Keresés

Részletes keresés

panettone Creative Commons License 2010.08.07 0 0 3410

A nyár nekünk mindig a teltházat jelenti, jelenleg 31 spanielről gondoskodunk. Erőnk, lelkesedésünk töretlen, tápunk kitart, viszont az állatorvosi számlánk a hirtelen nyakunkba zúdult ebzeteknek köszönhetően lassan a duplája mint amit a költségvetésünk elbír. Nagy szükségünk lenne minden gombóc fagyi árára, amiről hajlandó lenne bárki is lemondani mentvényeink javára.
Bankszámlaszámuk: Unicredit Bank:10918001 - 00000098 - 44870000
A közleménybe kérjük beírni: "1 gombóc fagyi" Előre is köszönjük, ha gondolsz ránk.
fraulaine Creative Commons License 2010.08.06 0 0 3409

Szia!

Ajánlom, hogy olvasd el a Kutyapszihológia című könyvet, valamint nézz utána a falkavezérségnek!

 

Nálunk is van ilyen gond, de lassan javulgat a dolog:)

HA észreveszi, hogy el akarom venni a kajáját, már nem morog hanem megpróbál minél többet behabzsolni:)

Kitartást és sok sikert kívánok:)

Előzmény: tajogkepu1 (3404)
fraulaine Creative Commons License 2010.08.06 0 0 3408
Erwin 3 év körüli ivartalanított kan.

Erwint költözéskor gazdái elfelejetették összecsomagolni, egyszerűen otthagyták az eladott háznál.

Mókás kis lény, tacskó lábakon száguldozó spániel tekintetű kishörcsög. Szóval Ő egy 3 az 1-ben kutya.

Kishörcsög a többi kutyával, mellső lábai kicsit csámpásak és rövidebbek, mint a spánieleké, de tekintete, meleg, barna szemei, igazi spánelnézése még az Őt befogó gyepmestert is átverte, ezért is szólt nekünk, hogy ismét bajban egy spániel.

Erwin igényel azért némi tapasztalatot, mert ha Ő egyszer menni akar (és mindig akar, ha nyílik a kapu), zokon veszi, ha ebben megállítják. Makacs fejében tisztázni kell, a morgás nem kívánatos viselkedés, de ez nem igényel komoly diplomát, pusztán következetes nevelést és határozott fellépést. Cserébe Ő figyelmes hallgatóság, mindeközben úgy ül, mint a rágcsálók a sivatagban, valóban érdekes és mókás látvány, ezzel mindig meg is győzi az ideiglenes befogadót, megértette a leckét (hiába, a spánielek tekintetének könnyű bedőlni).

Ha valaki kíváncsi a természet csodájára, a minden lében 3 kanál Erwinre, hívja a 30/99 83 947-es telefonszámot.

fraulaine Creative Commons License 2010.08.06 0 0 3407

És Bucimaciról amit tudni kell:

 

 

Bucimaci 8 év körüli ivartalanított arany angol cocker spániel kan.

 

Bucimaci egy végtelenül kedves, bújós arany öregúr, aki ideiglenes befogadója gondozásában várja, hogy valaki beleszeressen. Cicákkal és gyerekekkel nagyon jól kijön, játékos, kedves, az egyedüllétet azonban nehezen viseli. Komoly elvárásai nincsenek, csupán annyit kér, hogy sokat sétáljanak vele, és esténként finom falatokkal kedveskedjenek Neki. Cserébe még sok szép évet töltene el egy szerető gazdi társaságában.

Bucimaciról érdeklődni a 06-30-448-1518-as telefonszámon Krisztánál lehet
fraulaine Creative Commons License 2010.08.06 0 0 3406

Bocsánat! A képen Bucimaci látható!

 

Fifi így néz ki:

Előzmény: fraulaine (3405)
fraulaine Creative Commons License 2010.08.06 0 0 3405
Fifi, felnőtt ivartalanított angol cocker spániel kan.

 

Fifi, bár 9 éves, de egy 9 hónapos kutya frissességével rendelkező úr, akit az Illatos útról altatás elől mentettük meg az utolsó pillanatban.

Kutyákkal jól kijön, bár nem keresi a társaságukat, ellenben az emberrel végtelen kedves, egyetlen dolog tudja ebben megingatni: az étele. De ez nem meglepő, hisz soványan, szőr nélkül került hozzánk, így érthető, ha félti a betevőjét. Szobatiszta, labdamániás, nagy felfedező és remek jelzőkutya, legalábbis ha a nyugalmát hangos zajokkal kívánják megzavarni.

Fifiről bővebb információkat a 06-30-998-3947-es telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.

tajogkepu1 Creative Commons License 2010.08.06 0 0 3404
Sziasztok!

Látom ti értetek a spánielekhez....
Nagy a gondom... hamarosan feladom a nevelést... van egy kölyök spánielem és ha kaját adok neki morog, vicsorog stb.... szóval eléggé félelmetes... nem tudom hogy mért csinálja ezt pedig napi 3szor kap kaját, foglalkozom vele, szeretgetem.nincs verve, ha nevelem akkor csak erőteljesebb nem vagy nem szabad szavakat mondok neki és megértetem vele hogy nem okés az amit csinál.... ez jutalom falatos dologgal történik....
nagyon okos, az ül-fekszik parancsot 1 nap alatt megtanulta...
nem értem mért csinálhatja ezt, egyébként eléggé hisztis kutya :D:D ha rászólok nyüvít :D... de 2 perc sem telik el és már ugyan úgy rosszalkodik.
szóval mért vicsorog ha kajáról van szó? enyire félti nehogy elvegye valaki tőle? amikor haza hoztam már akkor is csinálta...
SEGÍTSÉG!
fraulaine Creative Commons License 2010.08.06 0 0 3403

