón magunkkal, de egy a nyaralás előtt történt(vétlen)motorbaleset az egyik motort és a barátnőmet kivonta a forgalomból. Talán jövőre szerencsésebbek leszünk!

Előzmény: krack (4964)
krack Creative Commons License 2015.09.05 0 0 4964

Szia! En most vagyok itt. Nem tudod/tudja valaki veletlenul, normal motort lehet itt valahol bérelni? Nagy kobcentisre gondolok...esetleg quadot, ami nem ez a pici 50es? 

Előzmény: Reni29 (3912)
Katana750 Creative Commons License 2015.09.03 -1 0 4963

Örülök, hogy így gondolod. Sajnos már túl vagyok a zuhanyzáson.

Előzmény: geodo1 (4962)
geodo1 Creative Commons License 2015.09.02 -1 4 4962

bizony, ez, rosszindulatúak gyülekezete. :( de szerencsére te itt vagy nekünk szentnek, és mutatod a jó irányt. 

Előzmény: Katana750 (4961)
Katana750 Creative Commons License 2015.09.02 -2 1 4961

Visszanéztem milyen is volt a fogadtatásod a topikon. Bizony ez van. Remélem az önkéntes megmondóemberek is emlékeznek(esetleg homokot szórnak a fejükre)! Jó volt olvasni az írásodat.

Előzmény: Világutazó7 (4958)
geodo1 Creative Commons License 2015.09.01 0 1 4960

ténykeg köszi, főleg, h a valóban nem túl szerencsés kezdet ellenére is írtál, méghozzá ennyire komolyan véve a helyszínt is, a topikot is. szóval respect. az ide készülőknek biztos hasznos lesz nagyon (már, ha elolvassák persze...).

 

a vonatmániát pedig sztem sokan megértjük. ;)

Előzmény: Világutazó7 (4958)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2015.09.01 0 1 4959

Köszönjük, nagyon érdekes beszámoló!

 

Egészen más szemszögből mutatja be az utazási lehetőségeket, mint ami itt megszokott :-))

Előzmény: Világutazó7 (4958)
Világutazó7 Creative Commons License 2015.08.31 0 1 4958

Sziasztok!

 

A kezdeti kellemetlen fogadtatás után mégis úgy gondoltam, nem gyarapítom azok sorát, akik itt kérdeztek és segítséget "kaptak" de soha nem térnek vissza többet, így az utat magam mögött tudva most egy kis élménybeszámoló. 

 

Hosszú lesz, hátha egyszer valakinek jól jönnek az információk...

 

Én nem az a kategóriás utazó voltam, akinek teljesen mindegy, csak tengert lásson és olcsóért, teljesen más motiválta az utazásomat: Idén (hosszú évek után először) közvetlen vasúti összeköttetésünk lett Thessalonikivel, és én ezt ki akartam próbálni. Páran most biztosan fogják a fejüket, de bizony van aki motorral megy messzi tájakra, én vonattal szerettem volna ilyen hosszú utat megtenni, és ha már kínálkozott ez a lehetőség Görögországba, az már csak külön jó hecc volt. Ez volt a 4. alkalom, hogy Görögországban járok, így nem feltétlen motivált az, hogy pont most megint lássam a fehér házikókat, kék ablakkal... 

 

Az út különösebben nem volt betervezve, egy júniusi reggelen beszélgettük kollégával, vajon mennyi lehet egy Wizzair repülőjegy Thesszalonikibe, megnéztem, augusztus 25-re épp 6000 forint volt. Kb 1 nap tétovázás után le is csaptunk rá. A tbbi már adta magát: Thesszaloniki nem vonzott, menjünk olyan helyre, ahová vonattal el tudunk jutni, és nem kell túl sokat utazni még Thesszalonikiből. Aztán kerestem, kerestem, és így találtam rá Paráliára. 

 

Pár dolog volt fix: 25-én repülés, 2 félnap Athénban, és 29-e este indul vissza a hálókocsi Thesszalonikiból. Ebből kellett a legjobbat kihozni, úgy hogy ha már tengerparton vagyunk, akkor egy nap "partra vetett bálna" üzem is beleférjen, amikor semmi más dolog nincsen, csak hallgatni a tenger zúgását. 

