Keresés

Részletes keresés

MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32582
Nem, tudod, mikor elmegyünk, akkor beállítom, hogy 3 nap múlva fűtsön fel, addig meg csak módjával. Szerintem aki akarja, megértette amúgy is, mit írtam, aki meg nem akarja, lételeme a kötekedés, annak le is rajzolhatom.

Úgyhogy mégis maradjunk abban, hogy békén hagyjuk egymást (igaz, ehhez csak neked kell változnod, ismét egy rossz szavam nem volt hozzád), viszont nem ígérem, hogy ha valaki megoldást keres, akkor nem árulom el, hogy termofejjel és termosztáttal is jó eredményt lehet elérni. Igaz, nem lesz tizedre pontos állandó hőmérséklete, de lehet, nem is ez minden vágya.
Előzmény: enginer (32581)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32581
Most tényleg nem azért, de nálad az anyós látogatások is bevannak programozva a termosztátba? :D :D

Kiváncsian figyelek, hogy mit tudsz még kitalálni a programozás indoklására, amit konkrétan percere pontosan előre betudsz programozni és nem elég a termofejek hirtelen tekerése. :D :D

Azért úgy kezdem elképzelni magamban amikor azt programozgatod este, hogy reggel mikor mész kakikázni, hogy ne fagyjál a kagylóhoz. :D :D
Előzmény: MZ/Y (32576)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32580
Régebben írtam, hogy hőszigeteletlen sátraknál van értelme ennek a programozgatásnak, de normál házaknál, amik esetleg még +hőszigeltek is, nem sok értelme van!!

Vagy nem olvastad (kétlem), vagy csak megint kötekedni akarsz, vagy sátorlakóknak akarsz fűtési tanácsokat osztani.

urbancsok.hu-t láttad már?? :D
Előzmény: monyesz (32575)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32579
"De nem fűti a gáz, mert a termofejben megegyeztünk. :o)"

Innentől kezdve nem értem, hogy milyen "benapozás miatti meleg meg a Te módszerednél is megvan."?
Mint már írtam "benapozás miatti meleg" ellen max. klimával lehet védekezni, de ezt télen nem erőltetném. :D
Benapozás miatti túlfűtés az már más kategória, amit simán hárit a termofej.
"Alulfűtés" lehet max., de az is csak nálad, a nem termosztátos helyiségben, nálam az állandó hőforrás miatt ilyen probléma nem lehetséges. :D

"A jó öntanulók egész jól lekezelik a napsütést, felhőt, de természetesen, ha egy napsütötte déli szobában van és ezért ott nem akar indulni, az északi szoba hideg lesz. De itt jön a "tegyük jó helyre" projekt. :o)"

Itt a lényeg.
Öntanuló, meg pritty-prütty, érintőképernyős, videótelefonos termosztát csak 1db helyiség paramétereit, hőigényét tudja megtanulni és akkor is csak közeliti az analóg rendszert !!!
Aztán, hogy mikor hol süt jobban, meg mennyit a nap?

1db hőérzékelő/vezérlő nem képes egy több szobából álló ház vezérlését megoldani, mégha 50ezerbe is kerül!
Parasztvakitás az egész, amikor egy programozható analóg termosztát fele annyiba kerül, de az is messze van a megoldástól a komplett házra nézve.

Előzmény: MZ/Y (32572)
MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32578
OK.
Csak annyi jót írtatok róla, hogy azt hittem, aranyárban van. :o)
Előzmény: Djapor96 (32577)
Djapor96 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32577
A REV24-es 17eFt, tehát annyival nem szárnyalja túl a 15-öt!
Előzmény: MZ/Y (32572)
MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32576
Inkább az ébredés érdekes és az fix időpont. Szeretem, ha öreg csontjaimat már a jó meleg fogadja. :o) Lefekvéshez nem kellene ez, mert elég lenne letekerni a termofejet, úgyis kell idő, míg "hűl" a szoba. Annyira extra meg nem ez az igény, ha a buta termosztáttal megoldható.

