Keresés

Részletes keresés

erikanyu Creative Commons License 2017.03.22 0 5 21467

3.nap

Harmadik napunkat a Doria Pamphilj galériában kezdtük. Kicsit drágállottam a belépő árát, de megérte. Remek festményeket, korhű bútorokat láthattunk.  Ami nem tetszett, hogy a képek nagyon rosszul vannak megvilágítva szerintem, nem látni őket olyan jól, alaposan. Itt legalább két órát eltöltöttünk, és a művészettől eltelve indultunk tovább a negyedben. Kiírtam magamnak egy-két érdekességet amiket megkerestünk. pl. a római kori márvány lábfejet, a vízhordó c. kutat, nagy örömömre mindet megtaláltuk. Megnéztük a Santa Maria Sopra Minerva Bazilikát, és aGesut. A Gesuból nem sokat láttam , mert pont mise volt. Azután megkerestük a teknősös szökőkutat, nagyon kis helyes. , és elsétáltunk a Campo de’ Fiori piacra. Mivel előző nap nagyon jót ettünk a Carlo Mentában, aznap is átsétáltunk oda. Még időben értünk oda, kaptunk asztalt, de pár perc múlva komoly sor áll. Hoztam az étlapot. J Ebéd után, szieszta.

Délutánra ismét laza programot terveztem, elmentünk a Borghese parkba. Jólesően sétáltunk keresztül, ami utunkba került azt megnéztük. Két dolgot szerettem volna megnézni a kis tavat a templommal,  és a várat, mindkettőt megtaláltuk. Utolsó nagy kitekintés a városra a Pinció teraszáról. Majd a Popolóról séta a Spanyol lépcső, Trevi irányába, közben már búcsúztam a várostól.  Utolsó fagyi a Palmában. Volt még két kipipálandó tételem, a Mózes kút, és a Fontane templom a 4 kúttal. Szépen felcaplattunk a Barberiniről, és megnéztük ezeket is. A 4 kút nagyon tetszett. Hát a Mózes eléggé félresikerült alkotás lett valóban, de ezt is látni kellett. Innen a narancsfákkal övezett úton ballagtunk a metró felé, vagy inkább már csak csoszogtunk. J Mentem volna még ha bírja  lában, de már nem. Majd legközelebb. J Ennyi fért bele a mi tavaszi kiruccanásunkba. Nagyon finomakat ettünk, ittunk, csodálatos művészeti élményekben volt részünk.  Azt hiszem ezt a hétvégét sikerült eddig a legjobban megszerveznem, nagyjából éreztem már mi mennyi fér bele, nem hajtott a látni kívánás már annyira, több kinti program is belefért, pihenéssel, rácsodálkozással, vagy csak egy kis üldögéléssel fűszerezve.  A Trastevere a szívem csücske lett, itt éreztem magam a legjobban.

