Keresés

Részletes keresés

L.D.B Creative Commons License 9 órája 0 0 9395

Szia privátba szivesen segitek nekem talajkollektorom van és működik.

Előzmény: szasz3 (9394)
szasz3 Creative Commons License 18 órája 0 0 9394

Köszi, ez is tovább árnyalja a képet. (Azzal együtt is, hogy ezeknek csak egy része specifikus a szondás megoldásra.)

Előzmény: qwertz77 (9390)
a8lang Creative Commons License 25 órája 0 0 9393

100%-on megy alapból, még nem vettem lejjebb, szerintem nem is érdemes.

Előzmény: laguna31 (9391)
Wizardaudio Creative Commons License 26 órája 0 0 9392

Hőcserélőt készülök venni, nagy rozsdamentes kivitelben (2.4m2). Ha mást is érdekel jó áron, csatlakozzon, hátha több db még jobb árban jön ki.

laguna31 Creative Commons License 26 órája 0 0 9391

Neked a keringtető szivattyú milyen sebességre van állítva?

Előzmény: a8lang (9383)
qwertz77 Creative Commons License 1 napja 0 1 9390

Monoblokk, bizonyos kisebb splitek (nekem Daiki Altherma II 8kW-os van az ilyen, cserébe nyáron a melegvízzel van egy kis szenvedés), illetve az újabb generációs splitekben a hűtüközeg nem veszélyes, ezért nem kell.

 

Közben ép tolja reklámot nekem, a 2,5m-ra még jönnek költségek saját bevallás szerint is

http://energiatudatosotthon.hu/geotermikus-futes-ara/?fbclid=IwAR3cPAh07H81S5xJYtFs6CFoADwRv3TBAYK2HlBZzlAeB9xWCc2RwgrsjNU

További költségek, minden bruttó (27% ÁFA-val):

  • Bejelentési kötelezettség bonyolítása 100 000 Ft
  • Szondaköri árkok gépmunkája 50 000 Ft
  • Összekötések gépészeti díja 50 000 Ft
  • 50 kg fagyálló 65 000 Ft
  • Gépházi kiépítés anyag + díj 500 000 Ft
  • Padlófűtés (REHAU) 4 000Ft/nm = 950 000 Ft
  • Padlófűtés munkadíj 400 000 Ft.
    Ez eddig 4 615 000 Ft

Ehhez még egy kis extra, passzívhűtés hőcserélő + vezérlés 150 000 Ft

 

(De hűtéshez érdemes a mennyezetet is becsövezni)

Előzmény: szasz3 (9384)
electrum Creative Commons License 2 napja -1 1 9389

Korábban már beszéltünk róla: a monoblokk+fagyálló+hőcserélő+szivattyú+szerelés még mindig csak kb annyiba kerülne mint egy split gép ára szerelés nélkül.

Áramszünet. Nálunk ebben a fűtési szezonban egyszer volt egy kb 2-3 órás áramkimaradás. Olyanra, hogy napokig!!! vagy akár egy teljes napig ne lett volna áram, nem emlékszem. Persze máshol más lehet a helyzet.

A splitnek nagy előnye, hogy ott a fagyvédelemről nem kell gondoskodni, de a mononál is meg lehet oldani, akár a mi éghajlatunkon is. :)

 

Előzmény: mzsombi (9388)
mzsombi Creative Commons License 2 napja 0 2 9388

És ha épp síelni van, és nem veszi észre, hogy áramszünet van? Esetleg ha automatikusan indulna az aggregátor, de van valami gikszer? Akkor mehet a kukába a lemezes hőcserélő? Én biztos nem tudnék nyugodtan elmenni otthonról egy ilyen rendszer mellett, pláne hosszabb időre.

Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen okos aggregátoros rendszer bekerülési költsége valószínűleg fölötte van a monoblokk és a split hőszipka árkülönbségének, ami viszont kihúzza az egész probléma méregfogát.