A másik a hétvégi elutazások. (Nem, nem lettem kőgazdag, de az anyóst látogatni kell... :o)) Ha a Te módszered szerint megy a fűtés, akkor hidegre érünk haza - vagy megkérdjük a szomszédot, ugyan tekerje már fel a termofejeket. A buta termosztátommal ezt meg tudom oldani, úgy, hogy normál használatnál meg van max. fél fok ingadozásom. Azt ne mond, hogy fél fok ingadozás tragédia.

Tehát ingyen megfelel nekem. Ha lesz pénzem, alakítok a padlón, mert az esetleges, ha még több, akkor rögtön jön a központi programozás. Ez akkor lesz, mikor megnyerem a lottó 5-öst. :o)

És akkor még1x: amikor itt valakinek azt mondom, hogy nem kell feltétlenül az ötleted alapján alapjaiban megváltoztatnia a fűtését, akkor nem ellened beszélek, hanem próbálok egy olcsóbb alternatívát ajánlani. Nem tagadva, hogy a Te ötleted jobb.

Na, remélem minden tisztázva. :o)
Előzmény: enginer (32573)
monyesz Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32575
"Sok tanulmány volt már, hogy ez a föl-le hőmérséklet programozgatás csak akkor gazdaságos, ha hosszútávra kell/lehet csökkenteni a hőmérsékletet.
Napi szinten többe kerül az ingadozás. (tengerészeknél talán megéri csökkenteni)"

Elfelejtettél egy paramétert ami még játszik a témában: a lakás hővesztesége.
Ugyanis ha nem alacsony hőveszteségű a lakás, akkor megéri ejteni a hőmérsékletet (reggel munkába menés után, és csak este a hazérkezés idejére felfűteni). Tehát nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy nincs értelme ejteni a hőmérsékletet, amig nincs minden házon 10 centi hőszigetelés.
Előzmény: enginer (32573)
monyesz Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32574
"Te is beismered, hogy termofej az kell a (nap)túlfűtés megakadályozása miatt is, de kérdem én, hogy mi van akkor ha aktuálisan pont a termosztátos szobát melegiti a nap?? :D
Nappali nagy üvegfelületekkel, szépen hozza a beállitott 20C-ot a nap melege, de a többi szobában meg lesz vagy 5C mire bekapcsol a (tanuló) termosztát. :D"

Akkor lhetséges hogy xar helyre rakta a fűtésszerelő a termosztátot ! Mert sok szakinak, akik kollégáid, annyi a fűtésszerelés, hogy a radiátorok fel legyenek rakva, a nappaliba meg a termosztát. A helyi viszonyokat már nincs idejük, akaratuk kiismerni (kikérdezni a lakók szokásait), mert gyorsan menni kell a másik helyre szerelni (pénz-pénz-pénz).
Spec nálam pont ilyen helyzet mint amit leírsz: kelet-nyugati fekvés, nyugati oldalon a nappali esetenként erős benapozással. Ezért lett két kör, két termosztáttal.
Előzmény: enginer (32570)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32573
Tisztázzunk valamit:

Ennek a programozhatóságnak igazából csak nálad van értelme, aki melegben fekszik le, "hideg"ben tud csak aludni és melegben ébredni és mindezt óra/perc pontosan és csak konkrétan a hálószobára indokolt az esetedben.

Sok tanulmány volt már, hogy ez a föl-le hőmérséklet programozgatás csak akkor gazdaságos, ha hosszútávra kell/lehet csökkenteni a hőmérsékletet.
Napi szinten többe kerül az ingadozás. (tengerészeknél talán megéri csökkenteni)
Jöttél ezzel a csak hidegben tudok aludni szindrómával, ezt is elhiszem neked, csak azt nem értem, hogy miért kötelező, hogy ez feltétlenül programozható legyen, meg miért nem csak akko rmész a hálóba amikor hidegben akarsz aludni ?
Robot vagy, hogy minden nap pontosan egy időben fekszetek le? :D


Azt is megértem, hogy vannak extra igényeid, de akkor meg ne sírjál, hogy nincs rá 10ezred és ezért szar!

