Keresés

Részletes keresés

Hooti Creative Commons License 2024.03.26 -2 0 62205

Kérlek ne mond ilyet, régen igenis kiskonyhák voltak, a ház tisztaház volt.

Hagyományosan nem jól emlékszel, ne haragudj

Nekem mindkét nagyszülőmnél volt kiskonyha. Sőt a szomszédoknál is. Jászság és Szabolcs (Kisar), tehát területileg is távol.

És nem kis lyuk...

Előzmény: öreg_néne_b (62202)
homerx Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62204

szerintem az utolso bekezdesed hagyjuk, mert annak semmi koze a temahoz. en is eltem kulonbozo korulmenyek kozott. az eredeti felvetes nem is errol szolt tudtommal, hanem az utolso mondatodrol, miszerint nem erted az amerikai konyhas lakasokat. en csak erre reagaltam, mi a velemyenyem roluk.

Előzmény: Hooti (62203)
Hooti Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62203

Hjaaa, mi együtt főzünk, gyerök meg elvan fent, ha a házban lenne a konyha se jönne ki a szobából, csak ha kész a kaja :)

És nem hiszek a szagelszívókban, hogy tökéletesen kiszívnak mindent, éltem lakásban 54nm-en, ahol nem volt kiskonyha, ott is kivezetéses elszívót szerltettem, ért valamit, de nem volt tökéletes. Sose lesz, mikor 3láng ég, 3helyen rotyog a kaja... hja és a sütőt el se szívja.

 

Diskurzus van főzés közben, egyébként nézd meg kérlek a mai világot, egyre kevesebbet beszélünk, Te is most itt olvasgatsz...

Előzmény: homerx (62201)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62202

Én értem. Csak egy jó elszívó kell és nem száműzzük a háziasszonyt (vagy aki főz) egy kis lyukba. Hagyományosan a ház központi helyisége volt a konyha. (És egy külön nyári konyha, de az nem a napi főzés helye volt.)

Előzmény: Hooti (62198)
homerx Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62201

hooti, nem erted. az amerikai konyhaknak az a lenyege, legalabbis a velemenyem szerint, hogy amihg fozol, ne maradj le a diskurzusrol. a hatranya? hogy az egesz lakas _buzlk_ a kajatol. persze, ez igy nagyon sommas. meg lehet ezt ertelmesen tervezni (jopenzert). mondjuk, ha mar ugy dontott az emberfia, hogy egybenyitja a konyhat az etkezovel (neadjisten a nappalival), akkor mondjuk legyen magasabban a konyha szint. de lenyegtelen, szerintem epiteszek ehez sokkal jobban ertenek. en a legfontosabb kriteriumnak tartanam, hogyan tudom a napi szagokat tavoltartani a lakreszektol.

Előzmény: Hooti (62198)
Fleur de sel Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62200

A másik irányban, a Tűzoltó utca sarkán van (ha ugyanarra gondolunk).

Sezgin

 

Nagyon jó kínálata van, persze megkéri az árát.

Előzmény: homerx (62195)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62199

"Mozdonyposta"

Néhai pálinkás ismerősöm is küldött így dolgokat.

Előzmény: homerx (62197)
Hooti Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62198

Én még ennél is továbbmentem, mikor vásároltuk a kérót, van kiskonyha is, onnan nyílik a spájz.

Nem a lakásban párálunk-illatosítunk főzés közben, na meg aki akar reggel-nappal-éjjel tökerővel mosogathat is, dalolva főzhet stb :)

Sőt páraelszívó kivezetve, no meg klíma is van. Ott is kajálunk.

Meg így nyertem plussz egy szobát is a kockában.

 

Annó az amerikai konyhás házakat nem értettem, mondjuk most sem...

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (62194)
homerx Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62197

hehe, volt egy ilyen cikk. regebben sokat hoztak nekem baranyt, birkat az alfoldrol. a beszallitom vasutas srac volt, de ha epp nem o volt szolgalatban, akkor kisujszallason a kollegajanak feladta hutoladaban, amit en idoben atvettem a nyugatiban. uh, de sok ilyen volt. friss, elozo nap vagott baranyok, birkak utaztak igy az ic-n :) ofkoz helyjegy nelkul :) amugy is, ez mese meskete :)

Előzmény: szkati (62196)
szkati Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62196

Nagyon jó hentes. Isteni  és grillre előkészített bárány cuccai is vannak.

Előzmény: homerx (62195)
homerx Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62195

a ferenc koruton valahol a rakoczi ter es az ulloi kozott is van egy arab hentes. sokan dicserik.

Előzmény: nagypapi51 (62191)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62194

Lehet, a múltkori medvehagyma miatt :) 

 

A kamraablakon természetesen van háló, még Apukám barkácsolta 😢

 

Szeretem ezt a házat, ahol most lakunk, pont olyan, amilyet mindig is szerettünk volna, de egy nagy hibája van: nincs spájz. (Pince sincs, de az érthető, nagyon erős a talajvíz. ) Egyszerűen nem értem, szerintem a legalapvetőbb helyiség a házban. Felépítettek egy jó kis házat, és nincs benne spájz!! A garázsban szorítottunk helyet egy kamrasaroknak, télen jó hideg, nyáron sajnos elég meleg...

Előzmény: nagypapi51 (62193)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62193

Mér emlékeztem én Sümegre? :O

Nagyon helyesen, a spájz ablak nyitva, nyilván szűnyogháló is van rajta.