Előzmény: Öregépítész (9387)
Öregépítész Creative Commons License 2 napja 0 0 9387

Lehet hogy olcsobb egy aggregátor és nem kell fagyálló.

Előzmény: electrum (9379)
Zimi14 Creative Commons License 2 napja 0 0 9386

Nem tudom mennyire lehet "reklámozni", ha dobsz egy mailt (tied sajnos privát...), akkor elküldöm nálunk ki csinálta. 20 km tőled, úgyhogy szerintem közelinek mondható. :)

Előzmény: szcs1983 (9385)
szcs1983 Creative Commons License 2 napja 0 0 9385

Üdvözlök mindenkit! Tudnátok ajánlani hőszivattyú beszerelő céget Vác környékén? Köszönöm!

szasz3 Creative Commons License 2 napja 0 0 9384

Köszönöm a felvetéseket, megfontolom. Ezek alapján még inkább jó lenne gyakorlati tapasztalatokról hallani ezzel kapcsolatban.

Hőtároló tömeg lesz bőven (Silka és vasbeton falak, monolit födém), de a hűtési igényt nem nagyon tudom megbecsülni. A gépészet a garázsba kerül, az ottani zaj miatt nem aggódok, ellenben a levegősnél a kültéri "ideális" helye nem esik túl messze az egyik hálószoba ablakától (4-5 m).

Milyen megoldás, ahol nincs szivárgásvizsgálat? Monoblokkos?

Előzmény: qwertz77 (9382)
a8lang Creative Commons License 2 napja 0 0 9383

Bizony így van nála, és nagyon könnyedén fűti a házat. 140m2 új ház, 31fokos előremenővel 25fokosra van állítva a termosztát, mivel tele van nedvességgel a ház vakolás után, emiatt elvben nehezebb fűteni mint egy kiszáradt házat. de mégis simán bírja a nemrég -10-es éjszakai fagyok meg sem kottyantak a fűtésnek, könnyedén tartotta a 31fokos előremenőt, a házban meg a 25fokot.

Úgy, hogy padlásfeljáró még nincs betéve(csak egy darab gyapottal el van takarva a nyílás) meg csak 20cm knauf tekercses üveggyapot szigetelés van fent egyelőre, a 2. 20cm-es réteg még nem lett leterítve. Párátlanító megy folyamatosan meg mindennap szellőztetünk órákig hogy száradjon a szerkezet.

Engem eddig meggyőzött egy ilyen LG 7kw 32 mono szipka.

Kell majd bele a fagyálló azért, mert most vízzel megy még.

Előzmény: electrum (9379)
qwertz77 Creative Commons License 3 napja 0 0 9382

Gyakorlati tapasztalatra én is kíváncsi lennék, mennyire jó a COP, mennyire zajos a gép, és főleg mennyibe kerül a végén, nekem nem volt meggyőző annó.

A rendes talajszonda drága. Itt most olcsó szondákkal próbálnak versenyképes árat kihozni, kérdés, így is jobb lesz-e mint egy jó levegős hőszivattyú.  Szerintem csak ott működik rendesen , ahol van talajvíz a szondák körül. Ebben az árban 160m sekély szonda van benne, azt sem tudni, mennyire jó a kivitelezés, ha ennyire olcsón csinálják, vagy ami valószínűbb, még egy csomó költség még nincs benne (csövezés, földmunka, fagyálló, szivattyúk, amiből eleve több kell) Mivel az osztón is spórolnak ha jól értem 4-4 szonda sorba lehet kötve, ami szerintem megint nem a leghatékonyabb  megoldás.

Előnye van, ha komolyabb hűtési igény van. Ellenben ahol nincs túl nagy hűtési igény és van hőtároló tömeg, mint nálunk, akkor 5-6 körüli hűtési COP kihozható a levegősből is okos ütemezéssel, tehát nálunk ez sem lenne előny.

