Keresés

Részletes keresés

Calcitos Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78688

 Ezek az emberek a fejlesztők. A fejlesztés bizony néha nagyon rögös út.

 Viszont kétféle fejlesztő van.

 

Az egyik a saját pénzén fejleszt, a másik viszont mindig más pénzén szeretne fejleszteni.

 Nos ezek a más pénzén fejlesztők érdekes figurák. Ha nincs elég pénz a fejlesztésre, rendkívül frusztráltak.

Előzmény: Wattocsak (78685)
Wattocsak Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78687

Szabályozás jól látva:-) Ha a félig nem segít és még a zárt radiátorok melegek helyiség jó hőmérsékletű megint lehet zárni. Két beavatkozás között legyen min 3 óra eltérés. A finomításnál akár egy nap is lehet.

Előzmény: khszilvia (78684)
pajaci Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78686

Egyetértek maximálisan!

Előzmény: Wattocsak (78685)
Wattocsak Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78685

Tapasztalat, amikre láttam egy vagy több példát is.

  1. Az ilyen egyedi berendezések vagy sosem készülnek el mivel a tulaj ha meg is tudja csinálni nem lesz rá ideje,
  2. Félig készül el nics befejezve, vagy éveket kell várni amíg valahogy működésre bírják
  3. Megcsinálja és állandóan javítgatja átépíti, ergó sokkal többet költ rá mint egy széria termékre, és a hozama működése csak nagy ritkán éri el a gyári termékét. Ideológia az van, hogy miért is jobb ez mint amit leveszel a polcról. :-)
  4. Elköltözik a tulaj, vagy történik vele valami (örök élet elixírjét még nem találták még fel) az örökösök akkorát szívnak mint a torkosborz. Jobban járnak ha kidobják az egészet és csináltatnak egy standard rendszert. (4 éve láttam egy fűtési szabályozót ami egy 386-os gépen futott op rendszere Linux. Na ezt szervizeld állítsd be az igényeidnek megfelelően úgy hogy könyvelő vagy. A rendszerben 2 mező napkollektor, gázkazán, 2 lakás zóna szabályozása, medence fűtés, rámpa fűtés, mindez távolról is vezérelhető)
  5. Ha hobby akkor ára van, de mivel ez kedvteléből űzzük így teljesen mindegy. Csak ne hagyjuk az örökösökre lásd 4. pont!! :-)
Előzmény: peterch (78682)
khszilvia Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78684

köszönöm mindenkinek a segítséget! 

 

Ami biztos, a termosztátot áthelyeztetjük, mert a lehető legrosszabb helyen van a konyha-nappali-étkezőben, míg ott meleg van, az emeleten tök hideg. Átrakatjuk egy jóval hűvösebb pontjára a háznak (ha nem kerül túl sokba és vésésbe ). Nyáron pedig valószínűleg akkor az összes radiátor (kivéve az amelyik egy helységben van a termosztáttal ) kap termosztatikus szabályzót, hogy lehessen le vagy felvenni  fűtést egyes helységekben.

 

Jól értem ezt  a beszabályozást? Legyen teljesen nyitva az amelyik nem fűt és mondjuk első körben, próbaképpen, az előtte lévő (hálószoba, fürdőszoba) félig elzárva?

 

 

peterch Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78683

"""  Másrészt a napkollektor is csak rásegítés, épp télen adja a legkevesebb hőt. """  A napelem  direkt tarolora kotve is detto. Tehat azzal sem fogsz melegebb vizet produkalni telen.:( Ezert kell a visszataplalos, hogy nyaron tultermelj, amit aztan telen hasznositasz.:)

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (78680)
peterch Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78682

Itt nem az ugyesseg valamiben a lenyeg, hanem a fogerinc (napelem mezo visszataplalassal) megepitese es ahhoz illeszteni a leheto legolcsobb, de leghatekonyabb rendszereket. Ha mar felteszel a tetore harom panelt szigetuzemben egy berendezes kiszolgalasara, akkor nem celszerubb inkabb varni egy kis penzmagra es inkabb kicsivel kesobb letrehozni egy napelemes rendszert, amit sokretuen kitudsz hasznalni? Mert a parhuzamosan kialakitott ideiglenes megoldasok dragitjak legjobban a befekteteseket, igy a megterulesi idot is. Nem beszelve a hibalehetosegekrol. 

