Keresés

Részletes keresés

Mezőföldi 2 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78792

Katasztrófa védelem, gázszolgáltató, jegyző !!

 Első körben a jogszabályi háttér sem szükséges.

 

Kivétel a bírósági per. A biró urak nagy urak,  ha nem jelölöd meg a jogforrást, egyből elutasítanak.

 Ja és ne feljelentés legyen, hanem panasz !!

Előzmény: Sony Black (78786)
Wattocsak Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78791

Olvasva a topikok közötti hozzászólásaid egy igen bonyolult és átláthatatlan rendszer képe kezd körvonalazódni. Elveszel a részletekben. Próbáld meg a légegszerűbb kevés alkatrészt tartalmazó megoldásokat preferálni. Tudom minden egyes probléma hoz másik kettőt. Az a probléma amit majd én oldok meg a saját tehetségemből az a rossz megoldás! Hiszen egy építkezés sok időt vesz igénybe nem lehet ezekkel a "csip csup" ügyekkel is foglalkozni. Ha meg kell akkor három négyzetméterrel kisebbet kell építeni és már is meg van minden.

Szelepek ügyében nézd meg a Siemens termékeit mind minőségben mind árban is jók.

Ha építesz egy automatikát akkor a 0-10V szelepmozgatást válaszd. Bár szerintem teljesen mindegy, hogy 0-10V vagy hárompontos a szelep.

Ha hőszivattyút szeretnél ahhoz ez nem kell, hiszen ő már tudja az időjárás követést.

http://www.siemensbolt.hu/653-siemens-szelepmozgato-motorok

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (78787)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78790

Ennek a fajta szelepnek mi a korrekt elnevezése, amivel rá tudok keresni? 

Előzmény: halaloszto (78788)
Wattocsak Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78789

Nem misztifikálom, de te is tervet készítesz mielőtt nekirugaszkodnál a munkának. Tehát kikerülhetetlen. 

Nem akarom fényezni magam, de mivel én ezzel foglalkozom kicsit gyakorlottabb vagyok benne és a felszerelésem is meg van hozzá, tehát professzionálisabb tervet készítek. Meg tudom csinálni én is a fűtést, de nekem sokkal tovább tart mint neked, mivel már nem vagyok benne a kivitelezésben. Nem vagyunk polihisztorok ezt jó szem előtt tartani. :-) Aki mindenhez ért az igazából semmihez sem. Persze jó ha rálátás van a szakma olyan részére is amit nem művelünk.

Előzmény: eekeili (78779)
halaloszto Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78788

- van amelyiken van végálláskapcsoló. de amelyiken nincs, az is tűri ha túlhajtod a végálláson, szalajt és kész. ezért ha futásidő+1sec-et járatod egyik irányba, tuti végáálásban lesz

 

- szinkronmotor van benne, annyira pontos mint az 50Hz a konnektorban.

 

Vajk

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (78787)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78787

Köszönöm a gyors válaszodat. 

 

"ismert 5-10-20 masodperc a futasideje"

Ezeknél van olyan, hogy reset, vagyis alaphelyzetbe vitel? Azért kérdem, mert ha nem abszolút pontos a megadott futásidő - és biztos, hogy nem az, mert a motornak van felfutási és leállási ideje, na meg a fordulatszáma sem abszolút pontos -, akkor pár állítás után a vélt állásnak köze sincs a valóshoz. 

Motorvezérléseknél azt szokás csinálni, hogy egy impulzust kapsz, amikor a motor átfut egy adott pozíción, ehhez lehet szinkronizálni az enkódert. Ezeknél a szelepeknél van ilyesmi? 

Előzmény: halaloszto (78785)
Sony Black Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78786

Sziasztok!

 

Kissé Offolok, de a szakik miatt kérdezem akik tisztában vannak a szabályokkal...

 

GMBSZ, OTSZ és egyéb kapcsolódó rendeletekben jártas személyt kérdeznék most.

A helyzet a következő: Zárt folyósós társasház, közös közlekedésű folyosójára, az egyik szomszéd (falat átütve) tűzhelyi páraelszivó kivezetést rakott. Az egy dolog, hogy a hagymás pörkölt szaft szaga kering a folyosón (bár ez sem elhanyagolható), de gáztüzhelye van a jóembernek, tehát az égéstermék is a zárt folyósóra kerül.

Próbáltam vele beszélni de reménytelen... Szóval a lényeg, hogy melyik hatóságnál kell bejelenteni ezt, és ha esetleg tudtok konkrét törvényi tényállásal szolgálni, a páraelszívó szakszerű bekötését illetően, azt megköszönném!

