Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.12.03 0 0 78

38 éves ház szigetelését, ablakcseréit befejezve fütékorszerüsítésen töröm a fejem. Mi a véleményük az Ates 25 rendszerröl? Állítólag radiátoros rendszerre is jó.

joevagyok68 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 77

""Az alsó szintre padlófűtést terveztek, de az már a vevőre vár, hogy kivitelezze."

 

Az alsó szinten hány fok van most ?

 

 

Előzmény: futo2 (75)
Belzer Creative Commons License 2017.11.23 0 0 76

Jól értem, már beköltöztetek abba a házba amit meg szeretnétek venni csak még nem papíroztatok semmit. Mióta laktok már ott? 

 

Milyen rendszer ez pontosan? Bővebben tudnál róla írni? 

 

Egyébként, lehet hogy még nincsenek átmelegedve a falak és az aljzat... vagy simán csak kevés a mostani rendszer teljesítménye, hiányzik a padlófűtés teljesítménye. 

Előzmény: futo2 (75)
futo2 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 75

Nos, némi gyakorlati tapasztalat.

Épp vennénk egy házat, szerencsére előbb költöztünk be minthogy a papírmunka le lenne tudva, így nincs ami a megvételre kötelezne minket.

A ház 2 éve lett felszerelve geotermikus fűtéssel, egyelőre csak a felső szint, ott viszont ventillátoros Dimplex SmartRad radiátorokkal, amik elvileg kimondottan ilyen rendszerekhez vannak. Az alsó szintre padlófűtést terveztek, de az már a vevőre vár, hogy kivitelezze. A szigetelést az egész házon megcsinálták, azzal nincs semmi gond.

 

Az eladó szerint a fűtés hibátlan, nagyon szeretik, kellemesen felmelegíti a felső szintet.

 

Ezzel szembe a valóság az, hogy 2 fokos külső hőmérséklet mellett, folyamatosan üzemelő fűtéssel a 19 fokot sem tudja elérni egész napos járatás mellett sem a felső szinten. Szóval ez ennyit tud.

 

A tények: a rendszer előremenő vízhőmérséklete 34 és 38 fok között van. Ezt radiátorra küldeni hülyeség, esetleg nagyobb radiátoroknál lehetne értelme. Ezek az alacsony hőmérsékletű rendszerek kizárólag nagy hőleadó felületekkel működnek, aki mást mond és pl ajánlja a radiátort, az hazudik.

 

Ennek a háznak a felső szintje gerendás, így átalakítás nélkül nem bírja el a padlófűtést, mint kiderült ezért döntöttek a radiátorok mellett, de ezzel ellehetetlenítették a geotermikus fűtést.

 

Ha ilyesmivel találkoznátok, ne dőljetek be. Persze vannak magasabb hőmérsékletű rendszerek is, azoknál más a helyzet.

fishfan33 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 74
Üdv!
Még foglalkozik-e fúrással illetve 600-700 m mélyre le tud-e fúrni?
Előzmény: gyuszi001 (61)
tomikut.hu Creative Commons License 2011.11.04 0 0 72

Szia!

Az előbb volt egy jó hosszú írásom, de elszállt...! :-(

 

Szóval több rendszer létezik, van a nyitott (vízkivétel, visszapréselés), zárt (szonda fúrása), levegős.

 

A nyitott rendszer előnye a primer oldalon, ha nincs túl mélyen a talajvíz akkor olcsón megoldható a víz kivétele, és a visszasajtolás. A buktatója az, hogy a felszín közeli vize sok esetben vasat, és mangánt tartalmaznak, ami pedig a rendszerben (hőcserélő), valamint a visszapréselő kútban is galibákat okoz! A vas, illetve a mangánoxid kiválik, és a visszaprédelő kutak szűrőjét eltömíti, majd pedig a vízadó réteget is! Most javítottuk egy 4 éves rendszert, már egyszer volt egy árvíz a pincében (mert ott vannak a kutak), és most is a szomszéd pincéje már ázott a megemelkedett talajvízszint miatt! A tervező, kivitelező, és a tulajdonosi kör most fog összeülni, hogy miként legyen tovább, mert a kivitelezésnél a kutak fúrása akkor történt meg amikor már a rendszer készen volt, és akkor nem vettek vízmintát! Több megkeresés volt ilyen ügyben az elmúlt időben...!