Róla van szó:)

 

Írok majd emailt Neked!

panettone Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3402

Bodza von Wienerschnitzl - röviden Bodza, 5 év körüli felnőtt ivartalanított szuka angol cocker spániel.Bodzának nem kell reklám, érthetetlen miért és hogyan kerülhetett az illatos útra hiszen emberfüggő, okos és gyönyörű. Hihetetlenül kedves és ragaszkodó kutya.
Bodzával kapcsolatban érdeklődni a 0630-5347878-as számon Marcsinál lehet.

wastegate Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3401
Előzmény: fraulaine (3399)
fraulaine Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3400
Törpe
fraulaine Creative Commons License 2010.08.05 0 0 3399

Törpe 1 év körüli ivartalanított kan.

 

 

 

Törpét az utcáról szedtük össze, majd mivel eredeti gazdája nem kereste, új gazdához került. Sajnos az új gazdák ígéretükkel ellentétben már 2 hónap után ráuntak, és elajándékozták, ahonnan a nem megfelelő tartási körülmények miatt visszavettük, így Törpe most újra gazdát keres.

Rettentő kedves természetű, ragaszkodó kutyus, akinek mindennél fontosabb, hogy a gazdi körül lehessen. Imád labdázni, pörgős, játékos. Nagy és kicsi kutyákkal, kanokkal és szukákkal egyaránt kijön, macskákra nem volt tesztelve. Szívesen költözne kertes házba is, de csak ha bejárása van a házba és rendszeresen kiviszik sétálni. Lakásban is jól elvan, szobatiszta, persze megfelelő séta és mozgatás mellett.

Törpe könnyen és szívesen tanul, ezért igényli a foglalkozást. A pórázas sétája még nem az igazi, de érdemes tanítani, nagyon fogékony. Csak olyan gazda jelentkezését várjuk, aki tényleg ÖRÖKBE szeretné fogadni, és hányattatott sorsa után biztosítani tudja neki azt a környezetet, ahol végre Törpe is boldog lehet.

Ha valaki úgy gondolja, gondos gazdája lenne az ifjú úrnak és szeretne Vele randevúzni Budapesten, hívja a 30/99 83 947-es telefonszámot.


 

giboy Creative Commons License 2010.07.23 0 0 3398
Cérna: fiatal spániel keverék, a biztos haláltól mentették a békési lányok.

Cérnát, nyakában láncot vonszolva fogta be a helyi gyepmester. Kezdetben félt az embertől, menekült, visított, ha simogatni szerettük volna. Mára megnyugodott a lelke, de a hirtelen mozdulattól még mindig megretten. Nem kell Számára tapasztalt gazdi, csak olyan, aki tovább segíti az úton, amin elindult. A hirtelen mozdulatok miatt azonban kisgyerek mellé nem ajánljuk.

Ha Cérna felől érdeklődne, hívja Juditot a 06-30-998-3947-es számon.
giboy Creative Commons License 2010.07.23 0 0 3397
Füles 5 év körüli ivartalanított kan

Gazdája adta le, miután a szuka kutyájuk meghalt, így hasznavehetetlenné vált. Ezt már az is jelezte, hogy csontsoványan került gondozásunkba.

Olyan gazdát keresünk Számára, aki folyatja a megkezdett hízókúrát és elfogadja, Füles bevédi ételét. De cserébe tele pocakkal bújik, játszik és igyekszik bepótolni az életéből kimaradt boldog éveket.

Ha szeretné Fülest megismerni, kérjük hívja a 06309983947-es telefonszámot.
giboy Creative Commons License 2010.07.23 0 0 3396
Bumm 4-5 év körüli fiatal, ivartalanított black&tan angol cocker spániel kan.

Bummot a gyömrői gyepmesteri teleptől vettük gondozásunkba, ahová borzalmasan elhanyagolt állapotban került be. Egy közeli település mellette egy fához volt kikötve. Szőrét kénytelenek voltunk teljesen megkurítani, rendbetenni. Átesett a külső és belső parazita mentesítésen. Teljes oltási programot kapott valamint chipet és ivartalanítattuk is. Bumm szemét naponta egy egyszerű szemcseppel kell cseppenteni.

Bumm első körben mindenkivel kedves, érdeklődő. Bújik, mászik mindent elkövet, hogy a figyelem középpontjába kerüljön. Mély, öblös hangján dünnyög, nagyokat sóhajt, hanyat vágja magát, gátlástalanul szemtelen ha udvarol de leállítható. Rajong a pasikért, ha vendégek jönnek mindig a férfiakat kezdi körbeudvarolni.
Ismeretlen előélete és a kezdeti morgolódások miatt következetesen igyekszünk megtanítani Neki a határait, jól motiválható, igyekszik tanulni. Igazi spani, mindig megpróbálja újraírni mit engedhet meg magának.
Más kutyákkal jól kijön a macskákat viszont legyorsulja.... még nem tudni, hogy vadászik vagy rajong... eddig minden macsek megúszta a találkozást. Idős emberekkel, gyerekekkel következetes neveléssel összeszoktatható, de felügyeletett igényel mivel állandóan pörög.

