Azt lehet valahogy befolyásolni, hogy ne a gyökere legyen nagy hanem a szára? Minden csírámnak a gyökere beleér az alatta lévő tálba, vagy a legalsó a vízbe.
Most pénteken zárható nejlontasakba, gombaölő szeres vízzel nedvesített homok közé szórtam a hideghatást igénylő magokat, ezeket betettem a hűtőszekrénybe, egyes magokat 6, másokat 8 hétig fogok ilyen körülmények között tárólni, a 6 heteseket április 10.-én, a 8 heteseket május elsején fogom elvetni, és meleg helyre tenni.
Kérdésem lenne, hogy ez jó módszer-e, vagy inkább időnként a fagyaszószekrény hidegére is szükség lehe-e?
Esetleg van-e másik módszer amivel jobban fognak csírázni a magok?
Köszönöm a biztatást de már fogyóban van a türelmem. Ebben a kocsonyás valamiben a len mag kicsirázik? Elég naponta kétszer lemosni, vagy többször is? Előre köszönöm a válaszod.
Remélem hogy olvassa valaki ezt a topikot! Len magot próbálok csíráztatni de nem akar sikerülni. Esetleg valaki tud e tanácsot adni hogyan csináljam? Előre is köszönöm.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Teljesen kezdő csíráéztató vagyok. Szóval zsázsát szerettem volna csíráztatni. Átmosás után "kocsonyás cuccban" állnak a magok. Az első próbálkozásnál 3 napot vártam, ez van a zacsira írva, a kocsonya egyre több lett, viszont csíra nem nagyon lett. Ma újra próbálkozok, átöblítés után ismét "kocsonyás cuccban" állnak a magok.
Nem akarok beleszólni, de azért a tejallergia nem a világ vége.
Az elején tűnik reménytelennek a dolog, de nem annyira vészes. Persze könnyebb ha az ember magának süti a kenyeret stb.Olcsóbb ha maga készíti a gabonaitalokat otthon...
Felvágottaknál nehéz, mert szinte mindenben vaj tejpor vagy vmi tejes dolog.
És miért hagytad abba? már mindent kipróbáltál és meguntad? vagy miért?
Fundygumi
ha nem vagyok indiszkrét miért Mo-ról vitted ezeket a cuccokat? No-ban a bio az sokkal inkább tényleg bio mint Mo-n.
Legalábbis az én tudomásom szerint.
Én szendvicsbe szoktam rejteni ha nem akarom, hogy megbámulják mit eszem. Annyira finom tőle.
Mióta rászoktam a csíráztatásra (úgy egy éve), már nem is saláta a saláta csírák nélkül. :-)
Na,akkor én is mondtam valami újat a tönkölyről.Igen,azért az embernek oda kell figyelni magára.Főleg aki évekig nyüstölte a konditermeket mint én is.Mostani életemben már csak az itthoni edzés maradt (van egy fekpadom,meg súlyok hozzá)és a hétvégi kocogások.Asszem másfél évtizedes edzés után kijelentehetem,hogy a body,egész életemet elkiséri majd.Legelábbis nagyon remélem.Na te is dolgoztál kint,Wow.....Mit,mennyit, ha szabd kérdeznem??
Hát igen a kollégák néznek mikor látják miket eszem és a csírát is csak lesték,mint valami földönkívülit.De hát be kell vallani a szakmunkás rétegben ezen dolgok (józan emberi intelligencia)igen messze állnak,sajnos.Mondjuk itt Németországban nem szégyen a munka és ez egy teljesen más világ.Ebben a műanyag világban meg egyre rosszab és rosszab lesz minden ahogy látom.Én meg nem vagyok egy egyszerű eset és hála istennek az országnak is a kultúráltabb részére születtem (Balaton)ahol a koszon kívűl ragadt rám más is.Paleolit???Na,ennek utánnanézek,mert rémlik valami,de most egyenlőre semmi.További szép estét néked is!!