Javaslom a rendszer papírozása előtt egy engedélyes kutat fúrni, akkreditált laborral megcsináltatni a vízmintavételt, és akkor a tervező, ill. a kivitelező nyilatkozzon, hogy erre a vízminőségre a renddszert rá lehet-e telepíteni!!!??? -vállalják -e a felelősséget!?


A szondás rendszer előnye a zárt rendszer, hátránya a magasabb bekerülési költség. Vigyázni kell a cső (szonda) anyagával, mert a sima KPE cső NEM alkalmas szondának!!!

 

Kivitelezésnél csak olyan vállalkozókkal dolgoztass, akiknek van referenciájuk, és a hatóságok felé minden engedéllyel rendelkeznek, mert ez a GEOTARIFA alapja az áramszolgáltatónál!

 

Levegős rendszer nem a kútfúró dolga...!

 

Jó szerencsét!

 

Borbély Tamás

www.tomikut.hu

 

 

Előzmény: cac666 (71)
cac666 Creative Commons License 2011.10.11 0 0 71

Sziasztok!

 

Azt valaki le tudná írni, hogy milyen lépések kellenek egy geotermikus fűtőrendszer kiépítéséhez?

Fúrási engedély, fúrás, gépészeti munkálatok, stb.

bluebow Creative Commons License 2011.01.23 0 0 69

A geotermikus fűtésről kellene adatot gyűjtenem egy konkrét házra vonatkoztatva. Nem a saját rendszerem kiépítéséhez kellene adat, tehát aki teheti, kérem írja meg, hogy mennyiért sikerült a komplett rendszert kiépíteni, mennyi áramot fogyaszt a szivattyú évente, és kb. hány év alatt térül ez meg, hány fokos víz érkezik. Előre is nagyon köszönöm :)

Fabrik Creative Commons License 2010.12.09 0 0 68

Annyira köszönjük, hogy elővetted a korábbi 1 hozzászólásos nickedet a spam-eléshez! Tegnap 5 és fél óra alatt 19 hozzászólás, amiből 19 spam

 

Ezek után kérek mindenkit, hogy dafke ne nézze meg a cozero.hu oldalt.

 

Ezt most bespammelem minden oldalra, ahova hozzászóltál, csak mert épp ilyen kedvem van.

 

Előzmény: tnzsuzsi (67)
Gcross71 Creative Commons License 2010.11.06 0 0 66

Szóval ha fúrtok nekem 3 és fél milláért egy 1000m-es kutat, ahonnan a mi tájegységünkön tudtommal kb 80 C fokos termálvíz lesz kinyerhető, akkor onnantól örökkétig ingyen lesz a fűtés + melegvíz? :)

Előzmény: gyuszi001 (61)
CsMGirl Creative Commons License 2010.09.25 0 0 64
JÓ kis lecsapás volt :)

4 évig dolgoztam egy civil szervezetnél, ahol a fiatalkori öngyilkosságok megelőzésével foglalkoztam.. :D
Tehát a legkevésbé sem elkövetni, inkább megelőzni szeretném :)

Előzmény: zordonC3 (63)
zordonC3 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 63
Az egyik hozzászólásod ez, a másik "az öngyilkos akarok lenni, hogyan csináljam?" topicba született. Ez a kettő van összesen.

Lehet hogy mégsem volt ez az izé olyan jó döntés?

