Duresben már voltam néhány éve ,most Ksamil,Saranda környékére szeretnék eljutni néhány napra .Sajnos a repülő este érkezik, Véleményetek szerint hogyan lehet lejutni autóbérlés nélkül erre a területre??
Hasonlóan érkeztünk, és foglaltunk előre transzfert a hotelhez, (50 €) talán a két autó foglalás lehet megoldás, csak 5 utashoz nagyobb kocsi legyen az egyik, szerintem lehet olyat foglalni. Ez csak tipp!
Viszont visszafelé kellemes meglepetés, besétáltunk egy taxi droszthoz, ahonnan 40 €-ért vitt be egy gyors, kényelmes, tiszta Merci Tirana központjába. (Volt fél nap városnézés a hazainduló gépig) Ez eléggé úgy tűnt, egyezményes és fix ár, a többi sofőr bólogatásából - voltak ott nagyobb autók is, két kocsival onnan is megoldhatónak tűnik.
A másik kérdés igen, kilépve a terminálból egy csapat Vodás hostessbe botlottunk, és ott van a standjuk közvetlenül, és bőven nyitva még.
Üdv. Mindenkinek, remek volt, rengeteg pozitív élmény, "nagyon kellemes csalódás" és visszamennénk hangulat a köbön! :)
A szállodánk (Vila Lasko, ***) viszonylag új, tiszta, közvetlen tengerpart - egy parti sétányon keresztül gyalogol, nincs 100 m a víz - napernyő, kifekvő, saját parti bár-kávézó, ami nem drága szerintem kávé, üdítő, kispalackos hideg víz vonalon, alkohol már húzósabb, de az sem vészes. Elég felkapott a környék turista szempontból, de sehol sem volt kellemetlen tömeg. Étteremből, kajáldából, bárból rengeteg van, ezekből egy helyen volt durva ár, de a többi normál, vagy olcsó. Két komolyabb vacsora este, egyik a Hotel Elit éttermében, a másik a saját hotelünkben, 1 fogás/fő, előbbinél egy előétel 'Sajttal sütött paprika' (merem ajánlani) és italokkal (víz, kóla, kávé, sör) 7100 és 7500 LEK (néggyel szoroz forintra számolva) volt a számla, mivel mindkétszer, mindkét helyen kaptunk ajándékba dinnyét, (Elit) kóstoló halfasírt gólyokat és nagyon finom lime-os sorbét a végén (saját hotel) valamint kiváló minőség, jó ízek és megfelelő mennyiség, bőségesen jóllaktunk, ezért még jattoltunk is, amit örömmel díjaztak, széles mosollyal, mert nem várják el alapból. Nem gyorsan, de nagyon kedvesen és korrektül szolgáltak ki, minden kérdésre tökéletesen válaszoltak angolul, mindent le tudtunk kommunikálni teljes mértékben.
A parti sétány mellett olaszos kisétterem, fürdőruhás beülős, nagyon baráti árakon streedfood, pizza, szendvicsek, kávé, üdítő, víz, az ételek 300-700 LEK közt, de pont elég strand közben és jó minőség, finom itt is(!), a kávé 80 LEK(!!!) a vizek, üdítők 100-120 LEK áron, szerintünk nagyon baráti, a kiszolgálás szívélyes és kedves, ez végig jellemző volt.
A partot illetően némileg igaza volt oreg76 azon véleményének, eleinte sóder, néhol nagyobb kövek, de 1-2 méter után lassan mélyülő homok, többnyire tiszta, a tengeri füvet és szemetet naponta eltüntetik, hullámzás változó. Ahogy néztem délebbre indulva (Golem felé)még jellemzőbb a köves-kavicsos partkezdet, viszont észak felé egyre vékonyabb, 3 hotellel feljebb már csak fél méternyi sóderes rész volt láthatóan, és utána homokos hosszan.
Szóval egy 1-10-ig skálán nekünk ez 8-9 közötti volt, és egyáltalán nem drága, sőt.