Megpróbáltam átböngészni a törvényeket, de konkrétumot nem nagyon találtam. Vagy csak elkerülte a figyelmemet?

 

halaloszto Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78785

van termikus on-off szelep, ami viszonylag olcso. egy termofej egy kis elektromos futessel, arammal lehet nyitni. lassan nyilik, nincs olyan hogy 50%-ra nyitott.

 

aztan vannak a motoros szelepek. az olcsobbak olyanok hogy mondjuk ismert 5-10-20 masodperc a futasideje, tehat jaratod az 5 masodpercest 6 masodpercig zarasra, aztan 2 masodpercig nyitasra, es akkor tudod hogy 40% van nyitva. 

 

es vannak a rendes proporcionalis szelepmozgatok, amiknek monjudk 0-10V-ot adsz es aranyosan nyit. de ezek mar sok tizezer per darab.

 

Vajk

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (78784)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78784

Padló- vagy falfűtéshez létezik-e olyan - feltehetőleg motoros - szelep, amellyel tudom állítani a fojtást ill. a tömegáramot? Ha igen, kb. mennyibe fájhat? 

 

Nem thermoszelepre gondolok, mert elektronikus vezérlésre gondolok. 

Előzmény: eekeili (78783)
eekeili Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78783

Szóval Zsolt mint írtam korábban a gáztervező kikerülhetetlen.

 

Így kérd meg őt hogy vállalja a a fűtésterv elkészítését is. Ha igen, némi díjazás fejében készítsen egy M1 : 50 -es alaprajzot / az M1 : 100 nem jó azon a méretek nem nagyon látszanak, Tehát alaprajz, nem árt metszet sem . Erre a rajzra berajzolja az általad / vagy bárki által, akiben bízol pl. a gáztervező / kiválasztott hőtermelőt  azaz a gázkazánt  a hőleadókat, azaz az a radiátorokat. Mennyi legyen a radiátor db szám  ? Egy ilyen nagyságú lakásba elég a  6 -7 db. 3 db a szobákba , 1db a konyhába a fürdőbe is  1 db és még valahol egyet elsúvasztotok. Tán még a 6 db is elég. De a mérete azért legyen megfelelő. Amikor ezzel megvagytok következik a csőhossz. Ami eleve   külön a gázhoz  x folyóméter  és külön a fűtéshez  kétféle méret. Mennyi  ?  hát sok, legalább 100 fm. ha a csőhosszak megvannak következik a szerelvények megállapítása ( szelepek,  csapok iszap leválasztó stb ( ez is sok lesz ) pl. a kazánon is 5 db csap van . kettő  a fűtővízbe ki, kettő a HMV ki- be és egy a gázhoz. Meg a többi szerelvény. A villannyal is kell valamit ténykedni. EPH,  fi relés áramkör stb.

 

Előzmény: zsotyaa (78770)
eekeili Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78782

Feltételezem arra gondolsz, hogy illik a lakás műszaki paraméterei ismerni ,

 Azaz illik ismerni a lakás alapterületét, a fekvését, a határoló falak milyenségét stb.

 Ebből  meghatározható a hőigény. A radiátorok kiválasztásához  - nevezzük méretezésnek ismerni kell az egyes helyiségek alapterületét. Itt nem hőszivattyúról van szó hanem egy  9. ker nagy nagy házban  / volt bérházban lévő / lakásról

 emigyen :

 

"Egy 88nm-es 4m belmagasságú 3 szobás lakás fűtéskorszerűsítésével kacsoltban kérném segítségeteket." 

 Majdnem mindent tudunk erről a lakásról. azért mindent nem. Pl. földszinti  ? Emelet közi ? vagy legfelső emeleti ? Ez a hőigény szempontjából lehet lényeges.

 

 Amúgy az ilyen régiépítésű házakban lévő lakásokhoz nagyjából majd minden kereskedelmi gázkazán jó, mármint a kisteljesítményűek közül. Mivel meleg vizet is ezzel kíván termeltetni, csak a 24 kW a jó. A probléma egyébként majd mindig abból van, hogy a kazán nem tud eléggé lemodulálni. Na most lehet számolni hogy mennyi lesz az a hőigény ,  2.8 ?  3.6  ?  4 .4 kW  ?  Nem mindegy  ? majd a kazán kiszámolja a pillanatnyi igényét.

 A radiátorok 'méretezésénél' már kürültekintőbbnek kell lenni. Nem árt  egy mértéktartó ráhagyás.