 

25-én Wizzair pontosan indult, és pontosan érkezett Thesszalonikibe, az út nem volt rossz, bár a repülésért nem különösebben vagyok oda. Hasznos, jó, izgi, de legyen hamar biztos talaj a lábam alatt. A reptérről a 78-as busz vitt volna be, ha nem megy el épp. A menetrend alapján 20 perces követés van, de épp akkor egy járat 15 percre jött volna. 40 percig nem jött semmi, addig szépen jött egy gép, tele lett a megálló. A nehezen megérkezett buszra felözönlött mindenki, még a jegyet sem tudtuk kilyukasztani... Aztán következett egy 50 perces kínkeserves utazás aminek a hosszát azóta sem mertem megmérni a térképen (de megmértem, 20 km) aminek a végén már ölni is lehetett volna... :))) Az állomásról épp induló félben volt egy InterCity Katerini felé, épp annyi időnk volt, hogy felmenjünk a peronra. Itt jött az első meglepetés, egy Private Security feliratos, golyóálló mellényes ürge kérte a jegyünket, amihez szerintem nem sok köze volt, mert meglátta a FIP-et és eltátotta a száját. A kalauz kisegítette, "ááá, kollégáá?" hangzott a kulcsszó, de helyjegyünk nem volt, a vonaton megváltás lehetőségét nem is ismerték, így maradtunk. 

 

Kitérő: A FIP szabadjegyet egész Görögországban ismerik, senki nem csodálkozik rá, sőt kimondottan mosolyogva fogadják, amikor látják hogy magyar. A vonatokra a helyjegy viszont elég borsos, Thesszaloniki-Katerini 3,6 euró, Katerini-Athén 10,2 euró egy irányban, és ez csak helyjegy. (Utóbbi viszonylat menetjeggyel 40 euró lett volna, távolságarányosan kb a magyar ár duplája...)

 

Maradt az 1 órával későbbi személyvonat Kateriniig. Az állomáson semmi nem jelzi a Paraliára vivő buszok megállóját, az állomás előtt el van rejtve egy fantom megálló, szerencsére két arra járó öreg nénike a "Paralia, Bus" szavakra elnavigált minket a főútra. Menetrendet rég elmosta az első vagy a pára, persze színesben volt nyomtatva, így olvashatatlanná vált. A buszjegy 1,5 euró volt. Még aznap lementünk a tengerparthoz a naplemente előtti utolsó 1 órára, a tenger kellemesen meleg volt, és jól esett benne fürdeni. A víz viszont rettentően sós, aztán, hogy a régi emlékek koptak meg, és máshol is ilyen, vagy itt sósabb azt ,ár nem tudom megítélni.

 

Másnap egész napot a tengernél töltöttük. Hát, így hogy olvastam a tapasztalatokat nem lepett meg annyira, hogy egyetlen tűt nem lehetett leejteni annyian voltak, de ha nem olvasom, biztosan csalódást okoz. Viszont a part mentén balra sétálva kb 1 km-t egészen kellemes helyet találtunk kirakott napernyőkkel, ugyancsak első sorban, a tengertől pár méterre. A napozóágyakat 2 italért cserében adták, jó hűtött sörük volt, egy üdítővel kértük, kaptunk egy nagy tál chipset ajándékban, 7 euróért, ez meglepett, ennél sokkal többet szántam az ágy napi bérletére. 

A part finom homokos, és tiszta, 1-1 helyen volt elnyomkodott csikk, illetve a korábban említett fű. Ami érdekes, hogy ahol este voltunk, ott sokkal füvesebb volt a tenger feneke és a vízben is úszott, itt a nappali helyen nem volt füves az alja, és csak elvétve volt úszó fűhalom. A víz tisztasága nem volt rossz, 2 méter mélyre lenézve is látható volt a lábam alja, de messze nem az a kristálytiszta ivóvízszerű víz volt. Mindenesetre kellemes környezetet adott. 

Olvasom, hogy kifogásolta valaki a tenger WC-nek használatát: ezt én is tapasztaltam, 4-5 éves forma kislány odasétált a tenger lábához, és teljes természetességgel vizelt oda egy hatalmasat. Bár hozzáteszem a rengeteg ember ellenére használható köz WC-t nem láttam, 5-600 méterrel lejjebb volt 2 ToiToi kirakva, egy pisilés erejére kipróbáltam, hát nem sok köszönet volt benne. ÍGy gyanítom  nem egyedi alkalom volt a tenger WC-ként használata...