Sportos, logikusan gondolkodó gazdi mellett tudna igazán kibontakozni akivel aktiían telnének a napjai.
Bummal kapcsolatban a 06305347878-as számon kérhetnek felvilágosítást Marcsitól.
giboy Creative Commons License 2010.07.23 0 0 3395
Vackor 2-3 év körüli ivartalanított kan

Valahol az Alföldön egy természetvédelmi őr találta nagyon rossz állapotban. Azóta látta állatorvos, a babéziát és a rühatkát már kikezelték, a füle és a szeme a mai napig ellátást igényel. Hatalmas csomókat kellett levágni Róla, több éves gazdarabokkal együtt. Szukákkal kijön, de kanokkal kekeckedik. Emberekkel barátságos, ölbe bújós, de ha fél valamitől akkor morog és hörög, megnyugtatható és semmiképp sem harap, a kezeléseket pedig így is hősiesen tűri. Egy alapos rendbetétel és szerető gazda mellett gyönyörű kiskutya válna belőle.

Vackorról érdeklődni a 06-20-5261563-as számon lehet.
giboy Creative Commons License 2010.07.23 0 0 3394
Mácsai Örző Jolly 7 éves arany színű ivartalanított angol cocker spániel szuka.

2003. augusztus 14-én született a Mácsai Örző kennelben, anyja: Bábolna Szépe Lia, apja: Stormy Wheather Of Black Mirage. De Neki nem a törzskönyve a legfőbb erénye! A gazdái önként mondtak le egy hiper kedves, korát meghazudtolóan aktív és játékos kutyáról. Tudni kell róla, hogy vagy nagyon nagyot hall vagy javarészt süket ezért a szobatisztaságra szoktatása hosszú folyamat, de szépen halad. Gyerekek, idős emberek mellé nyugodt szívvel ajánljuk, más kutyákkal remekül kijön, cicákra immunis, Ő az az ebke akik mindenkit feltétel nélkül imád, rajongásig szeret. Mivel a hallása nem jó így csak olyan gazdinak ajánljuk aki képes ezzel együtt élni, sétánál a póráz elengedhetetlen de semmi másban nem tér el más kutyáktól.

Jolly-ról érdeklődni a 0630-5347878-as számon lehet.
giboy Creative Commons License 2010.07.23 0 0 3393
Bucimaci 8 év körüli ivartalanított arany angol cocker spániel kan.


Bucimaci egy végtelenül kedves, bújós arany öregúr, aki ideiglenes befogadója gondozásában várja, hogy valaki beleszeressen. Cicákkal és gyerekekkel nagyon jól kijön, játékos, kedves, az egyedüllétet azonban nehezen viseli. Komoly elvárásai nincsenek, csupán annyit kér, hogy sokat sétáljanak vele, és esténként finom falatokkal kedveskedjenek Neki. Cserébe még sok szép évet töltene el egy szerető gazdi társaságában.

Bucimaciról érdeklődni a 06-30-448-1518-as telefonszámon Krisztánál lehet.
giboy Creative Commons License 2010.07.23 0 0 3392
Fifi, felnőtt ivartalanított angol cocker spániel kan.


Fifi, bár 9 éves, de egy 9 hónapos kutya frissességével rendelkező úr, akit az Illatos útról altatás elől mentettük meg az utolsó pillanatban.

Kutyákkal jól kijön, bár nem keresi a társaságukat, ellenben az emberrel végtelen kedves, egyetlen dolog tudja ebben megingatni: az étele. De ez nem meglepő, hisz soványan, szőr nélkül került hozzánk, így érthető, ha félti a betevőjét. Szobatiszta, labdamániás, nagy felfedező és remek jelzőkutya, legalábbis ha a nyugalmát hangos zajokkal kívánják megzavarni.

Fifiről bővebb információkat a 06-30-998-3947-es telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.
jewel1979 Creative Commons License 2010.07.23 0 0 3391
Hát ez fura, hogy azért kell beszólni valakinek, mert a saját erejét, idejét feláldozva kutyákat ment... Ez a szenderd dolog meg szerintem sznobság. Mármint az, hogy ha születik egy törzskönyves, normális kutya és kicsit más a szőre, esetleg göndörebb vagy kisebb vagy nagyobb, és akkor már nem spani? Oké, nem jó bevonni a tenyésztésbe, mert ezt ne örökítse tovább, de attól ő még ízig-vérig spániel... Mintha a nők közül is csak a 90-60-90-es méretűeket vennék feleségül, aki kicsit más, az már nem kellene...
Szóval köszönet mindenkinek, aki akármennyire keverék vagy nem keverék spanikat ment!
Előzmény: dridy (3388)
Móki 07 Creative Commons License 2010.07.21 0 0 3390

Elveszett, keressük!

 

http://i26.tinypic.com/339lkqc.jpg

 

Keressük a képen látható Kiara névre hallgató középtermetű, 8 éves angol cocker spániel szuka kutyát! Színe: arany (zsemle, barna).

Ivartalanított, hosszú farkú, fenekén sebhely, szőre rövidre nyírt.

 

Elvesztés helye: Dunaharaszti, Paradicsomsziget
Elvesztés ideje: 2010. 07. 20.

 

Plakátolókat keresünk, jelentkezni lehet: info@spanielmentes.hu címen, vagy a 06-30-9983947-es telefonszámon!

Plakátot kérésre e-mailen küldünk!

panettone Creative Commons License 2010.07.02 0 0 3389

Nem az jött le, hogy köütekedős vagy rosszindulatú vagy hanem az hogy kérdezés, gondolkodás nélkül mondasz dolgokat. Sajnos a habzószájú állatvédők olyanokon edződnek mint Te , nincs benned rosszindulat mégis jobb lenne ha megkérdeznéd, hogy miért és hogyan dől el egy-egy kutya sorsa ahelyett hogy kimondanád rá az áment hogy altassuk el miután már megszenvedtünk érte.