Mondok egy konkrét példát (már írtam itt):

Én pl. szeretem ha fürdés után/közben meleg (min 30-40C) van a fürdőben, ezért (5-10perc) mielött fürdeni megyek (nem programozható az időpont) feltekerem a termofejet max.-ra, amikor befejeztem vissza.
Ezt 1 termosztátos rendszernél is megtudod játszani, max. hideg marad a radiátorod, mivel a kazánból nem jön melegvíz, mert a nappali nem hült le éppen. :D

"2. Te írtad, hogy szerinted ez "digitális" termofej, tehát nem alkalmas arra, amire kellene."

Most mondjam azt, hogy egy ház tényleges szabályozására alkalmas vezérlő 100e-től indul és még hozzá a kiegészitők?
(Nem véletlenül írtam soxor, hogy a legolcsóbb megoldás a szimpla termofej.)
Termofejes tudású programozható elektromos rendszer simán kijön 500e-1milla-ból. :D
Előzmény: MZ/Y (32572)
MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32572
De nem fűti a gáz, mert a termofejben megegyeztünk. :o)
Ezt azért már tisztáztuk.

"mi van akkor ha aktuálisan pont a termosztátos szobát melegiti a nap?"
0. pont (termofej beszerzése előtt): termosztátot jó helyre tenni. Ez azért nem azt jelenti, amit írni szoktál, hogy hurcolászni kell, hanem egyszer megtalálni a helyét. Aláírom, esetleg adott házban nincs is jó helye. Nálam van. :o) Még azt is aláírom, hogy a termosztát helyének megtervezése többször hibás, mint jó, ilyenkor marad a vésés, vagy a rádiós, vagy a Te módszered.

A jó öntanulók egész jól lekezelik a napsütést, felhőt, de természetesen, ha egy napsütötte déli szobában van és ezért ott nem akar indulni, az északi szoba hideg lesz. De itt jön a "tegyük jó helyre" projekt. :o)

"Szerinted a "kötelező" termofejeken felül, az itt soxor ajánlott akár 50ezres érintőképernyős prütty-prütty termosztátok, vagy egy h.váltó + ALPHA szivattyú kombináció?"
Általában azért nem ilyen drága termosztát szokott felmerülni, hanem a max. 15 e-s. Kivéve a mostanában olvasott Rev24, az gondolom, drágább.
A Te megoldásodnál azért még hozzájön a programozható termofej (extra(?) esetben). Igaz, linkeltél olcsót, de azzal van 2 problémám:
1. Gyanúsan olcsó, mikor egy minőségi termofej megvan 3.5-4 e.
2. Te írtad, hogy szerinted ez "digitális" termofej, tehát nem alkalmas arra, amire kellene. Valódi szabályzásra nekem valahonnan 17 e ft rémlik és az már jól megdobja a számlát.

Tehát meglévő rendszernél legolcsóbb:
1. Termofejek és állítgatások. Szerencsés esetben jó eredmény érhető el. (Nálam a fél fokon belüli ingadozás jó eredmény.)
2. Több pénznél a Te módszered.
3. Még több pénznél (és hozzám hasonló hőfok változásos igénynél) a Te módszered, programozható termofejekkel.

Ha új rendszer, akkor a tiédet javasolnám, bár a 3. módszer szerinti lenne nekem szimpatikus és az drágább a termosztátosnál.

A kérdező kollégának azt mondanám, ha van pénze (ami nem ökör ára) és megfelel neki az állandó hőmérséklet (azt hiszem, ezt írta), akkor uccu neki, csinálja a Te módszereddel. Nem lehet mindenki olyan csóró, mint én. :o)
Előzmény: enginer (32570)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32571
"Ebben már csak megegyezünk? :o)"

Ismersz, hogy én nem innen keresem a pénzemet, mint urbancsok.hu meg monyesz akinek a HSZeinek a 90%-a annyi, hogy "urbancsok.hu". :D

"De maradhatunk annyiban is, hogy első lépés a termofejek beszerzése. Pont."