erikanyu Creative Commons License 2017.03.22 0 4 21466

2. nap

Télen kimaradt a Villa Farnesina, idén a reggeli után ide siettünk. A villa nem okozott csalódást, csodás festményei mind élvezetes volt számomra. Ó és a kert a sok narancs és citromfáival. Azokat imádom, csodálatosak. Miután a tavaszi tervemet úgy raktam össze, hogy több kinti látnivaló legyen (hogy párom legközelebb is hajlandó legyen kedves városomba eljönni vélem) elindultunk a Gianicolo irányában. Itt jegyezném meg, hogy hiába esett első alkalommal az eső (mit esett szakadt) a Trastevere rész számomra nagyon kedves. Imádom benne a szűk utcácskákat, a kint ülő bácsikákat, nénikéket, a madzagokon lógó ruhákat, a hangulatos kis kávézókat, trattoriákat.  Szóval felértünk nagy szuszogások közepette a Gianicolo tetejére.  Szökőkút. J Nagyon szeretem a szökőkutakat, olyan kisgyereknek érzem magam körülötte, jó érzés kicsit belepancsolni. Fontana dell’Acqua Paola. Fotózni kicsit nehéz, kissé belelógva az út kanyarába lehet jó épet készíteni . J Első körben lemaradtam a Tempiettóról, egyszerűen nem találtam. Nézegettük a San Pietro in Montorio templom oldalát, de nem láttuk a kis kápolnát. Így továbbsétáltunk a terasz felé, ahol ismét csodálatos kilátás tárult elénk. Elsétáltunk a világító toronyig, majd visszaindultunk. Nem vártuk meg az ágyúlövést, bár már nagyon készülődtek fél 12-kor, mert még tervben volt a Carlo Menta, és tudtuk oda nem szabad későn érkezni, mert nem kapunk asztalt.  Azért a kisördög nem hagyott békén, kértem páromat járjuk körbe még egyszer a San Pietro in Montorio templomot, mert itt kell lennie a Tempiettonak. Kitartásom eredményes volt, valóban jobbra elsétálva bepillantva a kerítésen megláthattuk a kicsi de kis csinos kápolnát. Ekkor vettük észre, hogy bent is sétálnak. Mire kinyomoztuk, hogy ide külön belépő kell, és a hozzá tartozó kiállítást most nem szeretnénk megnézni, inkább maradtak a kintről lesett fotók. Immár megnyugodva indultunk lefelé a dombról, be a Trastevere belső utcáiba. Megnéztük a Santa Maria Trastevere Bazilikát, itt nem tartanak sziesztát, tudtam nyitva lesz.  Elindultunk megkeresni a Carlo Menta éttermet, nem siettünk, élvezettel jártuk a kis utcákat. Ez az étterem egy kis gasztronómiai íz bomba. Még másnap is visszatértünk, annyira finom és olcsó volt az étel. Maga a hangulat a kis asztalokkal, ahogy ott a sok ember nyüzsög, és jólesően falatozza az olasz tésztákat, pizzákat.  Ebéd után szieszta a szállodában. Ez a kis pihenő adott újabb energiát a további városnézéshez.

Délutáni program a Capitolium volt, de mivel jeleztétek, hogy készen van a  Mózes szobor, így előbb elmentünk metróval a San Pietro in Vincoli templomba a szobrot megcsodálni. Tényleg vakítóan fehér, szép.  Ezután elsétáltunk a Capitolium két múzeumához. Itt még nyáron voltunk utoljára, és elég fáradtan tértünk be, ezért eléggé felszínes volt a látogatásunk.  Most frissen láttunk neki a szobrok, képek befogadásához.  Aki most megy figyeljen oda nem lehet az átjárót használni, ki kell menni az egyik épületből és úgy lehet átmenni a másikba. Azonban szekrény csak a főépületben van, tehát a hátizsákot hagyjátok ott. Mi persze hogy kivettük és azzal együtt mentünk volna tovább. Nem volt tömeg, egy nagy francia kamasz iskolás csoport járt előttünk. Meg is jegyeztük a párommal, milyen jó nekik ez az osztálykirándulás. A francia tanárnő nagy hévvel tartott előadásokat a gyerekeknek a képek, és szobrok előtt. Ráérősen, kényelmesen végignéztük mindkét múzeum anyagát. Ezután szépen lesétáltunk az Aventino irányában. Már ment lefelé a nap, csodaszép képeket sikerült készítenem naplementében a  két régi templomról  Herkules és Portunus templomáról.  Valóban meglepően jó állapotban maradt meg mindkettő. Sajnos az igazság szájába nem sikerült betenni a kezünket, mert mire odaértünk zárva volt. Valahogy úgy gondoltam ez egy nyitott helyen van, nem kalkuláltam bele a templomok nyitvatartási idejét. De nem csak itt ért meglepetés a narancsliget kapui is zárva voltak. L Figyeljetek aki mostanában jár arra. 18 óráig van nyitva.  Azonban az úton tovább haladva a Róma kulcslyuk felé, szimplán is voltak narancsfák, egy nyitott kertben ahonnan nagyon szép kilátás nyílt a városra. A Róma kulcslyukán kinézni fantasztikus élméyn, gondolom így elsőre. Döbbenetes volt, ahogy a sötétben felvillant a Bazilika kupolája. Kisebb sort álltunk végig miatta, de megérte. A fénykép nem lett tökéletes, de most is itt látom magam előtt a képet. J  Bár párom már kicsit fáradt volt, de egy kis sörerősítéssel rávettem, hogy menjünk még el a piramisig. Megnéztük, láttuk, ennyi. Nem ragadott magával. Innen metróra pattantunk, és irány a szállás.