Albániában 12 nagymegye található. A Durrës-i öböl speciális, mert a Kavaja-sziklától picit délre jelzi a tábla, hogy Tirana megyébe értünk. Durrës-nek elméletben kb. 18 km-es tengerparti sávja van, a gyakorlatban viszont a Kavaja-sziklától picit délre kezdődik Golem, ami közgigazgatásilag már Kavaja kommuna és nem Durrës, hanem Tirana megye. Ennek ellenére az ottani hotelek is Durrës címen tüntetik fel magukat az egyszerűség kedvéért, hiszen egy turistának egyszerűbb így. Durrës-t valójában a Plepa-i körforgalomig számoljuk, addig tart a Rruga Pavarësia (a plázs utcája), ott a fordulója a Plepa-Durrës helyi járatú buszoknak. És ott van az a buszpályaudvar is, ahonnan főleg mikrobuszok indulnak Tiranába, Berat-ba stb. A Te hoteled közigazgatásilag Tirana megyében, Kavaja kommunában, Golem-ben található, gyakorlatilag pedig a Durrës-i öbölben, ami a lényeg. Érezd jól magad itt Albániában, szép élményeket kívánok!
A hotel nagyon jó helyen van, a sétány válassza el a homokos parttól, a körforgalom Golem "központja"... Busz megy onnan Durrës és Kavaja irányba is. A Durrës-i öböl a lényeg, mint a Balatonnál, mindegy melyik "falu". Az öbölben lassan mélyülő, homokos part, gyermekeseknek is kiváló.
Durres-i öböl: Qerret, Mali i Robit, Golem, Plepa.
Szerintem félreértés forog fenn, a partot Durres-Golemnek írják, a térképen és Google Earth-ön jelölt Golemhez képest jóval északabbra, Durreshez közel (összeér a szállodasor a parton, nem tudom meddig "csak" Durres, és honnan Durres-Golem?) végig széles-homokos tengerpart, sok privát strand a hotelek előtt, több sorban napozóágyak, napernyők. Qerret beachtől feljebb, északabbra, egy nagy körforgalom(tér) mellett, ahol egy "Meteor" nevű (szobor?) műalkotás körül megy a főút.
/Golem strand 0 m., Mali I Robit 150 m., Durres strand 4.3 km ... /
A hotel a Vila Lasko lett végül, újnak írják (érdekes, hogy Bookingon 4*-osnak, máshol 3*-nak tüntetik fel?) ha valakinek akad róla bármi tapasztalata, közvetlen infója, azt nagyon megköszönnénk :)
Hazaérkezés után pedig én is megosztom majd itt első albániai élményeinket, tapasztalatunkat.
Segítséget szeretnék kérni! Augusztusban megyünk - 9 fő - repülővel Tiranába, de az apartmanunk Golemben lesz. A gép este f 10-kor fog leszállni (ha nem késik). Az lenne a kérdésem, hogy van -e még ilyenkor tömegközlekedés Golembe, vagy hogy hol találok olyan transzfert, aki egy kis busszal el tud vinni bennünket, mert a Bookingon csak 8 főig tudok foglalni. Két 12 éves és két 16 éves gyerek lesz 5 felnőttel. Vagy inkább két taxi lenne a jó megoldás, de még oda se férünk be egyszerre!
Azt nem szeretnénk, hogy valamelyik család várjon, míg a másikat elviszik az első körben.
Autót bérelni sem szeretnénk a reptéren, mert főként tengerparti pihenést terveztünk, csak pár napra bérelnénk autót a 9 napos nyaralás alatt.
A másik kérdésem még, hogy Vodafone internet kártyát tudunk még este vásárolni a reptéren?
Igen, biztos Golemben voltunk, tavaly május végén - Június elején 2 hétig. Lehet, azóta sikerült a köveket felszedni, de akkor tényleg sok volt és jó nagyok, úgyhogy csak óvatosan lehetett beljebb lépkedni. Kb.2-3 méter volt nagyon kellemetlen, utána már homok volt. De nem volt tiszta a víz, és nem lehetett látni, mire/mibe lép az ember. A tapasztalataim tavalyiak, lehet, azóta több helyen is le lehet menni a partra, de tavaly nagy csalódás volt a sok elzárt, gazos, szemetes rész.
Biztos, hogy Golem-ben jártál? Ott nincsenek kövek, lassan mélyülő, homokos tengerpart van végig kövek nélkül, és mindenhol le tudsz menni a strandokra kényelmesen. A part nem keskeny (Qerret-ben igen, ott keskeny a strand és lehetnek kövek, medúzák, mert sokszor olyan az áramlás és szeles is), de Golem-ben végig széles a part, nem emlékszem, hogy lennének kövek. Durrës-ben a kikötő közelében nem ajánlott fürdeni, a plázs utcáján az első móló után (kb. Klebrido hotel) már jó a part.
