Keresés

Részletes keresés

_juno_ Creative Commons License 11 órája 0 0 17634

:(

Előzmény: M.Lacy (17633)
M.Lacy Creative Commons License 12 órája 0 0 17633

Szerintem nekem mindkettő játszik, nem lehet teljesen elkülöníteni - sajnos ez van.

Előzmény: _juno_ (17631)
_juno_ Creative Commons License 14 órája 0 0 17632

Ezt a kettőt sokszor keverik ill. mindkettőt intoleranciaként emlegetik.

Előzmény: _juno_ (17631)
_juno_ Creative Commons License 14 órája 0 0 17631

Oké, ezeket én is olvasom a neten, de ez az intolerancia. Neked fruktóz intoleranciád van, vagy malabszorpciód? Nem mindegy.

Előzmény: M.Lacy (17630)
M.Lacy Creative Commons License 17 órája 0 0 17630

Egyáltalán nem értettem félre semmit. 

 

"Hogyan mutatható ki?

 

Ha a tünetek alapján felmerül a fruktóz intolerancia gyanúja, az orvos kérheti ennek tesztelését. A vizsgálat valójában egy provokációs teszt: reggel éhgyomorra 30 g vagy több fruktóz tartalmú folyadékot kell meginni. Ezt követően óránként mérik a vércukrot – normális körülmények között jó felszívódás esetén emelkedik a vércukor. Ha az emelkedés mértéke nem megfelelő, akkor felmerül az intolerancia lehetősége. A gyanút megerősíti, ha párhuzamosan puffadás, hasi görcs, hasmenés is kialakul.

Ennél körülményesebb, ám sokkal megbízhatóbb a hidrogén-kilégzési teszt, ami ma a diagnosztika aranystandardjának számít. A beteg ilyenkor is 30 g fruktóz oldatot iszik, ám nincs vérvétel, hanem fél-háromnegyed óránként egy készülékbe kell belefújni. A kilélegzett levegő H2-tartalmát méri az eszköz. Normális körülmények között a gyümölcscukor már a bél felső harmadából felszívódik. Fruktóz intolerancia esetén a cukor a bél alsóbb szakaszába is eljut, mivel a felsőbb területen nem tudott bekerülni a vérbe. Itt egyes velünk élő baktériumok lebontják, és közben H2 keletkezik, ami viszont gyorsan bejut a vérbe és azzal a tüdőbe. Kilégzéskor pedig kiválasztjuk. Ha a kilélegzett H2 mennyisége egy határt átlép, akkor a fruktóz intolerancia diagnózisa egyértelműen felállítható."

 

 

"Mi a fruktóz intolerancia?

A fruktóz (gyümölcscukor) öttagú gyűrűből álló cukor (monoszacharid), amely a bélből történő relatív lassú felszívódást követően a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim segítségével (szőlőcukorrá) glükózzá alakul. Fruktóz-intolerancia esetén a szervezetből ez az enzim hiányzik, így az étkezési cukorban (szacharózban) és sok gyümölcsben megtalálható fruktóz (gyümölcscukor) glükózzá történő átalakulása nem jön létre, így a vércukorszint leesik. A fruktóz kóros anyagcseréje során olyan toxikus anyagok szabadulnak fel, melyek májkárosodást okoznak.

Néhány embernél (egyes adatok szerint a lakosság kb. 5%-ánál, mások szerint inkább 30%-ánál) ez a felszívódás igen lassú, és ezért kis adag gyümölcscukor is intenzívebb panaszokat idézhet elő. Ez a túlérzékenység azonban még kis adagokra való heves panaszok esetén sem valódi allergia! Az allergia során igen kis adag allergén is jelentős és szinte azonnali hisztamin-kilökődést idéz elő a hízósejtekből, és ez extrém esetben akár életet veszélyeztető állapothoz is vezethet.