erikanyu Creative Commons License 2017.03.22 0 5 21465

Sziasztok, sziasztok! Megjöttem:) Ó de jó volt ismét. Tényleg boldog Róma járáson voltam. :) Nagyon köszönöm megint a tőletek kapott sok-sok ötletet, javaslatot. Ezáltal tudtam egy nagyon jó kis programot összerakni párom és magam részére. Leírom egy-két kép fűszerezésével, hátha tudok másnak is ötletet adni ezzel. Manipura, Janka, Bonnita, KozO és a többi segítő Róma rajongó. Köszönöm a jó ötleteiteket.

1.nap

Tegnap jöttünk haza Rómából. Eddig még magamban hosszan álmodoztam mintha még ott lennék, meghosszabbítva az utazás napjait. Úgy érzem ha leírom akkor már múlt idő lesz ez az út. De azért nekikezdek. A tavaszi repülőutat már komplikáltabban szerveztem, wizzel utaztunk ki a 11.30-as járattal, és ryanair 8.30 járatával jöttünk haza többféle meggondolásból is. A téli úton a korai kelés megzavarta az egész napot, hiába pihentünk délben nagyon elfáradtam délutánra, ezért a későbbi járattal indultunk. Haza pedig a ryanair korai járatával, mert így délutánra már be is tudtam menni dolgozni.

Pénteken reggel hamar kiértünk a repülőtérre szokásos furarommal nagyfiam jóvoltából. Szép tiszta időben utaztunk, sok-sok légi felvételt is csináltam magamnak. Ablak mellé vettem jegyet. Ez a wizz járatánál olcsóbb lehetőség, hisz megmutatja a helyet ahol ülnél, így csak egy jegyet kellett változtatnom, hogy az ablak mellé kerüljek.

Olyan korán odaértünk, hogy már szurkoltam, hogy a korábbi sittbusszal bemehetünk a városba. De nem J Kb fél órát vártunk a repülőgépben a lépcső elhelyezésére J

Nem baj, és megint azt mondom nekem megéri előre online megvenni a jegyet, elsők között beszállhattunk, és nem mindenki fért fel erre a járatra. Visszafelé ugyanez volt a helyzet, nagyon számolgatták a helyeket, és bizony volt aki ottmaradt.

A mostani szállásunk megint a Termini közelében volt, Stierne topictag ajánlására. Szinte a Terminivel szemben volt a szállás, este igencsak hálásan lépkedtük azt a pár lépést a szoba irányába. A szoba kicsi de tiszta, és csendes volt. A reggeli friss, finom. Nekem ezek a fontos szempontjaim. Árban is teljesen elfogadható volt.  Miután elfoglaltuk a szállást, elindultunk párom kedvenc helye (most már mondhatom így) irányába az Angyalvárhoz. Romapassal a zsebünkben gyors bejutás, bár igazából csak kis sor állt előtte. Azt hiszem zárásig ottmaradtunk, türelmesen kivárva, hogy párom minden zeg-zugát körbejárja velem. Idén is kaptunk tőle újat, most a fegyvereket, és korhű katonai öltözékeket nézhettük meg. Szép pillanat volt a naplementét csodálni a teraszról, ugyanis pont akkorra értünk fel.  Ezt utunk során még többször élvezhettük , valahogy mindig úgy jutottunk fel a magasabb pontokra. Angyalvár után belevetettük magunkat a római élet forgatagába. Vacsora a télen már kipróbált Pasta Imperiale talponállóban,  Piazza Navona, Pantheon (ami már zárva volt, és az egész utunk során mindig olyan későn értünk oda, hogy bezárt, nem szomorkodtunk annyira, már láttuk, majd máskor), fagyi a Gelateria Della Palmaban, Trevi kút, Spanyol lépcső, és innen haza metróval.

