Keresés

Részletes keresés

porker Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19550
Nézd, én nem vagyok szerelő - csak épp eleget törtem a fejem a gépészek hülyeségein az elmúlt években - de próbálok logikusan gondolkodni.

A Nálad felépített rendszer egy idióta műve ... tehát nem csoda, ha alapjaiban kell változtatni a rendszeren. Ezzel szemben mégis elképzelhető, hogy a hálódban egyszerűen is tudod növelni a hőmérsékletet. Ehhez csökkenteni kell a "nappaliba jutó hőmennyiség/hálóba jutó hőmennyiség" hányados értékét. Vagyis a nappaliba kell kevesebb hő és/vagy a hálóba kell több.

Tekintsünk el a termosztáttól mert - mint korábban rámutattak - azt a "leghidegebb helyre kell tenni" (nyilván nem a terasz, kamra, stb. helyekről beszélünk :DD).

1. A nappaliba kevesebb hő jut, ha
- csökkented a hőleadó felületet
- csökkented az átáramló forró víz mennyiségét

2. A hálóba több hő jut, ha
- növeled a hőleadó felületet (de ha nincs elég forró víz akkor ez kevés lehet)
- növeled az átáramló forró víz mennyiségét (de ha nincs elég hőleadó felület akkor ez kevés lehet)

Az 1-es pontból nyilván a legegyszerűbb megoldás a radiátor szelepek elzárásával az átáramló víz mennyiségének csökkentése. A hőleadó felületet már bonyolultabb változtatni, mert új csővezeték kiépítésére van szükség, amivel szét lehet választani a radiátort és a padlófűtést.

A 2-es pontból a hőleadó felület növelése egy nagyobb teljesítményű radiátort jelent, de ennek csak akkor van értelme, ha a jelenlegi radiátornál a visszatérő meleg vízes ág nem sokkal hidegebb,. mint a bejövő víz hőmérséklete. Vagyis ha elégséges víz jut el a hálószobáig, hogy egy nagyobb teljesítményű radiátort is üzemeltetni lehessen.
Az átáramló víz mennyiségének növelése új csövezést igényelne, csak akkor érdemes vele foglalkozni, ha minden egyéb lehetőség kútba esett.

Amennyiben a kazán mellett van valamilyen osztó, ahonnan külön csővezeték megy a nappaliba és hálóba ott is lehet a szelepeken állítani (csökkenteni a nappali felé menő víz mennyiségét). De gyanítom, hogy ilyen nincs és végül is csak ugyanazt éred el vele, mint a radiátor szelep állításával a nappaliban.
Pedig a korrekt megoldás az volna ha lenne egy osztó, külön kör a padlófűtésnek - ehhez egy új csövezés kell mint már írtam, de a fal/padló csatlakozásnál talán egész jól el lehet dugni. Tulajdonképpen addig nincs nagy probléma, "ha és amíg" a hálószobai radiátorhoz elég forró víz jut. De ezt le kell tesztelned.

Bocs, hogy hosszú voltam... remélem érthető is
Előzmény: halajos (19538)
porker Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19548
Ugye? .. Van még Hoval meg Viessmann. A Buderus meg éppp most szüntette meg a kis teljesítményű kazán forgalmazását itthon, mert "nem keresik". Tavaly még árulták :)
Előzmény: Lacivill (19543)
porker Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19547
Akárcsak a tesóm. Mondtam neki, hogy ezzel kb. 5x akkora kazánt rakhatnánk be, mint kellene :))))
Előzmény: Doug_Butabi (19539)
ZP Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19546
pl. ilyenre?

Renova Mini
Előzmény: Lacivill (19543)
ZP Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19545
Sziasztok!

Úgy tűnik célegyenesben vagyok a készülékválasztásban...

Van esetleg valakinek tapasztalata a Saunier Duval Isotwin-nel kapcsolatban? Tényleg olyan meggyőző a HMV szolgáltatása?
Eddig egy problémáról hallottam, az állandóan eldurranó HMV tágulási tartályról, de a szervíz szerint egyedi eset.

