Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.12.27 0 0 39

Sziasztok. Én az utóbbi időben megcsinálom az alaplevet, mint a sima halászléhez szokták. Hal ,hagyma összefőzve átpasszírozva. Ebből a léből csinálok egy paradicsomos levest, melybe apróra vágott (mostanában lereszelem a legnagyobb reszelőn ) leveszöldséget teszek, fűszerezem. Olyan mint egy fűszeres zöldséges paradicsomleves. 

Halat kifilézem ponty, busa vagy ami van , sózom és az ujjnyi szálkamentes csíkokat főzöm bele a levesbe.

Paprikát egyáltalán nem teszek bele.

 

Nem egy sima halászlé inkább halleves, de nagyon finom.

 

 

sickamic Creative Commons License 2012.12.01 0 0 38

Hasonlóképpen "hamisítom" én is. Nincs szálka, egyszerű gyors és finom.

 

Tudós gasztrofilozófusok biztosan fikázzák ezt a  módszert ezerrel. 

20 évvel ezelőtt apám is saját maga fogta, pucolta, irdalta a pontyot.

Előzmény: jó hír (37)
jó hír Creative Commons License 2012.11.12 0 0 37

ma főztem úgy hallevest, hogy az alap hagyma, paprika, paradicsom főzve, mixelve, majd kőrösi előre készített sűrítmény, halkocka, ikra, és fagyasztott tengeri hal.. fél kilót tettem a pontyos ízű hallébe, alig venni észre, hogy nem ponty...viszont nincs szálka, ami nagy öröm...jó sűrű lett a lé, gyufatésztával úgy ettük, mint vett malac a vályúnál...   :-)

 

 senki nem vette észre, hogy nem paszírozott, hanem előregyártott...a tengeri halra meg nem volt kritika...

Mbazsika Creative Commons License 2004.08.01 0 0 36
A Podravka-nak a halaszlefix-e is igen kellemes alapanyag lehet, aki nem szereti a kockakat.
oshullo Creative Commons License 2004.07.30 0 0 35
Sziasztok.

A catfish (harcsa) tenyleg jo, plussz itt meg lehet kapni ponty meretu tilapiakat, amit pont ugy hasznalok, pucolok, stb, mint a topontyot, csak nincs keserufoga. Finom izu hal, raadasul olcsobb mint a tobbi. Ezenkivul a halpiacon neha veszek angolnat vagy sunfish-t, ha szep es eleg nagy (sajnos a felbontasnal nagyon konnyen kireped az epeholyagja). Ezek mind edesvizi halak, szerintem a vilag szinte minden reszen kaphatoak. En tengeri halat csak az alaplebe hasznalok, a nagy halakat edesvizi fajokbol valogatom ossze.

Alapszabaly, hogy az alaplebe nem szabad sot tenni, mert a halaszlekockaban is sok van (mar aki egyaltalan hasznal) raadasul a belefozott haldarabok is sozottak es kesobb az egesz szeletek is visznek sot bele rendesen (egyszer sikerult halszeletekkel utolag tulsoznom egy "pont eltalalt" alaplet). Ajanlatos a belefozott halszeletekrol kozvetlenul a belefozes elott lemosni a sot, igy csokken az elsozas veszelye.
Előzmény: Derek (30)
tomlaker Creative Commons License 2002.02.22 0 0 34
szép lehet....
a szardínia felét paszirozd le, alaplének, a másik felét meg szeletelve. de elötte áztasd egy órát tejben, hogy a sós iz eltünjön.
ha ilyesmi segítsé kell csak szólj, mi már sokmindent kiprobáltunk, mit mivel lehet helyettesíteni
Tom
Előzmény: keellah (33)
keellah Creative Commons License 2002.02.21 0 0 33
Makao szigeten...
Előzmény: tomlaker (32)
tomlaker Creative Commons License 2002.02.20 0 0 32
ha szardiniát(20-30cm) használsz fel, akkor egész finom halászlét csinálhatsz!
melyik országban vagy?
Tom
Gotfroa Creative Commons License 2002.02.19 0 0 31
Balin tonhalból főzöttet ettem, nagyon finom volt, épp csak a piros paprika hiányzott belőle...
Derek Creative Commons License 2002.02.19 0 0 30
En itt az USA-ban halaszlet catfishbol es redfishbol es neha black drumbol szoktam fozni, de a sheaphead se rossz bele.
Ugyanugy elkeszitem redfish,vagy catfish fejbol es maradekokbol az alaplet ahogy Szegeden szokas es a filezett halzeleteket utana teszem bele. A catfish az megfelel a mi harcsanknak, bar itt az USA-ban sokfele van, leggyakrabban a sailcat-et es a blue cat-et hasznalom, de lehet kapni boltban farmon tenyesztett catfisht is az edesvizi.A tpobbiek tengeriek ,illetve kevert vizekbol foghatok itt a Mississippi deltavideken.
Kb olyan lesz mint az otthoni harcsa halaszle.
Eddig meg senki nem panaszkodott rajuk. Az eszaki tengeri halak, lazac, cod,hering alkalmatlanok erre, de a redfishbol keszultre meg senki nem mondta,hogy az tengeri halbol keszult.
Karacsonyra legutobb az itteni konzulnak foztem, es igencsak dicsertek.
keellah Creative Commons License 2002.02.18 0 0 29
Bocsi! Ezt nem ide akartam irni!
Előzmény: keellah (27)
Mulan Creative Commons License 2002.02.18 0 0 28
Nagyon jó francia hallevesek is vannak, de az egész más:-)))

