Safranyos-Kardamommos koszoru, marcipannal es vaniliaval töltve
Elkeszites: Melegits fel kb 37C-fokosra 5dl tejet, majd egy reszet vedd ki es ebben keves cukorral futtass fel 5dkg elesztöt. A többi tejbe tegyel bele 15dkg jo minösegu margarint, es olvaszd fel benne. Merj ki 13dl finomlisztet, tegyel bele 1,5dl kristålycukrot, 0,5gr safranyt/el is hagyhato, de ettöl lesz szep sårga, es az izen is dob/ 2tk örölt kardamomt, majd a közben felfutott elesztöt es a vajas tejet. Dolgozd jol össze, es keleszd meg. En a mosogatoba szoktam jo forro vizet engedni, ebbe teszem a tålat amiben a teszta van, igy kb 20 perc alatt ketszeresere kel. Ilyenkor szepen vissszadagasztom, majd ismet megkel, most mår sokkal gyorsabban, es meg egyszer en biza visszagyömiszkölöm, mert sokkal könnyebb lesz a tesztåja. Amikor ujra megkelt, kiboritom egy lisztes deszkåra, kisodrom kb 0,5cm vastagra, /jo nagy lesz/ Majd megkenem olvasztott margarinnal, jol megszorom 3-4cs. vaniliåscukorral, es 500gr marcipånt råszeletellek elosztva. Lehet kisodorni is a marcipånt, de igy nekem egyszerubb. Feltekerem, majd koszorut formålok belöle egy sutöpapirral kibelelt sutölapon, bevagom jo melyen egy eles kessel, hagyom letakarva kelni meg 10 percet, megkenem felvert tojåssal, megszorom gyöngycukorral, es 185-200fokon kb 35-40 percet sutöm.
Nekem csak 2 lányom van (viszonylag nagyok), de az volt a tapasztalatom, hogy a viszonylag új, szokatlanabb ízeket nem kell rájuk erőltetni. Kitettem az asztalra, aztán rájuk hagytam, hogy akarnak-e belőle enni. Volt, amikor fintorogtak, de előbb-utóbb megkóstolták. Nem egy ilyen fintorgósan indult ételből fő-fő kedvenc lett. :-)