Fruktóz intolerancia esetén más a helyzet – itt jóval nagyobb adagokat is rel. jól tolerál a szervezet. Csak ha egy bizonyos küszöböt átlép a fruktóz mennyiség (ez azonban egyénileg igen eltérő lehet!), akkor jelentkeznek tünetek, mert a lebontásért felelős enzim nem győzi a feldolgozást (túl kevés termelődik belőle). Ez egészséges felnőtteknél 30 g is lehet, ám van, akinél már 5-10 g bevitele is panaszt idéz elő. A nagyon érzékenyek, akik bélrendszere különösen sérült, akár 0,5-1 g fruktózra is heves hasi tünetekkel reagálhatnak. Ennek megfelelően a diéta intenzitását is az érzékenység mértékéhez kell igazítani, vagyis az utóbbi csoportba tartozók egy ideig semennyi fruktóz tartalmú ételt és italt nem fogyaszthatnak.

Fontos megjegyezni, hogy gyümölcscukor nemcsak a gyümölcsökben található. A szokványos háztartási cukor cukorrépából-és vagy cukornádból készül, ezek diszacharidok (kettős cukrok). Egyik felük glukózból, a másik részük fruktózból áll, vagyis a szokásos cukorral édesített összes élelmiszer is kiválthat fruktóz intoleranciás tüneteket.

Ugyanakkor a glukóz segíti a fruktóz felszívódását, tehát ha kevés glukózzal (szőlőcukor) megszórjuk az elfogyasztani kívánt gyümölcsöt, akkor tolerálhatóbbá válhat.

A fruktóz intolerancia nagyon gyakran szövődik egyéb túlérzékenységekkel is, pl. tejcukor-, glutén-, hisztamin, szacharóz-, szorbitintoleranciával…"

Előzmény: _juno_ (17627)
_juno_ Creative Commons License 17 órája 0 0 17629

Helyesbítek, többféle fruktózintolerancia van, én eddig úgy értelmeztem, hogy Neked csak a felszívódással van gond (ezért eszel is ezt-azt). Ha a súlyosabb forma van, akkor nem szóltam.

Előzmény: _juno_ (17627)
_juno_ Creative Commons License 17 órája 0 0 17628

Értem :( Hát akkor drukkolok, hogy ne Helico legyen, bár akkor meg nem leszel előrébb, hogy mitől vannak a panaszok...nem is tudom, melyik verzió a jobb :)

Előzmény: gyurmy40 (17624)
_juno_ Creative Commons License 17 órája 0 0 17627

Ha nem szívódik fel a fruktóz, akkor miért esik le a vércukorszint (a fruktóz nem igazán indítja be az inzulintermelést, csak kissé a felszívódása és átalakítása, ezáltal cukoremelő hatása után)? Illetve alacsony vércukorszintnél miért termel savat a szervezet (én pont fordítva tudom - magasabb cukornál és az ahhoz társuló magasabb inzulinszintnél indul be jelentősen a savtermelés). Miért lesz a máj túlterhelt? Szerintem valamit nagyon félreértettél. 

Előzmény: M.Lacy (17621)
M.Lacy Creative Commons License 18 órája 0 0 17626

Inkább úgy fogalmazok, hogy javult sokat a helyzet de ez a mostani nem az eredeti állapot.

Előzmény: M.Lacy (17625)
M.Lacy Creative Commons License 18 órája 0 0 17625

Laktulóz H2 tesz még nem volt a jövő hónapra van előjegyzésem. Nem tudom rendbehozható-e ez antibiotikummal, de meg kellene próbálni, mert így sem jó.

Előzmény: Borzosland (17617)
gyurmy40 Creative Commons License 19 órája 0 0 17624

Igen szedtem közben meg még utána is. De én nagyon rosszul toleráltam mert rá 2 héttel gyomor bélfertőzéssel kórházba kerültem , infúzióra kötöttem, de lehet véletlen. De amikor a másik antibiotikumot kaptam az valami gyulladáscsökkentő volt akkor az után is pár héttel komoly bélfertőzésem volt. Utána derült ki hogy a fruktóz, lactulose sem jó már nálam ez idén derült ki. Szóval ha most helikobakteres vagyok ami nagyon kinéz mert fáj a gyomrom és a tükrözés a kis erozion kivül semmit nem mutatott akkor nagy bajban vagyok. A nyelve mindenkinek fehér akkor:DDD

Előzmény: _juno_ (17620)
M.Lacy Creative Commons License 19 órája 0 0 17623

Nekem is ezek amik még tolerálhatók, kenyeret, tésztát viszont eszek, mert ha ezek elmaradnak akkor elindul a fogyás.