Köszi a segítséget!

Üdv,
ZP
monyesz Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19544

No igen, végül is nem kell számolni a winwattal, elég ha saccra megy a számolás, de akkor mindjárt kondenzációs kazánt kellene venni !

 

A feleslegesen túlméretezett kazán szerintem fogyasztásban is rosszabb adatokat fog produkálni...

Előzmény: Lacivill (19541)
Lacivill Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19543
Ez így igaz! Nem tudom mikor kezdenek a gyártók rájönni, hogy a hőigény a hőszigeteléssel forditott arányban csökken, és nagy igény lenne a 3-13 között dolgozó cirkókra.
Előzmény: halaloszto (19542)
halaloszto Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19542
Viszont ha a 9kW hoigenyere (-15 fokban) 28kW kazant vesz, ami meg nem is modulacios, akkor vagy nagy lesz a hoingas otthon,vahu 10 percenkent fog kapcsolgatni a kazan.


vajk
Előzmény: Lacivill (19541)
Lacivill Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19541
de a már említett módszert alkalmazza: légköbméter szorozva x-el azt nagy baj nem lehet.
Maximum feleslegesen kidobsz pénzt nagyobb radiátorra, meg lomhább lesz a rendszer!
Előzmény: Doug_Butabi (19539)
monyesz Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19540

Erre találsz alkalmas programot ingyen !

Winwatt a neve illetve van ennek több változata, többféle radiátor adatbázissal.

A D-ÉG-nél most láttam radiátor akciót egyébként. Mintha az ő oldalukon is lett volna ez a progi !

Előzmény: Doug_Butabi (19539)
Doug_Butabi Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19539
Igazából egy egyszerű családi házról van szó, kazán 6 db radiátor semmi egyéb.

A fűtésszerelő a bátyám meg én leszünk, Ő érti a szakmát a suliban megtanulta, de a már említett módszert alkalmazza: légköbméter szorozva x-el azt nagy baj nem lehet.

Én amit szeretnék ha valaki szigetelés tájolás meg minden figyelembevételével megmondaná melyik helységbe mekkora radiátort hova tegyek.


t.
Előzmény: monyesz (19537)
halajos Creative Commons License 2007.08.28 0 0 19538
Szia porker, irtad, hogy tobbfele megoldas is letezik a problemamra.
Fel tudnad vazolni roviden? Igyekszem elore gondolkodni a lehetseges megoldasokban.
Előzmény: porker (19534)
monyesz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19537

A fűtési rendszer tervezést általában a fűtésszerelést kivitelezőkre bízzák a tervezők (épületgépészek). Ez lehet jó és rossz is.
Szóval egy épgépész tervező is terhezhet jól, meg egy fűtésszerelő is.

Aztán a tervezés, mint volt róla szó, alapja lehet a kalkulációnak, ezért a kivitelezővel mindenképp kapcsolatban van.

A rendszer bonyolultsága is kérdéses, nem tudom nálad mi a helyzet. Egy családi ház méretnél a kivitelezői tapasztalat, tudás is elég lehet, nagyobb munkát biztos hogy épgépész tervező aláírásával kell nyomatékosítani.


Aztán mit is értesz tervezésen, amit magad gondoltál megcsinálni ? A radiátor méretezést meg tudod mondjuk csinálni, de azért más is van ott, annak nekiugrani minden előismeret nélkül, hááát nem ajánlatos (szvsz).

 

Kihez fordulj, mennyibe kerül kérdésekre nem tudok válaszolni !

 

Illetve az biztos hogy egy jó épgépész tervező a kiindulási alap. Aztán az hozzon egy normális kivitelezőt, innen már nem olyan könnyű elrontani...

 

Az biztos, hogy kooperálni, beszélgetni kell egy fűtési rendszer tervezésekor, csakúgy mint az építészeti terv is akkor sikerül igazán, ha a tervező és a megrendelő szorosan együttműködnek. Annyi ismeretet érdemes összeszedni, hogy tudjál kérdezni...

