Második éve főzöm "vakon" a nagypénteki halászlevet, mindig előtte volt kezelésem és vitt mindent.
Amikor már megérzem a nappaliból a hálóba beszálló kávéillatot reggel, akkor tudom, hogy rendeződött...a következő kezelésig...
Amikor a szaglásom kezd visszatérni, akkor napokig érzek egy bizonyos szagot. Nem tudom meghatározni, nem is mindig ugyanaz, általában valami vegyi anyag, a kórházi fertőtlenítőkre hasonlít, máskor inkább sajtszag.
Ismerek olyan embert akinek a covid után egy évvel se jött vissza.
Nekem volt szagvesztésem a covidtól (párizsi szuvenír volt, férjem elvitte a lányát világot látni), de viszonylag hamar visszatért. Volt egy átmeneti időszak, amikor még nem teljesen tért vissza, de miattam maradhatott volna úgy is. Szerintem az volt a normális, mert egyébként sajnos hiperszenzitív vagyok a szagokra. (Meg a zajokra, de az más kérdés.)
(Ja, amúgy a diabetest is az a kis rohadék hozta elő. És ez nem conteo, tényleg van ilyen hatása, mint minden erősebb gyulladással járó vírusfertőzésnek.)
(Off: a Covidból én egyetlen tünetet észleltem, csúf kötőhártyagyulladást szerencsére csak fél szememen. Akkor vadonatúj volt az a változat, ami azt is okozta, talán gamma? Így csak 1-2 héttel később hallottam, hogy újabban ez a Covid első tünete. De akkor kellett átesnem rajta, más gyanús esemény nem volt ezekben az években.)
A krumpli GI-jét sok minden csökkenti. Önmagában az is, ha csak a főzés másnapján eszed meg, de főleg az, ha zsíros vagy ecetes dolgokkal együtt fogyasztod. Szerencsére a krumplit a valóságban pont így szokás enni...
Eperre nem csábulok, de az első spárga ebéd megvolt ma. Németországi hollandi mártással és valódi iberico sonkával. A sonkaüzlet tegnapi felfedezés a pozsonyi úton van egy pici üzlet, csodás kínálttal.
Egy másik hsz-edre reagálva. 50dkg spárga és 50dkg újkrumpli... Nézegetem, nem is 4, hanem 5-6 étkezés lesz. Persze nem magában; rántott csirke (egy felsőcomb), sertésszűz, gombamártás... Néztem, hogy húsból is kb. 25dkg két étkezésre elég. Ezek az ebédek. A cukor miatt vissza kell fogni mindent. Persze az van még, hogy napi ötszöri étkezés, tízórai és uzsonna is van.
Nekem is kb. ennyi egy ebédadag. Nem bírok ellenállni; leggyakoribb, legkedvesebb köretem volt a mindenféle burgonya. Megfőzöm és hagyom kihülni. Később vagy másnap felmelegítem. Állítólag rezistens keményítővé alakul. Mérem, nekem sem okoz gondot. Az újkrumpli nagyon jó lesz, kevés benne a keményítő és alacsonyabb a GI.
Nem szottyad meg nagyon? Elég nagy a nedvességtartalma.
Homer, lehet kapni időnként ún. snack zellerszárat, 25-30 centis vékonyabb, zsenge darabok, olyan negyedkiló van egy csomagban. Én azt szoktam venni, a komplett nagy darabbal nem tudok mit kezdeni.
ma rakott kaposztat ettem csilikremmel es tejfollel. van meg itthon zellerszar, ami a kozhiedelemmel ellentetben gyorsan romlik. ugyhogy osszedobtam egy csilikrem-majonez-medvehagyma pesto-bors kremet, es desszertkent azt ropogtattam el az elobb.
Á, a fene sem tud kiigazodni, egyik helyen ezt, a másikon azt javasolják. A mintaétrendben, amit a diabetológián adtak, szerepel főtt krumpli, különösebben nem tértek ki rá, csak hogy számolni kell a CH-t. Tény, hogy sütve jobb GI- je. Amikor még napi többször mértem, nem vettem észre, hogy különösképpen megemelte volna a cukromat, mondjuk a sütőben sülthöz képest.
Ez az adag egyébként kb 36 g CH-t tartalmaz, ez ebédre teljesen jó.