Ha lenne még erőnk, segítőnk akkor mehetnénk házról házra hogy Mari néni ivartalaníttassa Bodrit, akkor nem kellene azon gondolkodni jövő hónapban miből fogja az egyesület fizetni a számláit....tápot állatorvost...ollóéleztetést....gyógyszert....hípót egyebeket, hogy Bodri kölykeit kihozza a gyepiről az Illatosról vagy egyenesen Bodrit Marika nénitől!

 

Zsolca melyik rézénlaksz? Megúsztátok a vizet, hogy tudsz ideiglenesezni? LAkik ott nem egy kutyás ismerős köztük spanieles is akik sajnos nagyon nagy károkat szenvedtek el.

 

Előzmény: dridy (3388)
dridy Creative Commons License 2010.06.27 0 0 3388

Szia!

Egyetértek veled. Felelős állattartás mindenekelőtt. Ebbe beletartozik az azonosítás, ivartalanítás, megfelelő körülmények. Kimondtad a legfontosabbat: "az arra alkalmatlan egyedek ne szaporodhassanak". Ez a lényeg!

Nem vagyok egy kötekedős, rosszindulatú ember, bár lehet hogy az jött le.

Önmagam kudarcaként éltem volna meg, ha nem tudtam volna a kutyámnak felhőtlen kölyökkort biztosítani. Ő egy mintaspani lett, bár mindenkié ilyen volna! Huncut, ravasz, de szavakkal el lehet irányítani a kutyasulinak köszönhetően, kedves, szereti a gyerekeket, cicákat, folyton seggetráz, imádom!

 

 

Felsőzsolcán lakom, és van most nálam is két mentett kutya, akiknek a gazdáik még nem tudtak az árvíz után visszaköltözni, őket a száraz részeken "osztották szét" a katasztrófavédők.

Volt, amelyiknek már csak a feje látszott ki a vízből, (mert láncra volt verve) mikor rátaláltak a mentőcsapatok. Milyen ember az ilyen?! Ha már nem viszi magával, legalább adja be másnak, vagy legalább engedje el, hogy menekülni tudjon! Én ezeknek vissza se adnám!

 

 

Előzmény: dfeszter (3387)
dfeszter Creative Commons License 2010.06.26 0 0 3387
Szia!
Nekem vizsláim vannak, egyik mentett. Tavaly két hónapig volt nálunk ideiglenesben egy spani, Miát hirdettem a honlapomon, meg apróhirdetésekben közel egy évig. Idén sajnos nem fér bele, de amint újra lesz lehetőségem, lesz még náluk mentett spani. Próbáld ki, láss bele kicsit, megváltoztat majd benned dolgokat!
A fajtamentés szerintem azt is jelenti, hogy az arra alkalmatlan egyedek ne szaporodhassanak. Ezt a fajtamenőkön (és nagyon kevés tenyésztőn) kivül senki nem veszi komolyan. Az én kutyáim ivartalanok, mert nem tudom garantálni, hogy túlélem őket, és akkor mi lesz velük, de az ő kölykeik nem kötnek ki menhelyen, fajta vagy bármimentőknél. A gyerekemet(imet hamarosan) úgy nevelem, hogy ők felelősen döntsenek bármivel kapcsolatban, akkor is, ha állatot vesznek magukhoz.
Ha nem akarod kipróbálni, nem kell fajtát vagy egyedet mentened. Elég, ha felelősen döntesz, és élsz, a példa is nevel. A vélemény alkotás előtt azonban tájékozódj!
(és gondoskodj róla, hogy a te kutyádnak nem legyen szerencsétlen sorsú kölyke!)
Üdv, Eszter
Előzmény: dridy (3382)
Móki 07 Creative Commons License 2010.06.25 0 0 3386

Mivel annyi szó esett az elmúlt két nap során a Spániel Fajtamentésről, íme:

 

SPÁNIELMENTÉS

 

Elkészültek a fajtamentésünk logójával ellátott pólóink is, melyek  2000,- Ft adomány fejében megrendelhetőek.

 

Ha szeretné támogatni munkánkat, kutyáinkat, 2000,- Ft + postaköltség adományért Ön is rendelhet, kérjük igényét a segitek@spanielmentes.hu  e-mail címre küldje: írja meg a kért színt (kék, illetve piros színek közül választhat), a méretet (S, M, L, XL, és XXL méretek közül választhat)  és a megrendelő nevét, valamint a postázási címet. Bankszámlaszámunk:  1070 0206 - 2426 7803 - 5110 0005 Jogosult neve: Elek-Ágh Alapítvány. A közleményben kérjük feltüntetni: póló+NÉV 

 

A megrendelt pólókat a bankszámlánkra történő utalás megérkezését követően azonnal postázzuk.

 

     
panettone Creative Commons License 2010.06.25 0 0 3385

...és a mail folytatása:

Na, akkor tisztáztuk a félreértés egyik pontját, majd felvesszük a kapcsolatot a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvész Bzottságával, ugyan találjanak már ki valami rövid, egyértelmű szót arra, amiit csinálunk, mert bár a köztudatban elég egyértelmű, mit jelent a fajtamentés, de ezek szerint nem mindenkinek (egyébként megsúgom, amit te vársz tőlünk, azt úgy hívják: fajtagondozás, az ezekre alakuló tenyésztői egyesületek, klubok "fajtagondozó" néven futnak, bár a logikád szerint ők lennének a "nyugdíjas otthonok", ha jól sejtem)