Szondásnál nincs kültéri egységed, ami némi tisztítást igényel néha. Biztos kevés a hűtőközeg, így nem kell szivárgásvizsgálatot csinálni (de ezt nálunk sem kell). Kint nem zajong a kültéri, de cserébe bekerül a kompresszor a lakásba, ott kell a hangszigetelésre odafigyelni.

A fagyállózást nem lehet elkerülni ilyen kevés szonda mellett, ami plussz költség, macera és pár évente cserélni kell.

A 8 db szondának már kell hely is (túl közel nem kerülhetnek egymáshoz), ami fölé nem tehetsz se nagyobb növényt (gyökerek miatt) se fagyérzékeny növényt.

Ennyire olcsó hőszivattyú, amiről nem találtam rendes doksit, valószínűleg nem inverteres. Vagy puffer kell neki, vagy nagy hőtároló tömegben felületfűtés.  A 10 év garancia jó kérdés kitől jön. Egy kis cég (Kardos Labor) vagy van valami komolyabb cég mögötte? A teljesítményt sem tartja meg, ha esik a hőforrás hőmérséklete, gyanítom HMV módban sem tud 8kW-ot.

 

 

 

 

Előzmény: szasz3 (9381)
szasz3 Creative Commons License 3 napja 0 0 9381

Sziasztok!

A Kardos Labor szondás hőszivattyús megoldásával van valakinek tapasztalata?

Látom, hogy mostanában a levegő-víz HSZ viszi a prímet, de ezért az árért (komplett rendszer kiépítése: bruttó 2,5M) ez nem jobb választás egy alacsony energiaigényű új építésű házhoz (fűtés+hűtés+meleg víz)? (A Sirac márkáról nem sokat találtam, de 10 év teljeskörű garanciával adják, így csak nem lehet rossz tapasztalatuk vele.)

 

Zsottika1992 Creative Commons License 3 napja 0 0 9380

Sziasztok,

 

Érdeklődnék a szivárgásvizsgálattal kapcsolatban.

A Pana WHF09F3E5 verzió elvileg már éves vizsgálatot igényel?

electrum Creative Commons License 4 napja 0 0 9379

Minden típusnak megvan az előnye és a hátránya is.

 

A monoblokkok legnagyobb hátránya a fagyveszély. Amíg van áram, addig megoldja a hőszivattyú ezt a víz lassú keringetésével.

Ha nincs áram, akkor több lehetőség is van:

-fagyállózni az egész rendszert, ha nem túl nagy a térfogata, nincs puffer... stb. (Parciéknál így van)

-fagyállózni a rendszer egy kis részét és hőcserélővel leválasztani.

-szünetmentes + keringető szivattyú + termosztát (hogy ne menjen a keringető folyamatosan.)

Előzmény: seamaster72 (9377)
kokler? Creative Commons License 4 napja 0 0 9378

Minden monoblocknál tartani lehet, szerintem kell ( fagyállózni kell ) , mert nem a gép típusától és a usertől függ, hanem az áramszolgáltatótól.

Előzmény: seamaster72 (9377)
seamaster72 Creative Commons License 4 napja 0 0 9377

Az új LG monoblock hőszivattyúnál mennyire kell tartani a fagykártól?  A pana oldalán van egy elég rosszindulatú kiszólás a "más gyártók monoblock"  hőszivattyúit felelőtenül ajánlók felé. A mi éghajlatunkra ők inkáb a split rendszerűeket ajánlják. 

Előzmény: electrum (9370)
Zolee123 Creative Commons License 2019.01.10 0 0 9376

Sziasztok!

 

Láttam néhányan gondolkoznak Ariston hőszivattyús bojler vásárlásán, míg mások már használnak is ilyet. Gondoltam megosztom, hogy én egy Ariston Nuos EVO 110- al 3 év alatt miket tapasztaltam. Hátha másnak is érdekes lehet. A mindennapi használatról már többen írtak, ahhoz sokat nem tudok hozzáadni. Alapvetően keveset fogyaszt, az elhelyezést azonban jól meg kell tervezni, mert elég hangos. Sokkal hangosabb mint egy hűtőszekrény, légcsatornázva picit jobb a helyzet. 