Előzmény: Doug_Butabi (19535)
kalapúr Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19536

nekem tavasszal pesten 35e  volt egy 82 nm házikóra.

 

Doug_Butabi Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19535
Üdv Monyesz!

Eddig én is úgy gondoltam, hogy a nagy eszemmel megtervezem majd a fűtési rendszeremet is. Itt tájékozódva már látom nem biztos hogy van ennyi agyam a témában.

Tegyük fel profikra bíznám, akkor kihez fordulhatnék, mennyi lehetne ennek a költsége , hogy kellene hozzákezdeni!


t.

Előzmény: monyesz (19509)
porker Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19534
Több fajta megoldás is lehetséges a rendszeredre, de előbb jobb lenne, ha kiderülne a szűk keresztmetszet! Majd aztán lehet nézegetni szelepeket! ... Arról nem is beszélve, hogy érdekesebb úgy alkatrészt keresni, hogy tudod mire van szükséged! ;)
Előzmény: halajos (19533)
halajos Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19533
Köszönöm a konstruktív hozzászólásokat, monyesz (es persze mindenki masnak is).
Először megpróbálok egy termosztátot ideiglenesen a hálóba telepíteni és a többi helyiségben a radiátorszelepekkel szabályozgatni (most nem vagyok otthon, de ha jól emlékszem, nincsenek torlószelepek).
Eddig 50-55 fokon ment a kazán és nem volt túl meleg a padló, kíváncsi vagyok, hogy ha éjjel a háló miatt folyamatosan menni fog a fűtés, mennyire lesz elég egy hideg téli estén a háló fűtéséhez ez a vízhőfok.
A honeywell-nek ven egy "Thera RTL - visszatérő hőmérséklet korlátozó" szelepe, amit ajánlanak kombinált fűtésű helyiségekbe. Tudnám ezt használni a radiátor és a padló közé építve a padló vízhőmérsékletének beállítására?
Előzmény: monyesz (19532)
monyesz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19532

>Jelenleg a nappaliban (legnagyobb tehetetlenségű, nagy fűtött padlófelülettel) van a termosztát és ott nagyon jól tartja a hőmérsékletet, viszont lassan melegszik és lassan hűl. A hálószobák hidegek, mert amint elérte a nappali a megfelelő hőfokot, csak ritkán kell a kazánnak bekapcsolnia, viszont akkor kevés ideig fűt.

No, a két mondatotd szerintem ellentmond egymásnak. Tedd oda a szobatermosztátot, ahol hideg van - márpedig az a hálószoba !
A nappalit ne féltsd a padlófűtés nagy tehetelensége pont a kezedre játszik abban, hogy jó legyen a megoldás, amit többen is javasoltunk.

 

>Úgy látom, hogy egy termosztáttal nem tudom megoldani a dolgot, mert ha átrakom a hálóba, az hamar felmelegszik és hamar hűl. Nem tudom, ennek milyen hatása lenne a lassú nappalira.

Erre írtam, hogy a radiátorok alatti torlószelepekkel tudsz állítani a radiátorokon. Vannak ilyenek ? Ha nincs, akkor simán a radiátorszeleppel (ami nem termós) tudod szabályozni a befolyó víz menyiségét.

 

>Egy másik dologon is gondolkodtam: ha a padlófűtés alacsony vízhőfokot igényel, a radiátor meg magasat, elég-e az a vízhőfok csökkenés, ami a radiátoron történik, mielőtt a víz a padlóba kerül. (A tavalyi meleg tél nem volt mérvadó.)

Nyilván elég, amíg kicsi az elrőmenő vízhőfok, mert vissza tud hűlni. De egy 60-70 fokos előremenőnél nem hiszem hogy 50 fok alá megy a visszatérő. A mai rendszereket 10 fokos, a régieket asszem 20 fokos hőfokkülönbségre tervezték (szokás, elfogadott, stb.). Ekkora hőmérésklet semmi esetre sem jó, sem a padlózat anyagának, sem egészségi szempontból (ezért is mertem írni, hogy elb... egy rendszer).