Golemben a part elég keskeny,sok helyen le sem lehet menni a vízhez, kerítéssel van elzárva, szemetes, gazos.
A víz nem tiszta, találomra lépkedsz benne, rengeteg nagy kő van a part közelében, látni nem lehet őket, csak ha rálépsz/belerúgsz. A köveket időnként taiicskával összeszedték, de másnapra ugyanannyi volt. (Lehet, visszaborították pár méterrel arrébb.) Durrest nem tudom, milyen, átutazóban láttam, nagyon zsúfoltnak tűnt.
Egy gyors választ szeretnék kérni tapasztaltaktól, Durres vagy Golem part szempontjából, avagy puha homokos, mennyire tiszta - napfürdőzés, lazulás 4-5 napra, vízparti szállodában, ez már eldőlt. A kínálat mindkét partra remek, számunkra megfelelő, csak pár helyen olvastam negatív jelzőket a tengerről - avagy mindegy, mert közben csak jókat is. Golem ugye délebbre van, kevésbé zsúfolt és nyüzsgő (?) Ebből nekem az jön le, hogy itt "jobb" a tenger, de szeretnék véleményeket innen is, ha lehet ilyen kérésem.
A Durrës-Plepa-Durrës járat 05.00-23.00 között közlekedik. A durres.gov.al oldalon találsz erről információt. A tiranai repülőtérről induló buszokról itt találsz infót: https://www.tirana-airport.com/en/transport-and-directions/15/By-Bus Az Adis Shpk üzemeltet járatokat Durrës-be, az utolsó 21.00-kor indul. Vlora-ba viszont később is indul még két járat (Hermes Airport Shpk), így azzal el tudsz jutni Plepa-ba. Érdemes felvenni velük előre a kapcsolatot, hogy biztosan legyen helyed.
Talán 6 évvel ezelőtt voltam először Albániában..akkor még tényleg olcsó volt. Idén újra elindulunk (majd augusztus végén) és sajnos sok helyen olvasom a negatív kritikákat az árakat illetően, többek között, hogy "lehúzósak", aminek nem nagyon örülök. Furgonnal szeretnénk majd utazni délre Himareba, Tiranából (ezzel kapcsolatban ha valakinek van bármilyen tapasztalata ami segíthet azt megköszönöm)
A „kismillió” Durres/Golem/Mali i Robit-ban található hotel közül én sem mennék oda. Egyébként a Fafa-nak több hotelje is van, Premium, Grand Blue, Aqua Blu, esetleg azokat is megnézheted. Az a probléma, hogy sok hotelnél változhat az üzemeltető/bérlő, és akkor máris más a felállás idén, mint pl. tavaly volt., így az értékelések sem lesznek relevánsak. De még saját üzemeltetésnél is volt olyan, pl. az Albanian Star hotelnél, ami a Harmonia hotellánc tagja, hogy egyik évben azt mondta a vendég, hogy tökéletes, következő évben pedig panaszkodtak az ételre. Az újonnan nyílt hotelek általában első szezonban kitesznek magukért, következő évben viszont megfigyelhető egy minőségromlás. Valójában zsákbamacska. :)
Igen, volt pl. sült hal, rák és fekete kagyló. Sok 4-5 csillagos tengerparti hotelben van a kínálatban a HB, FB és AI ellátásban. De így nem azt az élményt kapod, mint egy erre specializálódott étteremben. A szállodákban előre elkészítik a hatalmas adagokat, és ott áll 1-2 óráig. Ebben a hotelben hideg volt az étel, nem tudták jól melegen tartani. Egy étteremben frissen sütnek mindent, sőt, a haléttermekben sok helyen kihozzák egy tálcán az aznapi kínálatot, és kiválaszthatod, hogy milyen halat szeretnél. Így nem tudok hotelt ajánlani, annak ellenére, hogy nagyon sokat ismerek, mert 14 éve, mióta itt élünk foglalkozunk turizmussal is. Végignéztük, ahogy kiépül a tengerpart Durrës-ben, Vlora-ban, Saranda-ban. De Albániában akkor tudsz igazán jókat enni, ha csak reggelis ellátás kérsz, és kipróbálod az éttermeket, kifőzdéket, melyekből rengeteg van.
Erikát ismerem, helyette ugrottam be, mert el kellett utaznia. Abban a szezonban egyedül volt itt telepített idegenvezető. Egy charter jött hetente, ő csinálta a transzfert, asszisztenciát és a fakultatív kirándulásokat.