Előzmény: gyurmy40 (17622)
gyurmy40 Creative Commons License 20 órája 0 0 17622

Nekem i fruktoz bajom van. Krumplit kis zold uborkat azert eszem keves repa kenyer. Te semmi zoldseget kenyeret nemeszel?

Előzmény: M.Lacy (17621)
M.Lacy Creative Commons License 23 órája 0 0 17621

Valószínűsíthető a gyulladt vékonybél. A fruktóz emésztése és a felszívódása a vékonybélben történik. A mérések alapján nálam a határérték 4 szerese jelentkezett a Fruktóz H2 kilégzési teszten. Ez azt jelenti, hogy a fruktóz nem tud felszívódni a vékonybél nyálkahártyáján keresztül, ezért a transzfer ideje is lecsökken a szokásos 2 óráról kb. 30 percre - ami jelentős felszívódási zavart okoz. Normál esetben ha megeszed a gyümölcsöt/zöldséget a benne lévő cukrok felszívódnak és eljutnak a sejtekig. Energiát nyersz belőle. Ezzel szemben, ha nem szívódik fel a fruktóz akkor, leesik a vércukorszint és fogalmad sincs mi a baj - hiszen ettél. Elkezd a gyomor savat termelni, mert enni kellene hiszen alacsony a vércukorszint, a máj is túlterhelt lesz stb... stb, és készen is van az emésztési zavar. Ennek azok lehetnek az okai azok, amit lentebb már leírtam de azok mellett még enzimhiány is fennállhat. Rohadt egy dolog ez a fruktózdiéta, mert szinte mindenben van. Az egyedüli cukor amit emészteni tudok az a tiszta szőlőcukor, az nem okoz semmiféle gyomor/bélpanaszt, ha nem túl nagy a mennyisége. Ha a fruktózt maga a kiváltó ok akkor idővel csökkenni kell a tüneteknek. Ez be is következett, de nehezen tudom elfogadni hogy hátralévő életemben ezt a igen szigorú diétát kell betartanom. Jó lenne a kiváltó okot megtalálnom, remélem sikerül.

Előzmény: sogormail (17614)
_juno_ Creative Commons License 1 napja 0 0 17620

Lehet, már kérdeztem korábban, de szedtél probiotikumot az eradikációs kezelés mellé (gondolom, igen)? Mit kaptál? Nekem tavaly volt eradikációs kezelésem, dupla antibiotikum nagy dózisban, már 1-2 nap alatt hóóót fehér volt a nyelvem.. nagyon féltem, de a pocakom nem sínylette meg egyáltalán, közben és utána sem, pedig van olyan ab., amitől pár nap után már megkavarodom. A Protexint nyeltem szorgosan, Takáts doki a lelkemre kötötte :)

Előzmény: gyurmy40 (17616)
_juno_ Creative Commons License 1 napja 0 0 17619

Cukorbeteg? Akkor nyilván metabolikus szindrómás - diétát betartja (rendesen, nem úgy, hogy fehér zsemle, krumpli, csak mindenből kevesebb), cukrára kap rendesen kezelést (jó doki által ellenőrizve, és nem úgy, hogy "amíg evés után 10 alatt van, addig jó az, Pista bácsi" - ez valós sztori), mozog, testsúlya rendben van? Ha bármelyikre nem a válasz, akkor ideje változtatni ezen, a magas vérnyomás ilyen esetekben 99%-ban a metab. szindróma miatt van, ez már rég ismert, csak az átlag háziorvos ezzel nem foglalkozik, csak írja fel minden kis panaszra egyesével a gyógyszert.

Előzmény: M.Lacy (17610)
sogormail Creative Commons License 1 napja 0 0 17618

Folosleges raparazni elore. Vard meg. De kulonben is nezd a jo oldalat. Ha helico, arra legalabb van modszer eltuntetni.. :)

Előzmény: gyurmy40 (17616)
Borzosland Creative Commons License 1 napja 0 0 17617

Mennyi számit erősnek, megkérdeznéd? Nekem 52 volt a vége... És nem kaptam rá antibiotikumot

Előzmény: M.Lacy (17606)
gyurmy40 Creative Commons License 1 napja 0 0 17616

Én a helikobaktertől is tartok az antibiotikum teljesen tönkretette anno a bélrendszeremet. ha megint kell szednem nem tudom mi lesz,mert én nem akarom szedni. Azt mondta Náday doktornő anno a fruktóz és a lactulose problémám is attól lett mert abban az évben még egy csúnya gégegyulladásra is antibiotikumot kaptam. Azóta sem jött helyre az emésztésem, ez 1.5 éve volt pedig. Ha helikobakter lesz akkor megpróbálom először természetes úton. Ha van egyáltalán ilyen szer.

