Szerintem leginkább a póréhagymához hasonlít, legalábbis levesnek elkészítve. (Párolt köretnek persze nem versenyképes a póré.) Ez a megfigyelés véget is vetett a spárgavásárlásomnak, minthogy a póré olcsóbb és könnyebb vele bánni.
Az bizony. A csokiválaszték is romlott, pedig elsősorban azért jártam oda és mellékesen néztem meg a zöldségeket, szószokat stb. Csak alkoholból lett egyre több.
Soha nem preferáltam őket, nem is volt közel. Most közel van, így a spárgát speciel megnéztem. De nem hinném, hogy Matolcsy személyesen foglalkozik az üzletek árukínálatával.
Lidlben nem szokott probléma lenni a zöldség-gyümölcs minőséggel, erre nagyon ügyelnek. Ahová mi járunk, elég nagy a forgalom, így inkább attól tartok, elfogy holnapra.
Nem csak a fény, hanem a hő is számít állítólag. A múltkor (német tv-ben) láttam egy spárgafarmról riportot. Ott mondták, hogy az alapos mosás után még jegesvízbe is kell tenni, hogy ne színeződjön el.
Imádtam piacokra járni, nagyon sok bp-i piacot ismerek is, Bosnyáktól (nagybanit is beleértve) a Fény utcáig. Budakalász. Szentendrén a Bükkös patak parti, szombati kistermelői; ez volt a kedvenc, amíg ott laktam.
Nem szeretek hivatkozni rá, de nemigen mászkálok már sehová. Van egy kedves maszek zöldséges a közelemben, aki elhozza a rendelést.
A Kiflinél szoktak lenni extrák, édeskömény, római saláta, csak szemérmetlenül drágák.
A lila spárga inkább ritkaságszámba megy. Nem egy külön fajtáról van szó. A lila spárga nem más, mint később betakarított fehér spárga. Amikor a spárga áttör a talajon, először a feje, majd a héja lilássá válik. Ez a színezés védi a spárgát az UV-sugaraktól. A lila spárgát régebben alsóbbrendűnek tartották. Ma már csemegeként értékelik intenzív, diós és enyhén édes íze miatt. A lila spárga azonban nemcsak különösen jó ízű, hanem valamivel egészségesebb is, mint a zöld vagy a fehér spárga. Ez a többi spárgához képest magasabb antioxidáns-tartalmának köszönhető.