Előzmény: zsotyaa (78764)
kiggyo Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78781

Hát igen, már az első ponthoz, a lakás hőigényéhez is kell terv. A ténylegesen megvalósult határoló felületek adataival, szellőzéssel, ablakokkal. 

Épp a múltkor járt úgy az egyik srác a hőszivattyús topicban hogy nem tudta kifűteni a házat a túlméretrzett hőszivattyúval. Kiderült aztán hogy nem a hőszivattyú a szar, hanem a falazat nem úgy készült mint a terven, sokkal nagyobb hőigénye volt a háznak  rögtön el is fogyott a tartalék a fűtésrendszerben.

Előzmény: eekeili (78779)
halaloszto Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78780

"Minek  a gázszolgáltató átnézi részletesen, jelzi ha valami nem kóser."

 

Lófaszt nézi át. Húzza az időt meg kéri a pénzt, aztán üti a pecsétet. Pecsétes aláírt papírom volt, amin szerepelt az óraszekrény típusa és minden mérete milliméterre. Aztán nem fért bele a mérőóra. És csak széttették a kezüket, hogy értsem meg, ha nem fér bele, nem tudják beletenni.

 

És én voltam a hülye, mert a boltban kerület alapján akarták adni, ők tudták hova milyen kell. De én ragaszkodtam a terven szereplő típushoz.

 

Vajk

Előzmény: eekeili (78779)
eekeili Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78779

 Látom elmisztifikálód ezt a fűtési tervet.

Nem írtam én , hogy haszontalan, csak annyit hogy feltétlenül nem kell. Mint írtam a gázterv eleve kell és ott az út nagyon ki van jelölve, szigorú előírások vannak. A felvető az aggályoskodó kérte a felülbíráló szakértőt. Minek  a gázszolgáltató átnézi részletesen, jelzi ha valami nem kóser.

 Na de a fűtésterv ? Most nem egy bonyolult padló - radiátoros fűtésre gondolok, hanem egy sima radiátorosra.

 Minek a terv  ?  Hát azért hogy egy jól működő rendszert kapjuk.

 Ehhez kell tudni a lakás  hőigényét, Ezt azért minden gyakorló fűtésszerelő is jól megtudja választani . Aztán ehhez kell tudni a helyiségek alapterületét tájolását a radiátor kiosztáshoz méret választáshoz. Mi  kell még , ja a cső átmérők. Nagyjából két átmérő van egy gerinc és egy  leágazó.

 És természetesen kell anyag kiírás  minőségre és mennyiségre.

 Aztán a különféle vállalkozók ezt beárazzák.

 Amit elfogadunk vagy sem.

 Én egyébként majd minden projektemhez használok tervet,  sk. készítem. nagyon hasznos.

 De hogy kell vagy sem, az egy más fogalom.

Előzmény: Wattocsak (78773)
Thomas Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78778

Amikor itt -5, vagy -10 fok volt akkor is a fûtôviz 70 fokos volt, azt szépen leszabalyozta. Most kb. 10-11 fok van kint, levittem 1,9- es állasba es a fûtôkör hômérséklete 52 fok. Azaz megint nincs igazi meleg viz. 

A héten lesz 24 fok is, majd akkor meglátom, hogy mit reagal a rendszer, és utána alighanem újra kijöhet a szakszervíz, és keressék meg a külsô érzékelôt.....

Előzmény: morgen66 (78771)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 78777

Sziasztok !

WC tartály ügyben érdeklődöm.  '. a monoblokk előnyei ?

 

 

   Milyen magasra kell tenni a dömötört ill a geberit tartályt ? Nálam éppen az a cél, hogy minél alacsonyabban legyen. kb. 60 cm -nek kell lenni az aljának. Melyikkel oldható meg ?

 A geberitnek állítólag az előnye még hogy nem párásodik.

 

Igaz ez ?

Wattocsak Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78776

Gépésszel a falat és csodálkozik, hogy minden rossz nála, pedig mindig a legolcsóbb kivitelezőt bízta meg:-)

Előzmény: morgen66 (78775)
morgen66 Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78775

 Csak sok megrendelő nem így gondolkodik,inkább spórol 40-50 ezer forintot  egy gépészterven, és  megcsináltatja a kőmívessel a gépészetet. :-)

Előzmény: kiggyo (78774)
kiggyo Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78774

Jogos amit írt wattocsak. Sajnos sok olyan kivitelezést láttam már hogy "így szoktuk" módszerrel csinált egy egyébként ügyes kivitelező rendszert, a hőigény ismerete nélkül. Aztán a harmadik átépítés, méregdrága szabályzóelemek beépítése után jó drágán lett egy elfogadható, de sokkal rosszabb rendszere mint lehetett volna elsőre, olcsóbban. Ha laikus vagy akkor muszály egy megbízható szakember tervezö. Persze azok között is van sok kókler. De az olyan kivitelező aki nem számol ki és méretez mindent az nekem eleve gyanús.

