Keresés

Részletes keresés

1robit Creative Commons License 2 órája 0 0 52519

Szép és precíz munka! A furatok felhasználása nagy pontosságot igényel, ezért én a lemezes leszorítás mellett döntöttem. A panelek egymáshoz szorítását nem mertem beválalni mert úgy tudom, az alumínium hőtágulása 1m-en 2,4mm, 100C fok változása esetén. A nyári kánikula és a téli nagy hidegek esetén ez meg is lehet. Az 1m-es zártszelvény távolsággal nálam 8-10mm-es hézag biztosít helyet a tágulásnak.

A hideg felületen kicsapódó pára lecsöpögése okozhat némi bosszúságot beázás nélkül is.

 

Előzmény: payagyerek (52503)
etyien2 Creative Commons License 4 órája 0 0 52518

Üdvözletem az uraknak! Élvezettel olvasom jóideje a fórumot, sok hasznos infóra tettem szert mások tapasztalatai, megoldásai alapján, főképp, hogy mi hogy működik - működhet a gyakorlatban.

Érdeklődő laikusként most a tanácsotokat kérem! Az egy és a 3 fázisra termelő inverter közötti gyakorlati különbség, illetve adott rendszerhez ajánlott inverterek típusa, netán a rendszer értékelése érdekelne...

Házfelújítási projekthez kapcsolódóan napelemes rendszer is kiépítésre kerül. 3,57 kW-os rendszerre van ajánlat 2 verzióban,  14 db 260 W Amerisolar napelem mellé 1 fázis esetén Growatt 4200 MTL, míg a 3 fázis esetén Fronius Symo 3.7-3-M Light (wifi nélküli) inverterrel. Az ingatlanon 3 fázis és 16 A van jelenleg.

A napelemek 2 tetősíkra kerülnek, 7-7 db DK és DNY tájolással, 40 fokos dőlésszögű tetőre, az inverter fedett szabadtéren lenne elhelyezve, közel a villanyórához. Úgy kérem a kiépítést, hogy később további napelemekkel bővíthető legyen...

üdv etyien

_cipo_ Creative Commons License 6 órája -3 0 52517

Koszi, akkor ha jol ertem nincs haszna rohanni, mert ha 4 kW-nal nagyobb visszataplalos rendszert kivitelezek, akkor beszedhetik a halozat dijat. Tehát ha marc 31 utan jelentem be a kerelmet, akkor se vesztek semmit?

 

4 kW teljesítmény alatt nem kell fizetned akkor sem, ha március 31 után adod be az igényedet.

Egyébként gondold el, hogy mennyien nyomják most be az igényüket! :DDD

 

Amugy jol ertem a halozatra valo visszataplalas kizarasahoz sziget uzemodot kell kiepiteni, vagy minden aramot hazon belul kell elhasznalni es a felesleget levezetni? Ez eleg bena.

Nem kell szigetüzemet kiépítened, valamiféle berendezést emlegetnek, amivel kizárod a kitáplálást.

 

Előzmény: AL1_G (52516)


AL1_G Creative Commons License 6 órája 0 0 52516

Koszi, akkor ha jol ertem nincs haszna rohanni, mert ha 4 kW-nal nagyobb visszataplalos rendszert kivitelezek, akkor beszedhetik a halozat dijat. Tehát ha marc 31 utan jelentem be a kerelmet, akkor se vesztek semmit?

 

Amugy a halozatert mar most is fizetni kell:

Vetelezesnel van rendszerhasznalati dij,

Eladasnal a rendszerhasznalati dijat levonva, csak az aramert fizetnek

 

Amugy jol ertem a halozatra valo visszataplalas kizarasahoz sziget uzemodot kell kiepiteni, vagy minden aramot hazon belul kell elhasznalni es a felesleget levezetni? Ez eleg bena.

Előzmény: _cipo_ (52514)
payagyerek Creative Commons License 7 órája 0 0 52515

Lapos állásszögnél megfontolandó a napelemtáblák fejjel lefelé rakása. Vagyis a kötődoboz van lent. Ekkor 4-5cm szabad hely van a koszcsík számára anélkül, hogy beleárnyékolna a cellákba.
Ha tető van alatta, akkor arra kell figyelni, hogy minden panelnek lefelé álljon a szolárkábele. Értelemszerűen a legalsó panelek vezetékei nem látszhatnak ki a panel alól, így ezeket kábelkötegelővel kell összefogni olyan gurigába, hogy a zsindelyen levezetődő csapadékvizet ne vezthesse be a szolárkábel a napelem kötődobozába.
Ha nincs tető alatta, mert a napelem a tető, akkor egyszerűbb "lelogisztikázni" a fejjel lefelé rakott panelek vezetékeit.

