Sziasztok. Én az utóbbi időben megcsinálom az alaplevet, mint a sima halászléhez szokták. Hal ,hagyma összefőzve átpasszírozva. Ebből a léből csinálok egy paradicsomos levest, melybe apróra vágott (mostanában lereszelem a legnagyobb reszelőn ) leveszöldséget teszek, fűszerezem. Olyan mint egy fűszeres zöldséges paradicsomleves.
Halat kifilézem ponty, busa vagy ami van , sózom és az ujjnyi szálkamentes csíkokat főzöm bele a levesbe.
Paprikát egyáltalán nem teszek bele.
Nem egy sima halászlé inkább halleves, de nagyon finom.
ma főztem úgy hallevest, hogy az alap hagyma, paprika, paradicsom főzve, mixelve, majd kőrösi előre készített sűrítmény, halkocka, ikra, és fagyasztott tengeri hal.. fél kilót tettem a pontyos ízű hallébe, alig venni észre, hogy nem ponty...viszont nincs szálka, ami nagy öröm...jó sűrű lett a lé, gyufatésztával úgy ettük, mint vett malac a vályúnál... :-)
senki nem vette észre, hogy nem paszírozott, hanem előregyártott...a tengeri halra meg nem volt kritika...
A catfish (harcsa) tenyleg jo, plussz itt meg lehet kapni ponty meretu tilapiakat, amit pont ugy hasznalok, pucolok, stb, mint a topontyot, csak nincs keserufoga. Finom izu hal, raadasul olcsobb mint a tobbi. Ezenkivul a halpiacon neha veszek angolnat vagy sunfish-t, ha szep es eleg nagy (sajnos a felbontasnal nagyon konnyen kireped az epeholyagja). Ezek mind edesvizi halak, szerintem a vilag szinte minden reszen kaphatoak. En tengeri halat csak az alaplebe hasznalok, a nagy halakat edesvizi fajokbol valogatom ossze.
Alapszabaly, hogy az alaplebe nem szabad sot tenni, mert a halaszlekockaban is sok van (mar aki egyaltalan hasznal) raadasul a belefozott haldarabok is sozottak es kesobb az egesz szeletek is visznek sot bele rendesen (egyszer sikerult halszeletekkel utolag tulsoznom egy "pont eltalalt" alaplet). Ajanlatos a belefozott halszeletekrol kozvetlenul a belefozes elott lemosni a sot, igy csokken az elsozas veszelye.
szép lehet....
a szardínia felét paszirozd le, alaplének, a másik felét meg szeletelve. de elötte áztasd egy órát tejben, hogy a sós iz eltünjön.
ha ilyesmi segítsé kell csak szólj, mi már sokmindent kiprobáltunk, mit mivel lehet helyettesíteni
Tom
En itt az USA-ban halaszlet catfishbol es redfishbol es neha black drumbol szoktam fozni, de a sheaphead se rossz bele.
Ugyanugy elkeszitem redfish,vagy catfish fejbol es maradekokbol az alaplet ahogy Szegeden szokas es a filezett halzeleteket utana teszem bele. A catfish az megfelel a mi harcsanknak, bar itt az USA-ban sokfele van, leggyakrabban a sailcat-et es a blue cat-et hasznalom, de lehet kapni boltban farmon tenyesztett catfisht is az edesvizi.A tpobbiek tengeriek ,illetve kevert vizekbol foghatok itt a Mississippi deltavideken.
Kb olyan lesz mint az otthoni harcsa halaszle.
Eddig meg senki nem panaszkodott rajuk. Az eszaki tengeri halak, lazac, cod,hering alkalmatlanok erre, de a redfishbol keszultre meg senki nem mondta,hogy az tengeri halbol keszult.
Karacsonyra legutobb az itteni konzulnak foztem, es igencsak dicsertek.
Nagyon jó francia hallevesek is vannak, de az egész más:-)))
Namármost én egyszer kínomban (két hét után már nagyon untuk az már NDK kaját) főztem heringből halászlé-félét - talán inkább halgulyás, de krumpli meg nokli nem volt benne - és nagyon ízlett mindenkinek: úgy indítottam, mintha pörköltet csinálnék, csak rendes zsírom nem lévén olajon: hagyma kicsit megpirítva, rá a kizsigerelt, feldarabolt hal, piros paprika, víz, só, zöldpaprika. Halászlé-kockám nem volt, de itthon sem használok, mert az összesnek (a Magginak meg a Knorrnak is) van az a jellegzetes Rekord-íze, amit nem állok. Ezesetben azt, hogy a lé ne legyen puszta víz, a hagyma nyújtotta (mint ahogy a pörköltszaft sűrűje és jórészt abból van), meg, hogy a vízhez képest elég sok hal volt benne.