Előzmény: sogormail (17615)
sogormail Creative Commons License 1 napja 0 0 17615

Statisztikak szerint helycobacter lesz:)

Előzmény: gyurmy40 (17603)
sogormail Creative Commons License 1 napja 0 0 17614

Minden negativ, se fekely, se felmarodas, doki "sem" javasol PPI-t. De szerinted gyulladt?

Előzmény: M.Lacy (17604)
sogormail Creative Commons License 1 napja 0 0 17613

A lentebbi protokolbol, a valoban refluxosoknak:):

 

"A. A jól (kontrollált módon) vezetett, konzervatív, „rövid távú” gyógyszeres kezeléssel a betegek 80–90%-a panaszmentessé tehető."

 

rovid tavu a max. 3 honap.

Előzmény: sogormail (17611)
sogormail Creative Commons License 1 napja 0 0 17612

Te dontod el az orvosoddal melyik kockazatot ertekeled magasabbra az eletedben. Keress normalis orvost aki nem masik gyogyszert ad mellekhatasra.

En a gyogyszerek "orokos demonizalasa" ellen erveltem.. Ha esetleg nem ment at. Azert mert hulye az orvosod, nem a gyogyszer a hibas. Nem mellesleg fel labbal mindig jobban el van az ember, mint szivoszalon keresztul kajalni logo arccal. 

Ez a mindenkit jol meggyogyitanak megintcsak erdekes erv. Ismerosod 100 eve cukorbetegseggel a gyermekkort sem elte volna tul.

 

Előzmény: M.Lacy (17610)
sogormail Creative Commons License 1 napja 0 0 17611

"Kérdeztem miért írják fel a noacidot, mikor még nem tudják, hogy van -e egyáltalán savam vagy valami rosszul zár.

Azt mondta, hogy a nyelésnek is van kockázata(redők), így a protokoll, hogy PPI, ha szűnik a tünet, akkor kúraszerűen szedje az ember."

 

Pont, hogy nem ez a protokoll. Felso leguti tuneteknel, reflux gyanunal mindenkepp kell a tukrozes. Nem eleg a probaljuk ki es szedjuk kuraszeruen a PPi-t.

Protokol LINK. Annyi hogy manapsag PH merest nem nagyon csinalnak, atipusos tuneteknel KELL a tukrozes.

Előzmény: Prézlivagány (17607)
M.Lacy Creative Commons License 1 napja 0 0 17610

Akkor leírom úgy,  hogy Te is megértsd. A magas vérnyomással kezelt beteg egyben cukorbeteg is ezért, ha a lábán szétmennek az erek akkor az kifekélyesedik és sosem fog begyógyulni, aminek mindig amputáció a vége. Van otthon vérnyomásmérő. Az orvos azt mondta napi 3 mérés és amennyiben meghaladja a 160-as értéket akkor be kell venni a vérnyomáscsökkentőt. Te mit választanál a három közül: fulladásos halál, amputáció, vagy az agyvérzés kockázatának növekedését? Sajnos sok esetben tovább élne a beteg ha a nem kapna olyan hatékony kezelést. Egyébként az orvos megpróbált vízhajtót felírni a láb vizesedésre ami meg vesepanaszokat okozott volna amire szintén kitűnő gyógyszereket lehet felírni. Ha nagyon akarja az ember,  akkor meggyógyítják, de ezt mindannyian tudjuk itt. 

Előzmény: sogormail (17609)
sogormail Creative Commons License 1 napja 0 0 17609

"Most felírattunk egy harmadik félét amit kizárólag alkalomszerűen használ."