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.22 0 0 21464

Teljesen rossz topicban jársz. Javaslom a légitársaságét, ott talán tudnak valamit.

Előzmény: László Bátyó (21463)
László Bátyó Creative Commons License 2017.03.21 -4 0 21463

Kedves Fórumozók. A múlt héten pénteken (2017. március 17.) este 21.28-kor a Rómából érkező Ryanair repülőgép  Ferihegyen leszálláshoz készült, amikor váratlanul átstartolt. Közvetlen hozzátartozóim utaztak a járaton, a Fightradaron követtem az útjukat Róma Chiampinotól kezdve. Tett egy kőrt a gép majd  21.45-kor szerencsésen landolt. Tudja valaki, hogy mi volt az átstartolás oka? A radaron úgy látszott, hogy egy norvég gép volt előttük éppen felszállóban. A Budapest Airporttól természetesen nem tudtam érdemi információt beszerezni. Előre is köszönöm a választ.

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.21 0 0 21462

Félni talán nem kell, de a mozgásotokban jó eséllyel korlátozva lesztek...

Előzmény: omesz (21461)
omesz Creative Commons License 2017.03.21 -1 1 21461

Sziasztok!

 

 

 

http://inforadio.hu/kulfold/2017/03/19/elkepeszto_biztonsagi_intezkedesek_romaban/

 

http://roma.repubblica.it/cronaca/2017/03/17/foto/anniversario_dei_trattati_di_roma_zone_di_sicurezza_cortei_e_sit_in_ecco_la_mappa-160781373/1/#1

 

 

 

Pont akkor megyünk. Féljünk? A terrorveszély fenyegetős cikket be sem másolom. Persze ha beírom googlebe, millió dátumra kidobja mikor volt már terrorveszély Rómában. 

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.20 0 0 21460

Vatikánban kicsit kukkoltunk is :)

wdriver Creative Commons License 2017.03.19 0 1 21459

szóval a Róma-utazás topikban írtam, hogy öcsém "élménybeszámolója" de inkább útleírása annyi időt vett igénybe és annyit dolgozott rajta, hogy - tényleg minden reklám nélkül - szeretném itt is ajánlani.

Együtt utaztunk, együtt éreztük Rómát és igen, apránként összerakta gondolatokká, mondatokká amit érzett, ahogy látta. (vagy ahogy közösen láttuk)

És most olvasom én is, hogy Ő, mint nem fórumozó nagyon hasonlóan érzett az ebben a topikban lakókkal, tehát a szenvedély benne van a címében.

olvassátok hát szeretettel és remélem örömmel veszitek a munkát amit beletett ;-)

 

http://www.myownreality.hu/blog/romarol-kizarolag-szenvedellyel-primavera-orgia-del-gusto-splendidi-edifici-monumentali/

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.16 0 2 21458

Szerintem mi is azt az állapotot láttuk, amit te is tapasztaltál. Egy részük le volt takarva. Először arra gondoltunk, hogy a tél miatt, de aztán találtunk olyan fóliákat is, amelyeken egyértelműen látszott, hogy évek óta ott vannak :(

Sőt, még Appia Antica fürdőiben is volt ilyen lefóliázott mozaik, több is.

De szerencsére mindkét helyen voltak takarás nélküliek is - persze, nyilván nem a legjava...

Előzmény: vélemény (21456)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.16 0 1 21457

Köszönöm :) Eleve az egyik hobbim a természetfotózás és ott egy kivételesen csodás keveréke látható az antik világ emlékeinek és természeti szépségeinek. Jó utat!