Úgy látom, számodra továbbra sem világos, miért is nem altattuk el Miát, miért hirdetjük Vackort és miért nem adtuk örökbe Brutust. De ha a te elméleted szerint működne a világ, bizony az emberek között sem ártana szortírozni. Alapból ugye vissza kellene állítani a halálbüntetést, és aki kést ránott egy kocsmai verekedésnél és megsebezte az ivócimborát, már mehet is a villamosszékbe. Vagy az, aki éhezik, elárverezték a házát és elment a sarki abc-be kenyeret lopni, annak pá. Mert bizony sok morgás ilyen egyszerűen lefordítható "emberi" tulajdonságokra. Csak ugye az éhező kutya nem tud elmenni a boltba lopni (na jó, az asztalról el tudja csenni és utána habzsolva, morogva, megvédve a zsákmányt befalni), de ha nagy nehezen hozzájut, akkor megvédi (és bármily okos, bizony idő, míg felfogja, ezt most nem lopta, hanem kapta, tehát nem kell félni, nem fogják elvenni. Nem mellesleg lehet, engem is altatni kellene, mert bizony ha csokiról van szó, én is irigy dög vagyok, nagyon csúnyán tudok nézni és dünnyögni, ha valaki kérni merne). Bár a kutyák nem alkoholizálnak, de vannak érzéseik (ugye ezt már az állatvédelmi törvény is elfogadja, leírja), mégha nem is lehet emberi tulajdonságokkal felruházni az állatokat, azt azért elismerhetjük, bizony éreznek pl. fájdalmat, és ha mondjuk a füle, szeme gyulladt, fáj a veséje, mert babéziás, hát, lehet, hogy nyűgös és morog az emberre (mint Vackor, aki azóta még sikeresen átvészelt egy szopornyicát is, ami ugye véres hasmenés, lássuk be, nem a legkellemesebb dolog, és még így sem harapta meg egyetlen egyszer sem a befogadóját, akit alig pár napja ismert, akitől nem tudhatta, az elmúlt egy év veréseit fogja folytatni, vagy megmenti)
Ivartalanítás és dominancia: kicst kellene még bújni az internetet, mert nagyon az elején jársz a kutyák megértésében. A dominancia kérdése nem pusztán a hormonok kérdése. Ha egy kutya évekig küzdött az életben maradásáért, attól, hogy lekapják a golyóit, nem fog felébredve az altatásból nyuszivá válni. Önmagában az ivartalanítás hormonális hatása 6-12 hónap múlva jelentkezik, de egy berögzült életvitel csak neveléssel módosítható, műtéttel nem. Mindig elmondjuk, az ivartalanítás nem csodaszer a nevelés hiányára, de az egyik kiegészítője. Ahogy emberek között is vannak visszahúzódók és erőszakosabbak, így a kutyáknál is. Van kutya, aki ivartalanítás nélkül is omega egy falkában, és ivartalanított kan is küzdhet az alfa pozícióért. Sőt, emberre veszélyes "időzített bomba" is lehet, ha nem is omega egy falkában, de a dominanciáról nagyon távol álló egyed. (nem mellesleg, Vackor lelke megnyugvása együtt járt jellemének kedvező irányú változásához, csak úgy gondoljuk, ha fájdalmában, bizonytalanságában morgott, akkor szerencsésebb és felelősségteljesebb a rosszabbik énjével hirdetni és a személyes találkozókor elmesélni fejlődését, ezzel is biztosítva, hogy tényleg megfelelő gazdát találjunk Számára. És nem mellesleg, ez a jellemfejlődés nem az ivartalanításnak köszönhető, mert bár így hirdetjük, hisz gazdához majd így kerülhet, épp a fentebb vázolt betegségek miatt ezen még nem esett át)
Megjegyzem, valamennyi, bizonytalan felmenővel rendelkező kölyköt (és itt értem ezalatt az összes, törzskönyvvel nem rendelkező szülőktől megszülető) kiskutyát illene úgy hirdetni, ahogy mi tesszük. Bizony lehet, hogy agresszív lesz, bizony lehet, hogy nem lesz spániel, bizony lehet, hogy a vadászösztöne egyenlő lesz a nullával, szóval bizony lehet, hogy fogalmam sincs, mi lesz belőle, ha megnő. De én még egy ilyen hirdetéssel sem találkoztam, csak olyannal, hogy édes, aranyos cukimuki, jó esetben oltott, féreghajtott, rosszabbik esetben még ez sem, sőt csonkolt farkú. És bizony nagyon sok esetben borítékolható, hogy e felnőtt kutyák nem lesznek egészségesek, mégsem mondják meg ezt az eladók. Akkor vajon ki is a felelősségteljes, ki is, aki legalább bátran adhatja nevét a hirdetéséhez és kinek kellene elszégyelnie magát? Mi vállaljuk, ha a kutyánk betegek, ha morgósak, ha idősek, bevalljuk, hogy nem rendelkeznek genetikai szűrésekkel, származási lappal (főleg nem írunk olyan hülyeséget, hogy a szülőknek van, de mi nem adunk a mieinkhez, mert ez meg aztán a legnagyobb szemfényvesztés), de el tudjuk mondani, milyen lesz az együttélés velük, nem zsákbamacskákat hirdetünk, ahogy teszik ezt a szaporítók.

Judit

Félholdacska Creative Commons License 2010.06.25 0 0 3384

Sziasztok!

 

Elképesztőnek tartom, hogy egyes emberek nekiállnak okoskodni és ítélkezni úgy, hogy még csak alap dolgokkal sincsennek tisztában és egy szalmaszálat nem tettek keresztbe. 

A fajta csodálatos temperamentumának és küllemének megtartása nem a FAJTAmentők feladata. Ez a dolga a tenyésztőknek.

Vagy teszem azt legyünk jó indulatúak és neked valójában a szaporítókkal van gondod, akik miatt a fajtamentők nem a standard szerint legtökéletesebb egyedeket mentik. De régen rossz lenne, ha már itt tartanánk.