Eddig stimmel. (mindenhol ezt írják, már nem csak én)

Ezek után megengedsz egy személyes kérdést?

Szerinted a "kötelező" termofejeken felül, az itt soxor ajánlott akár 50ezres érintőképernyős prütty-prütty termosztátok, vagy egy h.váltó + ALPHA szivattyú kombináció?

Csak azért kérdezem, mert állitólag az én javaslatom baromi drága.
Előzmény: MZ/Y (32569)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32570
"Neked a termofej zár, nekem meg a termosztát nem indít. :o)"

Én sem vita képpen, csak beszélgetés szinten (régi ismerősök vagyunk), de a két módszer között az a különbség, hogy mig nálam csak úgy tudja túlfűteni a nap konkrétan azt a szobát, hogy közben nem megy a gázszámla, (ez ellen csak a klima tud védeni, de nem is fogyaszt gázt :D)
addíg nálad abban a helyiségben amiben nincs termosztát, simán fűti a nap meg a radiátor is a helyiséget. :D
Ettől is buta a csak 1 termosztátos fűtés termófejek nélkül, bármennyire is programozható, meg prütty-prütty, ha csak annak az 1 helyiségnek a (meg esetleg a külsőt) érzékeli, de a többi szobában meg úgy alakul, ahogy.

Te is beismered, hogy termofej az kell a (nap)túlfűtés megakadályozása miatt is, de kérdem én, hogy mi van akkor ha aktuálisan pont a termosztátos szobát melegiti a nap?? :D
Nappali nagy üvegfelületekkel, szépen hozza a beállitott 20C-ot a nap melege, de a többi szobában meg lesz vagy 5C mire bekapcsol a (tanuló) termosztát. :D

Tényleg!
Tudod, hogy nem vagyok egy termosztát szagértő, ezért kérdezném, hogy szerinted az öntanuló termosztátok mit kezdenek a nap változó melegitési tényezőjével (felhősödés, stb)?

Maradjunk annyiban, hogy ez az 1 termosztátos vezérlés (nem tévesztendő össze a szabályozással!) egy nagy sz@r és még drága is lehet.
Előzmény: MZ/Y (32568)
MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32569
De maradhatunk annyiban is, hogy első lépés a termofejek beszerzése. Pont.

Ebben már csak megegyezünk? :o)
Előzmény: MZ/Y (32568)
MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32568
Beállítod a termofejen, hogy 21 fok legyen, aztán egyszercsak fejön a nap és csinál 23 fokot. Ez a Te módszerednél is megvan. És ugyanúgy nem kerül gázodba, ahogy nekem sem. Neked a termofej zár, nekem meg a termosztát nem indít. :o)

Részemről nem akarok vitázni, fogadd el, hogy volt egy kész rendszerem, amiről a Te módszeredre áttérni több, mint amit megengedhetek magamnak. A radiátoros rész jól működik nálam (3 tizedes ingadozás nem érdekel), a padlóval kellene csinálni valamit, ami megintcsak pénz és ott még a szabályozás is kérdéses, de azt megkérdezem akkor, ha a hőcserélőt le tudom cserélni hidrováltóra.

Amiben abszolút egyetértünk: termofejek. Hogy ezután merre, az pénzkérdés is lehet, van, aki tovább tud lépni, van, aki meg azzal főz, ami van.
Előzmény: enginer (32567)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32567
"benapozás miatti meleg meg a Te módszerednél is megvan."

:D
Mert miért is lenne meg?
Előzmény: MZ/Y (32565)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32566
Törölközőszáritó az nem puffer. :D

Asszem én követtem el azt a hibát, hogy a h.váltohoz azt irtam, hogy puffer (is).
Valójában az is, de inkább úgy képzeld el, mint egy hőcserélőt, ami tömeggel is rendelkezik, ezért lehet puffer szerepe is (nem kapcsolgat sűrün a kazán).