Egyik ismerosom hasonlo hozzallassal, 3x evesen kapott egy agyverzest - mint magas vernyomas, altala ritkan "alkalomszeruen" szedett gyogyszer mellekhatasa. Mazlija volt, felepult nagyjabol.. Ennyit a "kizarolag" kockazatelemzesrol:)

Magas vernyomas beallitasa nem egy rocket-science, csak ido kell hozza es se szarnya, se 3.-ik bokaja nem fog noni.

Előzmény: M.Lacy (17608)
M.Lacy Creative Commons License 1 napja 0 0 17608

A családban hasonló eset játszódott le. Magas a vérnyomást mért a háziorvos így felírta a vérnyomás csökkentő gyógyszert, gondolom amit az orvoslátogató ajánlott neki. Eltelt két hét és elkezdett iszonyúan köhögni és fulladni a beteg, akinek addig sosem volt hasonló panasza. Kellett néhány hét mire rájöttünk, hogy a vérnyomáscsökkentő okozza a bajt. Abbahagyta a szedését és két nap alatt teljesen megszűnt a köhögés/fulladás. Vissza a dokihoz elmondtuk mi történt, mire az orvos: sajnos előfordul az ilyen, de semmi baj írok egy másik fajtát. Gondoltuk ez rendben lesz így kiváltottuk és elkezdte szedni a beteg. Eltelt 2 hét és elkezdett a bokája dagadni, vizesedni annyira, hogy nem tudta a cipőjét felvenni - tényleg rémisztő látvány volt. Mi már rutinosak voltunk és azonnal a vérnyomás csökkentőre gondoltunk és abbahagyta a szedését. Pár nap alatt teljesen lement a bokájáról a vizesedés. Most felírattunk egy harmadik félét amit kizárólag alkalomszerűen használ.

Előzmény: Prézlivagány (17607)
Prézlivagány Creative Commons License 2 napja 0 0 17607

Sziasztok,

 

Köhögés- csak, hogy ha valaki később könnyebben tudjon rákeresni erre a tünetre.

 

Lassan 2 hónapja köhögk, mostanság már kevesebbet, de nem múlik. A tüdőm, fül, orr, gége rendben. Amíg lelátott nem volt felmaródás a nyelőcsövemen.

Noacidot szedem, de mikor elmentem a körzetihez, hogy adjon beutaló csönyelésre:) azt mondta, hogy cseréljük le előbb a vérnyomás gyógyszeremet, mert az okoz ilyen panaszt.

 

Kérdeztem miért írják fel a noacidot, mikor még nem tudják, hogy van -e egyáltalán savam vagy valami rosszul zár.

Azt mondta, hogy a nyelésnek is van kockázata(redők), így a protokoll, hogy PPI, ha szűnik a tünet, akkor kúraszerűen szedje az ember.

 

 

Két gyógyszer nagyon köhögtet covarex, covergal vagy, hogy írják.

1-2 év alatt alakul ki a tübet. ( ezért nem is gyanakodtam, annak ellenére, hogy olvastam, mert akkor uyge már az elején éreztem volna)

 

Amúgy a mai napig éjjel nem köhögök és fekve sem, savas íz nincs, mondjuk mitől lenne, hisz szedem a péniszpumpa gátlót:DD

M.Lacy Creative Commons License 2 napja 0 0 17606

Köszönöm a tanácsokat. B vitaminokat már szedtem külön, de komplexet még nem, ki fogom próbálni. Érdekesek ezek az orvosok: az elmúlt alkalommal direkt rákérdeztem a laktulóz H2 tesztre, hogy mit gondol róla, mert szeretném megcsináltatni. Erre azt mondta, hogy az ilyen fokú panaszoknál szinte mindig pozitív eredményt ad. Ez azért érdekes mert ha erősen pozitív - akkor mindenképp indokolt lenne egy kéthetes Normix kúra. Úgyhogy megcsináltatom magánban és visszamegyek az eredménnyel hozzá.

Előzmény: Borzosland (17605)
Borzosland Creative Commons License 2 napja 0 0 17605

Sibo megállapitás: menj el laktuóz kifujásos tesztre, magában 10.000ft körül van

 

b vitamin komplexet szedjél 3*1 egy hónapig, utána 2*1

 

és probiotikumot napi 1*

 

én spec protexin natutal caret de laktózos....

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!