Előzmény: erikanyu (21455)
vélemény Creative Commons License 2017.03.16 -1 0 21456

Ostia Antican le voltak takarva a mozaikok? Két éve február végén jártam ott és nagy bánatomra a padlómozaikok nagy része le volt takarva. nem mindegyik csak azok, amelyek az útikönyvek szerint különösen érdekesek. Nem tudom, hogy azért, mert még tél volt, vagy azért mert előző nap esett. Ostiaba bármikor visszamennék.

Előzmény: Törölt nick (21454)
erikanyu Creative Commons License 2017.03.16 0 1 21455

Óóóóóóó csodálatosak a képeid. Nagyon csábítóak a képeid az Appiáról. Most nem fér bele, de tudom, hogy látni fogom én azt még. :). 

Előzmény: Törölt nick (21454)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.16 0 1 21454

Köszönöm Manipura :) Bármikor azonnal indulnék vissza én is, remélem lesz még rá lehetőségem.

Egy-egy egész napot szántunk a kirándulásokra (Ostia Antica és Appia Antica), mindegyik nagyon jó volt. Ostia Antica után nem tudtuk kihagyni a tengerpartot, mindannyian súlyos tengerfüggők vagyunk. Térdig feltűrt nadrágban mászkáltunk a vízben és a forró homokon, nagyon jó nap volt. Sőt, nap végén még visszamentünk a San Pietro-ba is, mert elsőre elfelejtettük a Grotte Vaticanit-t (újabb sorbaállás árán, de pont a mise miatti korai zárás előtt sikerült odaérni...) :)

Előzmény: Manipura (21453)
Manipura Creative Commons License 2017.03.15 0 1 21453

Nem tudom, ki hogy van vele, de én indulnék azonnal,  egyszerűen nem lehet elégszer látni. Gyönyörű képek, klasz lehetett. Látom Ostia, Ostia Antica is belefért, jól bírtátok. Sok-sok út után sem készül kevesebb kép. :) Köszönöm a beszámolót.

Előzmény: Törölt nick (21452)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.15 0 3 21452

Sziasztok,

 

hazaértünk, hihetetlen sok élménnyel gazdagabban. A segítségetek nélkül ennyire nem lett volna tökéletes, ezúton is még egyszer köszönöm.

 

Napi 10-15km gyaloglással rengeteg szép és érdekes helyen jártunk. Olyan hangulata van a Városnak, a csavargásnak, hogy gyakran akkor sem ültünk járműre, ha amúgy indokolt lett volna. Majdnem mindent sikerült megnéznünk, amit szerettünk volna. De maradt bőségesen a következő utakra is.

 

Ígértem néhány képet. Azt nem merem leírni, hogy összesen hányat készítettünk, mert szerintem sem normális :)

Itt most nem elsősorban a látnivalókat akarom bemutatni, mondjuk Colosseo fotója nyilván mindenkinek van otthon pár tucat. Inkább hangulati oldalról megközelítve válogattam:

 

Straniero..71 Creative Commons License 2017.03.15 0 2 21451
Előzmény: Manipura (21449)
Straniero..71 Creative Commons License 2017.03.15 0 0 21450

Nem, sajna nem ez az. Próbálom megtalálni a képeket, elég jellegzetes.

Régen voltam ott, sok helyen jártam már az óta, de ha látom a bejáratot meg fogom ismerni... 

Eljátszadozom a kis kínaival, legalább addig is Rómában járok...