 

Alapvetően nem volt gondom egészen 2 éves koráig, max annyi hogy amikor a hőcserélőt takarítottam, akkor láttam, hogy eléggé erősen korrodált. No de gondoltam amíg minden működik, addig ez mindegy is.Amikor lejárt a garancia és arra lettem figyelmes, hogy H2 hibakódot ír ki, a hőszivattyú rész nem működik, csak fűtőszállal melegít. Megnézve a kézikönyvet kiderült, hogy ez egy ventilátorhibának a hibakódja. Kerestem fórumokat, hátha valamit találok, de sokkal nem lettem előrébb. Ezután levettem a burkolatot és megnéztem a csatlakozásokat, amik mennek a ventilátorhoz. Volt 1-2 ami laza volt, ezeket megigazítottam. Ezután ment pár napig, majd ismét hibával leállt. A legnagyobb gond az volt, hogy a hibát nem tudtam reprodukálni, mert amikor néztem, akkor természetesen a ventilátor mindig indult mint egy kisangyal. Kérdeztem a helyi Ariston szervízt, hogy mennyi lenne a ventilátor. Utána kérdezett és 40 ezret mondott. Amúgy még csak képről látott ilyen berendezést, szóval nem is tudott hozzászólni sem. Én már úgy voltam vele, hogy 40 ezret tuti nem költök rá, mert akkor meg később ha valami más gondja lesz, akkor soha az életben nem térül meg a pluszköltség, amennyivel drágább egy sima bojlernél. Mindenesetre kiszedtem a ventilátort és kipróbáltam. Adtam rá 230V-ot valamint vezérlőjelet és szépen elindult. Visszaszereltem és ezután ismét ment pár napig a bojler. Ezután viszont már annyival rutinosabb lettem hogy már messziről kihallottam, hogy mikor indult el úgy a bojler, hogy a ventilátor nélkül. Gyorsan szétszedtem és méregettem. Végre sikerült kimérnem, hogy a ventilátor kap vezérlőjelet, de 230V-ot nem. Ezután szétszedtem a panelt, amivel az a gond, hogy annyira rövid vezetékek vannak rajt, hogy menet közben nem lehet rajt mérni semmit. Itt nem találtam semmilyen hibára utaló nyomot (égésnyomok). Kimértem a ventilátorhoz menő vezetéket, itt minden rendben volt. Összeraktam, de továbbra sem működött. Ezután ismét szétszedtem, és kiszedtem a panelbol a relét, ami adja a ventillátornak a hálózati feszültséget. Kiforrasztáskor az egyik lába bennt maradt a panelban. Mivel ilyen relém nem volt, de még boltban se tudtak adni, max kínából lehetne rendelni, ezért a fagymentesítő reléjét tettem bele, mivel úgyis fűtött helyiségben van elhelyezve. 

 

Azóta eltelt fél év és eddig teszi a dolgát. 

sylvanus67 Creative Commons License 2019.01.10 0 1 9375

Ha valahova elmegy az ember és tanácsot ker,ott csak azt a fajtát fogjak ajánlani ami náluk is van vagy amit ok szerelnek!

 

 

Szerinted itt a fórumon más lenne a helyzet?

Előzmény: Vacheron86 (9367)
Vacheron86 Creative Commons License 2019.01.09 0 0 9374

Győrladamer

Faltherm

ismerosomeknek ok csináltak!

Hrabotica Creative Commons License 2019.01.09 -2 0 9373

Ez ennyire titkos lenne vagy csak nem vagytok aktívak?