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (78680)
kaposznyak Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78681

Ha a házbővítés során épül egy plusz fürdőszoba és azt telken belül rákötöm a már meglévő szennyvízvezetékre, arról kell a csatornázási művek felé valamilyen papírt beadni/kérni?

Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78680

Persze, ez egyedi megoldás, a szükség szüli az ilyeneket, akár a te cső a csőben hőcserélődet, ami a leírásaid alapján sokkal olcsóbb a gyáriaknál és felveszi velük a versenyt. 

 

Te a mechanikai dolgokban, kézügyességben vagy jó, ha jól vettem ki a szavaidból. Nekem a kézügyességem elég korlátozott, az elektronikában viszont elég jó vagyok. Szerintem nincs baj az egyedi megoldásokkal, amíg az ember tudja, mit csinál, és olyasmit csinál, amihez ért. 

 

Normál fűtőbetét természetesen szintén kell, mert ez csak rásegítés. Ezért lenne jobb a visszatáplálás, de erre valószínűleg már nem marad pénz. Másrészt a napkollektor is csak rásegítés, épp télen adja a legkevesebb hőt. 

Előzmény: peterch (78679)
peterch Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78679

Szia !

 

En mindent elhiszek.:)  Csak azert majd ha elkeszul a hazatok, legyszives ird majd meg, hogy  mennyi fele egyedi megoldast hasznaltal fel az egyes igenyeid kielegitesere a hazadban. Mert mindenre specialis egyedi dolgot beepiteni, az is egy megoldas, csak sok apro dolog sok hibalehetoseggel. En az egyszeruseg hive vagyok. Legyen modern, jol vezerelheto, de kompatibilis a rendszer. Tehat ha mar kerul fel napelem a tetore, akkor minden uzemelhet normal stabil feszultsegre. A mostani temaban is a tarolodba azert nem artana majd egy sima halozati feszultsegre is uzemelo patront beepiteni. Az ordog nem alszik!

 

Udv , Peter. 

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (78672)
Wattocsak Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78678

Az, hogy egy radiátor tűzforró és utána csak langyos az nem valami jó előjel. Valószínűleg az átadásnál a többi radiátor le volt zárva így a maradék az kénytelen volt elindulni. :-)

Szerintem innen a távolból egy beszabályozás jó eséllyel meghozhatja a kívánt eredményt vagy közelebb visz hozzá.

Előzmény: khszilvia (78675)
pajaci Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78677

Be kell szabályozni a radiátorokat, ami több napos dolog. A hideg radiátort kinyitni teljesen, a legmelegebben zárni egy kicsit, mérni a hőmérsékletet mindenhol, újra zárni kicsit, újra mérni....

 

Előzmény: khszilvia (78675)
lala1961 Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78676

Hátha 26 c fokos vizet engedtek a radiátorra(és ráadásul nem folyamatosan és nem jól szigetelt a szoba) nem várható melegebb léghőmérséklet.A  vezeték nélküli termosztát ha nincs egyszerűbb megoldás ,akkor megoldható.A vevő részt összekötöd a kazánnal és az adó részt meg oda viszed ahova akarod(gyerek szoba) és már mehet is a fűtés.