 

Napkoli-hőszipka-medence:

 

A napkoli rendszerbe csatlakozása a hőszipka után legyen, mert ekkor a hőszipka jobb munkaponton tud dolgozni. Ő mindig a lehető leghűvösebb vizet kapja a medence felől, rámelegít, majd tovább fűti a kollektor.
A vízkörbe való csatlakozását olyan hőcserélővel kell megoldani, ami a 2 oldalán más-más tömegáramokkal tud üzemelni. Erre a lemezes hőcserélő nem alkalmas. (Pl. a FÉG-SPIREC, de inkább jobbat érdemes megcélozni.)
Annyi előny azért van a kollektor-medence hőcserélő választásnál, hogy nem muszáj brutális méretű hőcserélő, mert a kollektor "ingyenmelege" elmelegedhet a medencevíztől. Számottevő hatásfokromlás nem lesz.
Könnyen lehet, hogy az a hőcserélő, ami most benne van a körödben a gázkazános fűtésnek, nyugodtan felhasználható.

Előzmény: a8lang (52513)
_cipo_ Creative Commons License 8 órája -3 1 52514

Szia! Most hogy kell ertelmezni ezt az uj rendeletet?

Ez csak uj kivitelezesre lesz ervenyes?

 

15. § Az elosztói teljesítménydíj éves díj, amelyet 12 egyenlő részletben, havonta kell megfizetni.

16. § (1) A profil elszámolású felhasználónak minősülő rendszerhasználó akkor köteles elosztói teljesítménydíjat fizetni, ha olyan háztartási méretű kiserőművet üzemeltet, amelyre vonatkozóan

a) az üzembe helyezési szándékról szóló, a Vhr. 5. § (3) bekezdése szerinti igénybejelentés illetékes elosztóhoz történő benyújtása, vagy

b) a névleges teljesítmény megnövelése

2017. március 31. utáni időpontban történik.

 

Aki március 31-ig beadja az igénybejelentését, annak nem kell fizetnie.

 

Az uj kivitelezesnel az engedely keresenek datuma szamit, vagy az atvetel datuma? Utobbi esetbenar biztos nem lehet ujat kivitelezni regi feltetelekkel, ennyi ido alatt nem.megy at a papirmunka.

 

Az igénybejelentés benyújtásának dátuma számít.

 

(2) Nem kell az (1) bekezdés szerinti elosztói teljesítménydíjat fizetni abban az esetben, ha az (1) bekezdés szerinti háztartási méretű kiserőmű úgy került kialakításra, hogy megfelelő műszaki berendezés megakadályozza a hálózatba történő visszatáplálást, és erről az üzemeltető a hálózathasználati szerződéshez kapcsolódóan nyilatkozott.

 

Akkor nem kell egyáltalán a későbbiekben sem elosztói teljesítménydíjat fizetni, ha a hálózatra táplálás lehetősége műszakilag kizárt.

 

A regiekre nem tudjak kesobb beszedni?

 

Elvileg be tudják, nincsen akadálya annak, hogy a 16. §-t hatályon kívül helyezzék és minden termelőnek elosztói teljesítménydíjat kelljen fizetnie.

Előzmény: AL1_G (52501)
a8lang Creative Commons License 13 órája 0 0 52513

Igen közben már utánaolvastam kicsit, utálom a hőcserélőket.

Talán jó hozzá a amit a gázos fűtéshez használtam eddig, persze azok jóval nagyobbak.

 

 

Előzmény: Barret02 (52512)
Barret02 Creative Commons License 13 órája 0 0 52512

Esetleg egy hőcserélő közbeiktatásával.

Előzmény: a8lang (52511)
a8lang Creative Commons License 14 órája 0 0 52511

Nem nagyon értem ezt a napkollektort.

Megnéztem vannak 50-70ezer ft-ért/db ilyen síkkollektorok.

1500wp-t tud egy ilyen 2m2-es panel, ez eddig fasza, de olvasom tovább javasolt áramlás

30-72L/óra.

Hogyan fog ez besegíteni a hőszipkának?

A medence szivattyú kb 12-15köbmétert nyom óránként, ami jön a szkimmerekből, először bemegy a homokszűrőbe, onnan átmegy a hőszivattyún vagy más fűtésen illetve a hőcserélőjén és onnan megy még a klóradagolón keresztül vissza a medencébe a fúvókákon keresztül.

Tehát hogyan kapcsolódik ebbe a körbe a napkoli?