 

Következő 2 napot Athénban töltöttük, a Katerinibe átjutáshoz alaposan rászámoltunk a buszra, biztos ami biztos, persze véletlenül sem a meghirdetett menetrend szerint jött. Amúgy a buszon a vasútállomás előtti megállóban mindig felszállt egy ellenőr, elég kiszámítható módon. Athén vonattal 4,5 óra, +20 perc késés ami az IC bármely relációjában állandó volt. Írtam, FIP-re 10,2 eur a helyjegy, cserében 160-170 km/ó-s sebességgel rántja a vonatot, dízelgéppel is, és a helyekben is simán 120 megvan.

 

Athén egy külön világ érdemes megnézni, még így 2x "fél" napban is. Lementünk a tengerpartjára is, a különbség messziről meglátszott: a part durva kavicsos ugyan de kristálytiszta, ivóvízszerű a víz a partnál. Tüntetésbe könnyű belefutni de békések, mindenki elmondja a magáét kommunistáznak kicsit és hazamennek... Tömegközlekedés vállalható, és metróval gyorsan be lehet járni a látványosságokat.

 

Utolsó 1 éjszakára még visszamentünk Paraliára, a vonat épp annyit késett, hogy a busz menetrend szerint már 15 perce elment, további 45-öt nem volt kedvünk várni, így taxivval mentünk át. 10 eurót kért, de Paralián a megállójukba ennyi is volt kiírva. (Paralia-Katerini 7 eur, Katerini-Paralia 10 eur az árkülönbség okát nem tudom...)  

 

Utolsó fél napunkat még a tengerparton töltöttük, a víz még hideg volt, de mégis kellemes, és így 100000 nyaraló nélkül az élővilág is látható volt: egész szép halak úszkáltak a tengerfenéken. Sajnos más élőlény is túl merész volt: sikeresen összetalálkoztam egy medúzával. A bal vállamon a lapockámon talált el, éles, szúró fájdalom meg ami kell... Először úgy voltam vele, hogy le van sz.... aztán miután visszatértem a szállásra, és elolvastam a hátterét a medúzacsípésnek inkább úgy döntöttem, jobb lesz ha látja orvos, nehogy a vonaton Macedóniában vagy Szerbiában jusson eszébe komoly problémát okozni, ahol senki nem akar kórházba kerülni. A szomszédos utcában volt orvos, bementem, először angolul elmondtam a bánatom de kiderült, hogy beszélnek magyarul is. Kitöltettek egy papírt a biztosításhoz, utána megvizsgált a doki, adott gyógyszereket és krémet is. Semmit nem kellett fizetni, mindent rendeznek majd a biztosítóval. Gyorsak korrektek és pontosak voltak, és egész jól felszerelt rendelőnek tűnt nem valami kis sufni hely. (A biztosítótól nem kerestek még ezügyben de biztosan fognak...) 

 

Itt megragadnám az alkalmat jelezni, hogy mindenki kössön valami normális biztosítást!!! Nem nagy pénz, és 1-1 ilyen kisebb balesetnél is megtérül bőven.... Kp-ben fájt volna kifizetni ezt a 15 perces vizsgálatot, gyógyszerekkel. 

 

Hazaútra is alaposan rászámoltunk, ki tuja mikor jön a busz alapon, hát jött is 9 perccel korábban, vagy 11 perccel később mint kellett volna. Ennek örömére egy korábbi vonatot értünk el Kateriniben.

 

Thessalonikitől indult volna a közvetlen vonat, de a macedón határon alaposan elfajult menekülthelyzet miatt Gevgelijáig vonatpótlás volt és onnan indult a vonatunk. Aki esetleg lemaradt volna róla: az a migráns kontingens aki épp ma veri a tamtamot a Keletiben, egy hete még Gevgelijában csinálta a fesztivált, a vonatok ablakain mászva be a szerelvénybe. Sokáig gondolkodtunk is, hogy hagyva a kifizetett jegyeink inkább hazarepülünk, de ezzel a húzással az út egy lényegi része veszett volna el: vonattal a balkánon át Görögországtól Budapestig. Végül bevállaltuk. 