 

Valóban, a standard szerint, mert látom abban igen jártas vagy, a göndör szőr nem megengedett. De akkor gondolom azzal is tisztában vagy, hogy a legtöbb esetben a mentett spaniknál a göndör szőrnek az az oka, hogy tetőtől talpig csomóban érkeznek, akiken nem segít már csak a gépezés, amitől sajnos romlik a szőr minőség. És sajnos az ivartalanításnak is vannak ilyen hatásai. A fajtamentés nem kiállításra szánja a kutyákat, hogy standard kutyák legyenek, csak szerető gazdához.

Az pedig, hogy kifogásaid vannak az ellen, hogy viselkedés problémákkal rendelkeznek ezek a kutyusok, ezért ne a spánielmentők felett ítélkezz. Ítélkezz a gazdikon, akik tönkre tették az életüket, elhanyagolták, lezsarolták őket. Nem a kutyákat kell büntetni (bármely fajta is legyen), azért mert hozzá nem értő emberek kezébe kerülnek. Mindenkinek joga van egy szebb élethez. Ha te ezt nem így látod,  és elvennéd tőlük azt a cseppnyi esélyt is, az csak téged minősít.

 

Hogy a te ízlésednek ők nem felelnek meg? Az főleg nem is baj, mert hidd el, ilyen hozzáállással soha nem is kapnál ezektől a Lányoktól kutyát.

 

Előzmény: dridy (3382)
panettone Creative Commons License 2010.06.25 0 0 3383

A faj a kutya, minden kutya "fajtiszta" bár ez a szó nem jelent semmit mivel a kutyát elég nehéz lenne keresztezni mondjuk őzzel vagy csirkével. A fajtatiszta pedig a spániel a tacskó a dog....HA HITELT ÉRDEMLŐEN TUDOD BIZONYÍTANI HOGY AZ vagyis a TE kutyád ahogyan a mieink is csak spanielalakú mivel tkv nélkül Te sem mondhatod hogy minden felmenője spaniel volt. Én viszont elmondhatom pl Miaról vagy Mácsairól hogy spaniel mivel Nekik van származási lapjuk.....:-)

Azon hogy a szónak, hogy fajtamentés van-e létjogosultsága nyithatsz egy új vitát szerintem a többi fajtamentőnek is lenne érdemi hozzászólása. Ugyanis a fajtamentés nem arról szól amit Te megfogalmaztál, majd akkor követeljük hogy minden fajta élhessen a neki optimális feltételek között ha nem lesz több éhező, altatásra ítélt, utcán "elhagyott" spanielalakú egyed.

Azt meg végépp elképzelhetetlennek látom, hogy importáljuk a vadkacsákat, hogy mehessen mindenki vadászni a spanijával. Márcsak azért sem mert nem hinném, hogy az enyém pl élvezné, de ha kéri valaki a mi kacsánkat kilőheti....

Azt meg végképp felejtsd el, hogy a "munka spaniel" akik aktívan vadásznak akárcsak hajaznak is a standard-re amit Te olyan szépnek és fontosnak vélsz......egy ilyen kutya minden csak nem talpigszőrben spani. Mi szeretjük a lakótelepn élő gazdijelölteket is, nem ragaszkodunk a vadáászházhoz ha valaki kutyát szeretne tőlünk, ugyanis nem az a lényeg, hogy hol hanem hogy hogyan tartjuk a kutyát, nem annyira a luxus mint inkább a biztonság a szeretett a felelőség ami sokat nyom a latba. És nem utolsó sorban a nagy séták, kirándlások a kényeztetés....

 

Gyorsan körbe telefonáljuk akkor a tacskó-, boxer-, dog-, ridgebac-, uszkár-.....fajtamentőket, hogy irány a bíróság és vagy a célkitűzéseiket vagy a nevüket írják át mert ez így nem kóser!

"mivel ez egy életvidám, jóindulatú fajta, nem adnám a nevem morgós, megkeseredett időzített bombákhoz" gondolhatod, hogy mi sem, pontosan ezért ha egy kutyát akárcsak hajszálnyira is ilyennek látunk addig gondozzuk, kivizsgáltatjuk figyeljük tanítjuk amíg hozzáértő és hozzá ragaszkodó gazdit találunk. Nem értem mi a gondod azzal, hogy vanak akik szívesen vállalnak be akár problémás ebet is.

Szerinted csak a mi mentteink ilyenek? Meséljek a hozzánk érkezett telefonokról?

Nézz szét más fajtáknál is milyen idegroncs, örökletes betegségektől terhelt egyedeket tartanak, vagy mentenek mások!

Ilyen a magyar kutyás társadalom spóroltok a vételáron és a fajtamentőkőn veritek el a port!

Én sem akarok rothadó szőrel, törött lábbal, csontsoványan érkező kutyákkal kűzdeni!

De valahogy mégis nem egy mocskos, féreg EMBER hagyja idáig jutni a kutyáját, hogy aztán vagy megszakad a szívem vagy beállok a sorba és segítek, még akkor is ha közben ilyen hülyeségeken lovagulunk is hogy vadásszon a talpigszőrben spániel!

 

Ezt azokkal kellene megvitatnod akik százszám ontják az ilyen kutyákat a piacra....kezdhetnéd a hobbiszaporító barátaiddal akiknél a Te kutyád született, mert nem hiszem, hogy felelősségel megtervezett, szűréseken átesett kan és szuka volt az alany akik a kutyád szülei voltak.