(bocsi csak a magas labdát le kell ütni)
Előzmény: CsMGirl (62)
CsMGirl Creative Commons License 2010.09.16 0 0 62
Nem tudtam teljesen végigolvasni a hozzászólásokat, de mikor láttam a témát, úgy éreztem lenne hozzáfűzni valóm.
Tavalyelőtt a kétszintes házunk fűtésére elment havi 170 ezer, pedig nem nagy, összesen 2 szoba+nappali, de légbefúvásos rendszer volt.. Akkor döntöttem úgy, hogy elkezdek valami alternatív megoldást keresni.
Én is gondolkodtam geotermikus energiában, hőszivattyúban. Amennyire sikerült utánajárnom, mindamellett hogy nagyobb befektetést igényelne, néhány helyen szét kellett volna bombázni a házat.
Akkor találtam meg a ZIbrót. (www.zibro.hu) Nem igényel beszerelést, nem kell kémény, és sokkal gazdaságosabb, környezetbarát. Vettem összesen 3 készüléket, és a régi rendszerhez képest 52! százalékot spóroltam havonta.. mindezt az első évben, amikor a fűtőtesteket megvettem. Idén már most elkezdtem fűteni :)
100%-ban elégeti a fűtőanyagot, így nem kell hozzá kémény, és minden meleg a szobában marad. Mobil, egyszerű kezelni, biztonságos. ÉLetem egyik legjobb döntése volt.
gyuszi001 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 61
Geotermikus fúrások kivitelezése 3500 Ft/m munkadij. 06204977506
Wattocsak Creative Commons License 2010.05.12 0 0 60
Köszönöm, és örülök ha valakinek használ a lap.

Bevett gyakorlat:
Valamiért pályázati lehetőségből kimaradt pl mert nagyobb mint 130 m2, vagy már építette a házát amikor a pályázat megjelent.
Megszerzi a használatbavételi engedélyt, és máris lehet a házat felújítani, másnap!
Nincs arra kitétel, hogy mikor újítod meg a fűtési rendszered.
Előzmény: Punxsuatawney Phil (59)
Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2010.05.12 0 0 59
Na, pont ezt mondtam. A házam újépítésű és elég nehéz lenne megmagyarázni, hogy másfél évvel a használatbavételi után miért is kezdek vadonatúj fűtés rendszer kiépítésébe.
Egyéként megnéztem a web oldaladat. Jó. Nem csicsás, érthető és informatív. Tapasztalataim szerint a legtöbb szakma avatott képviselői szeretik misztifikálni a saját szakterületeket. Mintha ezzel kellene megindokolni, hogy miért kell annyit fizetni amennyit.
Még egyszer gratulálok!
Előzmény: Wattocsak (58)
Wattocsak Creative Commons License 2010.05.12 0 0 58
Megkezdett beruházásra nem lehet pályázni!! Minden számlának a pályázat befogadása utáni időre kell esnie!!
Előzmény: Punxsuatawney Phil (57)
Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2010.05.12 0 0 57
És ilyenkor nem kérnek be számlákat stb? Az rendben van, hogy a gépésznek szólok, hogy nyomatassa ki újra a terveket egy új időponttal, de számlákat nem tudok szerezni. Mindenki húszszor befizette és visszaigényelte azóta az áfáját. :)
Előzmény: Wattocsak (56)
Wattocsak Creative Commons License 2010.05.11 0 0 56
130 m2 csak az új építésünél határ. Felújításnál nincs határ. Tehát, ha meg van a használatbavételeid, akkor már lehet pályázni, mert felújítasz!
Előzmény: Punxsuatawney Phil (55)
Punxsuatawney Phil Creative Commons License 2010.05.11 0 0 55
Hello,

A pályázatról lekéstem. Vannak olyan pályázatok, ahol utólag lehet igénybe venni a támogatást, de csak 130 nm ingatlan méretig. Az enyém sokkal nagyobb. Kb. 15 cégtől kértem ajánlatot, míg találtam egyet, ahol a tulaj hajlott a jó szóra és komolyabb alkukba is belement.
Előzmény: tojás3 (54)
tojás3 Creative Commons License 2010.05.10 0 0 54
Szia!