Az OSE klímás turistabusszal vitt minket át a határon. nagyjából 40-45 perc volt az út, a további 45 perc a határvizsgálat. Utóbbi elég gördülékeny volt, komolyabb, "mélyrehatóbb" vizsgálatra vártam. 

Gevgelijába megérkezve mindenkiben benne volt a félsz, most jön a "közelharc" a menekültekkel, ennek teljesen ellenkezője igazolódott be: egy menekült nem sok, annyi nem volt az állomáson, egy teljesen üres szerelvény várt minket. Ott helyben nem is láttam okát annak, hogy nem Thesszalonikiból indultunk, de gyanítom a határponton határzár lehet, amin nem tud átmenni a vonat. (Vagy fene tudja...) Innen már repült az a 25 óra Budapestig :))))) 

 

Kaja lehetőségek: 

 

Paralián rengeteg helyen lehet vásárolni, teljes bőség van. Ott van a Lidl is, lehet "türhő" megoldásnak gondolni, de ahogy láttam a helyi boltok is a szabvány tömegcikkeket forgalmazzák. Árban nincs különösebben különbség. 

Athénban viszont alig találtunk botot. Sőt azt kell mondjam, a turisztos helyeken nincs is bolt. Fél órákat sétálgattunk egy palack vízért is... 

 

Éttermek:

Echte éttermet egyedül Athénban próbáltunk ki, az kellemes csalódás volt, mert jellegében ilyen félig étterem félig beülős hely volt, kedvező árakkal és nagyon finom kajával. 

 

Paralián Gyrost ettünk többször, több helyen is nekem mindegyik nagyon ízlett. (Ahh meg is éheztem :)) Kellemetlen cicás élményem nem volt de szerintem jobb is :( 

 

Szállások:

 

Első két éjszakát a Hotel Evrostarban töltöttük. Korrekt hely volt, tiszta, napi takarítással, tisztára cserélt törölközővel, klímával. A kilátás mondjuk a város határára nyílt, de a főutcán is max 3-4 perc séta volt a tengerpart így ez cseppet sem zavart. A személyzet kedves, segítőkész volt, és arra is külön figyeltek, hogy mi korán ki fogunk jelentkezni. (7:49-es vonattal mentünk Athénba Kateriniből.) Ágyaik nagyon kényelmesek voltak, ez külön jól esett!

 

Athénben a Hotel Cosmosban szálltunk meg, ennek semmi különösebb oka nem volt, csak az, hogy olcsó legyen és legyen a látványosságok közelében. Ez volt a legolcsóbb, mégsem volt rossz: tiszta, rendezett szoba, kicsit szocreál berendezéssel, de működő klíma TV minden volt. Talán a fürdő volt már kicsit oldschool, de egy éjszakára pont annyi kellett, hogy tisztálkodhassunk. 

 

Utolsó paraliai éjszakát a Hotel Apollonban töltöttük el, ez volt az a hely, ahol a booking.com szerint előre utalás kell, mégsem kértek semmit. Még a lemondási lehetőség vége előtt emaileztem velük, szinte azonnal válaszoltak, hogy helyben kp-ben kell fizetni, nem kell utalni, várnak szeretettel. Így őket választottam, és nem jártunk rosszul velük! Alapból 18-ig lehetne bejelentkezni, de miután megtudták, hogy későn érünk oda (21-re ért be az athéni vonat plusz még paraliára átjutni idő azért) biztosítottak róla, hogy hajnali kettőig bármikor mehetünk, szívesen fogadnak. 

Szoba kényelmes volt, ugyancsak klímával tágas nagy fürdőszobával, kényelmes ágyakkal. Utóbbival is csak egyetlen gond volt, hogy nyekergett az ágy én meg sokat ugrálok álmomban :))) 

 

Összességében elégedett vagyok, így hogy előre utánanéztem mi vár ránk. Ha a tengerparttal, a zsúfoltsággal előre szembesültem, így nem volt meglepetés, ha ott láttam volna, biztosan kellemetlen az élmény. Így csak azt kaptuk amit tudtunk, hogy milyen :))) 

 

Nagyon tetszett, bátran ajánlom mindenkinek, de legközelebb más görög uticélt választok: részben nyilván nagyon más volt az athéni kristálytiszta tenger ott lenn messzi délen, no meg az északi, Thesszalonikihez közeli úticél oka (vonattal visszautazás élménye) egyszer már megvolt, legközelebb nem igazán fog vonzani, így inkább egy oda-vissza krétai repülést vállalok majd be szerintem. :) Vagy akár máshová is fene tudja. :)