 

Örülök, hogy biztos vagy benne, hogy a TE "spanieledet" nem kell majd menteni....soha, senkinek! De ezen az alapon biztosítást se fizess mert tuti se neked, se a kocsidnak, se a házadnak soha nem lesz baja. Így legyen! Kerestünk mi már a kertből kilopott kutyát! És az sem biztos, hogy ha egy hajléktalan találja meg hamarabb nem adja el a nyakörvét 200,- ért és az sem hogy ha Marika néni fogja be akkor az Ő állatorvosának van chip leolvasója.......sajnálom túl sokat láttam, hallottam ahhoz hogy bárki kutyáját biztonságban érezzem.

Remélem, hogy tényleg 20 évesen a Te lábadnál fog csendben jobblétre szenderülni. Magamnak se kívánnék többet.

 

Előzmény: dridy (3382)
dridy Creative Commons License 2010.06.25 0 0 3382

Pontosan!

Nem a fajtát mentitek, hanem az "egyedeit". De akkor miért FAJTA mentés??? Oldalakat vitáztunk arról, mi a különbség, melyik a pontos kifejezés: fajtiszta, vagy fajtatiszta. Mert a fajtamentés arról szól, hogy elérjük, a spánieleket csak olyan felelős gazdik tartsák, akik tisztában vannak a fajta szükségleteivel, a szőrápolástól-etetéstől egészen odáig, hogy spánielt ne lehessen panelban tartani, illetve hogy időnként vadászhassanak.  Hogy a fajta csodálatos tulajdonságai-külleme megmaradjon! Ez lenne a fajtamentés!

Az alapkoncepció nem rossz, (ha a név alkalmatlanságát már tisztáztuk is), ebben a minőségben viszont tisztelem a munkátokat, és tudom, mekkora meló. Az is helyes, hogy odaírjátok, hogy mivel kell számolni az egyes kutyáknál. De mivel ez egy életvidám, jóindulatú fajta, nem adnám a nevem morgós, megkeseredett időzített bombákhoz, akik persze, hogy nem tehetnek róla, minden a volt "gazdájuk" hibája.

 

Az én kutyámat nem fog kelleni menteni. Iskolázott, chipes, nyakában fémtáblára gravírozva a neve, adatai, telefonszámom. Ezzel eleve kizárom azt, hogy esetleges eltűnésekor a megtalálójára illetve rátok hárítsak bármiféle anyagi terhet, felelősséget, elhelyezést. Ennyi.

 

Előzmény: panettone (3380)
panettone Creative Commons License 2010.06.24 0 0 3381

Ezt e-mailben kaptam:

Örülök, hogy egy újabb lelkes tagot köszönthetünk, legalábbis gondolom ennek tudható be a királyii többes "akkor inkább ne csináljuk sehogy", kár hogy nem találkoztunk még személyesen, hogy élőben is elmondhasd javaslataid, esetleg az alapszabályunkat is ennek szellemében írhattuk volna meg. De mivel nem értesz velünk egyet, gondolom a tagságod nem lesz hosszúéletű, szerencsére nem védettük le sehol a spánelmentést, tehát hajrá, ha lehet jobban, hatékonyabban csinálni, bátran bele lehet vágni, van bőven mentendő alany (és ezzel nem azt mondom, hogy így jó, ahogy mi csináljuk, de mi így tudjuk csinálni)