Előzmény: Wattocsak (78773)
Wattocsak Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78773

A fűtésre se kell ekkora lakásnál tervet készíttetni.

Azért én egy tojás rántottához is tervet készítek. Ha főzés közben derül ki hogy nincs tojás, akkor a dinsztelt hagymást és a szalonnát is ki lehet dobni. Ezért ész, és tervek nélkül nem állok neki egy 500 Forintos terméknek. Tehát nem célszerű egy millás munkának sem. Szerintem:-)

Gáztervet nem kerüli ki. A fűtés terveket meg azért érdemes elkészíttetni, mert kiszámolják a hőigényed, ehhez méretezik a radiátort és csővezetéket, tehát minden a megfelelő méretű lesz. A van benne tartalék az magyarul annyit jelent, hogy több kerül a kelleténél. A fűtési rendszerbe be lehet tenni tartalékot úgy hogy nem kell hozzá többlet befektetés.

A tervek mellé kapsz egy anyagkiírást és ez alapján lehet versenyeztetni a kivitelezőket. Ennek hiányában nagyon nehéz eldönteni ki mit ajánlott meg, hol vannak a rejtett aknák az ajánlatban.

Hát én jobban szeretem az előrelátható és számítható dolgokat mint ész nélkül belevágni egy ilyen beruházásba. Persze nem vagyunk egyformák.  

Előzmény: eekeili (78766)
morgen66 Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78772

Írj privátot , mindenben tudok segíteni.

Gáztervező,kivitelező,kéményes.

Előzmény: zsotyaa (78770)
morgen66 Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78771

A 2.8 on van ,akkor -5 kinti hőmérsékletnél 80-90 fokos előremenőnek kellene lennie, az nagyon sok.

Valószinű hogy nincs külső szigetelés az épületen, ezért javasolta a szerelő ezt a beállítást.

Nem egy mai darab a kazán , de szakszervize biztos van valahol,próbáltál velük beszélni?

Lehet az is már nem működik a szabályzó?

Próbáld nyugodtan lejjebb tekerni azzal nem rontod el,de a meleg vizet egy másik gombbal kell állítani ami most ötvenen van, lehet annak is az érzékelőjével probléma.

Ha másképp nem megy három ezer forint egy sima mezei termosztát,lehet azzal érdemes volna kipróbálni hogy működik.

Előzmény: Thomas (78761)
zsotyaa Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78770

Szia eekeili,

 

Köszönöm válaszod már ebből is sok új dolgot tudtam meg, eddig azt hittem sokkal több papírmunka, engedély fog rám várni.  Mindenképpen egy fővállalkozót szeretnék megbízni de a problémám hogy én egy teljesen laikus ember vagyok a témában és még azt sem tudom megbecsülni mi lehet a kb arányos ár stb.. és ha X kazánt ajánl a kivitelező én nem tudom eldönteni azt hogy az tényleg jó e vagy 1-2 év után ki lehet dobni, persze ez mindenben benne van de ha egy tapasztaltabb átnézi az nem árthat. Ha csak a kazánokból indulok ki azok alapján amit a fórumokon láttam jó párnak van ismert szériahibája és mégis beszerelik/szerelték.. stb... Az lenne a célom hogy kérek árajánlatot több kivitelezőtől és  1-2 színpatikust megtartok és megnézetném egy másik "szakértővel, tapasztalt emberrel" aki segít eldönteni kit bízzak meg esetleg mit módosítsunk.

 

Tudsz esetleg egy jó kivitelezőt ajánlani?

 

Köszönöm,

Zsolt

 

Előzmény: eekeili (78766)
Thomas Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78769

Ja es a HMV allitogomb az leesett de lenyegeben az "fixre van allitva" 50 fokra. A azaz 50Co-os erteknel van a maximuma nem is lehetne magasabbra allitani.

Előzmény: c-stahl (78767)
Thomas Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78768

Koszi, en is azt szerettem volna, ha az eszaki oldalon lenne, de a nyugati napsutes bezavarasa nagyon valoszinu.