Amikor ezeket az árakat leírtad, saját zsebedből gondoltad, vagy gondoltad azt, hogy
pályázati lehetőségek vannak? Pályázatokat igénybe lehet venni, természetesen nem egy egyszerű folyamat, de létező, és működő dolog.

Ha pályázattal együtt gondoltad azt 3-4millió forintot, akkor meglehetősen sokér fúrnak egy
pár "lyukat".

Ha nem, akkor szerintem elgondolgodtató a dolog nem?

Egyedi gyártású utánfutóra szerelt targonca torony, 3 fázisú motorokkal hajtva.

Tisztelettel: tojás :)
Előzmény: Punxsuatawney Phil (43)
kneissl Creative Commons License 2010.05.09 0 0 53
hmmm...
szóval ehhez nem kell szonda...?
Előzmény: peterch (52)
peterch Creative Commons License 2010.05.08 0 0 52
Szia !

Ez egy Aerosmart M -ami levego-levego-viz kombo. Ehhez milyen szondara gondoltal?
Előzmény: kneissl (51)
kneissl Creative Commons License 2010.05.08 0 0 51
Mi van akkor, ha egy passzívházba való kompaktkészülékhez kellene szondázni? (http://www.legkomfort.hu/passzivhaz_gepeszet/aerosmart_m.html)
Alatai szerint 1,35 kW leadott teljesítménye van a szerkezetnek, és mini hőszivattyú üzemel benne.
Egy ilyenhez mekkora szonda kellhet? (méretben/árban)...
Előzmény: peterch (46)
peterch Creative Commons License 2010.05.08 0 0 50
Pedig nyugodtan megtehetned, legalabb tobb informaciohoz jutnank itt minden.
Vagy akar maganban is lehet es igerem nem teszem kozze a leirtakat. Akar negativak, akar pozitivak.
Előzmény: Wattocsak (49)
Wattocsak Creative Commons License 2010.05.08 0 0 49
Tovább nem nyilatkozom érintettségem miatt:-) Amit mondanék az nem mondom.:-)
Előzmény: peterch (48)
peterch Creative Commons License 2010.05.08 0 0 48
Szia !

Termeszetesen igazad van ! De az a targyalt probleman nem valtoztat, sott meg az " energiakosarpartiak " poziciojat rontja, mert igy egy kosarra csak 0,55kW jut es az sem folyamatos energiaelvetelnel, mert a hoszivattyugyarto +9kW-os futopatronnal latta el a hoszivattyut.

Udv , Peter.
Előzmény: Wattocsak (47)
Wattocsak Creative Commons License 2010.05.08 0 0 47
11 kW hőszivattyú 4 cop feltételezve 11x0,75= 8.25 kW a hőforrás igénye, tehát egy szondára 0,55 kW
Előzmény: peterch (46)
peterch Creative Commons License 2010.05.08 0 0 46
Szia !

Nem a mukodessel van a problema. Termeszetesen, hogy mukodik, csak nem ugy mint itt lentebb elhangzott. """"1 kosar siman 1kW-os es meg ala is van becsulve. """
A 11 kW-os hoszipkahoz csinaltak 15 darabos telepitest. Tehat eleve cca .730W-ot szamolnak egy kosarra. Ez nem folyamatos 11 kW-os terhelest takar.
Kulonbseg folyamatos 1kW-ot kinyerni es esetleg 730W-ot kinyerni kosarankent, mivel az utobbi az egy evben csak par napra ervenyes szerintem.

Udv, Peter.
Előzmény: kneissl (45)
kneissl Creative Commons License 2010.05.08 0 0 45
http://www.gtesystem.hu/107-26872.php

meg kellene kérdezni őket, hogy működik-e...
Előzmény: peterch (37)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!