Én eredetileg arra gondoltam hogy a hőszipka elé be van kötve, a víz átmegy rajta(ilyen a szolárszőnyeg) onnan már egy kicsit melegített víz megy a hőszipkába ami ugye összesen max 10fokot melegít a vízen a leírás szerint ennyi lehet a különbség a bejövő és a kimenő víz hőmérséklete között. Ha melegebb megy be mert valami egy kicsit előmelegítette akkor könnyebb neki elérni a cél hőmérsékletet, de előbb is lekapcsol mert azt hiszi már elérte amit kell közben a napkolitól jött a melegebb víz.

De ez nyilván nem működik így, először is azért mert szétrohad a rézcső(ebből van a belseje) a klóros medence víztől, másrészt meg a 30-70L/óra áramlás helyett kap 12000-15000L/óra áramlást.

De akkor hogyan tudom bármiféle fűtésre fogni a medencénél?

a8lang Creative Commons License 14 órája 0 0 52510

Mennyibe kerül egy ilyen sík cucc?

Egymás mellé 3-al(3mx2m) lehetne tetőt csinálni a hőszipkák fölé.

Mennyit termel egy ilyen, mekkora döntés kell neki?

Előzmény: payagyerek (52507)
a8lang Creative Commons License 14 órája 0 0 52509

Ránézésre ez jóval kevesebb, látszik a képen a vízszintes gerenda 15fok lehet vagy még alatta, de az is elég. Nálam a 25fokos szépen öntisztul, de a 10.5-11fokosnál az alján van egy koszcsík, azóta lehet már nincs de néha tisztogatni kell.

 

A fogót majd mondogatom még. Jó lenne ha én is össze tudnék préselni egy MC4 csatit.

Mielőtt jönni kéne mennyivel előtte szóljak?

Jövő hétre lesznek meg a rögzítős cuccok(csak egy doboz csavarra kell várnom), el kezdem felpakolni, közben megrendelem a napelemet, 2 hét kb mire ideér rendeléstől számítva.

Fel is tudom dobálni őket( 20-at a régiek közül meg le), de utána kellenél. A 2. stringnek meg kéne csinálni a dc védelmét és a kábellel kiállni a tetőre ahogy megbeszéltük. De ha addig kész leszek akkor beállok vele a padlásra vagy akár az inverterig, mert hagytál itt csövet, talán elég lesz.

Előzmény: payagyerek (52508)
payagyerek Creative Commons License 15 órája 0 0 52508

250-es panelek, 20-25° körül van. Annyi lejtés elég, hogy öntisztulók legyenek.

Előzmény: a8lang (52506)
payagyerek Creative Commons License 15 órája 0 0 52507

Rendben, de a présfogóra emlékeztess már légyszíves a kiszemelt időpont előtt, mert gyepagyú vagyok manapság.

 

A síkkoli 2 méter × 1 méter.

Előzmény: a8lang (52505)
a8lang Creative Commons License 15 órája 0 0 52506

Hány fokos lejtése van ennek a beállónak? 28panel, mekkorák?

Nálam csak kb 8fokos és 24db 290w-os mono panel megy rá.

Előzmény: payagyerek (52503)
a8lang Creative Commons License 15 órája 0 0 52505

Erre én is gondoltam, hogy tennék egy tetőt fölé és akkor akár ilyen is lehetne, mert rásegítene a hőszipkákra, de amúgy látni fogod őket, mert szeretném ha te kötnéd be ha meg lesz. A vizet én megcsinálom, csak az elektromos részt kéne. A tető védené is az esőtől stb.

 

Amiről beszéltünk fogó, lassan vedd meg légyszi, mert állok neki pár héten belül a munkának.

Először a napelem részt akarom megcsinálni, aztán ha kész akkor foglalkozok a hőszipkákkal.

Kell egy beton alap a medi akna mögé kb fél métert lesüllyesztem,mert lejt a terep amúgy is, így könnyebb lesz az akna hátsó falán kijönni a csövekkel. Kb fél méterre teszem a gépeket az aknától hogy tudjon levegőt szívni rendesen. Egyébként ezek szuper csendes full inverteres leolvasztós gépek -7fokban is működik(nem akarom kipróbálni)

Mekkora egy ilyen síkkollektor?

 

 

Előzmény: payagyerek (52504)
payagyerek Creative Commons License 15 órája 0 0 52504

Ahoy a8lang bátyó! :-)

 

A hőszipkák mellé tényleg megfontolandó lehet 2-4 tábla síkkollektor. Azok várható éves hozama a teljes kihasználtság végett jelentősen karcsúsíthat a hőszipkák energiaigényén. Megmaradna villany másra.

Valószínűleg amúgy sem árt 1 hangszigetelő falat emelni a hőszipkák mellé, így az már kaphatna akár 1 kis tetőt is, amit a síkkolik alkothatnának.