 

Remélem nem volt túl hosszú és unalmas, 1001 dolgot írhatnék még.... 

geodo1 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 4957

nem tudom, h meg tudtam volna-e állni beszólás nélkül ezt a macskás élményt.. én szeretem a görögöket, de többször észrevettem már hasonlóakat (érdekes, h csak északon). pl., a pílio-félszigeten a cicákon kívül igen sok kóbor kutyus is szédelgett, természetükből adódóan jóval nehezebben viselve ezt a helyzetet eleve. na, és a vacsorázó helyen, ahol számos helyi família is étkezett, egy anyuka azt tanította a 3-4 éves forma kisfiának, h hogyan kell úgy tenni, mintha egy kaviccsal meg akarná dobni, és milyen vicces, ahogy megrémülnek a semmitől. persze szegények meg ijedtek sorban, amin igazán jókat nevetgéltek.

Előzmény: Tücske13 (4949)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2015.08.25 0 0 4956

Tengerifű elég sok helyen van és a görögök szinte sehol sem takarítják. Most voltunk a híres Canal D'Amournál Sidariban, gyönyörű hely, csak éppen egyes helyeken arasznyi vastag száraz tengerifű "széna" van a parton. Látszik, hogy nem tegnap sodorta ki a víz, hanem  hónapok óta gyűlik ott (és sajna csikk is van benne bőven, a dohányosokat nem engedném 1 km-nél közelebb a tengerhez).

Előzmény: Tücske13 (4949)
Tücske13 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 4955

Szerintem ott nem is voltunk, mert elfelejtettem kiírni a nevét, csak azt írtam fel véletlenül, hogy Solot kell enni, mindig kerestem is az étlapon, de nem találtam. Szóval ettől még lehet nagyon jó a Poseidon, és nagyon szépen köszönöm a tippet.

Előzmény: Katana750 (4954)
Katana750 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 4954

Ezek szerint a Poseidon nem jött be. Nekem is jó lecke a jövőre nézve. Annyira különbözik az emberek ízlése, hogy nem tudom miként gondoltam a dolgot. Állandóan azon lovagolok, hogy ha azt mondom valamire"ez jó", tegyem hozzá azt is, hogy szerintem. Nem tudom neked odaírtam e? De most már mindegy.

Előzmény: Tücske13 (4949)
Tücske13 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 4953

1. kép: A tenger mindenhol csodálatos

2. kép: Az ominózus cicák :(

3. kép: Ez egy művészkép akart lenni, ha az lett, ha nem :)

4. kép: Beach Bar

5. kép: Egyik reggelre ez a csokor fogadott minket a parton. :(

6. kép: A tenger mindenhol csodálatos2 :)

Tücske13 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 4952

Tücske13 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 4951

1. kép: időnk nagy részét itt töltöttük

2. kép: A szálloda

3. kép: Kilátás az erkélyről1

4. kép: Kilátás az erkélyről2

5. kép: Nagyon jó könyv, csak ajánlani tudom

6. kép: Tetszett, hogy ilyen közel van a tenger az étteremhez

Tücske13 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 4950

Tücske13 Creative Commons License 2015.08.25 0 0 4949

Sziasztok!

Ígéretemhez híven álljon itt a beszámolóm a nyaralásról:

Hazaértünk, vegyes érzésekkel. Összességében nagyon jól éreztük magunkat, de… van azért de is.

 

Utazás:

4-5 megállással, határátkelésekkel, fizetőkapukkal együtt kb. 12 óra volt. A legtöbbet visszafelé Ásotthalmon, a cél kapujában álltunk, kb. 40 percet, miközben megcsodáltuk a szuper, új kerítést. Apropó, mindenféle vélemény nyilvánítás nélkül, útközben többször is találkoztunk menekültekkel. Benzinkúton, autópálya mellett, úton útfélen. Gyanúsan sok taxi volt az autópályán, természetesen menekülteket szállítottak. A török vendégmunkások ellepték a benzinkutakat, miattuk 8 órás volt a várakozás befelé Röszkénél, szerencsére ezt a határőr is jelezte kifelé menet, ezért jöttünk visszafelé Ásotthalmon át. A görög-macedón határon semmilyen rendbontást nem tapasztaltunk.