Ja,látod ezt meg én nem tudtam,hogy van tönköly búzából hántolt :)
Sokan nem szórakoznak vele elvetik sima földbe,balkonládába,de biztos jobb a táptalaj amit ajánlottak hozzá.
Amúgy nem néznek Rád fircsán hogy csíráztatsz?
Én már nem csíráztatok,csak néha ide nézek,megérzés szerint.
Ajánlom,nagyon jó,és finom.Egészségesebb tőle az ember.
Na igen az arany közép út a nehéz. Én nem fogyasztok fehércukrot,finomlisztet és mivel ételallergiám lett(tejes dolgokra)ezért most azon gondolkozom,kipróbálom a paleolit táplálkozást.Nem szoktam divat diéták fele hajlana,de most kivételt teszem.
Vettem én mindenféle magot és abból kikövetkeztettem ezt azt.A tönköly búzát is lehet csíráztatni,de akkor olyan magot kell venni ami már hántolt.Nékem van mind a két fajta tönköly is,ezért nem volt nehéz rájönnöm.Megjegyzem én is véletlenül,miután megnéztem őket.Hát igen,a hántolatlan az nem igazán csíráztatásra való.Teljesen kezdő vagyok e téren,van több fajta magom is a mustármagtól a lucernáig.De egyenlőre csak a búzával foglalkozom.Vettem otthon (Magyarországon) hántolatlan magot,meg az ehez való földkeveréket,amit ajánlanak.Csak én balga otthon felejtettem mind,mikor jöttem vissza Németországba.Tudnillik ide kényszerültem én is és már lassan 6 éve itt élek.A csíráztatásról itt a neten informálódtam és itt is szereztem be hozzá mindent ami kellett.Tettem ezt azért,mert próbálok odafigyelni magamra a sportra,étkezésre stb.Nem megszállottként meg fanatikusként,de normális középutat választva.Mivel a nagyon egészségesen,csak a sport,semmi hús stb,szerintem az is egy nagy marhaság.Gondoltam belevágok ebbe is,mivel rendkívűl nehéz és egészségkárosító munkát végzek nap mint,nap.(Lakatos,hegesztő munka)Köszi a válaszokat!!Üdv
Nem termesztettem tönkölybűzát(búzafűlét írtam),annyit tudok még róla hogy csak úgy mikor kihajtott zölden prés nélkül,csak úgy elrágni a szárát nem igazán tesz jót a beleknek.
Búzát viszont csíráztattam ,fini íze van,azt az egész magot lehet fogyasztani csíráztatás után.
Kedves Karolina!Köszönöm a választ!Már beszereztem mindenféle "fullos alaktrészt" a termesztéshez (Lexen) csíráztató tálat búzafűprést.Már volt is egy minimális termés amin ki is próbáltam.Hát az íze nem rossz,de azért meg kell majd szokni.Szép napot néked is!!István
Búzamagot csíráztattam és az lenne a kérdésem,hogy minden jól sikerült,nagyon szépen kifejlődtek.De sajnos a fogyasztásával illetően kicsit tanácstalan vagyok.Van a gyökérzet alul,két-három kis vékony fehér szál,következik a búzaszem,utána pedig a csíra.Most ezt nem tudom,hogy az egészet egyben fogyasszuk,úgy ahogy kifejlődtek magostól (cakli-pakli),vagy leszüreteljük a csírarészt,ami tovább fejlődne búzafűvé.Mert akkor bevallom elég macerás a történet.Végül is ez minden csírára értelmezhető.Üdv:István
A brokkoli csíráztatása sikerült már valakinek? Alig-alig mozdultak meg eddig a magok és iszonyú büdös volt az egész konyhámban most száműztem a csíráztató tálat a fürdőszobába:-)
Szeretnék venni valami frankó csíráztatótálkát. Volt már 4 részes műanyag, de most olyasmit szeretnék, hogy kiszolgáljon évekig, legyen "elegáns", ne valami koszos-karcos műanyag, amit nem lehet rendesen elmosni.
Tehát inkább kerüljön többe, de ne kelljen tovább böngésznem a kínálatot... tudtok ilyesmit?