(szépek a húsok)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (62192)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.03.26 0 1 62192

Szombathely az a Sümeg 😉😁 Meg időnként Veszprém, ahová hazajárunk, de onnan a füstöltneműt hozzuk. Ott is nyugdíjazta már magát az a hentesbácsi, aki árult ilyeneket 🙁

 

Lajoskomáromi füstöltáru, ami ideiglenesen nővérem kamrájában állomásozott (a sonkák már a spájzban vannak!), míg át nem szállítottuk saját magunkhoz. Az egyik csülök maradt,  azóta pedig a tarja kicsit megrövidült...☺️

Előzmény: nagypapi51 (62191)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62191

Anno a Belgrád rkp-on, a Karinthy Frigyes úton (talán a Magyar u-ban is) volt arab hentes, ahol

mindig volt bárány/birka. - Sümegről persze nehéz... :(

Előzmény: Vének Tanácsa TM (62187)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.03.26 0 0 62190

Ma rántott tőkehal, zöldborsó, sült krumpli - kvázi fish&chips

Bubo.Bubo. Creative Commons License 2024.03.25 0 2 62189

én már egészen továbbgondoltam a palócgulyást - így már inkább zöldbabos-tárkonyos-zöldséges gulyásleves-variáció szokott lenni nálunk, és sertésből vagy pulykacombból

Előzmény: Vének Tanácsa TM (62187)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.03.25 0 3 62188

Sosem állítottam, hogy nem aból kell(ene). Leírtam, hogy miért főzöm másból (is). Szomorú lennék, ha csak akkor ehetnék, amikor bárányból főzhetem, mert nagyon szeretjük.

Előzmény: homerx (62184)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.03.25 0 0 62187

Az volt a másik opció, de pont a gomba hiánya miatt lett inkább palócgulyás. Pedig gyönyörű zsenge tárkonyom van, úgyhogy az is sorra kerül hamarosan - ha nem is bárányból. Esetleg nyúlból 🙂

 

Birka: nem annyira szeretjük, és még nehezebb hozzájutni. Az itteni hentesek "nem keresik" címen nem tartanak ilyesmit (de borjút, malacot sem pl.), Metroban jutok hozzá, de ők rettenetesen megdrágultak. Birka mondjuk ott sincs.

Előzmény: öreg_néne_b (62186)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.03.25 0 0 62186

Nekem bárányból inkább tárkonyos ragu kucsmagombával, zöldségekkel, krumpligombóccal, birkából palócleves.

Előzmény: homerx (62184)
homerx Creative Commons License 2024.03.25 0 0 62185

hm, a zasszony mondja reggel, hogy az egyik munkatarsa epp a minap emlitette, hogy lesznek nyulaik. na, jo gyorsan le is csapott ket zsengere, de jo lesz az rantva! a hutoben meg itt figyel egy egesz vadnyul, meg 6 comb szinten vadnyulbol. mar ki kellene enni, mert jon lassan a gombaszezon.

Előzmény: Boarhunter (62181)
homerx Creative Commons License 2024.03.25 0 0 62184

ugye, hogy baranybol vagy birkabol kell ezt fozni :)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (62176)
homerx Creative Commons License 2024.03.25 0 0 62183

eh, az mar tul sok lett volna. igy is tettem bele nehany kocka fustols sonkat a husvetibol. gyakorlatilag ez adta a sojat.

 

Előzmény: nagypapi51 (62175)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.03.25 0 0 62182

És a gerinc tűzdelve, vörösborosan. Hm, húsvét után azt hiszem kell vennem, megkívántam 😁

Előzmény: Boarhunter (62181)
Boarhunter Creative Commons License 2024.03.25 0 0 62181

Rántva is finom.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (62180)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.03.25 0 2 62180

Pedig a nyúl az egyik legegészségesebb húsféle, magas a fehérje-, alacsony a koleszterin és a purin tartalma. Én szeretem, szoktam is venni, Lidlben rendszeresen lehet kapni. Paprikásnak, vadasnak, combokat megsütve jó fokhagymásan, "aprólékból" tárkonyos leves, mind nagyon finom tud lenni 🙂

Előzmény: dulci_nea (62178)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.03.25 0 0 62179

Azért mertem írni, hogy gulyás, ha másból készül, azt csak palócos levesnek hívom 😉 A bárány nálunk ritka "vendég", pedig nagyon szeretem. Egyrészt nem könnyű hozzájutni, ha mégis, aranyárban adják 🙁 Most húsvétra vettem báránycsülköt, mivel kettesével volt csomagolva, lett egy felesleg. A csontot is belefőztem természetesen. (Marhából, borjúból szoktam egyébként. )

Előzmény: nagypapi51 (62177)
dulci_nea Creative Commons License 2024.03.25 0 0 62178

A palóclevessel már megvárom a friss babot. Nagyon szeretem én is. Bárány és nyúl biztos nem kerül nálam asztalra. 

 

Ma kelkáposztafőzelék májashurkával. Sajtos pogácsa (zabpehelylisztes).

 

Holnap lecsós-gombás bulgur, csirkecomb.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (62176)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.03.25 0 0 62177

A palócleves klasszikusan bárányból készül(t), dicséretes!

Előzmény: Vének Tanácsa TM (62176)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2024.03.25 0 0 62176

Palócgulyás bárányból, töpörtyűs hajtovány.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!