 

Én mindenképp átalakítanám a rendszert, hogy külön menjen a padlófűtés köre. Azt megértem, hogy az aljzatot nem akarod megbontani. De talán van megoldás, egy tippem mindeképp lenne rá, hogy hogyan...

Előzmény: halajos (19530)
monyesz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19531

Lehet hogy egy áron meg az egész, készüléktől függetlenül, ezért nem kérdezték.

Nálunk is a kivitelező fizette (csak láttam a számlát amit adott), de ne ringasd magad ilúziókban, azt kiviteleződ bekalkulálta a munka elvállalásának díjába ! :))

 

Előzmény: _csillesz_ (19529)
halajos Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19530
A lakással együtt vásároltam a fűtési rendszert és nem tudtam, mit kell egy padlófűtésnél megnézni vásárlás előtt :-(
Jelenleg a nappaliban (legnagyobb tehetetlenségű, nagy fűtött padlófelülettel) van a termosztát és ott nagyon jól tartja a hőmérsékletet, viszont lassan melegszik és lassan hűl. A hálószobák hidegek, mert amint elérte a nappali a megfelelő hőfokot, csak ritkán kell a kazánnak bekapcsolnia, viszont akkor kevés ideig fűt.
Úgy látom, hogy egy termosztáttal nem tudom megoldani a dolgot, mert ha átrakom a hálóba, az hamar felmelegszik és hamar hűl. Nem tudom, ennek milyen hatása lenne a lassú nappalira.
A tervem az, hogy két programozható termosztátot használva nappal a nappalira optimalizálok, éjjel a hálószobára.
Azért, hogy az éjszakai hálószobára szabályozás miatt ne fűtsem túl a nappalit, oda a radiátorra szerelhető termofejeket tervezek. Csak nem tudom, mennyire lesz ez életképes.
Egy másik dologon is gondolkodtam: ha a padlófűtés alacsony vízhőfokot igényel, a radiátor meg magasat, elég-e az a vízhőfok csökkenés, ami a radiátoron történik, mielőtt a víz a padlóba kerül. (A tavalyi meleg tél nem volt mérvadó.)
Láttam, hogy van olyan termoszelep, ami a kifolyó víz hőmérsékletét tudja korlátozni,
tehenék ilyet a radiátor és a padló közé?
Előzmény: monyesz (19524)
_csillesz_ Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19529
A beüzemelést nekünk a kivitelező fizette, ezért ezt sem tudtam hogy mennyi volt, így már nem meglepő a 7e. Mégegyszer köszi.
Előzmény: monyesz (19526)
_csillesz_ Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19528
Á, én đ[]đđ[] nem is gondoltam, hogy számít a típus. Westen Quasar 24 F egyébként.

Nagyon köszönöm a választ, érdekes amúgy, hogy nem is kérdeztek rá amikor beszéltem velük h milyen típus.
Előzmény: monyesz (19526)
porker Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19527
Ezt mondjuk egyszerű kipróbálni a nagyobb változtatás előtt: termosztát a hálóba és a radiátorok kézi leszabályzása. Ha működik a dolog, akkor lehet tovább gondolni, finomhangolni. Ha meg nem, akkor valóban nagyobb radiátor kell a hálójába.
Előzmény: halaloszto (19522)
monyesz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19526

Reális lehet az összeg.

Nem írtad milyen márkájú a készülék, de a Saunier Duval is csinál valami hasonlót. Szeptemberig kell kihívni őket (a beüzemelés utáni évben) és akkor asszem jár +1 év garancia.

A beüzemelés olyan 10eFt (volt nálam), tehát egy sima 'ránézés' kerülhet manapság 6900-ba.

Előzmény: _csillesz_ (19521)
monyesz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19525
:)
Előzmény: halaloszto (19522)
monyesz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19524

>Ha átraknám a helyiségtermosztátot a hálóba, valószínűleg túlfűtené a rendszer a nappalit.

 

Nem tudná túlfűteni, ha a radiátorokra raknál termofejeket.