Namármost én egyszer kínomban (két hét után már nagyon untuk az már NDK kaját) főztem heringből halászlé-félét - talán inkább halgulyás, de krumpli meg nokli nem volt benne - és nagyon ízlett mindenkinek: úgy indítottam, mintha pörköltet csinálnék, csak rendes zsírom nem lévén olajon: hagyma kicsit megpirítva, rá a kizsigerelt, feldarabolt hal, piros paprika, víz, só, zöldpaprika. Halászlé-kockám nem volt, de itthon sem használok, mert az összesnek (a Magginak meg a Knorrnak is) van az a jellegzetes Rekord-íze, amit nem állok. Ezesetben azt, hogy a lé ne legyen puszta víz, a hagyma nyújtotta (mint ahogy a pörköltszaft sűrűje és jórészt abból van), meg, hogy a vízhez képest elég sok hal volt benne.

Előzmény: keellah (27)
keellah Creative Commons License 2002.02.18 0 0 27
Hat sajnos eddig nem nagyon jottek a receptek, de turelmesen varok...:-)
Előzmény: Törölt nick (7)
öregfiú Creative Commons License 2002.02.18 0 0 26
Hali!

Én ugyan itt Budapesten lakom és vehetek édesvizi halat is. Ennek ellenére, amikor egyszer nagyon megkivántam a halászlét, és lusta voltam elmenni akár egy étterembe, akár halat venni, meg próbáltam mélyhűtött tengeri halfiléből halászlépótlót készíteni. Szerintem jól sikerült, azóta a lányom is Németországban ezzel szokott időnként villogni a diáktársai előtt, amikor ilyet főz nekik. Ott ugyanis a menzán valami teljesen más és lehetetlen dolgot hívnak Ungarishe Fischsuppénak. Tehát a receptem a következő: 1 liter vízbe beleteszek 3db Maggi, 3 db Knorr halászlé kockát. Azért valamivel kevesebb vízbe, mint amennyi kellene az előírás szerint a 6 db halászlé kockához, mert a hal elég sok vízet tartalmaz. Ízlés szerint adok bele valamilyen csípősítő anyagot (pl. Erős Pista, cseresznyepaprika, cseresznyepaprika krém, macskapöcse, stb), majd felforralom. Forráskor beleteszek 1/2 kg mélyhűtött tengeri halfilét, és megint felforralom. Forráskor még teszek bele egy kevés tépett csuszatésztát, majd 1 percnyi forralás és kavarás után elzárom a melegítést. Kb. 5 percnyi állás után a tészta már külön melehítés nélkül is megfő a forró lében, és már csak egy jóféle friss kenyér szükségeltetik hozzá. (+ valamilyen jóféle szőlőlé) Ezt természetesen én sem nevezem halászlének, bár ennél a halászléhez kevésbé hasonlító étket kaptam már étteremben halászlének nevezve. Ha csak pótlékként értékeljük, akkor egy egészen jól használható étel. Nagy előnye, hogy 10-15 perc alatt elkészíthető a melegítő berendezés erősségének függvényében. Ha kipróbálod, jó étvágyat hozzá!
Öregfiú