Előzmény: khszilvia (78675)
khszilvia Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78675
Sziasztok! Segítséget kérnél több kérdésben is. Kb egy hete költöztünk családi házba, ahol egy junkers euroline cirko látja el a fűtést. A ház ahova költöztünk 2 szintes de mikor megvettük akkor csak az also szint volt kész/lakva, a felső szintet mi fejeztettük be.
A munkák során sajnos nem jutott eszünkbe hogy a termosztat a lehető legrosszabb helyen van, szinte a konyhanal, igy a konyhai sütés főzés miatt lényegesen hamarabb lekapcsol mimt kellene, a másféléves lányunk szobája pedig egy jégverem ( ráadasul az az északi oldalon van ). Arra gondoltunk hogy áthelyeztetnénk a termosztatot az emeleti előtérbe de fogalmunk sincs ez mekkora munka mind anyagilag mint a "rombolás" része. Olvadtunk vezetéknélküli termosztatokrol is, ez esetleg megoldad lehetne? Ugy hogy egyszerűen kikapcsoljuk ( már ha lehet) a mostani termosztátot és helyette a vezetéknélkülit üzemeltetjük ? Mindenképpen szerelő kell ennek is a beszereléséhez vagy ez egy joval egyszerűbb dolog?
A másik kérdésem a radiátorokkal kapcsolatos. Szintén a lányom szobájában az egyik radiátor egyszerűen nem melegszik. Pontosabban mikor még probalták a rendszert mi egyszer egy probanal lattuk hogy működik, tűzforro volt. De azota ha a cirkot 26 fokon jarattuk probaképpen akkor az egyik sarka egy tenyérnyi felületen melegedett csak fel. Probaltuk legteleniteni , kevés levegő jött belőle. A többit is légtelenitettük. Azt tudni kell higy ez ha jol tudom az egyik végpont fent. De az biztos hogy a rafator működött mert volt már tűzforró.
Segítsetek kérlek mert a lányunk szobája éjszaka így elég használhatatlan. Köszönöm!
Latya (K.L.) Creative Commons License 2015.04.07 0 0 78674

Ha egy családi házban a fűtés csövezést  még gravitációsra tervezték ( igaz azóta már keringetős gázkazán van benne huszon x éve) , és  egy tizen éve felszerelt lap radiátor  úgy van szintezve, hogy a beáramló vége van magasabban, akkor  elvileg saját maga kilégteleníti magát, ha nyitott tágulási tartály van a rendszerben?

 

A ( jó régen) gravitációsra tervezett  és kellően   vastag csövekkel szerelt rendszerben    1 db.  régi spirálbordás csőradiátor helyére egy lapradiátort tettek.  A lapradiátornak csak a felső része meleg, a kiáramló csövön nem érezni egyáltalán meleget. Akkor ez  írható dugulás, de akár annak a számlájára is , hogy a melegvíz inkább megy a jó  régi, vastag csőradiátorok felé, az újabb, vékonyabb  felé meg  elindul, de nem folyik át rajta? Állítólag  a csere után ( tizen év) sem volt jó, azóta együtt élnek a problémával, meg a  kicsit hűvösebb szobával.....

 

 

Előzmény: C20NE (78671)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78673

Napkollektor+villany kombóval ugyanez van. Egy fokkal nagyobb boiler megoldja a gondot. 

Előzmény: Lacivill (78661)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78672

"Honnan veszel 90Voltos futopatront?"

Sehonnan. :) Mint említettem, nem szabad fix ellenállású fűtőszálat használni, mert azzal rontod a hatásfokot, és alulillesztéssel (túl kicsi terhelő ellenállás) még a napelemet is fűtheted, ami nyáron nem olyan jó. 

A lényeg: A napelem maximális leadott teljesítményhez tartozó munkapontja (vagyis az optimális terhelő ellenállás) a napelem típusa mellett (ami fix) függ a megvilágítástól és a hőmérséklettől. Ezért nem szabad fix ellenállású fűtőszálat alkalmazni. Használhatsz viszont változtatható ellenállású terhelést, ami praktikusan egy nagyteljesítményű FET vagy bipoláris tranzisztor, megfelelő hűtőbordával. Ezt vezérli egy mikrokontrolleren futó egyszerű program, ami folyamatosan méri a napelem feszültségét és a leadott áramerősséget, és a félvezető ellenállásának módosításával mindig beállítja a legnagyobb teljesítményhez tartozó optimális munkapontot. 

Pontosan ugyanezt teszik a gyári inverterek is, a megvilágítás és a hőmérséklet függvényében folyamatosan változtatják a napelem terhelését. 