Előzmény: Hrabotica (9372)
Hrabotica Creative Commons License 2019.01.08 0 0 9372

sziasztok

Tatabánya és Győr közötti vonalon kit ajánlotok kivitelezőként? Kitől érdemes árat kérni hőszivattyúra és/vagy napelemre?

köszönettel (e-mail-em publikus)

 

Vacheron86 Creative Commons License 2019.01.08 0 0 9371

Koszonom szepen a hozzaszolasokat,ilyenekre gondoltam!

electrum Creative Commons License 2019.01.08 0 1 9370

Én is csak általánosságban tudok beszélni és amit leszűrtem a fórum olvasgatásából. Tehát ne erre alapozd a beruházásod.

Szerintem a fórumon többségben vannak a Panasonic Aquarena T-CAP tulajok, nem véletlenül. Fujitsu Waterstage High Power: megbízható gép, "nehézkes" vezérlővel. Daikin Altherma: komoly, megbízható gép, ez az árán is látszik. Páran lelkesedünk az új LG R32-s mono gépekért. Ezek viszonylag olcsók és jó műszaki tartalommal rendelkeznek, de semmi konkrét tapasztalat nincs vele egyelőre. (Parcinál a8lang most telepítette, köszönöm is az infokat.)

 

Előzmény: Vacheron86 (9367)
Vacheron86 Creative Commons License 2019.01.08 0 0 9369

Koszonom szepen!

Zs:) Creative Commons License 2019.01.08 -1 1 9368

Én azért választottam az XY márkát, mert ez volt az egyik, amire tudtam közelebbi rálátást elérni, ennek a márkának találtam ránézésre megbízható telepítő csapatot. ZY-t akartam először, de azt valahogy nem akarták eladni. XY-osokkal relatíve gördülékenyen lezajlott a dolog, dicsérték is. Azóta sem tudom, hogy jobb-e mint a többi márka, mert azokat nem használtam. Vannak pozitív és vannak negatív megítélésű tulajdonságai az enyémnek, de ezeket azért erősen szubjektívként kezelném.

Olyant érdemes megvenni hőszivattyúból, ami megbízhatóan jól fog működni nálad és meg leszel vele elégedve! Gondolhatod, hogy nem a másik boltét fogják ajánlani, amit ráadásul nem is ismernek! Én úgy használom, hogy be van kapcsolva, és amikor kell akkor fűt, ha kell akkor HMV-t csinál, mikor nem kell, akkor nem csinál semmit.

Tudnék árat is írni, de ez is relatív, milyen a kialakítás, mit kell megvalósítani, mi tartozik bele, stb.

 

Remélem tudtam segíteni!

Előzmény: Vacheron86 (9367)
Vacheron86 Creative Commons License 2019.01.08 0 0 9367

Üdv mindenkinek!Olvasva a forumot és a hozzaszolasokat!Ha nem unalmas mar a kérdés,akkor szertnem megkérdezni,hogy ki mire esküszik illetve milyet érdemes megvenni a hoszivattyubol?Tudom olvass utanna itt!Inkabb arra vagyok kiváncsi ki melyik markát valasztotta és miért?Ha valahova elmegy az ember és tanácsot ker,ott csak azt a fajtát fogjak ajánlani ami náluk is van vagy amit ok szerelnek!Ezert kérnem a segítségeteket :) 

Nem nagyon tudom melyik lenne a legjobb választás?Panasonic,Toshiba,Lg,Mitsubishi,

Kinek milyen van,esetleg annyit meg hogy hogyan használja!

azt is megköszönném ha esetleg valaki leírná nyilvan privatban,hogy mekkora házra terveztettek és mennyi volt a bekerülési költsége!Koszonom elore is! 

Tovabbi szép napot fórumtársak! :)

Wizardaudio Creative Commons License 2019.01.07 0 0 9366

Loxone nagyon jó, főleg ha sok mindent szeretnél rábízni. Kis ügyességgel simán lehet programozni, könnyű ráérezni, míg a Siemensbe nem tudsz belenyúlni, finomítani.

Padlófűtésünk superpipe, mennyezetben van uponor (felárazott szar) és van pipelife is ami elsőre jó lett minden kötésnél.

Előzmény: kapocsii (9357)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!