Tehát a leglassabban felmelegedő (leggyorsabban visszahűlő) helységbe szereld át a szobatermosztátot, a többi helyre a radiátorokra termofejet és persze a hozzá tartozó termoszelepet rakj be. A szobatermosztátos helységben a torlókat (radiátor alján a szelepeket) kellene majd használni hogy "finomítani" lehessen a beállításon.

 

Mondjuk a rendszered (nem tudom hogy jutottál hozzá), talán az egyik legjobb példája a szakmai hozzá nem értésnek - szvsz. Nem tudom ki csinálta, de nem ennél rosszabb megoldást nem hallottam még !
De gondolom erre már te is rájöttél...

Előzmény: halajos (19520)
porker Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19523
Ezek szerint közvetlenül a kazánról érkezik a víz a radiátorokba és nincs semmi elosztó a kazán után?

Ebben az esetben megoldás lehet az ötleted. Gondolom a termosztátod a kazán keringtető szivattyúját vezérli, így ha azt 23-ra állítod addig fogja a kazán fűteni a vized, amíg a mért helyiségben 23 fok nem lesz. A radiátor termosztátok pedig addig nyitnak amíg a beállított hőmérséklet nincs a helyiségben. Viszont hiába vannak nyitva, ha a kazántól nem érkezik meleg víz, mert a szobatermosztát már lezárt.
Előzmény: halajos (19520)
halaloszto Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19522
Termosztatot betenni a haloszobaba, a szobakba meg termoszelepet tenni a radiatorokra?

Igy a kazan addig megy, amig a haloban eleg meleg nincs, a szobak meg ha eleg melegek nem kernek a forrovizbol.

Ha ettol nagyon kapcsolgatossa valna a kazan (rossz esetben minden helyseg termoszelepe lezar, a haloszobai radiator meg nem adja le a kazan minimum teljesitmenyet es a kazan tulmeleg visszatero miatt letilt) akkor a haloban novelni a radiator meretet. (nagyobb feluletu, vagy tobbretegu lapradiator)

vajk
a kibicnek semmi sem draga
Előzmény: halajos (19511)
_csillesz_ Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19521
Sziasztok! Gázcirkós kérdésem lenne.

Tavaly novemberben költöztünk új lakásba, átadáskor jöttek a gázcirkósok beüzemelni , majd azt mondták h nyáron ha kihívom őket, akkor +1 év garanciát kapunk. Most ki is hívtam őket, és 6900,- a karbantartási díj. Kérdezném ez reális -e? (Dunakeszi, és azért érdekel, mert a többi lakó is velem rendeltette meg és nem akarom, hogy utólag azt mondják drága, viszont én a cirkón található céget hívtam csak, ma szeretném megrendelni véglegesen) Válaszotokat előre is köszi! csillesz
halajos Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19520
Most az egyetlen szabályozási lehetőség a radiátorokon levő szelepek tekergetése, mert az összes padlófűtéses kör az adott helyiség radiátoraiból kifolyó vizet használja, keverőszelep nélkül.
A gond az, hogy a nappaliban padló sokáig tartja a hőt, addig kihűlnek a hálószobák.
Ha átraknám a helyiségtermosztátot a hálóba, valószínűleg túlfűtené a rendszer a nappalit. Ezért gondoltam arra, hogy ha éjszaka a hálóba telepített termosztátra szabályoz a rendszer, a többi kombinált fűtéses helyiségben (pl. nappali) radiátor termosztáttal le kéne korlátozni a hőmérsékletet.
Nappal viszont lehetne szabályozni a nappaliban lévő termosztáttal (mindkettő programozható lenne). Viszont nem tudom, mi történik, ha a helyiségtermosztát be van állítva pl 23 fokra, a radiátor termosztát pedig ugyanabban a helyiségben 24 fokra.
Ebben az esetben el tudja érni a 23 fokot, vagy a radiátor termosztát kezd lekorlátozni és a termosztátok "egymással küzdenek"?
Előzmény: porker (19512)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!