Persze a visszatáplálós a legjobb megoldás, de nálunk valószínűleg már nem marad pénz egy normális teljesítményű (3+kWp) rendszerre, a kisebbek meg fajlagosan drágábbak. Ha meg mégis marad, akkor az lesz. 

Előzmény: peterch (78660)
C20NE Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78671

Kb. pontos a leírásod!

Előzmény: Latya (K.L.) (78670)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78670

Akkor ezek szerint a következő várható::  hollander kilazít, kis/nagy fröcsögés a  hollander legkülönbözőbb kerületi pontjain, védekezés  ronggyal, hogy ne legyen mocsok mindenhol?

Előzmény: C20NE (78669)
C20NE Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78669

Ahogy elnézem a hollandernél próbálnám légteleníteni, vagy valami T-vel összekötném a két vakdugós végződést és arra tennék egy légtelenítőt.

Előzmény: Latya (K.L.) (78667)
cucu Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78668

Feltöltötted a tartályt?

Hollandik, vakdugók meg vannak húzva rendesen?

Előzmény: JanikaS (78662)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78667

Az ilyen "végű"radiátort lehet külön légteleníteni? Lehet hozzá kapni  valami becsavarható légtelenítő idomot, amivel ha meg kell ismételni valamikor a légtelenítést, akkor egyszerűbbé tehetjük a műveletet?

nagykunsági Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78666

Tipikus.

 

Jelenleg 3 használtan vett keringtető üzemel már 4 éve kifogástalanul. Előttem ki tudja mennyit mentek. 

 

 

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (78659)
Wattocsak Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78665

Szerintem zárd le a légtelenítő szelepét, és ha nem levegősödik le akkor nyertél.

 

Előzmény: JanikaS (78664)
JanikaS Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78664

Visszavettem a szivattyún, meglátom 1-2 órán belül...

Előzmény: Wattocsak (78663)
Wattocsak Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78663

Ez benne van a pakliban.

Előzmény: JanikaS (78662)
JanikaS Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78662

Sziasztok!

Olyan gondom lenne, hogy radiátor leszerelés/átmosás óta folyamatosan levegősödik 1-2 radi.

Lehetségesnek tartjátok, hogy a megnövekedett áramlás miatt visszaszív levegőt a légtelenítőn?

Nyitott rendszer, autómata légtelenítőkkel, amik előtte probléma mentesen dolgoztak.

Köszi

Lacivill Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78661

Néhány elvi gondom van a rendszerrel. 3 napelem 100V körüli feszültséget ad le alapból, ez önmagában nem is baj.  Van egy elvi termelés számítás, viszont ennek egyrésze nem lesz felhasználva. Viszont a termelés napközben van, és mondjuk egy család este kifürdi  a vizet reggelre hálózati árammal kell felmelegíteni valamennyire. Puffer is kell az is rontja a megtérülést.

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (78651)
peterch Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78660

Szia !

 

Csak egykerdes, ha megengeded!  Honnan veszel 90Voltos futopatront? Mert szerintem a harom panel uzemkozbeni nevleges feszultsege 31V korul van, igy csak 90V jon ki.

Nekem is van napkolim mar 10-ik eve, de miutan kiszamoltam, hogy milyen nagy rendszer kell az optimalis ellatashoz es megepitettem ,igy azota nem erdekel, hogy mikor terul meg. Hibamentesen mukodik . Azon kivul, hogy nezem a nyomast a rendszerben, massal nem kell torodnom. Termeszetesen, ha most ujitanam fel a hazat, akkor valoszinu, hogy mar csak napelemeket szerelnek, mert a visszataplalosrol is uzemelhet a HMV keszites.

 

Udv , Peter.

Előzmény: Kovacs Nocraft Jozsefne (78651)
Kovacs Nocraft Jozsefne Creative Commons License 2015.04.06 0 0 78659

Konkrétan épp a szivattyúra gondoltam. A 24 év tipikus vagy szerencséd van?

 

Előzmény: nagykunsági (78657)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!