Boarhunter Creative Commons License 2002.02.17 0 0 25
Hali!
Valahol olvastam, hogy Nemeskéry Kiss Sándor(?) királyi fővadász tőkehalból készíttetett halászlét egy udvari vadászaton, és nagyon büdös és rossz ízűre sikeredett.Ennek ellenére egy-két próbálkozást megérhet a dolog.
Első szabály: mindenképp zsíros halfajt válassz, ugyanis a paprika szine, íze csak a zsírban oldódik ki rendesen (egyszer a tiszán egy halász lánya csak keszegből csinált nekünk halászlét, és a hiányzó zsiradékot sertészsírral pótolta-meglepően finom lett)
Második szabály: a halfilét felejtsd el, mindenképp kell a hal bőre, feje, csontjai, esetleg friss halnál a vére.
Harmadik szabály: ne takarékoskodj a hallal, egy liter bajai halászléhez egy kg. nyers hal kell.
Hozzávalók: Egy kg halhoz egy közepes fej hagyma, egy púpozott evőkanál jó minőségü fűszerpaprika, egy liter víz, só ízlés szerint. Arra figyelj, hogy a halászlékocka is sós, ha teszel bele, nehogy besokalj.
Elkészítése: A megtisztított, feldarabolt, beirdalt halat besózod és állni hagyod ( a hal fejét hosszában hasítsd ketté, jobban kifő belőle a lényeg). Amig a hal áll a sóban, a hagymát lehetőség szerint vágd minnél apróbbra. Ha kész vagy vele, tedd őket a bográcsba (ha van), öntsd fel vízzel és erős tűzön kezd el forralni. Ha felfort és feldobta a habját, mehet bele a paprika. A habot nem kell leszedni, mint a húslevesnél, az adja az ízét. A láng szabályozásával és az edény félrehúzásával megakadályozhatod, hogy kifusson a hab. Általában forrástól számított 30 perc a főzésidő erős lángon, de látod is, mikor van kész. Ha a fej csontjai meszes fehérek, szinte száraznak látszanak, akkor jó. Ha egy pici vörösbort teszel bele, nem fő szét annyira a hal, és az ízének sem árt. Ha gyenge az íze, mielőtt levenném, dobok bele egy kockacukrot, nagyon jó ízfokozó.
Muszáj nagyon erős lángon forralni, különben csak szétázik a hal.Meg persze erős lángon forog az egész, nehezebben ég oda. Keverni nem szabad, csak az edényt forgatni, rázogatni.
Ha arra kényszerülsz, hogy zsiradékot tegyél bele, akkor se pirítsd benne a hagymát, csak simán rakd a lébe.A halászlékockát érdemes az elején beletenni, és a végén, ha szükséges, utánsózni.
Nem tudom, felétek milyen halat lehet kapni, a harcsafélék (catfish) biztos jók bele.
Jó étvágyat!
(a rosseb egye meg, amíg leírtam, megéheztem)

Előzmény: keellah (24)
keellah Creative Commons License 2002.02.17 0 0 24
A receptet is elmondod? :-)
Előzmény: rali (23)
rali Creative Commons License 2002.02.17 0 0 23
Jó,holnap meglesz.Sőt,azt fogunk ebédre enni.
Előzmény: keellah (22)
keellah Creative Commons License 2002.02.17 0 0 22
Persze, hogy erdekel...:-)
Előzmény: rali (21)
rali Creative Commons License 2002.02.17 0 0 21
Naszóval,ez nem halászlé,hanem halleves.Érdekel?
keellah Creative Commons License 2002.02.17 0 0 20
Hat igen...vagyis nem, nem lehet kapni, de azt hoztam magammal:-)
Előzmény: csabor (19)
csabor Creative Commons License 2002.02.17 0 0 19
A viccet félretéve szerintem a lényeg tényleg a halászlé kocka . Ez elvileg sokféle halból készült sűrítmény , amiből jó alaplevet lehet készíteni .
Az igazi tényleg a ponty, harcsa, kecsege, stb lenne, de én mint balatoni horgász kecsegét csak képen láttam .

Bár szerintem ha felétek édesvizi halat nem lehet kapni, akkor halászlé kockát sem .

keellah Creative Commons License 2002.02.16 0 0 18
Koszi!
Előzmény: rali (17)
rali Creative Commons License 2002.02.16 0 0 17
Holnap intézem,este beírom.
Előzmény: keellah (16)
keellah Creative Commons License 2002.02.16 0 0 16
Elkered tole a receptet, es leirod nekem? Koszi szepen!
Előzmény: rali (15)
rali Creative Commons License 2002.02.16 0 0 15
A nagymamám tud tonhalból ilyet főzni.
Előzmény: keellah (14)
keellah Creative Commons License 2002.02.16 0 0 14
Mindenkinek nagyon koszonom az eddigi hozzaszolasat! Es a tovabbiakat is elore!

Koszi!

Előzmény: bubus (11)
keellah Creative Commons License 2002.02.16 0 0 13
Elnezest a gyalazasert, de itt tenyleg nem lehet edesvizi halat kapni...

Akkor majd nem halaszlenek hivom, hanem hallevesnek...:-)))

Előzmény: LUCzI FERencz (9)
keellah Creative Commons License 2002.02.16 0 0 12
Ez a nap hozzaszolasa! De tenyleg!
Most eppen rohogok...:-)))))))))
Előzmény: csabor (5)
bubus Creative Commons License 2002.02.16 0 0 11
Sajnos tengeri hallal nagyon nehéz elérni, ugyanazt az izt mint a tavi, folyami halakkal.
Megfigyelésem szerint a tengeri halak sokkal kevésbé zsirosak mint a hazai halaink, szerintem úgy módositsd a szokásos halászlé receptet hogy egy kis olivaolajat is főzzél bele,azonkivül tégy úgy mintha hazai halból dolgoznál, ja és használj halászlé kockát is.

PinaBubus

csabor Creative Commons License 2002.02.16 0 0 10
(4)
Előzmény: LUCzI FERencz (9)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!