Előzmény: a8lang (52496)
payagyerek Creative Commons License 16 órája 0 0 52503

Komámnál 2 állásos kocsiszín lett fedve napelemmel. (talán nem veszi zokon, ha publikálom) A táblák közé sziloplaszt lett nyomva. A fagerendákon napelem alusín tart (mint pl. cserépléc) és az egyes táblák a keretükön lévő alsó furattal lettek felfogatva. Csak ez esetben a sínbe való csúszóanya nem imbuszt kap, hanem rövid 6lapfejűt, melyeket létrán állva a panelek alatt célszerű racsniskulccsal meghúzni.
A sín a gerendákra szögidom-al lett csavarva (de lehet "L" idommal is).

 

Annyival azért tisztában kell lenni, hogy csak utólag derül ki, hogy mennyire vízzárt. Nem a szilózás a gond, hanem az adott napelemtáblák alukeret gérvágásai szivárogtathatják le enyhén a vizet. Ez persze kis mennyiség, néha 1-1 csepp. (A szerencsén múlik.)

 

  

8lazo8 Creative Commons License 16 órája 0 0 52502

Bármikor bármit lehet..

Előzmény: AL1_G (52501)
AL1_G Creative Commons License 16 órája 0 0 52501

Szia! Most hogy kell ertelmezni ezt az uj rendeletet?

Ez csak uj kivitelezesre lesz ervenyes? A regiekre nem tudjak kesobb beszedni?

Az uj kivitelezesnel az engedely keresenek datuma szamit, vagy az atvetel datuma? Utobbi esetbenar biztos nem lehet ujat kivitelezni regi feltetelekkel, ennyi ido alatt nem.megy at a papirmunka.

Előzmény: _cipo_ (52407)
1robit Creative Commons License 16 órája 0 0 52500

Nálam is nyitott az északi oldal ezért lezártam, meg az eső miatt is. 2"-os csövek a lábai, andráskereszttel merevítettem, így jöhet a vihar.

Előzmény: a8lang (52496)
BSOD64 Creative Commons License 16 órája 0 0 52499

...és még az autója is hosszabb!

Előzmény: M3 HellRot (52493)
tothkrisz Creative Commons License 16 órája 0 0 52498

Köszi

Holnap ìrok, ma már kivagyok 

Előzmény: a8lang (52497)
a8lang Creative Commons License 17 órája 0 0 52497

Küldtem egy mailt napközben.

Előzmény: tothkrisz (52447)
a8lang Creative Commons License 17 órája 0 0 52496

Nagy szélben mennyire masszív ez a szerkezet?

Én is gondoltam ilyen kerti építményre, de nálunk vannak azért szelek néha 80-90kmh-s is és félek ha alákap a paneleknek akkor repül az egész.

Előzmény: 1robit (52495)
1robit Creative Commons License 17 órája 0 0 52495

Visszatérve az állványos témához, a zártszelvényeken vannak közvetlenül a paneleim.

A rögzítésük alumínium fülekkel és leszorító lemezekkel történt.

A szerelés és a csatlakozások így könnyen elérhetők alulról.

A két panel csatlakozásánál látható hogy a tágulásnak kihagyott hézagot "erős" ragasztószalaggal zártam le, akkor még nem gondoltam hogy utánfutó és fűnyíró traktor tároló is lesz egyben. 

Előzmény: kiggyo (52422)
a8lang Creative Commons License 17 órája 0 0 52494

300-as lg-t nem érdemes cserélni még semmire.

De a 250 körüli polykat ha az ember szeretne nagyobb termelést és nincs több hely akkor érdemes lehet majd pár év múlva ha olcsóbb lesz.

Előzmény: M3 HellRot (52493)
M3 HellRot Creative Commons License 17 órája 0 0 52493

Ja, ja!

Én is lassan cserélem már ezeket a kotvadt 300as LGket, mert lassan cikk lesz ...

ÁFA-t már visszaigényeltem, lassan ideje selejtezni mind a huszat és eladni valami kókusnak innen a fórumról, nem ;)

 

Hejj, így mulat a magyar "vállakozó" :o]

Előzmény: a8lang (52488)
a8lang Creative Commons License 18 órája -1 0 52492

Szerintem elsőnek hívd fel őket, de küldd el újra, emailben küldted eddig is gondolom. Mondd meg hogy az elsőt tekintsék tárgytalannak.

Előzmény: Wick84 (52491)
Wick84 Creative Commons License 18 órája 0 0 52491

Ma reggel adtam be :D

Holnap hívjam fel őket? vagy küldjem újra? :D

Előzmény: a8lang (52490)
a8lang Creative Commons License 18 órája 0 0 52490

Sehogy, ha nemrég adtad be akkor fel kell hívni őket és módosítani 6-osra.

1hét alatt válaszoltak nekem, küldték a tájékoztatót.

Előzmény: Wick84 (52487)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!