Miára csak egy szösszenet, pont e heti hír: ahogy írták a lányok, 5 héttel ezelőtt gazdához költözött az összes hisztijét, betegégét magával hurcolva. A gazdája kapott egy lehetőséget, hogy egy évre Amerkába menjen dolgozni, viszont a kutyát nem vihette volna magával. Végül kiiegyezett egy hónapban de csak akkor, mikor megnyugtattuk, ebben a hónapban Mia elhelyezését megoldjuk családi, általa ismert környezetben, tehát nem panzióban, kennelben és természetesen garantáljuk, hogy egy hónap múlva visszaadjuk. Könnyes szemmel hagyta nálunk, meglett férfi emberként, az elválás óta eltelt 3 ra alatt 3-szor telefonált, hogy biztos minden rendben van-e, vagy forduljon vissza. Szerintem ne akarj találkozni a gazdával azon véleményeddel, hogy ennek a kutyának el kellett volna aludnia. Miához tartozik, hogy törzskönyves, leadó gazdái fél évet vártak Rá, majd egy laza mozdulattal bezárták a kert végében egy 1x2 méteres kennelbe. Ezek után nem hiszem, hogy sokat kellene gondolkodni, mitől lett ilyen a kutya (gyengébb idegrendszer tetézve szakszerűtlen neveléssel). Egyébként Mia is kivárta az igazt pont azért, mert felelősen szerettünk volna dönteni, több, mint egy évig várt, de szerintem Mia és a gazdi is úgy gondolja, megérte (és kettőjük boldogságát látva azt gondoljuk, tényleg megérte)
Amikor bejelentés érkezik egy mentendő kutyáról, nem mindig tudnak a jelleméről pontos infotmációval szolgálni (sökször még fényképet sem kapunk, így bizony beeshet úgy keverék kutya, hogy látatlanban bevállaltuk, mint spánielt, ilyenkor a kapuban azt kellene mondanunk, bocsi, mégsem jöhetsz, mert keverék vagy, menj vissza a kocsik alá?), hisz ugye utcán találják, raboskodik egy gyepmesteri telepen, ahol annyi a kontaktus vele, hogy naponta elélökik az ételt és jó esetben kimossák alóla a végterméket. Amikor a kutya hozzánk kerül, napokig többnyire visszahúzódó (épp ezért nem hirdetünk mnden kutyát azonnal a megérkezése után), majd fokozatosan nyílva mutatja meg valódi énjét. És ilyenkor, ha lenne pénzünk, kapacitásunk, akkor valóban mehetnénk kiképzőhöz, pszichológushoz, hogy a kutya ételagressziója esetleg komoly gond, a hosszas éhezés vagy az ismeretlen gazda ismeretlen nevelésének következménye. Mivel ezt nem tehetjük (de persze ha kutyánként kapunk külön erre a célra kb. 20 ezer forintot, akkor keresünk szakembert), csak megfigyelni tudunk, a tapasztalatainkból következtetéseket levonni, törögetni a növekvő szarvakat, lelket nyugtatni, elhitetni, hogy nem fogja már senki bántani, mindig lesz elegendő éetele (teszem hozzá, ez sem olcsó mulatság). És bizony van olyan kutyánk, akivel elmegyünk aztán neurológiai kivizsgálásra, mert látjuk, nem lesz elég a tapasztalat, szeretet, biztonság, nem lesz elég a kiképző. Valóban borzasztó azt hallani, olvasni, hogy egy spániel morog, harap, agresszív, hisz ennek a fajtának nem lenne szabad ilyennek lenni. Nem a mentetteink és nem mi tehetünk arról, hogy ide jutott a fajta. Valóban "selejtezhetnénk" és csak a standardnek mindenben megfelelő, ápolt, gyönyörű szőrrel   és hosszú farokkal (mert ugye már a spániel farkát nem lehet csonkolni) rendelkező egyedeket mentjük, de kérdem én, ki fogja mehmenteni azokat, akik elbuknak ezen a szűrőn? Néha bevállalunk tudatosan is keveréket, mert tudjuk ha mi nem, akkor bizony altatbák, agyonvernék, utcára tennék (és ezek a kutyák lehetnek gazdánál, gyepmesteri telepen, utcán). Valóban megtehetnénk, ahogy Amerkában, hogy ha kap a kézre, akkor altatunk. Te néztél már fiatal, egészséges, élni akaró kutya szemébe és mondtad neki, "na pá, mert bzony csűnyán néztél rám"? Mert én még nem tettem. Nekem eddig elég volt megbírkózn azokkal a tekintetekkel, amikor azt láttam, fáj mindenem, engedj el, nem leszek már soha életvidám, egészséges kutya. És még ilyenkor is lelkiismeretfurdaláom van, vajon tényleg megtettem mindent, vajon tényleg eitt volt a vég? És hol húzzuk meg a "mit szabad tenni" határt? Ha az a kutya, aki normál testúlyának a fele, egyértelműen éheztették, és az ételosztáskor motog, az menjen aludni, csak mert élete első pár évében meg kellett küzdenie minden betevő falatért? Az a kutya, aki bolhákkal, kullancsokkal, filcekkel, csomókkal, faágakkal a bundájában kóborolt, aki a kéz emelésének láttán már morog, menjen aludni, mert egy évig élt az utcán, ahol jó szót, simogatást nem, de rúgásokat kapott? Na hajrá, ha te így szeretnéd csinálni, lyen elvek mentén, vágj bele bátran, meglátjuk, mennyi kutya marad életben a döntéseidnek köszönhetően. De mindnek te nézz a szemébe, mikor beadják az injekciót, minden megtalálónak te magyarázd el, mért döntöttél így, minden kutyáját leadó gazdának magyarázd el, miatta kellett a kutyájának meghalni. Lesz rá időd bőven, mert az örökbefogadókkal úgysem kell a kapcsolatot tartanod, mert nem lesz olyanod. Visszanézve a hozzászólásaid, a saját kutyáddal kellett volna kezdeni, mert lássuk be, normális kölyökkutya nem vselkedik így: "Legkomolyabb nevelési eszköz az újságpapír a hátsójára. Csakhogy ilyenkor ugat, morog, támad, de mint valami gyilkológép."
Van kutya, akit nem adtunk ki a kezeink közül pont azért, mert nem tehettük ezt meg felelősen. Már írtam róla korábban, gyógyszerek nélkül időzített bomba, gyógyszerekkel biztosított, hogy él, hogy aki ismeri beleszeret és vinné, de pont a felelősség miatt nem adjuk. Sokan elaltatták volna még itt, Magyarországon is, én mégis hálás vagyok az orvosnak és a gyógyszereknek, hogy immáron 3 éve élünk együtt. És majd eljön a pillanat, amikor el kell engedjem, mert nem lesz elég a győgyszer, de remélem, ez még nagyon sok év múlva lesz kérdés. És engedtünk el kutyát, mert az agresszió mellett sajnos a fájdalmat sem tudtuk csillapítani, és így nem lett volna élet az élet.
Tehát hozunk döntéseket pont azért, mert feleősen gondolkodunk, és mentünk keverékeket, mert a szemükbe néztünk. És kiadunk kutyákat, akik nem a letökéletesebbek akár küllemben, akár jellemben, de élnek, élni akarnak és lehet velük együtt élni bizonyos szabályok betartása mellett. És bizony mikor megcsörren a telefon és egy örökbefogadó hív, hogy meséljen, ahogy halljuk a hangjában a boldogságot, amikor sokszor azt mondják, miért mondtuk ezt vagy azt a kutyáról, mert bizony nála megnyugodott és nem morog, nem kapkod, nem védi az ételét és  avlág összes kincséért (vagy 11 hónapos amerikai kiküldetésért) sem adná vissza, akkor tudjuk, megérte anno igent mondani a kutyára, megérte megküzdeni vele és megérte elszenvedni azt a pár kapkodást, morgást, ételbevédést

 

Judit, Mia ideiglenese a spanielmentés megálmodója.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!