Keresés

Részletes keresés

agyarka Creative Commons License 30 perce 0 0 59579
Egy konkrét inverter esetében nem tudom, de n
nálunk az utcában napos időben +6V különbség is mérhető a felhős időhöz képest.
Meglepően sok (~ 7%) HMKE van a környéken, közöttük jónéhány a hasznos tetőtér nagyrészét elfoglalja, sőt 1 nél még + 24 db van egy láthatóan erre a célra épített ( teljes egészében D irányban lejtő) tetőszerkezetű melléképületen is.
Előzmény: Nap_Pali (59558)
erbe Creative Commons License 4 órája 0 0 59578

Azt is írtam már korábban, hogy az inverterem reggel ~70 W-tal lép be és délután 15-16W-tal fejezi be. 15 W és ~3200 W között elég jelentős az eltérés. Ezt biztos feszültségben is mérni lehet, de a hálózat kicsi ellenállása miatt inkább az áram oldalon meghatározó a különbség.

Előzmény: erbe (59577)
erbe Creative Commons License 5 órája 0 1 59577

Volt már itt szó róla, akkor hasonlóan leírtam. Talán rajzoltam is. A rajzon látható módon táplál rá a hálózati feszültségre a visszatápláló inverter. A nagyobbik íven jobban látható. A rátápláló tüskék mérete függ a napelem pillanatnyi teljesítőképességétől, az inverter teljesítménykorlátjától és a hálózat feszültségétől.

Arról nem volt szó, hogy az invertertől milyen távolságra vagy milyen közbeiktatott ellenálláson kell mérni. Aminek ugye az inverter teljesítményétől is függenie kellene. Ember legyen a talpán, aki a csatlakozási ponton (egy azonos ponton) mérni tudja a bejövő és kimenő feszültség közötti különbséget.

Azaz nem kell semmiféle szinkronozásról, fázishelyzetről fantáziálni. Ez nem egy szinuszos inverter, hanem rádiós kifejezéssel PWM-es amplitúdó modulátor. Aminek a PWM frekvenciáját az inverter kimenő oldali szűrője nagyrészt kiszűri. Házon belül oszcilloszkóppal még látható. Ha nem felejtem el, holnap készítek róla képet.

Házon kívül még nem nézegettem. Nem cipelem fel a szkópot az oszlopra. :-)BJaca Creative Commons License 8 órája 0 0 59576

Ehhez kb tudni kellene az oszloptól az inverterig a vezeték hosszát, a vezeték keresztmetszetét, a külső hőmérsékletet. De ha azt a kábeldarabot 0-nak tekintjük, akkor gyakorlatilag ha az inverter feszültsége meghaladja a villanyoszlopon a csatlakozási pont feszültségét, már termel. A feszültség pedig annak a függvénye, mekkora teljesítmény áll az inverter mögött, illetve ahogy a bekötővezetéknek mekkora a pillanatnyi ellenállása.

 

Előzmény: Nap_Pali (59573)
kiggyo Creative Commons License 8 órája 0 0 59575

Nyilván hozzád is be van vezetve a Google, utána tudsz járni ha nem ismered a választ. De valószínűleg tudod te a választ és csak buziskodni jársz ide ezért nem árulom el a victron top secret hétpecsétes titkát :-)

Előzmény: Nap_Pali (59568)
janus53 Creative Commons License 8 órája 0 0 59574

1,5 V? Ez az inverter belső ellenállásától függ. Alig függ a hálózattól, mert a mögöttes teljesítmény iszonyatosan nagy egy inverterhez képest. Ráadásul, egy rendes inverter úgy van megcsinálva, hogy mondjuk egy potival lehet szabályozni a belső ellenállását. Vagyis, hálózat nélkül be tudod állítani a belső ellenállását, vagyis, azt, hogy egy adott terhelésre mennyire ejtse a feszültségét. Tovább bonyolítja a problémát, hogy nem csak pozitív, hanem negatív belső ellenállást is be lehet állítani, ami azt jelent, hogy terhelés hatására nem csökkenti, hanem növeli a kimeneti feszültségét. Erre van természetesen szabályozókör, ami azért elég tág határok közt képes működni. De én azt mondanám, hogy ahány ház, annyi szokás. Ez a funkció be van építve, a fejlesztők kitalálták, hogy az a 1,5 V mennyi legyen, aztán arra lőtték be az egész rendszert. Valójában ennek a szabályozókörnek csak annyi a feladata, hogy ezt a 1,5 V-ot úgy toligassa, hogy minden rendesen működjön, tehát igazából csak a hálózat belső ellenállásából eredő eltérést kell kiszabályoznia.

 

Nyilván nem lehet ez a 1,5 V mondjuk 50, mert akkor már egyéb problémák ( modulációs mélység ) merülnek fel az inverteren belül. De ez a feszültség nulla és mondjuk 5 V között lehet, akkor kényelmesen tudnak szabályozni mind az amplitudóval, mind az inverter belső ellenállásával.

