A serpenyot* dl meleg vizzel felonteni, azt beleonteni egy labasba. Belemorzsolni 1 husleveskockat
2 ek buzalisztet ca 1 dl tejjel /vagy vizzel) simara elkeverni, es allando keve
res mellett hozzaadni az
elozohoz. 3-4 percig fozni. Izesiteni ˝-1 tk sojaszosszal es 2-3 ek tejszinnel.
*mármint, amiben a húsgombócokat sütötted (Mulan megj.)
A svedek foleg lekvarral eszik, nem olyan szornyu mint amilyennek hangzik, sot.. :) Az IKEA-ban keresd, a kis boltban a kijaratnal, Lingon neven keresd, szerintem jobb ugy mint a barnaszosszal.
Nahát...micsoda húsgombóc-expertek járnak itt. A barnaszósz mibenléte még az érdekes, az hogyan/mibôl áll össze? Elég érdekes íze van, talán még mintha valami gomba és/vagy szójaszósz is lenne benne bár kóstolás útján elégnehéz vegyelemezni, szóval nagyon furcsa-finom trutyi, és anélkúl nem is igazi az egész.
Én is találtam egyet a HIX-en (xxxxxxxxxxx@xxxxxxxxxxx.se (Ágnes) "tollából")
400 gr darált hús, 50 % marha 50 % disznó, 4 ek édesitetlen zsemlemorzsa, 1 ek krumpliliszt, 1,5 dl tej (vagy víz), 1 tojás, 1,5 tk só, 1,5 késhegy fehér (fekete) bors, 1 ek reszelt vöröshagyma(még jobb 2 ek finomra vágott hagyma margarinon/vajon megfonnyasztva, vagy fele/fele.
A krumplilisztet lehet helyettesiteni 1,5 ek búzaliszttel (vagy grahamliszttel).
Ízlés szerint lehet meg beletenni növényi fűszereket is: oregano, kakukkfű vagy majoranna(?)
3-4 ek vaj/margarin a sütéshez, de lehet sütőben is sütni.
A hozzávalókat jól összedolgozni. Egyforma dió- (a szendvicsasztalra) vagy fagylaltoskanál (ebédre pl.) nagysagú gombócokat formázni, közben a kezet vízzel öblíteni hogy ne ragadjon rá a hús.
A megformázott húsgombócokat viízel öblített vágódeszkára tenni, és csak akkor kell kezdeni sütni, amikor már az összes készre van formálva.
A vajat megolvasztani egy serpenyőben, hogy elkezdjen sercegni, és a serpenyő nagyságától függően 5-10 db-ot sütni egyszerre, hogy jól elférjenek, és legyen hely közben rázogatni, hogy körben megpiruljanak a húsgombócok. A meleget csökkenteni, és még 3-5 percig sütni, hogy jól átsüljenek.
Barna szószt szoktak adni hozzá (és áfonyalekvárt esetleg), és karikakra vagott friss uborkat.
Főtt krumplival vagy krumplipürével tálalni.
Én véletlenül ismerem a svéd húsgombóc (Köttbullar) receptjét:
Két evőkanál zsiradékon megpárolunk egy fej apróra vágott vöröshagymát.Egy tálban felverünk villával egy egész tojást, hozzákeverünk 1 dl tejet, 4-5 dkg zsemlemorzsát és 5 percig állni hagyjuk. Ezután beleteszünk 2 kávéskanál sót, csipet pirospaprikát, borsot, szerecsendiót, fél kg darált húst ( a svédek marhahúst használnak). Jól összekeverjük.
2-4 cm nagyságú húsgolyókat csinálunk és kisütjük olajban.
A lábosban kis zsiradékon megpirítunk 3 ek.lisztet, csipet cukrot és sót teszünk rá, majd felengedjük 2,5 dl vízzel és 1 dl tejszínnel.Addig főzzük kevergetve, míg be nem sűrűsödik.
Ezt én kb 15 évvel ezelött e szerint a recept szerint egyszer megcsináltam. Tudom, hogy megettük, de azóta sem készítettem el.
jack, kedves, kicsinek látszik az esély, hogy véletlenül valaki olyannak is feltűnik egy ilyen pici és azonnal süllyedésnek is indult topic, aki ismeri ezt a svéd húsgombócot.
Miért nem inkább a KONYHA-TRÜKKÖKben kérdezel? Ott jó nagy a forgalom, sokaknak a kedvencekben van
Kedves egybegyűltek,
a téma nyitásának oka párom haspók természetében keresendô, melynek szemmel látható és kilókban mérhetô eredménye még a felületes szemlélôre is nagy hatással van. De félre eme pejoratív felhangokkal, tulképp arról van szó, hogy midôn eme hölgyemény az IKEA-ban megkóstoland ama bizonyos hósgolyócskákat, imígyen szóla: ez tök fincsi. Kisvártatva pedig: jó lenne mexerezni a receptjét. Nem titkolom persze, hogy nekem is ízlett, így ha párom arra vetemedne hogy elkészíti én nem fogok akadályokat gördíteni az útjába.
A kérdés tehát nyilvánvaló: hogyan/mibôl készülnek ezek a remek falatkák!?