A lakas amugy ket szintes, az elso szinten ahol a kazan is van, padlofutes amelyet egy Honeywell termosztat szabalyoz, az emeleten meg radiatorok. Ugyanott van a "hidegvizes" furdoszoba is, hogy aldja meg a teremto a rendszert a gazdajaval/kigondolojaval egyutt....

ma is csak 33,6 fokos vizunk van

Előzmény: c-stahl (78767)
c-stahl Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78767

Külső hőmérséklet érzékelő a falon keresd. Első körben az északi (itt lenne a helye), majd a nyugati homlokzaton.

HMV vajon milyen hőmérsékletre van állítva? Hiányzik az állítógomb.

Téli/nyári azt jelenti, hogy nyáron csak HMV-t készít, nem küldi ki a fűtési körbe a vizet, bármit is parancsol a termosztát.

Előzmény: Thomas (78762)
eekeili Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78766

 Ha tényleg eldöntötted az átalakítást, akkor kezd el.

 Tervekről beszélsz, de a valóságban csak egy lényeges kikerülhetetlen terv van,  ez a gázterv.

 

 Ez meg annyira leszabályozott és kitaposott úton van, hogy azon nincs mit elrontani.

 A fűtésre se kell ekkora lakásnál tervet készíttetni.

 Kéménybélelés   ?

Az se lehet elrontani  ( természetesen kifizetni csak akkor szabad ha az illetékes elfogadja ).

 Kell viszont nagyjából 1 millió forint. A javasolt út  : gáztervezés, kéménybélelés, gáz és fűtésszerelés - ezzel párhuzamosan az elektromos igazítások. Ha kész a rendszer, átveszed te, átveszi a kéményes, a gázos   és a végén a gázkazán üzembehelyező.

 

Viszont nem árt egy un. fővállalakozót megbízni. Ez praktikusan a gáz és fűtésszerelő lehet. Az aki mozgatja az embereket, ill a vállalkozókat, mert az itteni szereplők nagyjából függetlenek egymástól.

 Természetesen terv az mindig létezik. Ha valaki ajánlatot ad, az átgondolja a dolgot, villámgyorsan tervet készít fejben.

 Ha viszont menet közben valami nem stimmel  - túl drága,  érthetetlen, a mennyiségek gyanúsak,  tedd ide fel, majd 'megszakértjük'.

Előzmény: zsotyaa (78764)
halaloszto Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78765

most nézem jobban, az a tekerő az alappontot is állítja nem csak a meredekséget. a kazántól kellene indulni, hogy milyen drótok mennek ki belőle. a betápot megismerni, akkor marad a szobatermosztát meg a hőmérő.


Vajk

Előzmény: Thomas (78763)
zsotyaa Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78764

Sziasztok,

 

Egy 88nm-es 4m belmagasságú 3 szobás lakás fűtéskorszerűsítésével kacsoltban kérném segítségeteket. Sajnos mindent a nulláról kell kezdeni, mert jelenleg a fürdőszobában egy ezer éves gáztüzelésű bojler található és a lakás konvektorokkal van fűtve. A fűtést és a bojlert egy kombi turbós fali gázkazánnal szeretném kiváltani. Ha jól gondolom emiatt gázterv, kéménybélelés stb mindenre szükség lesz. Kétféle elérhetőséget szeretnék kérni tőletek egy vagy több kivitelezőt akik szerintetek megbízhatóak és egy másik valakit (magánszemélyt, magatokat vagy céget) akik szakértőként átnézik az elkészült tereket és megerősítik vagy javítási ajánlatot adnak ha szükséges.

 

Ezt azért gondolnám hasznosnak mert ahogy látom nem mindig az a legjobb kazán, kéménybélés stb amit a kivitelező ajánl, ezért úgy érzem megér némi extra költséget ha legalább még egy hozzáértő ránéz a tervekre:)

 

Lakás Budapest 9. kerületében található.

 

Elérhetőségem: zsotya kukac jss pont hu

 

Ps: Bocsánat hogy ide is beküldtem de nem vagyok benne biztos hogy hol a legmegfelelőbb ez a hozzászólás

 

Köszönöm,

Varga Zsolt

 

 

Thomas Creative Commons License 2015.04.12 0 0 78763

még nem azt mondták szerelôk, hogy ne piszkáljuk. 

Alighanem eleinte 2,3 on volt es valamiert at lett allitva.

 

most a kazánon atkapcsoltuk a nyári allasba és leraktuk 2,3-ra, hogy lesz-e valami változas.

 

drasztikus lejjebb állitást eddig nem mertünk csinálni a piroson, mert nem szeretnénk kárt okozni, ezért is kerestem a hasznalati utasitást. 

Előzmény: halaloszto (78760)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!