 

Szállás:

Hotel Giannoulis***

Először megijedtünk, mert érkezésünkkor éppen nagy buli volt a medencénél, meglehetősen hangos tuc-tuc zenével (a napozóágyak mögött hangfalakkal), ami láthatóan nagy megelégedéssel töltötte el a kb. 18 éves átlagkorosztályt. Ottlétünk alatt minden nappal egyre halkabbá és egyre elviselhetőbbé vált ez a zene, vasárnap és hétfőn volt a mélypont, aztán kezdett megváltozni a korosztály is, ennek az okát nem tudom. Általában 14:00 és 19:00 között voltak sokan.

A medence melletti Beach Bar 10:00 és 24:00 óra között volt nyitva, a medencét 10:00 és 20:00 között lehetett használni, és bárki bejöhetett az utcáról, nem csak a szálloda vendégei. Bevallom nekem ez nem tetszett. Mindenesetre mi nem sokat voltunk a szállodában, egyszer sem fürödtünk a medencében, viszont minden napunkat itt a bárban zártuk. A kiszolgálás, a személyzet tökéletes volt. Apróság, de figyelmes gesztus, hogy mindig hoztak egy kis sörkorcsolyát a rendelés mellé, kedvesek voltak, mosolyogtak, angolul kommunikáltunk velük. A rendelést akár a szobába is felhozták.

A szobával teljesen meg voltunk elégedve, tágas volt, mindhez tartozott erkély, jól működött a légkondi, megfelelő volt a felszereltsége (kényelmes ágy, kanapé, dohányzóasztal, fésülködőasztal, tükör, szekrény vállfákkal, hajszárító, tv, bár utóbbit egyszer sem kapcsoltuk be). Minden nap volt takarítás, törülközőcsere. A mi szobánk a medencére és a tengerre nézett, ennek ellenére csukott ajtónál szinte semmi sem volt hallható a tuc-tucból.  

A reggeli is megfelelő volt, nem túl változatos svédasztalos, a meleg étel változott néha (rántotta, mini virsli, bundás kenyér).

A szállodára 10-ből 8,5 pontot adok, ha nem lett volna a tuc-tuc, és ha csak a vendégek használhatnák a medencét, akkor simán adnék neki 10 pontot is. Szép, igényes, új hotel, jó adottságokkal, és mint kiderült nagyon jó választás volt már csak azért is, mert Paralia és Olympic Beach között helyezkedik el, és nem a pörgés közepén.

 

A part:

A hotel saját partszakaszát használtuk, végül nem mentünk el máshova. Reggeli után, 10:00 körül mentünk le a partra, mindig volt még bőven hely az első sorban. Azt hiszem öt sorban voltak a napozóágyak, és általában csak az első sor telt meg, néha az sem, a többiben alig-alig voltak, szóval abszolút nem volt tömeg, többször előfordult, hogy éppen csak mi voltunk a tengerben. Ami viszont sajnos beigazolódott az a tengeri fű jelenléte és a csikkek. Medúzával nem találkoztunk. A tengeri füvet a második napra megszoktuk, egyszerűen csak át kell gázolni rajta, aztán már egészen kellemes a tenger, a hőmérséklete szuper volt, és úgy általában az időjárás is. Az utolsó két nap volt egy picit hűvösebb, de még lehetett fürödni, sőt napozni is. Összességében: ami nekünk fontos volt, vagyis az, hogy kipihenjük magunkat, megtörtént. Rengeteget olvastunk,

De! Turistatársaink között akadtak igencsak fura alakok, tényleg látszik, hogy főként kelet-európai turisták járnak ide. Csak két példa a partról: 1. egy anyuka a kb. 2 éves gyerekét csak azért vitte le a napozóágyaktól a tengerhez, hogy belepisiltesse. Megállt vele a parton, és mintha a tenger egy nagy WC lenne, a gyerek belepisilt, majd, mint akik jól végezték dolgukat, visszamentek az ágyakhoz. Mi van????? Egy szerencse volt, mégpedig az, hogy ez az utolsó napon történt. Azt meg csak remélni tudom, hogy először. 2. Amikor az utazásunk előtt az egyik hozzászólásban valami olyasmit írtam, hogy egy orosz kisfiú fejbe vág a strandlabdájával, nem gondoltam volna, hogy valóban megtörténik. Na jó, nem kisfiú volt, hanem nagyfiú, és nem strandlabda, hanem teniszlabda, de a lényegen nem változtat. Olyan erővel és váratlanul vágott orrba vele, hogy megszédültem és hirtelen azt sem tudtam, hogy mi történt. Szerencsére nagyobb baj nem, az orrom még a helyén van, de azért a kiröhögésem helyett egy bocsánatkérés jól esett volna.