(nagy)Puffernek igazából olyan (pl. vegyestüzelésű, *pellet) kazánoknál van jelentősége amik nem tudnak folyamatosan üzemelni (csak addíg fűt, amig rakod a tüzet, *kifogy a tárolója)
de ezt most inkább hagyjuk.

Modulációs gázkazánoknál bőven elég egy 20literes h.váltó (házilag is kivitelezhető párezerből).
(szereltem 4db ~100kW-os modulációs kazánhoz 1db 50literes h.váltót és bőven tökéletes volt hozzá)

Puffernek igazábol a buta kazánoknál van jelentősége.
Előzmény: halee77 (32562)
MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32565
A termosztát is megvan 3 éve, jóval előbb, minthogy itt előfordultam volna (de szerintem Te is később "jöttél"), azon nem tudtam spórolni. Úgyhogy nem termosztátra költöttem a többi árát, hanem a többi a termosztáton felül jött volna. Legfeljebb a termosztátért talán kaphattam volna 7e ft-ot, ha eladom.

Fagyoskodásról/melegségről meg szó sincs, nálam nem tragédia, ha 21 fok helyett 20.7 fok van, a benapozás miatti meleg meg a Te módszerednél is megvan.

Na! :o)
Előzmény: enginer (32563)
MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32564
Mostanra gondoltam, azt nem írhatom, hogy keressen vissza 2 évre, mert ahhoz sz.r az index fórum-motorja. De a lényeg most is megvolt.
Előzmény: enginer (32563)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32563
"Nagyjából leírta,"

Na!

Konkrét rajzokat, magyarázatokat
videókat raktam fel anno, és mostanában egyre több visszajelzésből, meg szakmai leírásokból is olvashatod, hogy nem mondtam hülyeségeket évekkel ezelött. :D

Anyagiak:
Az aki képes inkább 20-50ezret költeni prüty-prüty programozható termosztátra, mint egy h.váltóra+szivattyú az meg is érdemli, hogy fagyoskodik/melege van és a számlája is jelentősen magasabb. :)
Előzmény: MZ/Y (32561)
halee77 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32562
Oké! Bocsánat, valóban nem a kezdet kezdetétől olvastam róla. Most megkerestem a legelejét:

"enginer válasz | megnéz | könyvjelző 2005.10.30 17:22:20 © (6751)

Nekem is gondot jelent a szobánkénti hőszabályozás.

Azt találtam ki, hogy minden radiátorra termófejet rakok és a kazánt bypass szeleppel kényszerítem "állandó" fűtésre, termosztát nélkül.
Előzmény: ZP (6746)"

Viszont erről is kérdeztem korábban, hogy a puffer az mire van? Nekem a szerelőm a termofejek miatt a fürdőben lévő törölközőszáritót gondolta "bypass"nak (ezen nincs termofej tehát ha minden fej lezár ebben akkor is tud forogni a víz) Korábbi kérdésem az volt, hogy ez működhetne-e ez pufferként?
Előzmény: enginer (32560)
MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32561
Nagyjából leírta, lehet, azért nem teljesen világos, mert túl egyszerű. :o)

Jellemzően kell egy puffer, a szivattyú meg abból keringeti a vizet a radiátorok felé. Radiátorokon termofejek, azok szépen (majdnem) elzárnak, ha elég meleg van, ha hűl a szoba, akkor nyitnak. Kb., mint ha autózol dombos tájon, azonos sebességhez hol kicsitt több gázt adsz, hol kicsit kevesebbet.

Kb. ennyi.
Előzmény: halee77 (32555)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32560
"de ezen felül van valami más oka, hogy nem kapok Tőled több infót?"
Bocs!

"Az szerintem nem volt leírva, hogy ez így tervezve/kivitelezve, vagy átalakítva van így?"