 

Valójában nem tudom, hogyan csinálják, mit szabályoznak, az előbbiek csak elvek. De valami ilyesmi, nem túl egyszerű...

Előzmény: Nap_Pali (59569)
Nap_Pali Creative Commons License 8 órája -1 0 59573

Ez nyilván az első, tisztázó kérdés.

 

A gyakorlati jelentősége annak van, hogy mekkora feszültség különbség szükséges ahhoz, hogy a kitáplálás folyamatos legyen?

Mert elvileg akármilyen kicsi is elég, ami nyilvánvalóan nem gyakorlati érték.

Előzmény: BJaca (59571)
tfe_tng Creative Commons License 8 órája 0 0 59572

Pedig megeskudtem volna hogy ha van ilyen ember a forumon akkor az te leszel ;)

Előzmény: Nap_Pali (59569)
BJaca Creative Commons License 8 órája 0 0 59571

Nem.

Előzmény: Nap_Pali (59570)
Nap_Pali Creative Commons License 9 órája -1 0 59570

Ez nem olyan egyszerű, de általános estben az inverter felől, a hálózatba folyó áramot az inverter belső ellenállásának és a hálózat belső ellenállásának az összege határozza meg, feltéve, ha az inverter feszültség ugyanolyan alakú mint a hálózaté, frekvenciára, fázishelyzetre ugyanolyan mint a hálózati feszültség.

Ez tiszta sor, ám nem az áram erőssége, hanem a folyási irányának eldöntése a nekem fontos kérdés.

Folyhat-e áram a hálózat felé, ha az inverter kimenetének a feszültsége a hálózat feszültségét nem éri el?

Előzmény: janus53 (59567)
Nap_Pali Creative Commons License 9 órája -1 0 59569

 Ha egy kicsit megnöveljük az inverter feszültségét, akkor a két feszültség különbsége már áramot hajt a hálózatba, ha lecsökkentjük, akkor hálózat hajt áramot az inverterbe.

Ez eddig rendben van, a fizikai törvényszerűségek alapján, ezen elvek mentén történik az energia oda-vissza irányokban történő termelése.

Az is világos, hogy elvileg akármilyen kicsi feszültség különbség elegendő az áram irányának megfordulásához.

Engem a gyakorlatban használt érték érdekelne, ami kialakult a hálózatra táplált inverterek gyakorlati elterjedése során.

Én olyan 1,5 voltról tudok, de nagyon bízom abban, hogy akad az idelátogatók között olyan, akinek erre konkrét rálátása van, és ennek az értéknek a magyarázatát is ismeri.

Előzmény: janus53 (59567)
Nap_Pali Creative Commons License 9 órája -1 0 59568

A messziről jött emberek is válaszolhatnak egy olyan szakmai kérdésre, amit minden valamire való napelemes mindentudónak csuklóból kell tudnia.

Persze, akinek nincsen fogalma erről, az inkább tereljen! :DD

 

Szóval mennyivel magasabb az a kimeneti feszültség?

 

P.S.

A Victron mindentudásának ecsetelését most mellőzd, ha lehet!

Előzmény: kiggyo (59565)
janus53 Creative Commons License 9 órája 0 0 59567

Ez nem olyan egyszerű, de általános estben az inverter felől, a hálózatba folyó áramot az inverter belső ellenállásának és a hálózat belső ellenállásának az összege határozza meg, feltéve, ha az inverter feszültség ugyanolyan alakú mint a hálózaté, frekvenciára, fázishelyzetre ugyanolyan mint a hálózati feszültség. Ekkor nincs feszültségkülönbség az inverter kimenete és a hálózat között, tehát nem folyik áram.  Ha egy kicsit megnöveljük az inverter feszültségét, akkor a két feszültség különbsége már áramot hajt a hálózatba, ha lecsökkentjük, akkor hálózat hajt áramot az inverterbe. Ilyenkor csak hatásos teljesítmények mennek ide-oda, ez az egyszerűbb eset. Vagyis Ohm törvénye alapján működik. ( állandósult állapotban )

 

Egy inverter elvileg lehet olyan, mint egy szinkrongenerátor ( 4/4-es üzem ), ami azt jelenti, hogy akármilyen irányú áram folyhat, lehet meddő teljesítmény forgalom, kapacitív, induktív ) ezt lehet szabályozni, stb. De ebbe ne akarj belemenni, ez már nagyon komoly szakismeretet igényel. Nem ebbe a fórumba való, hiszen a villanyóra csak a hatásos teljesítménytől fog visszafelé pörögni.

Előzmény: Nap_Pali (59563)
Nap_Pali Creative Commons License 9 órája -1 0 59566

Természetesen.

Tudod, hogy mi a kérdés lányege?