 

Programok:

Na ez lesz a legrövidebb pontja a hozzászólásomnak, mivel szégyen nem szégyen, egyedül csak az Olümposzon voltunk, ott sem sokat. Felmentünk, kiszálltunk, beszálltunk, lementünk.  

 

Olympic Beach, Paralia és úgy általában a környezet:

Röviden: szörnyű. Koszos, zsúfolt, unalmas, valóban egy turistagyár. Azt hiszem felkészülten mentem, miután itt elolvastam a hozzászólások egy jó nagy részét, de még így is csalódás volt. Az olaszországi Bibione is hasonló, mint ahogyan ugyancsak itt olvastam a kettő összehasonlítását, de sokkal tisztább és rendezettebb.

Minden este más-más étterembe mentünk, de egyik sem volt kiemelkedő, maximum negatív értelemben. Olympic Beachen nagyon édes kiscicákkal és az anyukájukkal találkoztunk egy étterem teraszánál, de sajnos szemtanúja voltam valaminek, ami nagyon nem tetszett. Éppen mellettem, a földön ült az egyik kiscica, amikor odajött a pincér, és hirtelen egy olyat rúgott bele, hogy csak úgy csattant neki a reklámtáblának. Szeretem a macskákat, nekem is van egy, és nagyon felkavart a dolog, nem is tudtam megenni a vacsorát, hanem az egészet szétosztottam a macskák között. Én sem tartom túl higiénikusnak, ha macskák vannak egy étteremben, na de azért ilyet egy állattal sem lehet tenni!!!

Annyi mindent tudnék még írni, de mivel tudom, hogy itt sokan szeretik ezt a két helyet, és tényleg nagyon nem szeretnék senkit sem megbántani, ezért többet inkább nem írok róluk.

 

Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a segítséget, az ajánlásokat. Mint írtam összességében jól éreztük magunkat, de nem hiszem, hogy valaha is visszatérnénk ide. Jövőre elképzelhető, hogy megint Görögországba utazunk, de ha így lesz, mindenképpen egy szigetet veszünk célba.     

mozgógázos Creative Commons License 2015.08.20 0 0 4948

Mi 5-13.-ig voltunk.Este 9-10 től már nyomor volt a főutcán.Szeptemberben már nyugodtabb,,jóval kevesebb a túrista.A parton is nyomor,,egy fogpiszkálót se lehet leejteni.Aki nem szereti a tömeget,nyugodtabb partra vágyik,feljebb kell menni a falutól ,1-1,5 km-re!Szebb a homok,tisztább a víz,nincs nyomor!Megéri kigurulni kocsival,de gyalog se megeröltető.

Előzmény: Poppy77 (4947)
Poppy77 Creative Commons License 2015.08.20 0 0 4947

Az a bizonyos sétáló utca és tömeg...nekünk nem volt bajunk vele, hangulatos volt esténként. Hát kb ennyi, remélem tudtam segíteni azoknak akik esetleg oda készülnek idén még vagy jövőre...

Poppy77 Creative Commons License 2015.08.20 0 0 4946

Sólepárló...

Poppy77 Creative Commons License 2015.08.20 0 0 4945

Paralia a templomnál...szerintem ez egész szép, csak sokan vannak, de ez nem mindenkit zavar.

Ugyanott este, ekkor már nagyon kellemes, nincs tömeg.

Poppy77 Creative Commons License 2015.08.20 0 0 4944

Ez Olympic Beach és Paralia közötti, nem tömegnyomoros rész, azt hiszem a kép magáért beszél. Sokkal elhanyagoltabb és koszosabb. A kiépített strand rész Paralián és Olympic Beachen is szebb csak ott meg tömeg van.

Poppy77 Creative Commons License 2015.08.20 0 0 4943

Korinos Beach -Nekünk ez jött be legjobban Paraliánál.

 

Korinos Beach

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!