Előzmény: Manipura (21449)
Manipura Creative Commons License 2017.03.15 0 0 21449

Mondjuk ez? Osteria Antica  Rugantino, a via della Lungarettán? 

http://www.anticaosteriarugantino.com/

Előzmény: Straniero..71 (21448)
Straniero..71 Creative Commons License 2017.03.15 0 0 21448

Két napja a kis emberekével járom az utcákat... Jópár éve egyszer már megtaláltam, szóval nem reménytelen a dolog. Szeretném megtalálni, jövő szerdán megvacsoráznék ott...:-)

 

Előzmény: Manipura (21447)
Manipura Creative Commons License 2017.03.15 0 0 21447

Szia! Van egy Róma utazási tanácsok fórum is. Gyere át majd oda. Egyelőre a Google utcaképes sárga emberes sétálást javaslom. Valami azt súgja, Trastevere a Ripa részében kellene kezdeni. Szerintem a szíved is megdobban, amikor a környékre rátalálsz. ;) A Tripadvisor  ajánlatok és fotós oldalak is segíthetnek. Esetleg nincs fotód róla? Az alapján talán tudnánk találgatni páran Roma-imádók.

Előzmény: Straniero..71 (21446)
Straniero..71 Creative Commons License 2017.03.15 0 0 21446

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni!

2004-ben voltam egy étteremben (természetesen Rómában) ami elméletileg 1100 óta működik. a Tevere közelében volt, talán az első párhuzamos utca, talán a Tastevere negyedben, valahol a Magyar akadémiával szemben, de nem emlékszem biztosan. az épület talán malom vagy raktár lehetett egykor, parádés belsővel. Szeretném megtalálni ismét a helyet.

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.13 0 1 21445

Az előbb az időjárásra nem válaszoltam: végig ragyogó napsütéses időnk volt, két nap 15 fok körüli hőmérséklettel, a többi 20 vagy felette. Le is égett az arcunk :)

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.13 0 1 21444

Szerintem egy csoda, nagyon élveztük minden percét :) A San Callisto katakombánál kezdtük (itt szálltunk le a buszról) és elgyalogoltunk a Villa dei Quintili-ig. Útközben volt pár kisebb-nagyobb látnivaló, sok rom, kő és szobor. Plusz mesebeli házak, villák, parkok ápolt és elhanyagolt állapotban egyaránt. De maga a táj, a növények talán még ennél is szebb. Papagájok röpdösnek mindenhol - de ez a Városban is így van a parkokban.

 

Előzmény: erikanyu (21442)
Straniero..71 Creative Commons License 2017.03.13 -1 0 21443

Szintén...

Előzmény: Jahno (21440)
erikanyu Creative Commons License 2017.03.13 0 0 21442

Az Appiára kíváncsi leszek mit írsz majd róla. Pénteken megyünk mi is. :) Milyen az idő kint, szép idő van :) Gondolom persze. :)

 

Előzmény: Törölt nick (21441)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.11 0 1 21441

Tegnap Appia Antica egy nagyon jó ötlet volt. Hihetetlen szép tájakat láttunk, végigjártuk az egészet. Ráadásul papagájok röpködtek mindenhol :)

Aztán este már kissé fáradtan, de belefért egy vatikáni séta is. Ma meg az egész napot ott töltöttük.

Töltök majd fel képeket is, csak most nincs idő a konvertálásra (a fórum nem engedi a nagy felbontású fotók feltöltését...)

 

Jahno Creative Commons License 2017.03.11 -1 0 21440

Ha nekem pár millióm benne van az ilyen jellegű trükközésekben, akkor lehetek befeszülve?

Előzmény: Törölt nick (21439)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.11 0 0 21439

Lazíts egy kicsit, nagyon be vagy feszülve :-D

Előzmény: Straniero..71 (21436)
Straniero..71 Creative Commons License 2017.03.11 -1 1 21438

Bocs, csak ugrom a belógós, bliccelős témára... 

Meggyőződésem, hogy nincs ingyen ebéd.

Ha nincs pénzem valamire nem megyek be. Ha igénybe veszek egy szolgáltatást, akkor megfizetem. Legyen az adó, vagy buszjegy. Meggyőződésem, hogy a "bliccelők" helyett a becsületesek fizetnek, szóval ez nem okoskodás, hanem minket lopnak meg.

A belépőkből fizetik a dolgozókat, a takarítást, a világítást...

Én így látom a világot.

Nem kötözködni akartam, véleményt nyilvánítottam.

Előzmény: oleandro (21437)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!