Előzmény: mzsombi (59559)
kiggyo Creative Commons License 9 órája 0 0 59565

Biztosan nem komoly, megint unatkozik. Valaki válaszol, vudergraf ráugrik a témára, 150-200 értelmetlen post és a napalicipő megállapítja hogy mindenki hülye csak ő megy szembe az autópályán.

Ezerszer megtörtént már, ne ugorj be neki

Előzmény: mzsombi (59559)
Nap_Pali Creative Commons License 9 órája -1 0 59564

Te csak azt úgy hiszed. :DD

Amíg csak a hiba jelzése történik meg, addig a garancia is kérdéses.

Előzmény: vudergraf (59561)
Nap_Pali Creative Commons License 9 órája -1 0 59563

Igen, konkrétan azt.

Előzmény: janus53 (59562)
janus53 Creative Commons License 9 órája 0 0 59562

Mit értesz azon, hogy hálózatos inverter? Ami a napelemek által generált villanyt betáplálja a 230V-os hálózatba?

Előzmény: Nap_Pali (59558)
vudergraf Creative Commons License 10 órája 0 0 59561

Garanciában még nincs kiszállási díj ... 

Előzmény: MZ/Y (59555)
vudergraf Creative Commons License 10 órája 0 0 59560

Az attól függ, hogy .... :-)

Előzmény: Nap_Pali (59558)
mzsombi Creative Commons License 10 órája 0 0 59559
Ez most egy komoly kérdés részedről...? :O
Előzmény: Nap_Pali (59558)
Nap_Pali Creative Commons License 10 órája -1 0 59558

A hálózatos invetereknek mennyivel magasabb a kimenő feszültsége a hálózatnál?

duraball Creative Commons License 12 órája 0 0 59557

Reggel 44 fokos tároló, felhős idő, mosogatás, most 50 fokos.

Előzmény: duraball (59551)
Dobo77 Creative Commons License 12 órája 0 0 59556

Na ma mértem egyet. 16 fokos induló vízhőmérséklet 10 órakor kapcsolt a kollektor. Kicsit felhős napos változó, tehát annyira nem jó a mérés de 14 órakor 39 fokos a tároló a mérőnél. Elektromos fogyasztás 0.02 kwh. Ennyit mutat a mérő. Lassan vége is a mai termelésnek.

Előzmény: Dobo77 (59543)
MZ/Y Creative Commons License 12 órája 0 0 59555

A kiszállási díj még hagyján is (vagy ki tudja), de az idő... Éppen ezért filóztam azon, hogy ugyan a Penteléről csak jót olvastam, de vannak vagy min. 200 km-re, ha bármi van, nem feltétlenül tudnak jönni pár napon belül, érdemes-e árajánlatot kérni tőlük.

Előzmény: szocske_ (59554)
szocske_ Creative Commons License 12 órája 0 2 59554

mondjuk ez ahhoz képest sok, hogy az ügyfelek túlnyomó része nem maga szereli, és nem is ért hozzá, nem tudja mi a hiba, így ezért a 2 hibáért már fizetett volna 4 kiszállási díjat

Előzmény: a8lang (59553)
a8lang Creative Commons License 15 órája 0 0 59553

Lassan 2 éve üzemel. 1 év után volt 1 invertercsere, most meg lesz egy optimizer csere.

Előzmény: _koko_ (59552)
_koko_ Creative Commons License 16 órája 0 0 59552

nem flame-elni akarok, csak meglepő számomra, hogy az "Istenített" SE inverter és optimizer sem makulátlan, a8lang beszámolója alapján, ez is elromlik,  mint a többi drága/olcsó. (Nem reprezentatív minta - nyilván, de nem ezt várná az ember akkora hype-ja van)

 

Ha jól értettem 2 inverter csere és pár optimizer cseréd volt eddig, mióta üzemel neked, már jó pár éve igaz?

Előzmény: a8lang (59546)
duraball Creative Commons License 29 órája 0 0 59551

Most a tárolóban (150L) 49 fokos a víz, két fő tusolás, mosogatás és baba (gyerek kádban) fürdetés után. Ezt kell felfűtenie a kazánnak a beállított 60 fokra, ha mégegyszer letusolok. Szerintem elég nagy energia megtakarítás. Egy sík kollektor. Reggel megnézem, mennyire esett vissza a hőmérséklet.

zsigusz83 Creative Commons License 29 órája 0 0 59550

Kíváncsi lennék én is, mert én is úgy saccolom, ahogy te. A bojlerünk egy ős Hajdú 80l-es kicsit már ki van idegileg... Nálunk 2 kicsi van így nyáron van hogy 3x is fürdetjük őket. Ilyenkor nagyobb a vízfogyasztásunk, de szerintem kisebb a tárolási veszteség a magasabb légköri hőmérséklet miatt, télen kevesebb vizet használunk, de melegebbet és többet is megy a fűtőszál a nagyobb hőmérséklet különbség miatt. kWh-ban számolva így nálunk szerintem kb egál a mérleg.

Előzmény: Jazz_kedvelo (59549)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!