Szerintem soxor le volt már írva, rajzolva is.
Tervezni meg átalakitani is lehet. :)

Gagyi ősrégi FÉG készülékeknél szinte befektetés nélkül megoldható (max. egy ALPHA szivattyúra csere, de ezt még nem próbáltam).
"Korszerűbb" (:D) 20-40-100% modulásciós készülékeknél ajánlott a h.váltó+szivattyú beépitése, mert sokat kapcsolgatna a kazán a primitivsége miatt. (ez MZperYpsz problémája is, meg az anyagiak).

Kondenzációs kazánoknál sokkal bonyolultabb (többszázezer is lehet) egy normális rendszer kiépitése.
Előzmény: halee77 (32557)
MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32559
Arról már tényleg ne vitatkozzunk, hogy nekem 10e ft is sok vagy kevés.
Sok, nincs. Így marad egyelőre így. Én lennék a legboldogabb, ha csak akarat kérdése lenne az átalakítás.

Amiért másnak is írom, hogy kezdjen termofejjel, az az , hogy esetleg más is jár hasonló cipőben, a termofej viszont mindenképpen kell. És mindig leírom, hogy ha van pénze, akkor csinálja úgy, ahogy Te mondod.
Előzmény: enginer (32558)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32558
Ne jáccad már!

Kell 1db h.váltó, gyárilag ~40e, de simán kivitelezhető házilag is ~10e
+1 szivattyú a váltó utánra ~20e, de tudom, hogy nagyon félsz az állandóan üzemelő szivattyú elektromos fogyasztásától, ezért ~30e-es ALPHA szivattyút javasolnék aminek a fogyasztása állitólag 5W.

"ALPHA Pro
Az ALPHA Pro igazán bámulatos keringetőszivattyú. Ezt az A-kategóriás szivattyút állandó mágneses motor-technológia működteti, és alig 5 Watt energiával képes működni egy átlagos családi házban. Ilyesmiről korábban mégcsak nem is hallottak. Ez 80 %-os energia-megtakarítást jelent a piacon kapható átlagos keringetőszivattyúkhoz képest."

http://www.tuzelestechnika.hu/index.php?menu=show_mail&mail_ID=57

Előzmény: MZ/Y (32554)
halee77 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32557
Tudom, hogy (szakmailag) nem feltétlenül "okosak" a kérdéseim, de ezen felül van valami más oka, hogy nem kapok Tőled több infót? Nem ragaszkodom a fórumhoz, lehet ímélben is ha ez az akadály.
Előzmény: enginer (32556)
enginer Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32556
"Nálam van egy viszonylag jól működő rendszer."

Ez erős volt! :D

"A puffer, átalakítás pénzbe kerül, amit ki kell(ene) fizetnem."

Befektetés nélkül nincs haszon (spórolás). :D
Előzmény: MZ/Y (32553)
halee77 Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32555
A fűtés kész, de mint alább írtam, vagy nem jól használom vagy nem optimális az igényeimnek, ezért ez bosszant igazán.
Viszont mivel nem értek a szereléshez így az eddigi infók Enginer rendszeréhez nekem nem elegek sajna! És attól félek ettől több nem lesz megosztva... :(
Előzmény: MZ/Y (32554)
MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32554
Ha még most alakítják ki a fűtést, akkor hajrá Enginer módszere.
Ha nem, de van rá pénzed (és nem bosszant, hogy a most megcsinált rendszert általakítod újabb pénzért, 1-2 dolgot kidobsz/olcsóbban elpasszolsz, mint"használt"), akkor szintén.
Előzmény: halee77 (32550)
MZ/Y Creative Commons License 2008.11.22 0 0 32553
Most nem megyek bele, hogy ki nem figyel :o), hanem:
Nálam van egy viszonylag jól működő rendszer. A puffer, átalakítás pénzbe kerül, amit ki kell(ene) fizetnem. Na, ez a probléma. Ha még nem lenne meg a rendszer, akkor más lenne a leányzó fekvése.

Tehát meglévő rendszernél az 1., hogy legyen pénz az átalakításra.
Előzmény: enginer (32548)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!