Kaptam itteni korulmenyekhez kepest nagyon finom fustolt kolbaszt, igy most rakott krumpli lesz, kivetelesen kolbasszal es nem baconnal mint egyebkent szokott.
Nekem szó szerint is malacom van, van a helyi "kispiacon" egy fazon, na, ott nagyon pöpec holmi van, még az is működik, ha azt mondom, hogy kicsit tovább füstöljék.
A bátyja neveli az árut, meg füstöl, ő meg árusít...
Ez a csülök egy nehéz ügy. Piacon vettünk csülköt. Áztattam 12 órát, elkezdtem főzni, fél óra után leöntöttem a elvét és új lével kezdtem előlről. Mi lett a vége? Élvezhetetlenül sós. Tegnap már volt sonkás kocka, a maradék azt hiszem a kukában végzi. A multkori csülök áruházi volt és remek.
Rakott kelt csinálok, meg tartaléknak mélyhűtőbe székely káposztát. Vasárnap lehet, hogy vendéglő lesz.
Úgy itéltem, hogy két téli kaja sok egymás után, így holnap lencse+csülök helyett egy könnyed gévagombás brassói lesz. Remélem, reggel lesz a piacon rendes hurka, és vasárnapi menüt már nem kell babrálni. (Vészhelyzetben még mindig készülhet tűzdelt dám hátszín vadasan, zsemlegombóccal).
En is ezen lepodtem meg - kb 10eves a gepem, es sokat hasznalom - orommel. Az egyik legjobb marka, joggal, es az ara is elfogadhato.
Azt hiszem beruhazok egy fenokore... a kes elezo gep mukodik, es jajj micsoda orom, hogy allandoan van eles kesem!!! El van kenyeztetve az ember lanya a konyhaban:) ... eles kes, microplane reszelok... mandolinok... vennem kellett egy kesztyut is, mert veszelyben volt az osszes kezem :)
Ha nem tudsz otthon élezni, én egy köszörűsnél megcsináltattam. A tárcsát és a darálókést kell vinni. Kétféle tárcsával kétezer forint volt, de azóta szuper, és egy hónap alatt simán behozza az árát, a hús minőségéről nem is beszélve. Azóta nem teszem mosogatógépbe, és olajozott papírban tárolom.
Pedig egy darálót élezni nem egy nagy truváj, ha van egy sík fenőköved (mondjuk nem árt a ha jó fajta, esetleg gyémántporos, mert akkor haladósabb...).
Csak húzogatni kell rajta a kést is és a lyukas tárcsát is. A lényeg, hogy mindegyik sík legyen.
Most látom a képen, a tárcsán még húzhattam volna párat... :)
Ha normális anyagból vannak, és a gép konstrukciója is olyan, hogy rendesen egymáshoz szorítható a két darab, akkor működnie kell.
Egy KitchenAid meg szerintem nem hibázhat ezekben, mert elég nagy presztízsveszteség lenne részükről.
Épp ma vettem rá magam a késeim élezésére, és ha már ott voltam, akkor a saját darálóm részeit is kezelésbe vettem.
Nekem a Bosch MUM van.
A képeden mondjuk nem látszik, hogy van felfogatva a darálóelőtét a géphez, és a neten sem találok hirtelen erről semmit.
Lehet, hogy csak az az egy kúpos csavar rögzíti egy vájathoz?
Az elég gagyi... instabil, mert itt tizedmilliméterek is sokat számítanak. A kés és a tárcsa között...