Én ugyan itt Budapesten lakom és vehetek édesvizi halat is. Ennek ellenére, amikor egyszer nagyon megkivántam a halászlét, és lusta voltam elmenni akár egy étterembe, akár halat venni, meg próbáltam mélyhűtött tengeri halfiléből halászlépótlót készíteni. Szerintem jól sikerült, azóta a lányom is Németországban ezzel szokott időnként villogni a diáktársai előtt, amikor ilyet főz nekik. Ott ugyanis a menzán valami teljesen más és lehetetlen dolgot hívnak Ungarishe Fischsuppénak. Tehát a receptem a következő: 1 liter vízbe beleteszek 3db Maggi, 3 db Knorr halászlé kockát. Azért valamivel kevesebb vízbe, mint amennyi kellene az előírás szerint a 6 db halászlé kockához, mert a hal elég sok vízet tartalmaz. Ízlés szerint adok bele valamilyen csípősítő anyagot (pl. Erős Pista, cseresznyepaprika, cseresznyepaprika krém, macskapöcse, stb), majd felforralom. Forráskor beleteszek 1/2 kg mélyhűtött tengeri halfilét, és megint felforralom. Forráskor még teszek bele egy kevés tépett csuszatésztát, majd 1 percnyi forralás és kavarás után elzárom a melegítést. Kb. 5 percnyi állás után a tészta már külön melehítés nélkül is megfő a forró lében, és már csak egy jóféle friss kenyér szükségeltetik hozzá. (+ valamilyen jóféle szőlőlé) Ezt természetesen én sem nevezem halászlének, bár ennél a halászléhez kevésbé hasonlító étket kaptam már étteremben halászlének nevezve. Ha csak pótlékként értékeljük, akkor egy egészen jól használható étel. Nagy előnye, hogy 10-15 perc alatt elkészíthető a melegítő berendezés erősségének függvényében. Ha kipróbálod, jó étvágyat hozzá!
Öregfiú
Hali!
Valahol olvastam, hogy Nemeskéry Kiss Sándor(?) királyi fővadász tőkehalból készíttetett halászlét egy udvari vadászaton, és nagyon büdös és rossz ízűre sikeredett.Ennek ellenére egy-két próbálkozást megérhet a dolog.
Első szabály: mindenképp zsíros halfajt válassz, ugyanis a paprika szine, íze csak a zsírban oldódik ki rendesen (egyszer a tiszán egy halász lánya csak keszegből csinált nekünk halászlét, és a hiányzó zsiradékot sertészsírral pótolta-meglepően finom lett)
Második szabály: a halfilét felejtsd el, mindenképp kell a hal bőre, feje, csontjai, esetleg friss halnál a vére.
Harmadik szabály: ne takarékoskodj a hallal, egy liter bajai halászléhez egy kg. nyers hal kell.
Hozzávalók: Egy kg halhoz egy közepes fej hagyma, egy púpozott evőkanál jó minőségü fűszerpaprika, egy liter víz, só ízlés szerint. Arra figyelj, hogy a halászlékocka is sós, ha teszel bele, nehogy besokalj.
Elkészítése: A megtisztított, feldarabolt, beirdalt halat besózod és állni hagyod ( a hal fejét hosszában hasítsd ketté, jobban kifő belőle a lényeg). Amig a hal áll a sóban, a hagymát lehetőség szerint vágd minnél apróbbra. Ha kész vagy vele, tedd őket a bográcsba (ha van), öntsd fel vízzel és erős tűzön kezd el forralni. Ha felfort és feldobta a habját, mehet bele a paprika. A habot nem kell leszedni, mint a húslevesnél, az adja az ízét. A láng szabályozásával és az edény félrehúzásával megakadályozhatod, hogy kifusson a hab. Általában forrástól számított 30 perc a főzésidő erős lángon, de látod is, mikor van kész. Ha a fej csontjai meszes fehérek, szinte száraznak látszanak, akkor jó. Ha egy pici vörösbort teszel bele, nem fő szét annyira a hal, és az ízének sem árt. Ha gyenge az íze, mielőtt levenném, dobok bele egy kockacukrot, nagyon jó ízfokozó.
Muszáj nagyon erős lángon forralni, különben csak szétázik a hal.Meg persze erős lángon forog az egész, nehezebben ég oda. Keverni nem szabad, csak az edényt forgatni, rázogatni.
Ha arra kényszerülsz, hogy zsiradékot tegyél bele, akkor se pirítsd benne a hagymát, csak simán rakd a lébe.A halászlékockát érdemes az elején beletenni, és a végén, ha szükséges, utánsózni.
Nem tudom, felétek milyen halat lehet kapni, a harcsafélék (catfish) biztos jók bele.
Jó étvágyat!
(a rosseb egye meg, amíg leírtam, megéheztem)
A viccet félretéve szerintem a lényeg tényleg a halászlé kocka . Ez elvileg sokféle halból készült sűrítmény , amiből jó alaplevet lehet készíteni .
Az igazi tényleg a ponty, harcsa, kecsege, stb lenne, de én mint balatoni horgász kecsegét csak képen láttam .
Bár szerintem ha felétek édesvizi halat nem lehet kapni, akkor halászlé kockát sem .
Sajnos tengeri hallal nagyon nehéz elérni, ugyanazt az izt mint a tavi, folyami halakkal.
Megfigyelésem szerint a tengeri halak sokkal kevésbé zsirosak mint a hazai halaink, szerintem úgy módositsd a szokásos halászlé receptet hogy egy kis olivaolajat is főzzél bele,azonkivül tégy úgy mintha hazai halból dolgoznál, ja és használj halászlé kockát is.